OnePlus 3: Dlhodobé skúsenosti s vynikajúcim výsledkom + VIDEO

Väčšina používateľov je ešte aj dnes verná svojmu telefónu po dobu približne dvoch rokov. Niektorí ich striedajú častejšie, iným vydrží jeden telefón ešte dlhšie. Ak telefóny testujete na týždennej báze, akékoľvek niekoľkomesačné používanie jedného zariadenia je znakom skutočnej spokojnosti. Ja používam OnePlus 3 už vyše pol roka a nechystám sa ho vymeniť. Teraz vám prezradím, prečo je to tak.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a dizajn – najtrvácnejší celokovový smartfón vôbec?

V čase, keď bol OnePlus 3 uvedený na trh, sme jeho konštrukciu veľmi vychválili. Nie je extravagantná, displej nemá žiadne zahnuté hrany, telefón nie je tenký ako žiletka a nenájdete tu ani žiadny modulárny systém. Napriek tomu ale konštrukcia dokonale plní svoj účel a je spracovaná do najjemnejších detailov.

Práve zmysel pre detail je to, čo nás na telefóne nesmierne zaujalo. Elegantné prechody hrán, skutočne atraktívny povrch zadného krytu a nesmierne solídna stavba sú prvky, ktoré oceníte pri každodennom používaní. Telefón sa drží v ruke skvele a pri každom dotyku cítite luxus.

Nie je to ale luxus skla, ktoré síce vyzerá super, no má veľa negatív. Nie, OnePlus sa v tretej generácii vlajkovej lode vydal tradičnejším smerom a ponúka celokovové zariadenie. Napriek tomu s radosťou konštatujeme, že ide o jedno z najmenej šmykľavých kovových zariadení na trhu. V priebehu používania sa nám telefón vyšmykol z ruky asi 5-krát, z toho asi 4-krát pri používaní ležmo v posteli, kedy je niečo podobné oveľa pravdepodobnejšie.

Okrem toho, zadný kryt nezachytáva odtlačky a ani nečistoty. To sú obrovské výhody oproti sklenenej konštrukcii. Telefón tak 90 % času vyzerá skutočne skvelo. Z času na čas sa ale kryt pochopiteľne zašpiní a je potrebné ho utrieť. Netreba to ale robiť každú chvíľu, maximálne párkrát za týždeň.

Odhliadnuc od objektívne vynikajúco spracovanej konštrukcie je tu ešte samotný dizajn, ktorý presne vyhovuje mojim požiadavkám. Jednoduchosť a zmysel pre detail skrátka lahodí môjmu oku a pre mňa ide o jedno z najkrajších zariadení vôbec. Nie raz sa prichytím pri tom, že telefón držím v ruke iba preto, aby som zas a znovu ocenil jeho kvality.

Čo z toho, keď telefón vyzerá skvelo, no po pár mesiacoch používania je znehodnotený škrabancami či inými nedokonalosťami, ktoré vzniknú používaním? To je prípad veľkého množstva telefónov na trhu a používatelia to vedia. Preto ihneď po kúpe zháňajú ochranné sklo a kryt, čím absolútne znehodnotia prácu dizajnérov telefónu. Iste, telefón za niekoľko stoviek eur je rozumné chrániť, no ja radšej uprednostňujem jednoduchší prístup – dávam si naň pozor.

To ale neznamená, že s ním narábam ako v rukavičkách. Mám tú výhodu, že som chlap a všetky moje nohavice majú vrecká. Telefón mám preto vždy samostatne v prednom vrecku nohavíc a nie v taške, kde by mohol ľahšie prísť k úrazu. Vďaka takémuto používaniu na telefóne za vyše pol roka nie je vidieť absolútne žiadne škrabance, a to ako na displeji, aj na zadnej strane.

Jediné známky používania je pri troche šťastia možné spozorovať na lesklej časti rámika hneď vedľa zaoblenej hrany displeja. To je ale úplne prirodzené a tieto mikroškrabance skutočne nie je možné vidieť pri bežnej manipulácii s telefónom.

