Samsung Galaxy A6: Pozitívne prekvapenie v strednej triede | RECENZIA

Smartfóny strednej triedy sú pre ich výrobcov rovnako dôležité ako vlajkové lode. Práve tieto cenovo dostupnejšie zariadenia sa totiž môžu predávať lepšie a v konečnom dôsledku vynášať spoločnostiam vyššie zisky. Na to, aby sa však smartfón strednej triedy dobre predával, potrebuje splniť očakávania svojich cieľových spotrebiteľov. Spoločnosť Samsung si je, vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam s výrobou telefónov, týchto skutočností veľmi dobre vedomá. Pomohlo jej to však k tomu, aby vytvorila z modelu Samsung Galaxy A6 to najlepšie v danej cenovej kategórii?

Balenie: Všetko nevyhnutné

Konštrukcia a dizajn: Hliník se odstěhoval do… strednej triedy

Keď bol ešte pred nedávnom predstavený smartfón s hliníkovou konštrukciou, všetci ho automaticky považovali za prémiový. Postupom času však tento materiál zovšednel, a tak sa začal objavovať aj v smartfónoch nižších cenových tried. Tento obľúbený nerast pritom neobišiel ani strednú triedu zariadení od spoločnosti Samsung. Konštrukcia A6-tky je tak celá vyhotovená práve z hliníka. Kovová unibody konštrukcia, ktorú tento telefón ponúka, je v dnešnej dobe krehkých sklenených telefónov vítanou zmenou.

Samsung Galaxy A6 pôsobí vďaka tomuto materiálu poriadne prémiovo. Na jeho prémiovom vzhľade sa však výraznou mierou podieľa aj dizajnový jazyk spoločnosti Samsung. Tento prístroj je totiž náramne podobný súčasnej vlajkovej lodi tejto kórejskej spoločnosti, smartfónu Samsung Galaxy S9. Takmer na vlas identické sú aj ich rozmery, pričom A6-tka meria 149,9 x 70,8 x 7,7 mm. Váha tohto zariadenia sa zastavila zase na hodnote 159 gramov.

Predná stena tohto telefónu nesie 5,6-palcový displej, ktorý susedí s hovorovým reproduktorom, nevyhnutnými senzormi, selfie fotoaparátom a LED bleskom. Vrchná hrana je až na plastové predely antén úplne prázdna, zatiaľ čo tá spodná nesie okrem týchto predelov aj audio jack konektor a microUSB konektor. Ľavá hrana obsahuje samostatný slot na microSD kartu a ďalší samostatný slot pre dvojicu SIM kariet. Dostali sa sem však aj tlačidlá slúžiace na reguláciu hlasitosti.

Pravá hrana nesie vypínacie tlačidlo a otvor pre hlasný reproduktor. Na zadnej stene leží už len logo výrobcu, skener odtlačkov prstov a hlavný fotoaparát s duálnym LED bleskom. Spomínaný skener odtlačkov funguje rýchlo a spoľahlivo. Hrany smartfónu Samsung Galaxy A6 sú ideálne zaoblené, vďaka čomu tento telefón príjemne sadne do rúk. Spoločnosť Samsung odviedla pri vytváraní tejto konštrukcie výborný kus práce, keďže je tiež všetko ukážkovo spracované. Navyše, osobitú pochvalu si zaslúžia hardvérové tlačidlá, ktoré ponúkajú výborný odpor a ich stláčanie si tak budete doslova užívať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Nepatrí medzi najjemnejšie

Ako už bolo spomenuté pri konštrukcii, Samsung Galaxy A6 ponúka displej s 5,6-palcovou uhlopriečkou. Ide o Super AMOLED Infinity panel s pomerom strán 18,5:9. Na tejto obrazovke sa rozprestiera HD+ rozlíšenie, ktoré zabezpečuje výslednú jemnosť na úrovni 294 ppi. Z hľadiska jemnosti teda nejde o žiadne terno, pričom pozorné oko dokáže jednotlivé pixely poľahky identifikovať. Z ostatných hľadísk je však tento zobrazovací panel viac ako vydarený. Ponúka skvelé pozorovacie uhly, verné podanie farieb, dostatočnú hodnotu maximálneho jasu a realistickú čiernu.

