Samsung Galaxy A5 2017: Nová definícia strednej triedy | RECENZIA

Spoločnosť Samsung predstavila len nedávno nasledovníkov najpopulárnejších zástupcov svojej strednej triedy. Samsung Galaxy A5 a Samsung Galaxy A3 patria dlhodobo medzi veľmi obľúbené zariadenia a v ponuke ich má aj väčšina operátorov. Ich najnovšie verzie označené prívlastkom 2017 prinášajú okrem vylepšenia hardvéru aj nový dizajn. A musíme sa priznať, že sa nám naozaj páčia. Nie všetko je však o kráse…

Obsah balenia

Na testovanie sme nezískali finálnu verziu “predajného” balenia, no nemyslíme si, že by sa jeho obsah vo finálnej verzii menil. Okrem samotného zariadenia nájdete v krabičke ešte návody a manuály, USB-C kábel a nabíjačku. Nechýbajú ani klasické slúchadlá od Samsungu a nástroj na vyberanie SIM karty a pamäťovej karty.

Konštrukcia | Mid-end v tele high-endu

Samsung Galaxy A5 2017 ma dva samostatné sloty na pamäťovú kartu a SIM kartu. Ide o klasické “zásuvkové” sloty, ktoré sa vyberajú ihlou. Hoci je toto riešenie netradičné, považujeme ho za praktické. Pri potrebe výmeny microSD karty totižto nie je nutné vybrať aj SIM kartu, a tak sa táto výmena dá uskutočniť aj za plného chodu zariadenia.

Ďalší neštandardný prvok konštrukcie je hlasný reproduktor v pravom boku. Čítate správne, v pravom boku. To pre nás bola rovnako novinka, doteraz sme boli zvyknutí na umiestnenie hlasného reproduktora v spodnej časti, vpredu alebo ojedinele vzadu. Reproduktor v pravom boku je síce jedinečným prvkom, no s praktickosťou sa pri návrhu tohto zariadenia zrejme nepočítalo. Reproduktor sme veľmi často “upchávali” rukami, a to v prípadoch, kedy sme zariadenie držali najmä na šírku. Práve pri pozeraní videí sme ale potrebovali hlasný reproduktor najviac. Hoci je hlasitosť aj kvalita prehrávaného zvuku v poriadku, jeho umiestnenie považujeme za veľké mínus.

Inak považujeme konštrukciu a dizajn tohto zariadenia za veľmi zaujímavé a kvalitné. Konštrukcia je vyrobená z kombinácie kovu a odolného skla, pričom z drahších modelov prebrala aj zahnutú zadnú stranu. Tá na vás pôsobí, ako by ste v ruke držali naozaj prémiové zariadenie. Všetko pekné ale má aj svoje nedostatky. Tými sú v prípade tohto zariadenia škrabance, ktoré sa časom môžu objaviť na odolnom skle vpredu a vzadu. Zariadenie vám tak odporúčame ochrániť fóliou alebo tvrdeným sklom, najlepšie doplnenými o obal alebo púzdro.

Menšiu výhradu máme k čítačke odtlačkov prstov, ktorá sa nachádza pod displejom. Nefunguje úplne korektne a na prvýkrát dokázala rozpoznať náš odtlačok len v približne 20% prípadov. Presnosť snímača môžete zvýšiť tým, že si dvakrát zaregistrujete rovnaký prst a snažíte sa pri nastavení odtlačku o zachytenie prstu z naozaj každej strany. Na tomto musí Samsung do budúcnosti ešte popracovať. Čo nás však pri konštrukcii tohto zariadenia potešilo, je vodeodolnosť. Tú tento smartfón zdedil takisto po drahších súrodencoch a dnes ju možno považovať za dôležitú výhodu oproti konkurencii.

Displej | Dedičstvo od drahších predchodcov

Samsung Galaxy A5 2017 ponúka takmer ideálny displej. Má uhlopriečku 5,2 palca a ponúka Full HD rozlíšenie. To je pri hustote 424 pixelov na štvorcový palec naozaj dostatočné a ani raz sme si nepovedali, že nám chýbajú detaily zobrazeného obsahu. Ako sme pri Samsungu zvyknutí, ide o SuperAMOLED displej, ktorý ponúka sýte farby a výborné pozorovacie uhly aj na priamom slnku. O ochranu displeja sa v tomto prípade stará odolné sklo Corning Gorilla Glass, ktoré si svoju prácu odvádza dobre. Počas testovania sme na ňom nezbadali ani malé škrabančeky.

