Recenzia Sony Xperia 1: Budete ju milovať aj nenávidieť

V poradí tretí kvádrik od Sony, ktorý ponúka poriadne natiahnutý displej a pomaly sa začína predávať na slovenskom trhu. Po Xperii 10 a Xperii 10 Plus sa k nám konečne dostala aj nová vlajková loď od japonského výrobcu. A má čo ponúknuť. Pri pohľade na špecifikácie nemôžem spochybniť, že ide o plnohodnotnú vlajkovú loď. Avšak v rukáve má ešte niekoľko tromfov, ako napríklad skvelý HDR displej s obrovským 4K rozlíšením či dizajn, ktorý sa len tak ľahko nevidí.

Konštrukcia a Dizajn: Vyčnieva z davu

  • Rozmery: 167 x 72 x 8,2 mm
  • Hmotnosť: 178 gramov

Dizajn bol vždy to, čo smartfóny od Sony odlišovalo od konkurencie. A v tomto trende pokračujeme naďalej. Japonský výrobca síce už nie je jediným, ktorý ponúka displej s pomerom strán 21:9, no dizajn je viac, než rozoznateľný. Pokiaľ teda hľadáte smartfon, ktorý vytŕča z davu, Xperia 1 by sa určite mala dostať do užšieho výberu. Ako už býva zvykom, niekomu sa bude dizajn páčiť, iný ho bude nenávidieť. Ja sa prikláňam skôr k tej prvej skupine. Určite nevyzerá zle.

Na nadpriemernú dĺžku si zvyknete. Vzhľadom na uhlopriečku displeja je telo zariadenia príjemne úzke a verte či nie, dá sa držať aj v jednej ruke a dokonca počas toho aj písať. To platí v mojom prípade, ja mám však ruky väčšie. V ženských rukách by to už mohol byť problém. Trochu nepríjemné je, že niekedy mám pocit, že mi telefón ide z ruky vypadnúť – alebo lepšie povedané, že sa preváži. Všetko je to otázkou zvyku a ja som si zvykol naozaj rýchlo.

Oproti lacnejším modelom, Xperii 10 a 10 Plus vyzerá najnovšia vlajková loď neporovnateľne lepšie. Rám nad displejom je menší, použité boli kvalitnejšie materiály a lepšie vyzerá aj na pohľad, nie len na dotyk. Výhodou prednej strany je nepochybne absencia výrezu v displeji, ktorý proste nemáme radi. Sony neexperimentoval a neprináša žiadne špeciálne vysúvacie kamery či skener odtlačkov v displeji. Ja to hodnotím pozitívne, aj keď trend je jasný. Aj tu je vidieť, že nová Xperia chce byť smartfónom pre masy, nie pre jednotlivcov. Radšej teda stavia na overenej a funkčnej klasice.

Rozloženie ovládacích prvkov je zaujímavé, no nie nové. V prvom rade je dôležité podotknúť, že skener odtlačkov prstov sa nachádza na pravej strane, no nie  je zároveň zamykacím tlačidlom. To je oddelené. Chválim umiestnenie, nie sú príliš vysoko, ale ani nízko. Nad nimi ešte nájdeme dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Ľavá strana je kompletne  prázdna, na vrchnej sa nachádza slot na pamäťovú kartu a SIM kartu. K nim sa dostanete aj bez špeciálneho príslušenstva, keďže slot sa dá otvoriť aj nechtom. To je síce v niektorých prípadoch výhodou, no smartfóny SONY sú povestné tým, že sa po vytiahnutí tohto slotu reštartujú.

Inak to nie je ani v tomto prípade. SIM kartu často nemeníte a nemuselo by to byť problém. Avšak pamäťovú kartu niektorí používatelia menia častejšie a takto môžu naraziť na nepríjemné problémy s častým reštartovaním. Navyše, osobne sa mi po vložení SIM karty tento smartfón reštartoval dvakrát a dokonca sa mi zmenilo celé poradie aplikácií na domovskej obrazovke.

