RECENZIA Huawei Y7 2019: Kladie dôraz na výdrž

O tom, že lacné, čínske smartfóny nadobúdajú na excelentnej kvalite niet pochýb. Pokiaľ sa jedná o Huawei, ktorý sa snaží odobrať prvenstvo juhokórejskému Samsungu, máte záruku dobre investovaných peňazí. Výrobca tento rok nezabudol ani na modelový rad Huawei Y, ktorý sa radí do nižšej až strednej kategórie smartfónov. Tieto modely obvykle prinášajú za malé peniaze viac hodnoty, pričom sú určené najmä pre nenáročných používateľov. Takýto je Huawei Y7 2019, ktorý sme podrobili testu a v tejto recenzii sa dozviete, či je tým vhodným kandidátom na kúpu aj pre vás.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Sympatická krabička so základným obsahom

Telefón je balený do škatuľky, na vrchu ktorej je vytlačený obrázok samotného zariadenia aj s jeho názvom. Po otvorení zistíte, že hneď na vrchu je umiestnené samotné zariadenie. Nižšie potom nechýba nevyhnutná dokumentácia, špendlík na otváranie slotu pre pamäťovú kartu a dve nanoSIM karty, 5V / 2A nabíjačka v bielej farbe a dostatočne dlhý kábel s koncovkami USB-A a microUSB. Ochrannú fóliu by ste v balení hľadali márne, pretože tá prichádza nalepená už spočiatku na displeji. Tá sa však rýchlo poškriabe a nie je tak odolná ako tvrdené sklo. Berte ju ako preventívnu ochranu pred zaobstaraním obalu alebo spomínaného skla. Telefón je totiž veľmi krehký.

Konštrukcia a dizajn: Klon drahšieho modelu

Na prvý pohľad vás zaskočí identický vzhľad Huawei Y7 2019 s drahším Huawei P Smart 2019. Nevieme, či sa jedná o úmysel, ale nevidíme dôvod, prečo by mal výrobca vydať dva rôzne modely s identickým vzhľadom. Nie je to nutne na škodu, pretože obidva modely sú dizajnovými skvostmi. Za super cenu tak môžete získať skvelo vyzerajúci smartfón.

Obrovské množstvo prednej strany zaberá displej s kvapkovitým výrezom pre prednú “selfie” kameru. Hrany displeja sú elegantne zaoblené, čo prispieva ku kladnému dojmu zo spracovania. V hornej časti prednej strany sa okrem predného fotoaparátu nachádza aj plastová mriežka reproduktora pre hovory, v ktorej sa skrýva zelená notifikačná LED dióda. Napravo od reproduktora sú šikovne, priam až neviditeľne schované prvky v podobe senzoru priblíženia a predného “mäkkého” LED blesku, ktorého svietivosť je na vcelku dostatočnej úrovni. Dolná časť nemá praktické využitie a je ozdobená len logom výrobcu. Celkové rámčeky okolo, nad a pod displejom sú však skutočne minimálne.

Keď smartfón otočíme displejom nadol, v našom prípade sa naskytne pohľad na krásne lesklý, červený zadný panel, ktorý je, žiaľ, tvorený lakovaným plastom, takže sa pripravte na časté čistenie a menej príjemné pohľady na škrabance, ktoré sa objavia doslova po pár desiatok minútach používania. Mnohých zaujme prítomnosť vertikálne uloženej dvojice fotoaparátov, ktorých reprezentuje nižšie uvedený nápis “AI CAMERA”. Výrazné je aj logo výrobcu, informácie o pôvode zariadenia či LED blesk, ktorý je priamo pod fotoaparátmi. Všetky tieto nápisy sú však lokalizované priamo na vrchu plastového panela a nie pod ním. Je teda možné, že časom sa môžu zoškriabať. Posledným zaujímavým prvkom zadnej strany je potom skener odtlačkov prstov.

