Samsung Galaxy J5 2017: Celokovový skvost strednej triedy│RECENZIA

Smartfóny zo strednej triedy dokážu často ponúknuť naozaj zaujímavý pomer cena/výkon. Jedným z takých modelov je aj Samsung Galaxy J5 2017. Zaujme nielen elegantným celokovovým spracovaním, ale aj prednou kamerou s vysokým rozlíšením, plynulým novým prostredím Samsung Experience či aktuálnym systémom Android 7.0 Nougat.

Náš tip
Samsung Galaxy Xcover 4: Odolný pomocník za rozumnú cenu | RECENZIA

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia smartfónu

Model Samsung Galaxy J5 2017 prináša kvalitnú celokovovú konštrukciu, ktorú okrem prednej steny narúšajú len plastové línie pre antény na strane zadnej. Konštrukcia je skutočne kvalitne spracovaná a príjemná na dotyk. Rohy telefónu sú príjemne zaoblené, rovnako aj boky smartfónu. Obzvlášť v čiernom farebnom prevedení, ktorý sme mali k dispozícii na test ide o naozaj elegantný prístroj. V danej cenovej kategórii ide o prémiovo spracované zariadenie.

Telo tohto modelu tak výborne padne do ruky a pri svojich rozmeroch 146.2 x 71.3 x 8 mm ide skutočne o šikovné a kompaktné zariadenie. Telefón váži rovných 160 gramov, čo je vzhľadom k veľkosti a typu konštrukcie rozumná hodnota. Telefón príjemne padne do ruky a aj menšie, napríklad ženské dlane nebudú mať problémy s jeho ovládaním. Za konštrukciu teda výrobcovi môžeme nechať jedine pochvalu.

Rozložením ovládacích prvkov skutočne nesklame

Na prednej strane smartfónu sa nachádza 5,2″ Super AMOLED displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov. HD rozlíšenie je najmä pri čítaní menšieho textu skutočne cítiť. Ide však o smartfón smerujúci do strednej triedy, a tak je toto rozlíšenie pomerne rozumnou voľbou aj vzhľadom ku spotrebe batérie. Nad displejom si našla miesto skupina senzorov, reproduktor, logo výrobcu, objektív kvalitnej 13 MPix prednej kamery a tiež “selfie” blesk pre lepšie fotografie za zhoršených svetelných podmienok.

Rámčeky po bokoch štandardného (nie zakriveného) displeja sú minimálne. To len podčiarkuje šírku 71 mm a príjemné ovládanie jednou rukou. Pod displejom je umiestnená čítačka odtlačkov prstov integrovaná v rámci domovského hardvérového tlačidla. Vedľa nej sú ešte kapacitné tlačidlá pre krok späť či pre zoznam aktuálne spustených aplikácií.

Na vrchnej strane smartfónu sa nachádzajú iba plastové časti pre antény. Žiadny konektor tu teda nehľadajte. Na pravom boku nájdeme hneď zvrchu umiestnený reproduktor. Táto poloha nemusí vyhovovať každému, mne osobne však neprekáža. Naopak, bola výhodou pri hlasnom zvonení v prípade, že bol telefón položený na rovnej podložke. Pod ním sa nachádza výborne umiestnené tlačidlo odomykania. Výrobca zvolil vhodnú výšku pre komfortné ovládanie. Zvyšok pravej strany je prázdny.

Na ľavej strane nájdeme tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a nižšie pod nimi dve zásuvky. Jedna slúži na vloženie prvej NanoSIM karty a druhá slúži pre microSD kartu a tiež druhú SIM kartu. Slot je však rozdelený a vy tak viete používať aj DualSIM funkcionalitu a k tomu navyše aj pamäťovú microSD kartu. Na spodnej strane sa následne nachádzajú opäť plastové časti antén, otvor pre mikrofón či tradičný microUSB konektor pre nabíjanie. Smartfón poteší aj prítomnosťou 3,5mm audio konektora.