Perfektne funguje aj predné odolné sklo na displeji. Tu nie sú vidieť absolútne žiadne škrabance a fantasticky funguje aj oleofóbna vrstva. Odtlačky sú zachytávané iba minimálne a odstránite ich jednoduchým utretím o rukáv.

Celkovo vyzerá telefón presne tak, ako v prvý deň používania. Hneď po jeho doručení sa mi pri fotografovaní podarilo spraviť jednu miniatúrnu ryhu na ráme telefónu, ktorá aj naďalej ostala jedinou viditeľnou nedokonalosťou na konštrukcii zariadenia. Za pol roka používania s minimálnymi prestávkami a bez akýchkoľvek ochranných prvkov (s výnimkou asi 5 týždňov počas Vianoc, kedy som použil tematický kryt) vyzerá telefón ako nový. To sa skutočne nedá povedať o všetkých zariadeniach na trhu.

Pozn.: Samozrejme som to zakríkol a počas písania tohto článku telefón utrpel prvé viditeľné zranenie. Na zadnej časti je viditeľná miniatúrna ryha, ktorá ale vznikla skutočne záhadným spôsobom. Telefón mi totiž nikde nepadol a ani neprišiel do kontaktu so žiadnym tvrdým či ostrým predmetom. Mám tušenie, že ryha vznikla len tak sama od seba, aby som si dával pozor a aby som telefón v tomto článku veľmi neprechválil :-)

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť – boduje aj v roku 2017

OnePlus 3 prišiel na trh ako ďalší zabijak vlajkových lodí. Aj keď v niektorých smeroch nie je absolútne najlepší na trhu, na otázku výkonu dáva jasnú odpoveď. Ide o jedno z najvýkonnejších zariadení minulého roku, pričom telefón opakovane atakoval popredné priečky v rebríčkoch benchmarkových aplikácií. Po predstavení OnePlus 3T ho na týchto miestach vystriedal mladší brat s trochu lepším procesorom Snapdragon 821.

Výbava v podobe Snapdragon 820, 6 GB RAM a 64/128 GB vnútornej pamäte je ale fantastická a bez problémov bude stačiť aj tento rok. OnePlus 3 ponúka jeden z najrýchlejších a najplynulejších zážitkov pri používaní spomedzi všetkých zariadení na trhu. Prvých niekoľko mesiacov išlo podľa môjho názoru o úplne najrýchlejšie zariadenie, ktoré je ako stvorené na multitasking. 6 GB RAM je niečo, čo skutočne pocítite, aj keď nový Android 7.0 Nougat je pri vypínaní aplikácií na pozadí o niečo agresívnejší.

Čo sa týka vnútornej pamäte, tu si musí každý spraviť svoj názor. Objektívne musíme pochváliť výrobcu za to, že už v základnej verzii ponúkol 64 GB vnútornej pamäte. Možno je to kompenzácia za chýbajúci slot na micro SD karty, no ja vezmem väčšiu vnútornú pamäť na úkor microSD kariet v desiatich prípadoch z desiatich. Ste extrémne náročný používateľ? Siahnite po 128GB verzii. Iste, nájdu sa prípady používateľov, ktorí za všetkých okolností uprednostňujú vlastnú microSD kartu. Tá má svoje výhody, no s dnešnou dostupnosťou a rýchlosťami internetu tieto výhody nie sú (aspoň pre mňa) natoľko užitočné, že by prevýšili výhody na pevno nainštalovanej vnútornej pamäte.

Aby bolo hodnotenie kompletné, musím sa vyjadriť aj ku kauze podvádzania v benchmarkoch. OnePlus bol z týchto nekalých praktík usvedčený spolu s ďalšími čínskymi výrobcami. Takéto správanie je určite neetické a neférové voči výrobcom, ktorí v benchmarkoch nepodvádzajú.

