Snapdragon W5 Gen 1 a W5+ Gen 1 pre smart hodinky oficiálne. Výkonnejšie a úspornejšie

Zdroj: Qualcomm

Americký výrobca čipov Qualcomm nečakane predstavil nové vlajkové čipsety určené pre smart hodinky so systémom Wear OS. Čipset Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 a W5+ Gen 1 sú výkonnejšie, úspornejšie a ponúkajú lepšiu konektivitu než predošlá generácia.

Snapdragon W5 Gen 1 ponúkne nový koprocesor

Qualcomm tvrdí, že jeho nové čipsety ponúknu až 2x vyšší výkon pri polovičnej spotrebe v porovnaní s platformou Snapdragon Wear 4100+.  Snapdragon W5+ Gen 1 môže dokonca v bežných situáciách poskytnúť až o 50 % dlhšiu výdrž batérie tým, že zaberá o 30 % menej miesta ako predchádzajúce generácie. Qualcomm tiež úzko spolupracoval s Googlom na optimalizácii Wear OS pre nový SoC, čo by mohlo výdrži rovnako pomôcť.

Konfigurácia čipsetov Qualcomm Snapdragon W5 a W5+ Gen 1 | Zdroj: GSMArena.com

Hlavný rozdiel medzi Snapdragonom W5 a W5+ Gen 1 je v tom, že Plus model obsahuje 22 nm AON koprocesor. Ten zvládne viac úloh na pozadí pri menšej spotrebe. Čipset mu môže prenechať spracovanie reči, prehrávanie zvuku a upozornenia. Snapdragon W5 Gen 1 by mali využívať lacné smart hodinky a modely určené pre deti, zatiaľ čo Snapdragon W5+ Gen 1 bude určený pre drahšie zariadenia.

Prvé smart hodinky s novým čipsetom budú Oppo Watch 3

Nové čipsety využívajú aj Bluetooth 5.3 (posun oproti Bluetooth 4.2 v predošlej generácii), Wi-Fi, , LTE s režimom nízkej spotreby, GNSS a nové stavy napájania, ako je Deep Sleep a Hibernate. Snapdragon W5+ Gen 1 sa skladá zo štyroch jadier Cortex A53 a jedného jadra Cortex M55 s frekvenciou 250 MHz.

PorovnanieQualcomm Snapdragon W5+ Gen 1 so Snapdragonom Wear 4100+ | Zdroj: GSMArena.com

O grafiku sa stará GPU A702 taktované na 1 GHz (výrazný posun z 320 MHz GPU A504 v 4100+). Operačná pamäť môže byť vo verzii LPDDR4 s frekvenciou až 2133 MHz. Bola pridaná aj nová jednotka strojového učenia U55. Obidva čipsety sú podľa portálu GizmoChina vyrobené 4 nm procesom, čo je veľký skok oproti 12 nm procesu v prípade Snapdragonu Wear 4100+.

Samsung Galaxy Watch4 | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Qualcomm tiež oznámil, že sa spojil so spoločnosťami Compel a Pegatron s cieľom vytvoriť referenčné smart hodinky s novým čipsetom, Mobvoi a Oppo budú potom  prvými OEM výrobcami, ktorí uvedú nositeľné zariadenia so Snapdragonom W5+ Gen 1 Očakáva sa, že Oppo vydá hodinky Oppo Watch 3 niekedy v auguste. Podľa Qualcommu by malo byť vo vývoji aj celkovo 25 modelov od rôznych výrobcov.

Náš tip
Portál slovensko.sk od včera nefunguje. Dôvodom je “neočakávaný výpadok”
Disqus Comments Loading...