Online hry a ochrana osobných údajov: Na čo si dávať pozor?

Foto: Unsplash.com

Svet online hier je pozoruhodným miestom. Každoročne dokáže pritiahnuť milióny hráčov, ktorí v nich trávia desiatky až stovky hodín každý mesiac. Okrem problému s možnou závislosťou naviazanou na snahu o únik z reality či dosiahnutie lákavých virtuálnych úspechov však prinášajú aj iné riziká.

Misia: Maximálny zisk

Moderné online hry sa stali miestom, kde v zákutiach číha nebezpečenstvo tak, ako pri pohybe po online vlnách internetu. V tomto prípade to ale zachádza ešte trochu ďalej. Riziká sú menej nápadné a uvedomujú sa pomerne ťažko.

Základný problém je v tom, že množstvo dnešných online hier je postavených na premise ľahkého a rýchleho zárobku pre ich tvorcov. Platia sa mesačné poplatky, predávajú sa rôzne služby, doplnky či herné predmety. Bez kreditnej karty a používania osobných údajov je to prakticky nemožné.

Do toho vstupuje prirodzená pohodlnosť ľudského pokolenia kombinovaná s neprekonateľnou vynaliezavosťou. Niektorí hráči proste chcú tie najlepšie herné predmety alebo maximálnu úroveň svojej postavy, no nechce sa im obetovať stovky hodín hrania, na to, aby to dosiahli. A vtedy na rad prichádza druhá strana.

Hráči s podnikateľským duchom, ktorí nájdu každú cestičku ako zo svojej zábavky vyťažiť maximum, a v tomto prípade aj nejaké tie eurá. Ak sa to dá predať, tak nájdu spôsob ako to spraviť. Predávajú sa predmety, zabitia elitných nepriateľov, virtuálna herná mena, pomoc pri zvyšovaní úrovne hrdinu a podobne.

No a potom je tu ešte veľmi temný svet s aplikáciami, ktoré majú uľahčiť hranie. Od rôznych nástrojov zneužívajúcich nedokonalé herné mechanizmy, cez aplikácie na automatizáciu hrania až po akési “polohackerské” prístupy. 

Odvrátená strana online hier

Vznikajú desiatky stránok, ktoré “doplnkové herné služby” sprostredkujú alebo priamo ponúkajú. Niektoré z nich sú legitímne, iné extrémne pochybné. Prakticky tu nastávajú tri problémy pre hráča, ktorý má o niečo podobné záujem.

Zarobené peniaze ide míňať na virtuálne veci. Na jednotky a nuly. Rozhodne stojí za zváženie, či niečo také dáva zmysel, no je to na každom jednotlivcovi. Je to vec osobného pohľadu na svet a plodná téma pre psychológov.

Foto: Unsplash.com

Skrytá hrozba

Z nášho pohľadu sú dôležitejšie ďalšie dva riziká, hoci prakticky by sa dalo hovoriť o jednom a tom istom. Temné miesto, kam smerujú je totiž prakticky rovnaké.

Jedným z nich je fakt, že časť z lákavých ponúk je proste podvodná. Prinajlepšom vtedy prídete o uhradenú sumu a neuvidíte žiaden výsledok, prinajhoršom sa to zmení na boj o kreditnú kartu a posledné peniaze, ktoré máte na svojom účte.

Nebezpečné je aj to, že herné účty obsahujú osobné údaje, často vrátane platobných informácií a prepojenia na ďalšie kontá, ako je napríklad e-mail či sociálne siete. Ak niekto získa prístup k vášmu účtu, tak sa to môže pretaviť do veľkého problému. 

Prístup k hernému účtu pritom môžu útočníci získať omnoho jednoduchšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Obete im ho často ochotne odovzdajú. Veď si zaplatili za to, že ich postava dosiahne maximálny level alebo si stiahli nástroj, ktorý im poskytne nesmrteľnosť, virtuálnu menu či iné nadprirodzené schopnosti.