Tu ale moja kritika končí a všetky ďalšie pocity, ktoré voči tejto kauze mám, sú ľútosť a hnev. Ľútosť preto, lebo takáto kauza výrazne poškvrní meno výrobcu, ktorý neinvestuje veľa do marketingu a buduje si lojálnu fanúšikovskú základňu. Tá sa teraz bude rozrastať možno trochu pomalšie, teda aspoň kým neutíchne ruch okolo kauzy.

Hnev preto, lebo na internete vidím komentáre ľudí, ktorí túto kauzu používajú ako najpádnejší z argumentov, prečo si nekúpiť OnePlus a odhovárajú od toho aj iných používateľov. Vo väčšine prípadov je to bez toho, že by títo používatelia skutočne telefón vlastnili a dlhodobejšie používali.

A tento môj hnev je aj odôvodnený. Ako som povedal, podvádzanie je určite neetické a OnePlus neobhajujem. Viete ale čo? OnePlus 3 je aj napriek tomu jeden z najrýchlejších smartfónov na trhu s najplynulejšími reakciami a spúšťaním aplikácií. A tu výrobca nepodvádzal. Jednoducho ponúkol špičkový hardvér a vynikajúco odladený softvér, čím získal vražednú kombináciu. Ak ste telefón aspoň chvíľu používali, viete o čom hovorím. Inštalovanie a odinštalovanie aplikácií je také rýchle, že sa ani neobjaví animácia s priebehom inštalácie/odinštalovania. Je to jednoducho šampión.

Displej a skener odtlačkov – stále nadpriemerné

Displej telefónu OnePlus 3 nikdy nebol tým, čo by malo na papieri zaujať potenciálnych zákazníkov. 5,5“ Full HD AMOLED panel je dnes štandardnou výbavou aj lacnejších zariadení. To ale neznamená, že nie je výborný. Ponúka vynikajúce farby, ktoré sa výrobca snažil ešte zdokonaliť a čo najviac ich zreálniť. To sa mu aj podarilo a výsledok je veľmi pekný priemer reality a typickej AMOLED sýtosti. Na obrázky sa tak pozerá veľmi dobre bez toho, aby boli farby ďaleko od reality.

Samozrejmosťou sú dokonalé pozorovacie uhly a v prípade OnePlus 3 aj vynikajúci jas. Bez problémov môžete s telefónom pracovať aj na priamom slnku. Poteší aj veľmi slušný minimálny jas, ktorý v kombinácii s výborným nočným režimom nebude takmer vôbec namáhať vaše oči ani v úplnej tme.

Skener odtlačkov sme v recenzii vychválili a nemáme najmenší dôvod meniť názor. Stále ide o jeden z najrýchlejších skenerov na trhu. Konkurovať mu môžu iba vlajkové lode od Apple, Xiaomi či Huawei. Nekamaráti sa s mokrými prstami, čo je jeho najväčší nedostatok, no vo väčšine prípadov je to tak aj pri ostatných smartfónoch na trhu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – naďalej jeden z najlepších

Iste, hodnotenie systému v telefóne je z časti subjektívna záležitosť. Každý používateľ preferuje iný vzhľad a funkcie, no ak máte radi čistý Android, tu si prídete na svoje. Skutočne môžem povedať, že Oxygen OS je lepší ako čistý Android. Ponúka niekoľko funkcií navyše, z ktorých drvivú väčšinu s obľubou používam a na iných zariadeniach mi chýbajú.

Systém si ale stále zachováva vzhľad čistého Androidu. Prechody, animácie, grafika a textúry sú presne tie, ktoré poznáte a ktoré mnohí z vás obľubujú. Vylepšenia sú pritom na tých správnych miestach. Notifikačná lišta je prepracovaná s prispôsobiteľnými skratkami a so všetkými užitočnými funkciami zo systému Android 7.0 Nougat.