Xperia 1 je vyrobená zo skla a kovu. Sklenená je predná a zadná časť, kovový je rám. Do neho sú obe časti vložené. Vyzerá to dobre. Rám je trochu zaoblený, čo uľahčuje prácu so zariadením. Prednej strane nechýba ani obľúbený 2,5 D efekt, kedy je sklo ku krajom trochu skosené. Nie je to výrazné a nemalo by to prekážať ani ochranným tvrdeným sklám. Zadná strana tiež disponuje 2,5 D zaoblením, ktoré je trochu výraznejšie. Aj to dopomáha k lepšiemu a istejšiemu úchopu. A aby toho nebolo málo, nechýba ani certifikácia vodeodolnosti (IP 68).

Možnosti odomykania: Tvárou sa vám to nepodarí

Zabezpečenie smartfónu je jednou z najdôležitejších vecí. V poslednom čase často počúvame o tom, ako sa zneužívajú osobné informácie a podobne. Sony Xperiu 1 dokážete okrem klaciských možností odomykania v podobe vzoru či PIN kódu odomknúť aj skenerom odtlačkov prstov. Sony nejde s trendom a neumiestnil ho do displeja. Možno som jediný, možno nie, no ja skenery odtlačkov prstov v displeji nejako nemusím. Hlavne z dôvodu, že sú pomalé a často aj nepresné. Rýchle a spoľahlivé odomknutie smartfónu je pre mňa základom. A to mi Xperia ponúka.

Skener sa nachádza na pravej strane a je samostatný. Na prst reaguje okamžite zavibrovaním. Na samotné odomknutie si však musíte trochu počkať. Na rýchlosť smartfónov Huawei či OnePlus sa ani zďaleka nechytá. Avšak spoľahlivosť je výborná. Zaujímavé je, že zariadenie môj prst rozpozná ihneď, ale odomkne sa až o malú chvíľu. Nechápem. Ak patríte medzi používateľov, ktorí svoj smartfón odomykajú tvárou, musíte si zájsť chuť. Vlajková loď od Sony odomykanie tvárou neponúka vôbec.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Klobúk dole

Pri pohľade na parametre nového displeja sa nejednému technologicky zdatnejšiemu používateľovi rozžiaria oči. Dámy a páni, v ruke držím ďalší smartfón, ktorý ponúka extrémne vysoké 4K rozlíšenie. Vzhľadom na uhlopriečku displeja, ktorá je 6,5″ sa môžete tešiť na brutálne jemný obraz s hustotou až 643 ppi. Rozlíšenie displeja je konkrétne 3840 x 1644 pixelov. Ide o OLED panel, ktorý ponúka aj podporu HDR.

Vďaka OLED technológii nechýba ani ambientné zobrazenie. To si môžete aj prispôsobiť. Buď si ho zapnete na stálo, po zdvihnutí zariadenia, inteligentne alebo ho vypnete. Inteligentné nastvenie znamená, že sa zobrazí podľa potreby pri chôdzi, vyberaní smartfónu z vrecka a podobne.

Aby toho nebolo málo, nechýba ani notifikačná LED dióda. Jej správanie či farby nastaviť neviete, no som rád, že tu je. Dokonca je dostatočne veľká a len tak ľahko jej blikanie neprehliadnete. Tiež vás upozorní na slabú batériu.

Na displej je radosť pozerať. Farby sú pekné, sýte, pixely len tak ľahko neuvidíte. Ani na slnku som s čitateľnosťou displeja problém nemal. Zaujímavé je, že prednastavene je naladený do studených farieb. Ja som si to okamžite zmenil na neutrálnu. 4K rozlíšenie sa údajne zapína len pri niektorých situáciách. To overiť neviem, zostáva mi len veriť, že to tak je. Na 4K rozlíšenie sa môžete tešiť v galérii, prehrávači videí a podobne. Teda všade tam, kde má vyššie rozlíšenie význam.