Do online hier sa infiltrovali aj klasické podvodné taktiky založené na sociálnom inžinierstve a zneužívaní nevedomosti. Napríklad vám náhle príde správa od herných administrátorov, že váš účet je zamknutý a musíte ho odblokovať zadaním hesla. Alebo vaše heslo potrebujú na overenie či niečo podobné. 

Základy fungujú

Svet online hier je proste plný rôznych rizík. Preto sa treba neustále chrániť. Aktívne a uvedomelo. Treba sa na to vždy pozerať triezvym pohľadom a vyhodnocovať riziká. 

Navyše vo väčšine prípadov stačí dodržiavať základné princípy a bude to fajn. Podvodníci milujú ľahké ciele, ak im to znepríjemnite, tak šanca, že vás nechajú na pokoji narastie raketovo.

Teraz, keď už máme fundamentálnu predstavu o tom, čo všetko sa môže diať v pozadí obľúbenej online hry, poďme sa pozrieť na základné tipy, ktoré pomôžu. Sú to známe veci. Veci omieľané donekonečna. Sú podceňované, no fungujú.

Foto: Unsplash.com

Chráňte sa bezpečnostným softvérom

Používanie počítača bez ochranného softvéru v dnešnom neustále pripojenom svete je veľká odvaha. Pripomína to beh cez mínové pole bez mapy a so zaviazanými očami. Bezpečnostných riešení je celá kopa. Bezplatných a prémiových. 

Herného klienta sťahujte z oficiálneho zdroja

Hru alebo pridruženého herného klienta sťahujte vždy z oficiálneho zdroja. Len tak máte istotu, že inštalátor nebude obsahovať žiadne nekalé súčasti. Najľahšia cesta, ako sa dostať k vašim údajom a infikovať počítač, je cez modifikovaný inštalátor. Pochybným zdrojom sa vyhýbajte.

Používajte unikátne heslo

Opäť úplne základná technika, na ktorú sa zabúda v mene pohodlnosti. Každý účet, každé konto by malo mať svoje unikátne heslo. Ak sa k nemu útočník dostane, tak bude ohrozené len jedno miesto, nie všetky. 

Siahnite po dvojfaktorovej autentifikácii

Smartfóny máme so sebou neustále, tak prečo ich nevyužiť na zlepšenie ochrany svojho používateľského účtu. Overovanie cez SMS kód alebo špecializovanú aplikáciu predsa nie je vôbec náročné. Prinesený benefit je násobne vyšší.

Informácie o kreditnej karte si neukladajte

Ak je to možné, tak si platobné údaje vo svojom hernom účte neukladajte. Potrebujete uhradiť mesačný poplatok alebo zaplatiť za nejakú oficiálne ponúkanú službu? Spravte to, no kreditnú kartu potom z účtu vymažte.

Služby, hernú menu či predmety nekupujte za reálne peniaze

Odovzdať informácie o svojej platobnej karte náhodným predajcom, ktorí vám na oplátku ponúkajú virtuálne predmety alebo hernú menu nie je úplne rozumné. 

Samozrejme, že ak ide o oficiálny obchod, tak je to z pohľadu bezpečnosti o niečom inom. No náhodné stránky ponúkajúce možné aj nemožné? Riziko je neúmerne vysoké a často je to celé spojené s inými nekalými praktikami. Predávajú sa predmety z ukradnutých herných účtov alebo ukradnuté účty samotné.

Pozor na pochybný softvér pre uľahčenie hrania

Softvéru a mechanizmom na uľahčenie hrania by ste nemali venovať pozornosť. Áno, sú lákavé. No v drvivej väčšine prípadov sú online hry dostatočne ošetrené voči takýmto nástrojom. V drvivej väčšine prípadov navyše ide o podvod. Namiesto bota, ktorý vám zvýši úroveň a zarobí virtuálnu menu získate maximálne tak poriadne zavírený počítač.

Náš tip
PIN, vzor či biometria? Ako ochrániť dáta vo svojom smartfóne
Disqus Comments Loading...