Domovské obrazovky si môžete nastaviť podľa vlastných predstáv. Celkom naľavo sa nachádza tzv. Shelf, kde máte k dispozícii rôzne widgety a užitočné informácie. Po celú dobu používania mám túto obrazovku v systéme zapnutú, no často ju nepoužívam. Je ale jednoduché si na ňu zvyknúť, no pri mojom štýle používania smartfónov som si osvojil prístup k navigácii telefónu, ktorý je aplikovateľný na takmer každé zariadenie a je dostatočne rýchly aj bez tejto obrazovky.

Poteší ale možnosť nastaviť si napríklad hustejšiu mriežku domovskej obrazovky a uložiť si tak až 5 ikon aplikácii do jedného radu. Na domovskej obrazovke vás tiež potešia rýchle gestá – potiahnutie zhora nadol kdekoľvek na obrazovke pre zobrazenie notifikačnej lišty, čím je vykompenzovaný pre niekoho väčší displej a potiahnutie zdola nahor pre rýchle vyhľadávanie v Google. Šikovné.

Systém je ale možné prispôsobiť si aj ďalšími spôsobmi. My sme po niekoľkých mesiacoch používania zmenili zobrazenie, resp. DPI. OnePlus 3 to umožňuje bez akýchkoľvek komplikácií a od základného zobrazenia sme prešli na o jeden stupeň menšie, vďaka čomu sa na displej zmestí viac informácií. Zmenšili sme aj font na malý, vďaka čomu vidíme viac textu napríklad v komunikačných aplikáciách.

Ďalšou veľkou zmenou je možnosť nastaviť si tmavé alebo čierne pozadie nastavení a väčšiny častí systému a farebný akcent. Vzhľadom na výhody AMOLED displeja sme zvolili úplne čierne pozadie, ktoré vyzerá skutočne skvele. Ešte počas používania telefónu so systémom Android 6.0 Marshmallow sme si obľúbili sýte červené akcenty, ktoré ale v novej verzii zmizli. Za toto má u mňa OnePlus červený bodík, no neprekážajú nám ani nové možnosti. Aktuálne používame svetlo modré akcenty, ktoré v kombinácii s čiernou vyzerajú tiež veľmi dobre.

Systém Oxygen OS je známy aj tým, že ponúka také funkcie a nastavenia, ktoré inokedy nájdete iba v alternatívnych ROM. Stavový riadok si môžete upraviť presne podľa vašich predstáv a môžete skryť/zobraziť presne tie údaje, ktoré chcete. Ja som si napríklad zobrazili sekundy v časovom údaji a skryl názov operátora pre šetrenie miesta.

Okrem toho telefón umožňuje pokročilé mapovanie tlačidiel. Základným nastavením je, či chcete tlačidlá na displeji alebo budete využívať tie hardvérové pod displejom. Ja som používal hardvérové tlačidlá, vďaka čomu som využíval celý priestor displeja. Funkcie tlačidiel pri jednom stlačení, dvojitom stlačení alebo podržaní si môžete prispôsobiť presne vašim predstavám, čo je úroveň voľnosti, na ktorú si rýchlo zvyknete.

Okrem toho ale OnePlus používa aj jedno hardvérové tlačidlo navyše. Je ním prepínač režimov upozornení v ľavej stene. Ten funguje veľmi dobre a jednoducho vám umožní prepínať medzi zvukovými profilmi. Šaškovanie Google ale spôsobilo, že od aktualizácie na Android 7.0 Nougat tu už nenájdete tradičný tichý režim bez vibrovania. S trochou predstavivosti môžete takýto režim imitovať v jednej z dostupných možností, no už to nie je to, čo to bývalo. Ďalší červený bodík.

Okrem toho ponúka OnePlus ešte množstvo gest a nastavení, ktoré nevyužívam. Nijako mi ale tieto nastavenia neprekážajú a nestoja v ceste pri používaní telefónu. Zároveň je dobré ich mať k dispozícii pre prípad, že by som zmenil názor, alebo že by telefón používal niekto iný. Jednoducho, každý si tu príde na svoje a v tom spočíva čaro množstva možností personalizácie.