Pozorovacie uhly sú výborné. V noci je automatika nastavená tak, že displej svieti trochu viac, ako by som očakával. Stačí ale pár sekúnd a všetko je nastavené presne podľa mojich predstáv. Keď už som pri automatickom jase, ten funguje rýchlo a spoľahlivo. Prekvapením nie je ani prítomný nočný režim, v ktorom sa displej nastaví tak, aby využíval menej modrej farby, čím v tme chráni vaše oči.

No a teraz k pomeru strán. 21:9 využijete hlavne pri pozeraní filmov, no aj v iných situáciách. Internetové stránky ponúknu viac miesta, v mailoch vidíte viac riadkov a podobne. Nie všetky aplikácie sú tomu však úplne prispôsobené. Napríklad pri pridávaní storyčiek na Instagrame si musíte dávať pozor na to, že nie všetci majú smartfóny s takýmto natiahnutým displejom. Výhodu ešte vidím aj v tom, že Xperia 1 nie je príliš široká a drží sa celkom dobre aj vzhľadom na veľkú uhlopriečku. Po tom, ako som do ruky chytil hocijaký iný smartfón, mi prišiel displej čudný, taký tučný. Je to všetko otázkou zvyku.

Výkon a Pamäť: Súperí s najlepšími

Xperia 1 od Sony stojí vyše 900 eur. V tejto cene očakávame maximálnu hardvérovú výbavu. V tomto smere Xperia nezaostáva. Vo vnútri pracuje výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 855 a pomáha mu 6 GB operačnej pamäte. Táto kombinácia zaručí, že všetky úkony zvládne Sony Xperia 1 ľavou zadnou. Príjemné je, že ani pri maximálnej záťaži sa extrémne neprehrieva a stále si drží relatívne nízku teplotu.

Ak hľadáte smartfón s poriadnym výkonom, ktorý budete využívať aj na hranie, Xperia určite nesklame. Na maximálnych detailoch zvládne aj tie najnáročnejšie hry. V obchode Google Play prakticky neexistuje aplikácia či hra, ktorá by robila Snapdragonu 855 problém.

Ako vždy, aj do tohto zariadenia som nainštaloval hru PUBG. Pri nastavení maximálnej grafiky som nemal problém s hrateľnosťou, sekaním a ničím, čo by ma počas hrania vyrušovalo. Problém nenastáva ani pri dlhšom hraní. Pre hráčov ideálne.

6 GB RAM je dostatočná hodnota na to, aby sa aplikácie na pozadí nezatvárali a multitasking bol absolútne plynulý. Nikdy sa mi nestalo, že by sa nejaká aplikácia len tak zatvorila z dôvodu nedostatku pamäte. Aj prepínanie medzi nimi je bleskové. Testovaná Xperia 1 ponúka 128 GB úložisko, z čoho som mal po zapnutí voľných vyše 100 GB. Pokiaľ by vám bolo málo, spoľahnúť sa môžete aj na podporu pamäťových kariet až do kapacity 1 TB.

S výmenou pamäťových kariet súvisí jeden problém. Ako iste viete, každá Xperia sa po vybratí slotu na SIM kartu reštartuje. To by som ešte zvládol. Lenže tu sa nachádza aj slot na pamäťovú kartu. Čiže chcete vytiahnuť pamäťovú kartu, zariadenie sa reštartuje. Chcete ju vložiť, znovu sa reštartuje. A tak dookola… Osobne mi to neprekáža, pamäťové karty už dlhšie nepoužívam. Avšak existujú používatelia, ktorí s nimi pracujú na dennej báze a tí môžu mať s týmto problém.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Takmer čistý Android

Je to tak. Ja som zástancom čistého Androidu, ideálne na Pixeloch. Nadstavby ponúkajú množstvo zaujímavých funkcií a nastavení, ale ja stále dávam prednosť čistému a uhladenému Androidu. V tomto smere má Xperia u mňa veľké plus. Nadstavba od Sony nikdy nepatrila medzi tie robustnejšie, no teraz je okresaná ešte viac. To sa mi páči. Ponecháva si však niekoľko kvalitných aplikácií priamo od Sony, ktorých by bola škoda. V systéme tak nájdete obľúbenú aplikáciu galérie s názvom Album či podarený videoprehrávač.