Zadná strana ponúka matnú kovovú povrchovú úpravu. Vo vrchnej a spodnej časti pokračujú plastové časti slúžiace pre prietok signálu. Na zadnej strane nájdeme ešte 13 MPix fotoaparát s jednoduchým LED bleskom. Na tejto strane si našlo svoje miesto ešte logo výrobcu a povinné informácie o danom smartfóne. Nechýba informácia o verzii DUOS, čo v prípade Samsungu značí DualSIM funkcionalitu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej, výkon a čítačka odtlačkov prstov

Displej

Zariadenie ponúka 5,2″ Super AMOLED panel s rozlíšením 1280 x 720 pixelov. Odhliadnuc od HD rozlíšenia, je zobrazovací panel skutočne veľmi dobrej kvality. Ponúka výborné pozorovacie uhly a veľmi dobré rozpätie jasu displeja. So smartfónom nebol problém ani v úplnej tme a displej bol tiež v rámci možností dobre čitateľný aj na priamom slnečnom svetle.

Automatická regulácia jasu fungovala spoľahlivo. Problém nebol ani v prípade aktivácie modrého filtra. K dispozícii je tiež možné nastaviť intenzitu daného filtra. Ochranné sklo displeja robilo svoju prácu na jednotku. Hoci bol telefón používaný štandardne, ani po pár dňoch non-stop používania sa nenašli žiadne výrazné škrabance.

Výkon

Po stránke výkonu je smartfón verný nepísaným pravidlám strednej triedy. Papierovo vás neohúri, čomu naznačujú aj výsledky benchmark testov, no svoju prácu robí svedomito. Smartfón ponúka 2 GB RAM, 16 GB interného úložiska, GPU Mali-T830MP2 a osemjadrový procesor Exynos 7870 Octa. Smartfón po stránke výkonu odvádza dobrú prácu.

Ani pri zvýšenej záťaži sa neprehrieva, pri štandardnom používaní ostáva voľných približne 600 MB pamäte RAM. Väčšinu zaberá systém Android a nadstavba Samsung Experience. Smartfón ponúka aj slušný výkon v prípade hrania hier. Pri graficky náročných tituloch sa však budete musieť uspokojiť s nižším levelom grafických efektov.

Interné úložisko prináša 16 GB pamäte. Po skončení úvodných nastavení, nainštalovaní asi troch desiatok aplikácií, zachytení približne päťdesiatich fotografií a natočení nejakých krátkych minútových videí bolo stále k dispozícii viac ako 5 GB voľného úložného priestoru. Ak by vám to nepostačovalo, k dispozícii je aj slot pre pamäťovú kartu microSD. Tá dokáže fungovať samostatne aj v prípade plného využívania DualSIM funkcionality.

Čítačka odtlačkov prstov

Smartfón ponúka čítačku odtlačkov prstov na prednej strane pod displejom. Používatelia, ktorí sú zvyknutí na čítačku odtlačkov prstov na zadnej strane si budú musieť chvíľku zvykať, ale je to otázkou pár hodín. Čítačka odtlačkov prstov je integrovaná do tlačidla “Domov” a ponúka naozaj rýchlu reakciu. Ideálne je naskenovať si oba prsty pre ovládanie oboma rukami. Ja osobne som využil aj naskenovanie pravého ukazováka pre ovládanie na rovnej podložke, napríklad pracovnom stole.

Snímač reagoval svižne aj pri opakovanom odomykaní a zamykaní smartfónu. Problém nastal v prípade zvýšenej vlhkosti alebo mastnoty na prstoch alebo povrchu čítačky. Telefón opakovane avizoval upozornenie, že je potrebné čítačku utrieť. Po pretretí handričkou reagovala opäť veľmi spoľahlivo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát + galéria fotografií

K dispozícii dostávate v rámci multimédií aj vstavanú aplikáciu Galéria od Samsungu. Rovnako však nechýba predinštalovaná aplikácia Fotky z dielne spoločnosti Google alebo tiež aplikácia Hudba Play. Predinštalované aplikácie fungujú spoľahlivo, máte však možnosť siahnuť po nejakej alternatíve z Obchodu Play (napríklad MX Player).