Pre vás možno nebude systém v telefóne OnePlus 3 najlepší, no pre mňa určite je. Žiadna iná nadstavba mi neponúkla takú skvelú rovnováhu dizajnu a funkcií, ako práve Oxygen OS. Úplne čistý Android má tiež niečo do seba a som vždy rád, keď používam také zariadenie. Väčšina funkcií z OnePlus 3 mi v takom prípade nechýba, no nájdu sa okamihy, kedy podvedome siahnem po nejakom tlačidle, ktoré tam nie je. Vždy je to ale lepšie ako preplnené nadstavby mnohých výrobcov s obrovskými zmenami a funkciami, ktoré v živote nevyužijem a iba mi prekážajú a špatia celý systém, ako aj používateľský zážitok.

Multimédiá – multimediálne centrum ako sa patrí

Dnes už každá vlajková loď musí ponúknuť multimediálny zážitok na vysokej úrovni. Práve práca s multimédiami tvorí pre väčšinu používateľov základ toho, čo robia so smartfónom. A ak do telefónu investujú často stovky eur, očakávajú v tomto smere nekompromisnú kvalitu. Presne to ponúka OnePlus 3.

Telefón síce nie je najlepším multimediálnym zariadením na trhu, no ponúka v tomto smere dostatok výkonu. Základom je, ako obyčajne, skvelý displej. Ten je svojou veľkosťou vhodný prakticky na akékoľvek multimédiá, či už je to pozeranie videí, alebo práca s dokumentmi. Na úpravu fotografií nie je najlepší, keďže neponúka úplne verné farby, no na prezeranie fotografií laickým okom je priam stvorený.

Použitý reproduktor patrí v tejto triede medzi nadpriemerné. Je dostatočne hlasný a ponúka slušný zvukový výstup. Jeho umiestnenie je však nešťastné. Hoci na reproduktory v spodnej stene sme si už zvykli, v tomto konkrétnom prípade je reproduktor umiestnený dole vľavo. To znamená, že keď si telefón otočíte do horizontálnej polohy, napríklad pri pozeraní videí, s tým, že reproduktor máte napravo, veľmi ľahko ho zakryjete dlaňou. S tým som sa pasoval počas celého používania telefónu a hoci som si na to už zvykol, určite by som privítal reproduktory vpredu.

OnePlus 3 tiež ponúka základnú softvérovú multimediálnu výbavu, no v tomto smere si určite poradíte vašimi obľúbenými titulmi z obchodu Play. Celkovo tak ide o skvelé multimediálne zariadenie, ktoré vás určite nesklame. Trochu mrzí, že v balení nie sú žiadne slúchadlá, no tie si môžete doobjednať priamo od výrobcu za pomerne slušnú sumu, prípadne môžete použiť vaše obľúbené, ktoré už máte doma.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – nič praktické nechýba

To myslíme úplne doslovne. Dnes už existujú telefóny s lepšou výbavou konektivity, no väčšinu moderných prvkov pripojenia ešte nejaký čas nevyužijeme. Ak sa zameriame na tie druhy pripojenia, ktoré sú už u nás aj reálne využiteľné, zistíme, že telefónu OnePlus 3 nič nechýba.

OnePlus 3 ponúka plnohodnotné pripojenie k mobilnému internetu prostredníctvom GPRS, EDGE, HSPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps a LTE cat.6 s rýchlosťami do 300 Mbps. Nechýba Wi-Fi s dual-band pripojením, Bluetooth v4.2, GPS, NFC a všetky potrebné senzory.