Aby som nezabudol, zariadenie samozrejme beží na najnovšom Androide 9.0 Pie. Ovládanie je úplne rovnaké, ako na Pixeloch. Na spodnej strane obrazovky sa nachádzajú dve softvérové tlačidlá – späť a domov. Notifikačná lišta je z čistého Androidu, rovnako aj nastavenia systému. To sa mi páči.

Okrem samotných aplikácií, pridal výrobca ešte aj funkciu s názvom Bočný snímač. Ten už veľmi dobre poznáme z predchodcov. Je to funkcia, ktorú vyvoláte dvojitým poklepaním na bok zariadenia. Je jedno či pravý alebo ľavý. Po poklepaní sa vám zobrazí menu s aplikáciami, ktoré ste si zvolili.

Zaujímavou funkciou je režim viacerých okien. Vlastne dvoch. To znamená, že na displeji môžete mať naraz zobrazené dve aplikácie a pracovať s nimi súčasne. Osobne nie som veľkým fanúšikom takýchto a podobných riešení, no v Xperii sa mi to páči. Prečo? Práve kvôli uhlopriečke a pomeru strán displeja. Keď zariadenie otočíte na šírku, zrazu pred sebou máte dve takmer plnohodnotné aplikácie, s ktorými sa pracuje pohodlne.

Multimédiá: Pre toto si Xperiu 1 kúpite

Skvelý displej je priam predurčený na sledovanie filmov či konzumáciu iného multimediálneho obsahu. Počas prezerania videa alebo hrania hier si môžete dokonca nastaviť vibrovanie “do rytmu”. Je to celkom zábavné. Poriadny multimediálny smartfón potrebuje aj poriadne reproduktory. A to Xperia spĺňa. Obsahuje dva stereo reproduktory. Jeden sa nachádza nad displejom a druhý na spodnej hrane. Hrajú dostatočne nahlas a kvalitne. Trochu mi chýbala basová zložka. Najnovšie Samsungy sú na tom ešte o trochu lepšie.

3,5 mm jack sa už klasicky nezmestil. Výrobca na to myslel a do krabice pribalil aj redukciu z USB-C. Zaujímavé je, že dodávané slúchadlá majú 3,5 mm jack konektor. To nevidíme často. Zvuk je možné podrobne nastaviť. Nechýba ekvalizér a ani podpora Dolby Atmos. Prítomná je aj funkcia DSEE HX, ktorá dokáže zvýšiť kvalitu komprimovaných hudobných súborov takmer na úroveň Hi-Res. Samozrejme, len v prípade použitia káblových slúchadiel.

Dodávané slúchadlá by som kvalitou zvukového prejavu zaradil medzi to lepšie, čo môžeme v baleniach smartfónov nájsť. Disponujú 3,5 mm jackom, čo je zaujímavé. Pri prehrávaní je kladený dôraz hlavne na basy, tie sú naozaj výrazné. Zvuk mi celkovo príde trochu tlmený a prebasovaný, no počúvať sa dá. Možno trochu viac stredov a výšok by tomu pomohlo. Nechýbajú ani náhradné gumičky do uší a oceňujem, že mi v ušiach držia výborne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Klasická vlajková loď so všetkým, čo k tomu patrí

Nebudem sa veľmi rozpisovať o tom, akými technológiami nová Xperia 1 disponuje. Prakticky jediné, čo chýba, je infračervený port. Ak ste teda chceli ovládať svoje domáce zariadenia pomocou novej Xperie, máte jednoducho smolu. Inak sa môžete tešiť na Wi-Fi, LTE, NFC a všetko podstatné. Telefonovanie je aj napriek väčším rozmerom príjemné. Zvuk zo slúchadla je kvalitný a mikrofón spĺňa tie najvyššie štandardy roka 2019.