Po softvérovej stránke ponúka displej hneď niekoľko možností. Najzaujímavejšou je zrejme Always On displej, teda neustále ukazovanie času a notifikácií na uzamknutej obrazovke. Prítomný je aj filter modrého svetla, ktorý je po prvýkrát predinštalovaný v systéme Samsungu strednej triedy. Nechýba ani niekoľko režimov obrazovky, ktoré ponúkajú rôzny kontrast a sýtosť farieb a poteší vás aj možnosť zmeny písma. Inteligentné zapnutie obrazovky zas ponechá vašu obrazovku zapnutú, pokiaľ sa na ňu pozeráte. Ide taktiež o funkciu, ktorú poznáte z predošlých Samsung zariadení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť | Predbehne vaše očakávania

Zabudnite na časy, kedy smartfóny strednej triedy ponúkali iba dvoj alebo štvorjadrové procesory. Dnes nájdete v tejto cenovej relácii bežne zariadenia, ktoré vám nemusia ani po roku používania vytvárať zasekávaním alebo spomalením vrásky na čele. Dôkazom je aj nový Samsung Galaxy A5 2017. Ten ponúka 8-jadrový procesor Exynos 7880 Octa s taktom jadier 1,9 GHz, ktorý je doplnený o grafickú jednotku Mali-T830MP3 a 3 GB RAM.

Vnútorné úložisko má kapacitu 32 GB, no vďaka slotu na microSD kartu do 256 GB by ste s úložiskom nemali mať žiadny problém. Ak patríte medzi náročných používateľov, ktorí si inštalujú množstvo aplikácií, tak si môžete preformátovať pamäťovú kartu na vnútorné úložisko. Potom vám už nič nebráni v tom, aby ste si nainštalovali aj väčšie množstvo zložitejších hier. Počas nášho testovania sme sa nestretli so spomalením tohto zariadenia, aj keď mu občas robili problém náročnejšie grafické procesy. Nejde však o nič katastrofálne a bez problémov na ňom spustíte 99,9% všetkých hier dostupných pre Android zariadenia.

Operačný systém | Opäť novinky v dizajne a funkciách

Okrem inovácie v oblasti konštrukcie priniesol Samsung v modeli Galaxy A5 2017 aj inováciu v operačnom systéme. Ten ponúka nový dizajn niektorých súčastí, pričom bol zachovaný celkový dizajnový jazyk spoločnosti. Zmenou však prešli notifikačná lišta aj menu s nastaveniami, ktoré sú po novom rozdelené do skupín.

Samsung Galaxy A5 2017 tiež prináša nový Samsung Cloud a nechýba ani silná integrácia vlastnej zálohovacej služby Samsung konto. To vám po prihlásení sa cez e-mailovú adresu ponúka zálohu zoznamu nainštalovaných aplikácií, ale aj zálohu kontaktov, či pozadia plochy a zamknutej obrazovky. Zaujímavou je aj aplikácia Samsung Members, kde nájdete aktuálne informácie pre majiteľov Samsung zariadení a centrum pomoci, ak so svojim zariadením máte nejaký problém.

Praktickým je aj Zabezpečený priečinok, v ktorom si môžete uložiť citlivé dáta a zamknúť ich odtlačkom prsta. Okrem toho takto môžete zabezpečiť aj niektoré aplikácie. V neposlednom rade majú používatelia k dispozícii Samsung Témy, ktorými si môžu zmeniť kompletný vzhľad systému – od pozadia až po ikony jednotlivých aplikácií. A Samsung nezabudol ani na režim dvoch okien, ktorý aktivujete dlhším podržaním tlačidla multitaskingu.

Celkovo možno povedať, že systém v tomto zariadení je prehľadný a pri jeho používaní sme nenatrafili na žiadny nedostatok. Jedinečný dizajn prostredia používateľovi opäť dodáva pocit, že v ruke drží prémiové zariadenie. Hoci v tomto zariadení nájdete aj väčšie množstvo predinštalovaných aplikácií, väčšinou ide o praktické tituly, ktoré nemáte potrebu odinštalovať alebo zakázať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a pripojenie | Konečne USB-C v strednej triede

8-jadrový procesor, výkonný grafický čip a 3 GB RAM sú predzvesťou, že toto zariadenie nebude mať problém s prehrávaním akéhokoľvek typu multimédií. A to je pravda. Na prehrávanie videí môžete použiť aplikáciu Galéria, no ak chcete podporu pre viacero formátov a pokročilé možnosti prehrávania, siahnite radšej po alternatíve. Odporúčame vám napríklad VLC prehrávač.