Práve rôzne antény a spôsoby pripojenia sú často kameňom úrazu pri dlhodobejšom používaní. S radosťou môžeme skonštatovať, že OnePlus 3 netrpí žiadnymi takýmito neduhmi. S aktualizáciou na Android 7.0 Nougat sa síce objavili drobné zaváhania pri pripojení k Wi-Fi, no aktualizácia na Android 7.1.1 Nougat tieto problémy vyriešila. Všetky ďalšie možnosti pripojenia fungujú skvele. S telefónom som tiež spravil nespočetné množstvo telefonátov a nemal som žiadne problémy. Kvalita a stabilita signálu bola všade taká, ako by som očakávali a nikdy ma v tomto smere telefón nesklamal.

Poteší aj fakt, že telefón má slot na dve SIM karty, pričom oba sloty podporujú LTE. Túto funkciu som využíval veľmi často pri cestovaní do zahraničia, kde som jednoducho prepínal zdroj dát medzi dvomi kartami. Niektorých používateľov možno zamrzí absencia čo i len hybridného slotu na microSD karty.

Pri minimálnej vnútornej pamäti 64 GB sme však nikdy nemali potrebu použiť pamäťovú kartu. Aktuálne mám v telefóne približne 25 GB voľnej pamäte, a to mám v telefóne asi 1 500 fotografií/videí/screenshotov, niekoľko stiahnutých playlistov zo Spotify a desiatky stiahnutých podcastov. V priemere mám nainštalovaných asi 100 aplikácií a naozaj nikdy som nepociťoval žiadnu potrebu použiť pamäťovú kartu.

Po stránke konektivity tak telefónu nič nevyčítam ani v roku 2017. Niekomu môže chýbať infraport, ktorý ale ja osobne na telefóne nikdy nevyužívam. Pre mňa je dôležitá najmä kvalita a stabilita pripojenia k mobilným a Wi-Fi sieťam, kde OnePlus 3 exceluje aj po polroku používania.

Fotoaparát – je s ním radosť fotografovať

Nebudem tvrdiť, že OnePlus 3 má najlepší fotoaparát na trhu. Neplatilo to vlani a logicky to neplatí ani dnes. Patrí ale k vysoko nadpriemerným a v niektorých smeroch je určite blízko k úplnej špičke.

V prvom rade ide o konzistentný fotoaparát, ktorý v automatickom režime spraví takmer vždy presne takú fotografiu, akú chcete. 16 MP a optická stabilizácia sú skvelou kombináciou pre fotografovanie v dobrých aj zlých svetelných podmienkach.

Určite sa na trhu nájdu telefóny, ktoré v horšom svetle fotia o poznanie lepšie. Ani OnePlus 3 v tomto smere ale nie je úplne na zahodenie, no vo výrazne zhoršených podmienkach klesá aj spomínaná konzistentnosť výsledkov. Tento pokles ale nie je dramatický, no stále platí, že fotoaparát si najväčšmi užijete v jasnom počasí.

A tu teda robí OnePlus 3 skvelú robotu. Fotografie ponúkajú skvelé vyvážanie farieb a vo väčšine prípadov aj vynikajúce vyváženie expozície. Svetlé tóny nie sú prepálené, tiene nie sú príliš tmavé a farby nie sú fádne a ani nereálne sýte. Fotografie ponúkajú množstvo detailov, no v niektorých prípadoch, a to najmä v horšom osvetlení, je možné pri priblížení spozorovať zmäkčenie detailov. Pri bežnom pohľade to je ale takmer neviditeľné a ak fotografujete za účelom zdieľať fotky na sociálnych sieťach či nechať si ich uložené v galérii bez ďalšieho tlačenia či inej práce s nimi, určite budete spokojní.

Selfie kamera je tiež veľmi slušná, no ani tu v zlom osvetlení nepochodíte a výsledky budú o poznanie horšie. Prednú kameru ale veľmi hodnotiť nebudeme, a to z toho dôvodu, že aktuálne dostupný OnePlus 3T používa iný selfie fotoaparát, ktorý pravdepodobne ponúkne lepšie výsledky, no reálne ich zhodnotiť nevieme.