Dolná hrana smartfónu je okupovaná jedným reproduktorom (zvuk vychádza iba z otvorov napravo, vľavo sú otvory pre primárny mikrofón) a starým microUSB konektorom, ktorý by sa mal zo smartfónov nižšej strednej triedy taktiež kompletne vytratiť. Horná hrana naopak poteší, a ponúkne pohľad na 3,5 mm jack konektor a sekundárny mikrofón. Na ľavej strane sa okrem zásuvky na jednu microSD kartu a dve nanoSIM karty nenachádza nič a na pravej strane sú tlačidlá hlasitosti a tlačidlo zapnutia / vypnutia, ktoré má navyše jemné vrúbky. Dodáme, že tento rámik telefónu je jediný prvok, ktorý je vrámci dizajnu odlišný od Huawei P Smart 2019. Na rozdiel od lesklého plastu, ktorý sa nachádza aj na zadnej strane, je v tomto prípade rámik tvorený hladkým, matným plastom, ktorý na pohľad veľmi nápadne pripomína prémiovejší kov. V ruke už však tak nepôsobí.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Najhoršia časť

Huawei Y7 2019 disponuje 6,27-palcovým zobrazovačom s dnes už veľmi nízkym rozlíšením HD+, čo je 1520 x 720 pixelov (pomer strán 19:9). Táto hodnota nám dáva iba 268 pixelov na palec, čo znamená, že jednotlivé pixely zbadá hádam každý. Čo je však horšie ako nízka jemnosť displeja je jeho odozva. Pokiaľ píšete rýchlo na virtuálnej klávesnici je dosť možné, že v priemere každý desiaty znak displej v tej rýchlosti nezaregistruje. Zobrazovaču robí problém aj viacero dotykov súčasne. Neraz sme sa stretli s tým, že sa otvorila iná aplikácia, než na akú sme klikli, či displej kompletne ignoroval náš dotyk.

Celkový vzhľad displeja je však naoko dobrý. Má pekné farby, no po menšom odklonení displeja od očí sa jeho farby trošku zmenia. Spokojní nie sme ani s maximálnym jasom. Vonku na slnku je viditeľnosť vcelku zlá. Naopak, problém nemáme s najnižším možným jasom, ktorý v noci netrhá oči. V systéme je možné nastaviť farebné podanie zobrazovača a filter modrého svetla, za ktorý sme boli vo večerných hodinách vďační.

Multimédiá: Mnohým postačí

Aj napriek nízkemu rozlíšeniu na veľkej ploche zobrazovača či prítomnosti jedného reproduktora je tento smartfón vhodný na sledovanie filmov, YouTube videí či na počúvanie hudby. Začnime reproduktorom. Ten je iba jeden a nachádza sa na spodnej hrane. Je extrémne jednoduché ho nechcene zakryť rukou, no jeho hlasitosť je za túto cenu jemne nadpriemerná. Naopak, jeho zvukové podanie je potom podpriemerné. Kompletne mu chýbajú basy, ale na to sme pri väčšine dnešných smartfónov (najmä v tejto cenovej relácii) zvyknutí.

Keď zabudneme na HD+ rozlíšenie, sledovanie videí na tomto smartfóne môže byť zážitkom. Pestré farby vynahrádzajú nutnosť “roztiahnuť” video v horizontálnej polohe. V opačnom prípade budete svedkami čiernych pásov na okrajoch, v prípade videí v pomere strán 16:9. Počúvanie hudby cez 3,5 mm jack bolo v poriadku, v prípade bezdrôtových slúchadiel skutočne urobí radosť podpora rôznych kodekov, od aptX až po LDAC. V systéme je integrovaný aj softvér Huawei Histen, pomocou ktorého si môžete nastaviť zvuk v slúchadlách podľa svojich predstáv. Funguje na naše prekvapenie naozaj skvelo, no na prehrávače s pokročilým ekvalizérom trochu stráca.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Stojí za to?

