Qualcomm a Google: Zabezpečíme 3 systémové aktualizácie a 4 roky softvérových aktualizácií

Qualcomm a Google vylepšili Project Treble a posunuli ho na vyššiu úroveň. Vďaka jednoduchšej podpore chcú umožniť až 3 systémové aktualizácie a 4 roky softvérových aktualizácií. Prvé zariadenia, na ktoré bude toto pravidlo platiť, vyjdu už čoskoro – so Snapdragonom 888.

Qualcomm a Google chcú dosiahnuť ešte viac aktualizácií

Celé to začalo v roku 2018, kedy Google ohlásil Project Treble s Androidom 8.0 Oreo. Úlohou bolo rozdeliť OS Android na viacero menších častí, na ktoré by výrobcovia smartfónov už len nabalili svoju nadstavbu. Situácia sa pomaly, ale isto zlepšila – je to vidieť na grafe nižšie až pri Androide 10. Teraz Qualcomm a Google chcú zlepšiť podporu ešte o niečo viac.

Pre zlepšenie situácie, Google musí ešte viac zjednodušiť zasielanie svojho prostredia vývojárom a zjednodušiť im prácu s implementáciou svojej nadstavby a jej optimalizáciou pre rôzne čipy. Project Treble totiž istým spôsobom skomplikoval vývojárom implementáciu svojej nadstavby tým, že OS Android bol rozdelený na menšie časti. Qualcomm do toho vstúpil a rozhodol sa celý proces zjednodušiť tým, že celý framework OS Android nebude nutné optimalizovať zvlášť pre jednotlivé čipy.

Zrýchli sa proces distribúcie aktualizácie

Zariadenia, ktoré vyjdu budúci rok s procesormi Snapdragon a budú mať Android 11 už budú obsahovať tento vylepšený Project Treble. Výsledkom by mal byť kratší čas potrebný na vydanie aktualizácie.

“Toto riešenie dramaticky zredukuje počet kombinácií OS frameworkov a implementácií nadstavieb, ktoré musí Qualcomm podporovať naprieč svojimi mobilnými platformami. Výsledkom budú znížené inžinierske a vývojárske náklady, spolu s nákladmi na distribúciu aktualizácie,” spomína Qulcomm pre Android Central.

Vďaka spôsobu, akými budú aktualizácie spracované po novom, sú si Google a Qualcomm istí, že “Podpora zariadení stúpne až na štyri OS verzie a štyri roky bezpečnostných aktualizácií” naprieč zariadeniami s procesormi Snapdragon. Týmito štyrmi verziami OS sa nemyslia štyri roky veľkých aktualizácií. Prichádzajúci Snapdragon 888 bude prvým procesorom s podporou tohto vylepšeného Projektu Treble, a preto sa bude Android 11, s ktorým dorazí počítať ako prvá verzia OS.

Potvrdil to na Twitteri aj pracovník PR oddelenia Qualcommu:

Spomína, že Android 11 bude prvá verzia a podporované budú Androidy 12, 13 a 14. Teda tri veľké aktualizácie a štyri roky systémových – bezpečnostných aktualizácií. To isté sľubujú aj niektorí veľkí výrobcovia – Google pre svoje Pixely, ale aj Samsung pre svoje vlajkové lode.

Je dôležité poznamenať, že kým Google a Qualcomm zjednodušujú proces aktualizovania systému, nikde nie je zaručené, že ostatní výrobcovia budú ochotní poskytovať 3 veľké aktualizácie a 4 roky bezpečnostných záplat. Rýchlosť distribúcie aktualizácie sa zlepšila, ale nie každý výrobca má peniaze alebo prostriedky, aby podporoval svoje zariadenia tak dlho. Google a Qualcomm len tvoria prostredie pre jednoduchšie aktualizácie, avšak svoju úlohu musia zohrať aj výrobcovia. Možno časom, keď ich do toho potlačí konkurencia, budú aj oni nútení podporovať svoje modely o niečo dlhšie.

Zatiaľ situácia vyzerá priaznivo a to aj v modeloch strednej a nižšej triedy u modelov s procesormi Snapdragon. Pretože donedávna to boli len vlajkové lode, ktoré dostali aspoň jednu veľkú aktualizáciu. Takto to bude jednoduchšie aj pre dostupnejšie modely a teda viac aktualizácií sa ujde aj im.

Náš tip
Súťaž: Odpovedzte správne na súťažné otázky a vyhrajte 6x Huawei P Smart 2021
Disqus Comments Loading...