Zobrazenie farieb navyše možno v nastaveniach jednoducho upraviť. Ak sa vám teda náhodou nebude farebný profil tohto displeja pozdávať, prispôsobíte si ho podľa seba.

Výkon a pamäť: Pravý mid-end

Hoci to tak možno nevyzerá, pri bežnej práci so smartfónom dnes potrebujeme dostatok výkonu viac ako tomu bolo kedykoľvek predtým. Aj tie najobyčajnejšie aplikácie totiž môžu poriadne zaťažiť procesor telefónu. Moderné čipsety sú kvôli tomu rozdelené do viacerých clustrov, ktoré im pomáhajú vyrovnať sa s rôznymi intenzitami zaťaženia. Samsung Galaxy A6, našťastie, takýto moderný procesor obsahuje. Ide o 8-jadrový čipset z dielne tohto kórejského výrobcu, ktorý nesie označenie Exynos 7870. Ten spolupracuje s grafickou jednotkou Mali-T830 MP1.

Čipset bez problémov zvláda vykonávanie náročnejších operácií, pričom si dokáže poradiť aj s graficky prepracovanejšími hrami. Hranie tých najnáročnejších titulov však nemusí byť vždy úplne konzistentné a kde-tu môžete zaregistrovať mierny frame drop. A6-tka reaguje na väčšinu podnetov pomerne rýchlo, na čom nesú svoj podiel aj 3 GB RAM. Tie zabezpečujú plynulý multitasking, avšak kvôli náročnej nadstavbe systému nezvládnu udržať veľké množstvo appiek spustených na pozadí. Za zmienku stojí tiež interné 32GB úložisko, ktoré možno rozšíriť prostredníctvom microSD karty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Až prehnane veľa funkcií

Z hľadiska systému sa Samsung za posledných pár rokov rozhodne posunul tým správnym smerom. Nepopulárny a ťažkopádny TouchWizz nahradil svižnejšou nadstavbou Samsung Experience, ktorá je oproti svojmu predchodcovi poriadne zjednodušená. Stále však ide o jeden z najnáročnejších skinov systému Android, čo je cítiť na každom kroku. Zamykacia obrazovka tak ponúka vertikálne usporiadaný widget hodín, ktorý sa po obdržaní upozornenia premení na horizontálny.

Po odomknutí je k dispozícii jednoduchý launcher, ktorý ponúka domovskú obrazovku, ako aj zoznam nainštalovaných aplikácií. Na domovskú obrazovku možno jednoducho pridávať skratky k appkám a rôzne widgety. Priamo z nej tiež môžete jednoduchým potiahnutím doprava spustiť virtuálneho asistenta Bixby. Ten vám po aktivovaní dokáže odporučiť veci, ktoré by vás mohli zaujímať, pričom vám nielen pomôže spravovať, ale aj ovládať váš smartfón.

Poradie rýchlych prepínačov môžete jednoducho pozmeniť. Lištu slúžiacu na rýchle nastavenie jasu zase môžete nastaviť tak, aby sa vám zobrazovala nielen po rozbalení všetkých rýchlych prepínačov, ale aj pri zobrazení notifikácií. Prehodiť môžete aj poradie tlačidiel v navigačnom panely, ktorý môžete taktiež po dvojitom ťuknutí na jednu z jeho strán skryť. Nastavenia systému skrývajú aj kopec pokročilých funkcií.

S nimi môžete napríklad pozmeniť vzhľad prostredia celého systému. Tieto funkcie tiež pomôžu náruživým hráčom mobilných hier, keďže si môžu nastaviť, aby ich pri hraní nevyrušovali žiadne upozornenia. K tomu všetkému je možné zapnúť gesto pre zmenšenie rozhrania a nechýba ani možnosť “naklonovania” komunikačných aplikácií, do ktorých tak môžete byť jednoducho prihlásení hneď viacerými účtami.