Náš tip
Pozrite si rozsiahlejšiu galériu fotografií z OnePlus 3

Zhodnotiť ale vieme video a znovu ide o jednu z oblastí, ktorá sa od uvedenia telefónu na trh zlepšila. Okrem veľkej aktualizácie na Android 7.0 Nougat totiž OnePlus v priebehu času uvoľňoval aj časté menšie aktualizácie. Jedna z nich sprístupnila nahrávanie Full HD videa s frekvenciou 60 FPS, čo dovtedy možné nebolo. Telefón od výroby podporuje nahrávanie 4K videa, no ja vždy uprednostňujem Full HD video a som aj veľkým fanúšikom 60 FPS videí. To znamená, že odkedy má OnePlus 3 túto možnosť, mám ju stále zapnutú a nahrávam video v takomto rozlíšení.

Kvalita videa bola pritom už od začiatku na veľmi dobrej úrovni a s príchodom 60 FPS sa to iba zlepšilo. Stále máte k dispozícii skvelé farby a vyváženie expozície, ako aj kvantum detailov. Odteraz je ale možné nahrávať aj veľmi efektné a plynulé videá, ako aj využiť možnosť nahrávania spomalených videí a využiť tak váš telefón na ešte väčšie množstvo príležitostí.

Celkovo mám fotoaparát na OnePlus 3 veľmi rád. Zhotovené fotografie možno nie sú vždy absolútne najlepšie, aké telefón dnes dokáže spraviť, no sú vysoko nadpriemerné. OnePlus 3 tiež má pri fotení akýsi vlastný charakter, na ktorý si musíte zvyknúť. Ja som si naň zvykol veľmi rýchlo a aj som si ho obľúbil. Vďaka tomu viem lepšie predpovedať, ako bude vyzerať fotografia v daných podmienkach.

Dobrým príkladom sú fotografie prírody vonku za slnečného počasia. Viem, že v takýchto podmienkach zohrá svoju rolu podľa mňa skvelý HDR režim, ktorý ukáže všetky časti fotografie v živých farbách, vytiahne tiene a zbytočne neprepáli highlighty. Platí to ale aj o iných situáciách, na ktoré si jednoducho rýchlo zvyknete. Fotografovanie s OnePlus 3 potom bude skutočnou zábavou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – najvýraznejšie zlepšenie

Dlhodobé skúsenosti majú zhodnotiť najmä to, ako sa zmenilo zariadenie v priebehu času. Okrem novšieho systému, ktorý ale až tak veľa noviniek neponúka, prešla najväčšou zmenou výdrž batérie. Tá sa oproti prvotnému hodnoteniu výrazne zlepšila, za čo znovu vďačíme aktualizácii na Android 7.0 Nougat.

Nie je na trhu veľa telefón, ktoré by po aktualizácii na Nougat fičali tak výrazne lepšie, ako práve OnePlus 3. Hoci telefón bol extrémne rýchly už pred tým a nová aktualizácia skôr priniesla najmä niektoré dizajnové a funkčné zmeny, výdrž na jedno nabitie je citeľne lepšia.

Ak si spomínate, v pôvodnej recenzii som výdrž telefónu na jedno nabitie veľmi nevychválil. Práve naopak – šlo o jedno z mála zariadení, ktoré som bol schopný bez problémov vybiť počas jedného dňa a nie raz hrozilo, že ma telefón nechá v štichu.

To už teraz ale neplatí. Telefón som od aktualizácie na Android 7.0 Nougat nevybil za jeden deň ani raz. Výdrž na jedno nabitie sa predĺžila asi o hodinu SoT (Screen on Time), čo je výrazné zlepšenie. S pôvodným softvérom som sa v priebehu dňa dostával na úroveň asi 2,5 hodiny zapnutého displeja so zostávajúcimi 20-30 %. Teraz môžem mať displej zapnutý aj 3,5 hodiny a na konci dňa mám stále okolo 20 % zostávajúcej batérie.