Vnútri Huawei Y7 2019 frčí osemjadrový procesor Snapdragon 450, ktorý sa jasne radí k nízkej až k nižšej strednej triede. Jeho výkon neohromí, no telefón fungoval na naše prekvapenie naozaj plynulo. Zásekov, dlhšieho načítavania či akýchkoľvek zaváhaní sme boli svedkami skutočne iba občas, a pokiaľ telefónu nedáte zabrať, odrazí sa to kladne nielen na používateľskom zážitku, ale aj na výdrži batérie, o ktorej si povieme niečo neskôr. Procesor dopĺňa menšia, 3 GB operačná pamäť, ktorá udržiavala aplikácie na pozadí spustené vcelku úspešne. Multitasking prebiehal bez problémov a telefón zvládol aj nejaké tie graficky menej náročné hry.

AnTuTu Benchmark
Geekbench 4

Upozorňujeme, že nie všetky hry sú optimalizované pre zobrazenie v pomere strán 19:9, a tak sa môžu vyskytnúť čierne pruhy na krajoch. Interné úložisko o kapacite 32 GB je možné rozšíriť o microSD kartu do veľkosti 512 GB. Telefónu nerobila problém 32 GB pamäťová karta, nuž po vložení 64 GB karty začal telefón sekať a následne sa reštartoval. Príčinu tohto problému nevieme, no karta nerobí problém na žiadnom inom zariadení. Vyššie sú uvedené snímky obrazovky z dvoch benchmarkových aplikácií.

Operačný systém: Android 8.1 Oreo v roku 2019

Nasadenie staršej verzie operačného systému nie je zriedkavé pri smartfónoch nižšej cenovej kategórie. Platí to aj pre tento model. Operačným systémom smartfónu Huawei Y7 2019 sa stal Android 8.1 Oreo s overenou nadstavbou EMUI 8.1, ktorá prináša funkcie, ktoré vidíme prakticky na každom telefóne od tohto čínskeho giganta.

Počas prvého spustenia nám systém ponúkol, či chceme používať skener odtlačkov prstov ako “touchpad”, teda či si ho želáme použiť ako zariadenie pre rôzne gestá, napríklad na stiahnutie notifikačnej lišty, prechádzanie obrázkov v galérii a podobne. Nuž, aj po povolení to nefungovalo a očakávame, že to výrobca opraví v najbližších softvérových aktualizáciách. Keď sme už pri nich, spomenieme, že bezpečnostná záplata počas nášho testovania bol platná k 1. januáru 2019.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: AI má v tomto prípade niečo do seba

Ako zadná strana telefónu napovedá, v aplikácii fotoaparátu máme dočinenia s prvkami umelej inteligencie. Tá je schopná rozpoznať desiatky scén a následne upraviť fotografiu, aby vyzerala lepšie. No dočkali sme sa aj komických situácií, keď po namierení fotoaparátov na ľudskú tvár nám softvér povedal, že sa jedná o psa alebo pri pohľade na rieku si myslel, že mierime na modrú oblohu. V drahších Huawei / Honor zariadeniach odporúčame túto funkciu vypnúť, pretože fotografii výrazne znižuje realistickosť. V prípade Huawei Y7 2019 sme radšej všetko fotili so zapnutým AI režimom, pretože fotky, ktoré boli vytvárané iba za pomoci automatiky vyzerali skutočne zle. AI im dalo viac ostrosti a nádych lepších a celkovo živších farieb. Posúdiť to môžte sami.

Čo sa týka technických parametrov, hlavný snímač má rozlíšenie 13 MP (svetelnosť f/1.8, veľkosť pixelov 1.12μm) a dopĺňa ho druhý, hĺbkový senzor s rozlíšením 2 MP. Režim širokej clony nie je vždy korektný, no keď sa podarí, stojí za to. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD (1080p) so snímkovou frekvenciou 30 FPS. Dostupná nie je elektronická, nie to ešte optická stabilizácia obrazu, takže počas fotenia a nahrávania musíte držať telefón stabilne. Predná kamera ponúkne rozlíšenie 8 MP so svetelnosťou f/2.0 a s výslednými fotografiami sme veľmi spokojní. Spomenieme aj režim skrášlenia, ktorí si dokáže nájsť obľubu.