Nastavenia systému skrývajú aj sekciu s názvom údržba zariadenia, ktorá vám pomôže uchovať telefón v čo najlepšej kondícii. Po ťuknutí na túto sekciu sa totiž zariadenie automaticky zbaví nepotrebných súborov uložených vo vyrovnávacej pamäti a ukončí nepotrebné procesy bežiace na pozadí. Navyše si takto môžete telefón ochrániť pred neželanými vírusmi.

Z nepochopiteľných dôvodov však nastavenia neobsahujú funkciu AlwaysOn displeja, ktorá v klasickej A6-tke jednoducho chýba. Ponuka predinštalovaných aplikácií je bohatá, pričom sa v nej nájdu viaceré tituly od Samsungu, Microsoftu a Googlu. Nie všetky je možné odinštalovať, no väčšina z nich sa dá jednoducho vypnúť. Vypnúť možno aj už spomínaného Bixbyho, ktorý na Google Asistenta ani z ďaleka nestačí.

Samotný operačný systém je dobre odladený a všetko beží presne tak, ako má. Používateľ tak na nič zbytočne nečaká a neobmedzujú ho ani žiadne lagy či neželané záseky a spomalenia.

Multimédia: Nič viac než priemer

Ako už bolo spomenuté pri displeji, nízke rozlíšenie ho ťahá mierne dole. To vplýva, bohužiaľ, aj na zážitok z prehliadania multimédií. Videá, filmy a fotografie sa na tomto zobrazovači pozerajú veľmi príjemne, keďže ponúka veľkú uhlopriečku a minimálne bočné rámiky. S vyšším rozlíšením by však bol zážitok z ich prezerania ešte o poznanie lepší. Samsung Galaxy A6 obsahuje, po vzore svojho predchodcu, hlasný reproduktor, ktorý je umiestnený do pravej bočnej hrany smartfónu.

Ten hrá vcelku hlasno a vďaka tomuto netradičnému umiestneniu ho prakticky nedokážete pri držaní zakryť svojou dlaňou. Inak ale kvalita reprodukovaného zvuku nie je nijako excelentná a ak to teda s počúvaním hudby myslíte vážne, odporúčame vám radšej využívať káblové alebo Bluetooth slúchadlá. Tie totiž podporujú technológiu Dolby Atmos, ktorá dokáže zvuk poriadne vylepšiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Poctivý DualSIM

Nie každý telefón, ktorý je prezentovaný ako DualSIM môžete s dvomi SIM kartami aj skutočne využívať. Väčšina výrobcov totiž do telefónu vkladá hybridné sloty, čím vás nútia vybrať si medzi využívaním dvoch SIM kariet alebo jednej SIM karty a microSD karty. A6-tka je však v tomto smere iná, dalo by sa povedať až poctivá. Obsahuje totiž plnohodnotnú DualSIM funkcionalitu doplnenú o možnosť rozšírenia interného úložiska prostredníctvom microSD karty. SIM karty možno jednoducho nastaviť podľa toho, ako ich budete chcieť používať.

Počas testovania sme tiež nezaznamenali žiadne problémy spojené s príjmom mobilného alebo Wi-Fi signálu. Všetko fungovalo presne tak, ako má, čo sa dá tvrdiť aj o Bluetooth pripojení a GPS navigácii. Inak tento telefón obsahuje pripojenie Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth vo verzii 4.2 a GPS modulom doplneným o A-GPS, GLONASS a BDS. K dispozícii je tiež NFC čip a FM rádio, ktoré je dnes v telefónoch považované za raritu. Jediná výhrada z hľadiska konektivity smeruje k staršiemu microUSB konektoru, ktorý už jednoznačne mohol byť vymenený za USB-C konektor.

Fotoaparát: Výsledkami poteší

Pri smartfónoch strednej triedy si to často najviac „odskáču“ fotografické parametre. Nejde vôbec o nič nezvyčajné, keďže výrobcovia pri nastavení nižšej predajnej ceny niekde jednoducho ušetriť musia. O to lepšie sa nám konštatuje, že Samsung pri telefóne Galaxy A6 z tohto hľadiska vôbec nešetril, keďže ho vybavil viac ako solídnymi fotografickými komponentmi. K dispozícii je tak hlavný 16 MPx snímač, ktorý spolupracuje s clonou f/1.7. Zároveň sa však dostalo aj na fázové zaostrovanie či detekciu tvárí.