Zvukový prejav hlasného reproduktoru je skôr základný a vhodný najmä pre vyzváňanie smartfónu. Nenadchne maximálnou hlasitosťou a ani kvalitou zvuku. Na občasné prezretie YouTube videa však bohato postačí. Zaujímavé je umiestnenie hlasného reproduktora. Nachádza sa v pravej bočnej stene nad tlačidlom odomykania. Ide o netradičné, ale vhodné umiestnenie. Zvyknúť si na túto polohu je otázkou chvíle.

Reproduktor vám v tejto pozícii nebude zavadzať pri používaní na výšku a ani na šírku. Pri hraní hier môže byť toto umiestnenie dokonca výhodou. Druhý reproduktor určený pre telefonovanie je štandardnej kvality a kvalitu hovoru nijak zvlášť neskresľuje.

Fotoaparát

Oba fotoaparáty, zadný a aj predný, ponúkajú rovnaké rozlíšenie 13 MPix, a to v prípade fotografovania vo formáte 4:3. V oboch prípadoch nechýba ani jednoduchý LED blesk. Ten predný sa osvedčil najmä v prípade zachytenia “selfie” fotografií z neskorých večerných hodín. Zadný blesk následne poslúžil výborne aj ako baterka pri nočných príchodoch domov.

Prostredie fotoaparátu je jednoduché, zo základnej obrazovky môžete odfotografovať snímku alebo spustiť nahrávanie videa. Pohybom nadol preklopíte obrazovku na prednú kameru. Nastavenia majú osobitné tlačidlo v rohu obrazovky. Ponúkajú možnosť zmeny formátu fotografovania či kvality výsledných fotografií. Oba fotoaparáty dokážu zaznamenávať video v maximálnom rozlíšení 1080p. Potiahnutím do strán sa zobrazia režimy fotoaparátu a rôzne filtre.

Fotografie zo zadného fotoaparátu sú veľmi dobrej kvality a to najmä za dobrých svetelných podmienok. Fotoaparát ponúka automatické zaostrovanie, no to miestami zaváha a je potrebné mu pomôcť zaostrením manuálne na určitý bod pred samotným zachytením snímky. V zhoršených svetelných podmienkach sú fotky s výrazným množstvom šumu. Kvalita fotografií priamo úmerne klesá s ubúdajúcim svetlom.

Predná kamera prináša na prvý pohľad nadštandardné 13 MPix rozlíšenie. Fotografie sú však softvérovo opravované a občas strácajú ostrosť. Menší softvérový zásah by rozhodne kvalitu “selfie” fotografií vylepšil. Tieto korekcie sa čiastočne dajú eliminovať v nastaveniach. Večerným fotografiám rozhodne pomohol predný LED blesk. V danej cenovej kategórii ide o pomyselný fotografický priemer. Vzorku fotografií si môžete prezrieť v galérii fotografií nižšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém Android a prostredie od výrobcu

Výrobca si pripravil systém vo verzii Android 7.0 Nougat. Keďže ide o model juhokórejského Samsungu, nechýba ani nadstavba Samsung Experience vo verzii 8.1. Bezpečnostná aktualizácia bola k dispozícii k 1. júnu 2017. Veríme, že výrobca nestratí tento výborný štart a minimálne po stránke bezpečnostných aktualizácií udrží krok aj v najbližších mesiacoch.

Prostredie Samsung Experience známe aj z modelu Samsung Galaxy S8 či  S8+ prichádza s dizajnovou zmenou oproti svojim predchodcom. Okrem dizajnového jazyka Samsung Experience je k dispozícii aj nové menu s aplikáciami na štýl Pixel prostredia. Jednoducho potiahnete na základnej obrazovke smerom nahor a vyrolujete tak menu s aplikáciami. Ťahom doprava z domovskej obrazovky nájdete rozšírenie pre RSS správy.