Teraz niečo z praxe. Telefonovanie je bezproblémové, príjem signálu tiež. Bluetooth funguje na výbornú aj s viacerými zariadeniami a GPS nájde polohu do niekoľkých sekúnd. Navyše, počas testovania mi signál GPS nevypadol ani raz. Na navigovanie som používal aplikáciu Waze a niekedy aj Google Mapy. Poteší aj možnosť vloženia dvoch SIM kariet súčasne, avšak na úkor pamäťovej karty. Druhý slot na kartu je totiž zdieľaný.

Fotoaparát: Prvý s tromi objektívmi

Smartfóny od Sony mali vždy potenciál patriť medzi najlepšie fotomobily. Vždy im niečo chýbalo. To sa teraz snaží napraviť nová Xperia 1, ktorá prichádza s tromi objektívmi hlavného fotoaparátu. Rozloženie síl sa zdá byť ideálne. Nájdeme tu hlavný snímač, o priblíženie sa postará teleobjektív a o “oddialenie” zase ultra-širokouhlý objektív.

  • Hlavný snímač: 12 MP, f/1.6, OIS
  • Teleobjektív: 12 MP, f/2.4, 2 x optické priblíženie
  • Ultra-širokouhlý objektív: 12 MP, f/2.4

Zaujímavé je, že všetky snímače disponujú rovnakým, 12-megapixelovým rozlíšením. V noci sa určite hodí optická stabilizácia hlavného fotoaparátu a clona f/1.6 dokáže zachytiť dostatok svetla. Ako už býva zvykom, v noci nemá význam prepínať na teleobjektív či ultra-širokouhlý snímač (ak vám záleží na kvalite fotografie). Tie sa hodia hlavne cez deň, ideálne za pekného počasia, kedy z nich získate veľmi zaujímavé zábery.

Ultra-širokouhlý snímač nedokáže zaostrovať a všimol som si, že efekt “rybieho oka” je pri ňom celkom výrazný. Napríklad smartfóny od Samsungu sa s tým popasovali lepšie. Najväčšie výhrady mám k aplikácii, ktorá obsluhuje fotoaparát. Rozloženie ovládacích prvkov a všetky funkcie sú super, no prekáža mi rýchlosť – teda pomalosť aplikácie. Dúfam, že Sony rýchlo popracuje na optimalizácii aplikácie, pretože to ani zďaleka nie je ono. Hocijaký smartfón za 200 eur je rýchlejší.  Aplikácia sa spúšťa pomaly. Prepínanie medzi videom a fotografovaním je pomalé a priamy vstup do galérie posledných fotografií by tiež mohol byť značne rýchlejší. Škoda.

Potešil som sa návratu hardvérovej spúšti fotoaparátu. Až dovtedy, kým som zistil, ako funguje. Zvyknutý som na to, že spúšť zatlačím do prvej polohy, smartfón zaostrí a po dotlačení vytvorí fotografiu. Presne ako z fotoaparátov. Tu nastalo sklamanie. Ono to tak vôbec nefunguje. Po zatlačení do prvej polohy len zamkne všetky nastavenia (ISO, expozíciiu a podobne). Po dotlačení odfotí. Nehovorím, že sa to nemôže hodiť, no ja by som radšej overenú klasiku.

Ukážkové fotografie

Počas dňa sa fotografie môžu rovnať s tými najlepšími. Nechýba dostatok detailov, slušné farby a minimálny šum. Obraz je ostrý po celej ploche fotografie. V noci výborne poslúži 5-osá optická stabilizácia obrazu, spolu so svetelnosťou f/1.6. Nočné fotky sú tiež veľmi dobré. Vyššia citlivosť na svetlo v kombinácii s optickou stabilizáciou obrazu sa podpísali pod slušné výsledky.