Náš tip
Predstavujeme Samsung Touchwiz – Multimédiá, prehliadanie internetu a práca s textom (4.časť)

Na prehrávanie hudby je v tomto prípade predurčená aplikácia Hudba Google Play. Ak hľadáte prehrávač s pokročilejšími možnosťami, skúste JetAudio Plus. Ku prehrávaniu hudby nemáme okrem umiestnenia reproduktora žiadne výhrady, zvukový výstup na slúchadlá fungoval bezproblémovo. Rovnako dobre hodnotíme aj kvalitu zvuku z hlasného reproduktora.

Čo sa pripojení týka, Samsung Galaxy A5 2017 zvláda bezproblémové pripojenie do 3G aj 4G sietí, má NFC a na navigovanie môžete použiť GPS aj GLONAS. Novinkou je konektor typu USB-C, ktorý sa konečne dostal aj do strednej triedy. Nech sa vám použitie tohto konektoru páči alebo nie, jeho prítomnosť v tomto zariadení hodnotíme kladne. Okrem technických inovácií sa totižto tento konektor stane už v najbližšom období štandardom medzi všetkými Android smartfónmi.

Fotoaparát | 16 megapixlové duo

Samsung nás pri výrobe tohto zariadenia prekvapil a do jeho konštrukcie vložil dva 16 Mpix fotoaparáty. Nie však vedľa seba dozadu, ale každý na jednu stranu zariadenia – jeden vzadu a jeden vpredu. Malo by ísť o totožné snímače, čo naznačuje identická clona f/1.9 aj možnosť nahrávať Full HD video. Hoci je rozlíšenie týchto fotoaparátov dostatočne vysoké, ešte má za konkurenciou čo dobiehať.

Častokrát sa nám stalo, že zachytené fotografie boli rozmazané, najmä pri zhoršených svetelných podmienkach. Keď ale fotka vyšla, tak stála za to. Video je na cenovú reláciu zariadenia nadštandardné a potešila nás aj aplikácia Fotoaparát, ktorá okrem iného ponúka aj profesionálny režim. Ten má ale oklieštené funkcie a ponúka iba nastavenie ISO, vyváženie bielej a meranie expozície. Kvalitu fotoaparátu môžete posúdiť na priložených testovacích záberoch, ktoré si v plnom rozlíšení môžete pozrieť na tomto odkaze.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria | 3000 mAh s nadštandardnou výdržou

Nebudeme klamať, ak povieme, že aj náročnejší používatelia dokážu toto zariadenie používať na jedno nabitie viac ako 1,5 dňa. Aj keď počas dňa dlhšie telefonujete alebo často sledujete novinky na sociálnych sieťach, jeden deň prežijete určite bez nabíjačky. Samozrejme, pri bežnom používaní. Tým rozumieme napríklad 45 minút hovorov, zhruba 1,5 hodiny práce s aplikáciami a zachytenie približne 20 fotiek a jedného kratšieho videa pri neustále zapnutých mobilných dátach a Wi-Fi. Priemerný čas zapnutého displeja na jedno nabitie v našom prípade predstavoval 2,5 – 3 hodiny. Výhodou je aj rýchle nabíjanie, ktoré vám dobije 90% batérie za menej ako 1 hodinu času.

Hodnotenie | Samsung Galaxy A5 2017

Keď sme otvorili balenie tohto zariadenia, tak sme si povedali, že konečne niekto vyrobil zariadenie v strednej triede bez kompromisov. Neskôr sme ale prišli na niekoľko nevýhod, napríklad nevhodne umiestnený hlasný reproduktor či snímač odtlačkov prstov, ktorý nefungoval úplne korektne. Mrzelo nás aj množstvo rozmazaných fotografií, ktoré sme zachytili, a ktoré neboli použiteľné. Aj napriek tomu toto zariadenie hodnotíme ako veľmi zaujímavé a kvalitné. Od kúpy vás však môže odradiť cena, ktorá sa na slovenskom trhu začína na sume približne 400 EUR.

Ak nemáte tak vysoký rozpočet, môžete siahnuť po menšom súrodencovi tohto zariadenia – Samsungu Galaxy A3 2017, ktorý však prináša zmeny vo výkone aj veľkosti. Aktuálne ho testujeme v našej redakcii, a tak vám už čoskoro priblížime, aké sú rozdiely medzi týmito zariadeniami.

Plusy

  • vodeodolná a kvalitná konštrukcia
  • displej
  • operačný systém
  • výdrž batérie

Mínusy

  • snímač odtlačkov s nepresnými reakciami
  • umiestnenie hlasného reproduktora
  • fotoaparát, ktorý si vyžaduje pri fotení pevnú ruku
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...