Pri prvom spustení tu nájdete predinštalované aplikácie z dielne spoločnosti Google, ale aj Microsoft, vrátane Office aplikácií. Ak ich nepotrebujete, je možné ich odinštalovať. Aplikácie od Samsungu sú základné ako prehliadač súborov, internetový prehliadač, počasie či mailový klient. Tieto aplikácie nie je možné odinštalovať. K dispozícii je aj jednoduchý režim so zväčšenými ikonami pre menej náročných používateľov.

Čo je dôležité podotknúť, žiadne komentáre o “zasekanom” Samsungu tu rozhodne nie sú na mieste. Aj v tejto cenovej kategórii dokáže smartfón rozumne hospodáriť s pamäťou RAM a nesklame vás ani pri viacerých náročných aplikáciách na pozadí. Prostredie je príjemne plynulé aj pri dlhšom a náročnejšom používaní. S rýchlosťou a optimalizáciou prostredia od Samsungu sa teda naozaj nevyskytli žiadne problémy.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita, výdrž batérie a záverečné hodnotenie

Konektivita

Po stránke konektivity smartfón takisto nesklame. Nechýba Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, GPS, A-GPS, GLONASS či podpora LTE internetu aj na frekvencii 800 MHz. To poteší aj zákazníkov, ktorí dokážu prijímať LTE internet len na danej frekvencii. Poteší prítomnosť NFC funkcionality či FM rádia.

Výdrž batérie

Smartfón ponúka batériu s kapacitou rovných 3000 mAh. Ide dnes už o priemernú hodnotu kapacity batérie, ktorá obzvlášť nenadchne. Podobne je na tom výdrž smartfónu na jedno nabitie. Vydrží s vami jeden pracovný deň pri aktívnom používaní. Tým mám na mysli aktívne sledovanie sociálnych sietí, synchronizácia mailov, telefonovanie, odosielanie sms správ či surfovanie na internete.

Pridajte k tomu pár fotografií či sledovanie YouTube videí a výdrž v rámci jedného pracovného dňa je na svete. V prípade nadpriemerného používania viacerých četovacích služieb bude nutné vyhľadávať nabíjačku ešte pred zotmením. Výsledný efekt je tak priemerný aj vzhľadom na cieľovú skupinu používateľov daného smartfónu.

Záverečné hodnotenie

Samsung Galaxy J5 2017 prekvapil najmä solídnym kovovým prevedením tela smartfónu. Skutočne výborne padne do ruky a jeho ovládanie je spolu s veľmi dobre optimalizovaným prostredím Samsung Experience veľmi plynulé, rýchle a jednoduché. Smartfón vzhľadom k svojej cene prekvapil aj prácou s viacerými aplikáciami v rámci multitaskingu. Fotografické vlastnosti spolu s výdržou batérie podčiarkli pomyselný priemer v danej kategórii. Smartfón bude veľmi dobre slúžiť najmä menej náročným používateľom. V danej kategórii sa však môže stať aj cenovým hitom k mobilným paušálom v prípade kúpy prostredníctvom mobilných operátorov.

Cena a dostupnosť

Zariadenie je už aktuálne dostupné na slovenskom trhu za odporúčanú maloobchodnú cenu 259 eur. V niektorých slovenských e-shopoch však môžete tento model nájsť aj za nižšiu sumu. Aktuálne už model Samsung Galaxy J5 2017 zaradil do svojej ponuky smartfónov aj slovenský mobilný operátor Orange.

Plusy

  • Kovové spracovanie
  • Zaoblené rohy
  • Super AMOLED displej
  • Prostredie od výrobcu

Mínusy

  • Priemerná výdrž na jedno nabitie
  • HD rozlíšenie displeja
Disqus Comments Loading...