Niekedy ale platí, že fotky sú také, ako sa Xperia vyspí. Raz sa vám podarí fotka, ktorá doslova vyrazí dych, inokedy je to priemer. Preto odporúčam jednu scénu odfotografovať viackrát. Aspoň budete mať istotu.

Portrétový režim

Žiadnemu správnemu smartfónu nesmie v roku 2019 chýbať ani tento režim, ktorý dokáže efektne rozmazať pozadie za fotografovaným objektom, čím ho ešte viac zvýrazní. Nechýba ani v tomto prípade. Funguje veľmi dobre a spoľahlivo, no ako to už býva zvykom, 100 percentné to nie je nikdy. Počas fotografovania síce neviete nastaviť úroveň rozmazania, no to mi ani neprekáža. Myslím, že automaticky je zvolená asi tá najlepšia možná.

Video

Ani nahrávanie videa nie je novej Xperii cudzie. Zvládne to v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Tu by som očakával možnosť nahrávať aj v 60 fps, čo konkurencia dokáže. Elektronická stabilizácia obrazu je k dispozícii pri FullHD videu, čo rozhodne odporúčam. 4K video je na môj vkus trochu rozstrasené, v porovnaní napríklad so Samsungom Galaxy S10 je roztrasené až príliš. Nepomôže ani optická stabilizácia obrazu.

Inak je ale video veľmi pekné. Oceňujem verné farby (možno trochu tmavšie) a dostatok detailov. Celkom dobre sa vie vysporiadať aj s protisvetlom či inými náročnejšími podmienkami. Video je určite nadpriemerné, no priznám sa, že pri vlajkovej lodi som očakával ešte o trochu viac.

Lahôdkou je potom nahrávanie super-spomaleného videa. To zvláda pri rozlíšením FullHD a s 960 snímkami za sekundu. Samotná spomalená časť je síce len veľmi krátka, ale vyzerá veľmi efektne a rozhodne zaujme. Pozor si ale musíte dávať na dostatok svetla. V horších svetelných podmienkach nemá absolútne význam tento režim zapínať.

Selfie fotoaparát

Aj selfie fotoaparát odvádza svoju robotu dobre. Jeho rozlíšenie je 8 MP a clona f/2.0. Opäť platí, že cez deň sa môžete tešiť na vydarené zábery, v noci je to samozrejme horšie. Nechýba ani portrétový režim, ktorý funguje spoľahlivo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Kapacita nie je všetko

Väčšina z vás sa pri pohľade na kapacitu batérie zasmeje. Ako je možné, že Sony dá do smartfónu obrovský displej so 4K rozlíšením a tomu neprispôsobí kapacitu batérie? 3330 mAh je medzi vlajkovými loďami podpriemerná hodnota. Avšak musím povedať, že výdrž ma veľmi príjemne prekvapila. Pri smartfónoch od Sony to ale nie je prvýkrát. Čistý vyladený Android, výkonný, ale aj úsporný procesor a OLED displej (aj keď 4K) robia svoje. Výdrž vôbec nie je zlá, práve naopak.

Pri dnešných smartfónoch neočakávam výdrž na úrovni dva celé dni. Avšak jeden deň je štandard, ktorý musí byť dodržaný. Nikdy by som si nekúpil telefón, ktorý nevydrží celý náročný deň bez nabíjačky. Našťastie Xperia 1 takým nie je. Počas testovania to bol môj hlavný telefón. Mal som v ňom svoju SIM kartu, ktorá bola neustále pripojená na internet. Wi-Fi nevypínam.

Bez problémov som si dokázal zahrať nejakú hru, riešiť maily, prezerať sociálne siete a podobne. Do večera batéria vždy vydržala. A to mi stačí. Nejaké to percento ešte zostalo na horšie časy. Niekedy 20, niekedy 10, niekedy až 30 percent. To závisí od reálneho používania. S kľudným svedomím môžem povedať, že Xperia 1 vydrží deň aktívneho používania.