Ukážkové fotografie – s AI a bez AI:

AI
Bez AI
S AI
Bez AI
S AI
Bez AI
S AI
Bez AI
S AI
Bez AI

Ďalšie fotografie (AI):

Večerné fotografie (AI):

Režim širokej clony:

Najväčšie rozmazanie
Stredne veľké rozmazanie
Nízke rozmazanie

Predný fotoaparát:

Ukážkové video:

Zabezpečenie: Nebojte sa kombinovať

Smartfón je možné zabezpečiť hneď viacerými spôsobmi. Vybrať si môžete spomedzi klasických vzorov, PINov či hesiel, no drvivá väčšina siahne po superrýchlom skeneri odtlačkov prstov na zadnej strane. Ten dokáže telefón odomknúť takmer okamžite po priložení prsta. My sme však využili kombináciu odtlačku prsta a odomknutia tvárou. To je vcelku rýchle aj za tmavých svetelných podmienok. Nejedná sa však o bezpečnú formu odomknutia a my vám odporúčame používať čisto skener odtlačkov. Záverečné rozhodnutie je nakoniec iba na vás.

Konektivita: Výhody aj nevýhody

Keďže sa jedná o moderný smartfón nižšej triedy, bohatá konektivita nie je vždy samozrejmosťou. Tak poteší, že Huawei Y7 2019 podporuje všetky naše 4G LTE frekvencie. Samozrejmosťou je jednopásmová Wi-Fi, Bluetooth vo verzii 4.2 či GPS a A-GPS. Ďalej poteší podpora OTG, teda možnosť pripojenia USB flash disku do microUSB konektora či lokalizácia pomocou GLONASS, FM rádio a samotný 3,5 mm audio konektor. Telefónu, žiaľ, chýba prítomnosť čipu NFC. Nakoniec si mohol výrobca odpustiť aj to staršie microUSB. Absolútne žiaden problém sme nemali počas telefonických hovorov, kde nás druhá strana počula zreteľne a my ju taktiež.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Hlavný dôvod na kúpu

Akumulátor s kapacitou 4 000 mAh je skutočná pecka. Zaručí pokojne aj trojdňovú výdrž smartfónu pri priemernom používaní, a keď budete telefón vyťažovať, dostanete sa na približne dva dni. S Huawei Y7 2019 sme sa nebáli vyraziť niekam na deň bez nabíjačky. Na jedno nabitie vám smartfón ponúkne približne 10 hodín zapnutého displeja, čo sa radí k vysokému nadpriemeru. V pohotovostnom režime batéria taktiež exceluje. Nový deň sme sa nebáli začať napríklad s 35 % nabitia batérie. Môže za to nielen veľká kapacita, ale aj optimalizácia systému a nízke rozlíšenie displeja. Nabitie s originálnou 5V / 2A nabíjačkou prebehlo za presne dve hodiny. Nabíjačku sme hľadali približne po 2,5 dňa normálneho používania. Telefón sa počas nabíjania nezahrieval takmer vôbec, nie to ešte počas normálneho používania.

Záverečné zhodnotenie: Iba skvelá výdrž?

Huawei Y7 2019 je podľa nášho názoru skvelý smartfón pre tých, ktorí kladú dôraz na výdrž batérie, či sú často na cestách a je pre nich otravné nosiť so sebou nabíjačku alebo powerbanku. Telefón je skvelým multimediálnym spoločníkom, no ak plánujete na ňom robiť viac činností, ako sledovať videá, surfovať po internete či byť na sociálnych sieťach, pravdepodobne pocítite prítomnosť nie tak výkonného čipsetu. Pokiaľ vezmete do úvahy jeho mínusy a rozhodnete sa pre kúpu kvôli jeho kladným stránkam, jednoznačne budete spokojní. Huawei Y7 2019 sa predáva vo farbách “Aurora Blue”, “Coral Red” a “Midnight Black” v jednej verzii s 32 GB interným úložiskom a 3 GB RAM za cenu začínajúcu na hodnote 199 €.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...