HDR
HDR

Takto vybavený fotoaparát sa vo svojej kategórii stará o vskutku nadpriemerné snímky, ktorým nechýba nič, čo by im chýbať malo. Sú totiž ostré a ponúkajú pomerne realisticky zachytené farby. Nechýba im ani veľké množstvo detailov či dobrý dynamický rozsah (občas sú však isté miesta prepálené). Toto však, samozrejme, platí najmä pre snímky zhotovené za dobrých ba priam až ideálnych svetelných podmienok. So zmenšujúcim sa množstvom svetla ide kvalita fotografií dole, avšak nejde o žiadne rapídne zníženie kvality. Vďaka skvelej clone f/1.7 totiž Samsung Galaxy A6 fotí nadmieru dobre aj na tmavých miestach. Večerné fotky tak nedisponujú nejakým extrémnym množstvom šumu a možno o nich hovoriť ako o kvalitných.

To isté platí aj pre makro snímky či HDR fotografie. Makro zábery možno zachytiť zo skutočne blízkej vzdialenosti a HDR režim zase vloží do snímok ešte viac života. Za hlavným fotoaparátom nijako nezaostáva ani 16 MPx selfie snímač, ktorý ponúka clonu f/1.9. Ten produkuje taktiež veľmi vydarené selfiečka, pričom mu v horších svetelných podmienkach môže pomôcť LED blesk. Ten vám však veľmi neodporúčame používať, keďže urobí vašu tvár extrémne lesklou.

Samsung Galaxy A6 tiež dokáže nahrávať vcelku obstojné video s FullHD rozlíšením a pri 30 snímkoch za sekundu. Jediná výhrada smeruje k absencii stabilizácie a niekomu tiež môže chýbať možnosť nahrávania videa s vyššou snímkovou frekvenciou. Inak ale kamera tohto telefónu rýchlo a presne zaostruje, čo vo videách určite oceníte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Aspoň na niečo je nízke rozlíšenie dobré

Samsung Galaxy A6 skrýva vo svojom kovovom tele 3000 mAh batériu. Tá je vzhľadom na veľkosť displeja tohto telefónu len priemerná, no ponúka nadpriemernú výdrž na jedno nabitie. Tento smartfón za to vďačí najmä úspornému procesoru, ktorý je vyrobený 14 nm výrobným procesom, ako aj nízkemu rozlíšeniu obrazovky. Najmä tieto dva faktory sa spolu starajú o to, že na jedno nabitie zvládne A6-tka vydržať bez problémov aj dva dni náročnejšieho používania.

Pri extrémnom vyťažení ju však dokážete vybiť aj behom jedného dňa, počas ktorého vám zabezpečí dostatok energie aspoň na 5 hodín zapnutej obrazovky. V prípade potreby môžete tiež výdrž batérie ešte o niečo predĺžiť, keďže tento smartfón ponúka hneď dva šetriace režimy.

Samsung Galaxy A6: Záverečné hodnotenie

Spoločnosť Samsung nám opäť raz dokázala, že vie vytvárať nielen kvalitné vlajkové lode, ale aj kvalitné smartfóny strednej triedy. Model Samsung Galaxy A6 je jednoznačne jedným z nich, pričom ponúka len minimum priestoru na sklamania. Svojich majiteľov poteší poriadne kvalitnou a hodnotnou konštrukciou, ktorá vydrží aj hrubšie zaobchádzanie. Zároveň môže tento telefón zaujať podareným Infinity panelom, ktorý však môže niekoho odradiť kvôli nižšiemu rozlíšeniu.

Toto, našťastie, kompenzuje naozaj vydarený fotoaparát a skvelé výsledky vstavanej batérie. Samsung Galaxy A6 vás tak môže odradiť jedine svojou nadstavbou systému, ktorá nemusí sadnúť všetkým, alebo predajnou cenou. Tá oficiálna sa pohybuje na úrovni 309 €, čo je za smartfón s takouto výbavou priveľa. Konkurencia totiž nespí a napríklad taká Motorola moto g6, vám toho ponúkne viac za podstatne menší obnos peňazí.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...