V balení sa nachádza nabíjačka s výkonom 18 W, ktorá sľubuje rýchle nabíjanie. Počas testu som nameral tieto hodnoty:

  • 15 min: 25 %
  • 30 min: 47 %
  • 45 min: 63 %
  • 60 min: 77 %
  • plné nabitie: 1:32 hod

Len pripomeniem, že počas testu rýchlosti nabíjania som vypol správcu batérie. Škoda, že Xperia 1 nepodporuje bezdtôrové nabíjanie.

Novej Xperii nechýbajú rôzne šetriace režimy. V režime STAMINA sa zníži výkon procesora, trochu sa zníži aj jas displeja a podobne. Tento režim môžete aktivovať manuálne alebo sa zapne pri určitej, vami nastavenej úrovni nabitia batérie. Ak potrebujete z batérie dostať čo najviac, je pre vás pripravený režim Ultra STAMINA. V tomto prípade budete mať dostupné len základné funkcie telefónu, akými sú Telefón, Kontakty, SMS, Fotoaparát, Kalendár, Galéria, Hodiny, Nastavenia a Hudba.

Výdrž batérie sa v tomto režime predĺži naozaj poriadne. Ak teda očakávate nejaký dôležitý telefonát alebo správu a nemáte dostatok energie, režim Ultra STAMINA sa môže hodiť.

Veľmi zaujímavou položkou v nastaveniach je Správca batérie. Ide o funkciu, ktorá inteligentne upraví nabíjanie tak, aby sa čo najviac šetrila batéria. Dokonca sa dokáže naučiť vaše návyky. Sleduje, kedy zvyčajne nechávate zariadenie nabíjať viac hodín a odhaduje, o koľkej nabíjačku odpojíte. Nabíjanie sa po určitom čase stopne a pokračuje pred tým, ako telefón odpojíte z nabíjačky.

Záverečné hodnotenie: Kúpiť či nekúpiť?

Cena Xperie 1 je približne 950 eur, čo nie je málo. Na druhú stranu, takúto sumu musíte zaplatiť aj za vlajkové lode ostatných veľkých výrobcov. Tak prečo práve Xperia? Ak sa chcete odlíšiť displejom a dizajnom, nová Xperia 1 by mohla byť to, čo hľadáte. Má svoje výhody, ale aj nevýhody. Krásny 4K HDR OLED displej s pomerom strán 21:9 patrí medzi to najlepšie, čo na trhu nájdete. Ani výdrž nie je zlá, aj keď kapacita batérie by mohla hovoriť o niečom inom. Multimediálna výbava je dotiahnutá takmer k dokonalosti, nechýbajú ani stereo reproduktory a na zadnej strane kvalitný fotoaparát. K nemu smeruje asi moja najväčšia výhrada.

Niekedy podáva nekonzistentné výsledky a hlavne je potrebné popracovať na aplikácii, ktorá ho obsluhuje. Je jednoducho pomalá. Tiež video by mohlo byť menej roztrasené. Sony Xperia 1 je príjemným spestrením aktuálneho trhu smartfónov. Vlajkový model by mohol mať aj odomykanie pomocou tváre (aj keď to nie je také bezpečné, ako skener odtlačkov). Ďalším nedostatkom môže byť aj absencia bezdrôtového nabíjania. Ak chcete niečo iné, originálne, mohla by sa určite dostať do užšieho výberu.

Sony Xperia 1 si určite svojich priaznivcov nájde. Ako sme si už zvykli, je plná kontroverzií, čo určite vzbudí pozornosť a diskusie. Pre tých, ktorí hľadajú niečo iné, s krásnym displejom a bohatou multimediálnou výbavou, by mohla byť práve Xperia 1 tou správnou voľbou.

Disqus Comments Loading...