Orange Android Roka 2013: Popularita Samsungu stúpa | RETRO

Pomaly sa blíži koniec roka a s ním aj naše obľúbené ankety 4ka Android Code 2020 a Nay Android Roka 2020. A práve druhá spomínaná oslavuje v tomto roku už 11. výročie. Vy, naši čitatelia, budete mať opäť možnosť hlasovať nielen za najlepšie Android smartfóny, ktoré nám priniesol uplynulý rok.

Poďme si ale spolu zaspomínať. V najbližších dňoch vám na webe www.MôjAndroid.sk prinesieme sériu článkov, ktoré budú odkazovať na históriu tejto ankety. Pozrieme sa na smartfóny a zariadenia, ktoré vyhrali jednotlivé kategórie v minulých rokoch, ale aj na tie, ktoré s nimi súperili. Tak čo? Ste pripravení?

Popularita smartfónov od spoločnosti Samsung začala v roku 2013 výrazne stúpať a ani o 7 rokov neskôr sa nič nezmenilo. To sa však nedá povedať o smartfónoch od spoločnosti Sony. V ankete Orange Android Roka 2013 obsadili hneď niekoľko priečok, no dnes ich štvrťročné predaje smartfónov nedosahujú ani číslo 1 milión.

Sériu Galaxy S4 si ľudia obľúbili

Prvé miesto v kategórií TOP Android smartfón obsadila vlajková loď Samsung Galaxy S4 a kategóriu Android smartfón vyhrala jej menšia verzia – Samsung Galaxy S4 mini. Samsung už v roku 2013 ukázal, že jeho displeje sú najlepšie na trhu a Samsung Galaxy S4 priniesol 5 palcový Full HD Super AMOLED displej. Jeho menšia verzia až taký úžasný displej nemala, stále to bol síce Super AMOLED panel, no už len s rozlíšením 540 x 960 pixelov. Dizajn si oba modely zachovali takmer rovnaký, ako ich predchodcovia, no vylepšenia sa dočkal fotoaparát či kapacita batérie.

Sony ako kráľ kompaktných smartfónov

Prvé dve priečky v kategórií Kompaktný smartfón patrili značke Sony. Sony Xperia M a Sony Xperia L vyzerali na prvý pohľad veľmi podobne nie len svojim vzhľadom ale aj niektorými špecifikáciami. Obe mali takmer rovnaký TFT displej s rozlíšením 480 x 854 pixelov, kapacitu batérie 1750 mAh a oba modely podporovali NFC. Sony Xperia L však ponúkala až 8 GB vnútorného úložiska a jej zadný fotoaparát mal rozlíšenie 8 MP.

Začiatok éry inteligentných hodiniek

Atypické a neobyčajné zariadenia súťažili v kategórií Android inovácia roka. Na prvom mieste sa umiestnili inteligentné hodinky Samsung Galaxy Gear. Inteligentné hodinky začali vznikať dávno predtým, než by ste čakali. No v podobe, v akej ich poznáme dnes sa začali objavovať práve v rokoch 2012 a 2013.

Asus PadFone 2, ktorý sa umiestnil na druhom mieste bol tiež zaujímavý. Bol to smartfón, ktorý sa dokázal premeniť na tablet. Okrem smartfónu ste v balení dostali aj tablet s dierou na zadnej strane, do ktorej ste smartfón zasunuli a odrazu bol z neho tablet. Nápad to bol zaujímavý, no ako už vieme, v budúcnosti sa to veľmi neuchytilo.

Orange Android Roka 2013: Výsledky hlasovania

Kategória Android smartfón:

  1. miesto: Samsung Galaxy S4 mini
  2. miesto: Sony Xperia SP
  3. miesto: HTC One mini

Kategória TOP Android smartfón:

  1. miesto: Samsung Galaxy S4
  2. miesto: Sony Xperia Z1
  3. miesto: Samsung Galaxy Note 3

Kategória Kompaktný Android smartfón:

  1. miesto: Sony Xperia M
  2. miesto: Sony Xperia L
  3. miesto: HTC Desire 300

Kategória Android tablet:

  1. miesto: Sony Xperia Tablet Z
  2. miesto: Samsung Galaxy Note 10.1 2014
  3. miesto: Asus Nexus 7 2013

Kategória Android Inovácia roka:

  1. miesto: Samsung Galaxy Gear
  2. miesto: Asus PadFone 2
  3. miesto: HTC One Max

Kategória príslušenstvo:

  1. miesto: AR.Drone 2.0
  2. miesto: Creative Sound Blaste EVO ZXR
  3. miesto: Samsung EEB-EI1C externá batéria

Kráľ tabletov sa v roku 2013 stal tablet Sony Xperia Tablet Z. Súťažilo sa aj o najlepšie príslušenstvo, kde zvíťazil dron AR.Drone 2.0.

Kompletné výsledky tretieho ročníka ankety Android Roka si môžete pozrieť v článku Orange Android Roka 2013: poznáme najobľúbenejšie Android smartfóny a tablety na Slovensku.

Ďalšie články zo série Android Roka | Retro:

Disqus Comments Loading...