V praxi to znamená hneď niekoľko zlepšení. V prvom rade je teraz telefón schopný pre väčšinu používateľov fungovať na jedno nabitie bez potreby pripájania k zásuvke počas dňa. Platí to aj o náročnejších používateľoch. Už vôbec nemusím rozmýšľať nad tým, či a kedy budem mať prístup k zásuvke a môžem bez obmedzenia sledovať YouTube videá či robiť iné úkony náročné na batériu, kedy sa mi zachce.

Ak sa ešte raz vrátime späť k pôvodnej recenzii, určite si spomeniete, že som vychválil najmä rýchle nabíjanie Dash Charge. To bolo v čase recenzie najrýchlejšie spomedzi bežne predávaných zariadení a od tej doby sa nič nezmenilo. Tu a tam sa objaví telefón s údajne rýchlejším nabíjaním, no tieto modely sa u nás zatiaľ nepredávajú a OnePlus 3/3T je stále telefón s najrýchlejším nabíjaním.

Pred aktualizáciou na Android 7.0 Nougat to znamenalo, že aj napriek slabšej výdrži na batériu sme s telefónom mohli fungovať bez zábran. Ak sa nám zdala úroveň nabitia nízka, pripojili sme ho k nabíjačke nanajvýš na pol hodinu a od elektriny sme ho odpájali so 70 – 80 % zostávajúcej batérie.

Teraz sa skutočne skĺbili výhody jedného aj druhého. Batéria sa nabíja stále rovnako rýchlo a nabíjačka funguje stále na 100 %, aj keď po celý čas ju používame s redukciou z anglickej zásuvky na európsku. Zároveň telefón na jedno nabitie vydrží oveľa dlhšie.

Zlepšila sa aj výdrž v pohotovostnom režime, takže prakticky vôbec už nenabíjame telefón v noci. Aj keď ho dám na nabíjačku večer pred spaním, o pár minút je úroveň nabitia taká, že telefón môžem bez problémov odpojiť od nabíjačky, nechať ho „vybíjať sa“ celú noc a znovu ho začnem nabíjať až niekedy v priebehu ďalšieho dňa.

Toto skutočne nie je konštatovanie, ktoré je pri dlhodobom hodnotení telefónu bežné. OnePlsu 3 je teraz ale skutočne ešte užitočnejším smartfónom a hoci žiadne ďalšie veľké zlepšovanie výdrže v budúcnosti neočakávam, už teraz mi stačí aj na náročnejšie používanie. A na rýchle nabíjanie stále nedám dopustiť.

OnePlus 3: Hodnotenie po vyše polroku používania

OnePlus 3 je vynikajúci telefón. V mnohých smeroch je ešte lepší ako pri uvedení na trh a prakticky v žiadnom sa nezhoršil. Konštrukcia toho vydrží veľa, softvér a výdrž batérie sa ešte zlepšili a výkon a displej sú stále vynikajúce, aj keď ich pomaly predbieha novšia konkurencia.

Postupne sa ale mení kategória ľudí, pre ktorých je tento telefón určený. Od skutočných technologických nadšencov sa dostáva k širšiemu publiku. Pomáhajú tomu predstavenia nových farebných prevedení, ako aj postupne sa rozširujúce povedomie o tejto mladej čínskej značke. Samozrejme, dôležitú úlohu hrajú aj spokojní zákazníci.

Tu musíme zmieniť aj niektoré nedostatky, ktorými spoločnosť určite trpí. Podpora pre staršie zariadenia sa veľmi rýchlo vytráca a podvádzanie v benchmarkových aplikáciách tiež nie je etické, aj keď to nemá žiaden dopad na to, čo si myslíme o výkone telefónu počas reálneho používania. Určite sa ale spoločnosť OnePlus má kam posúvať, aj keď už teraz vyrába vynikajúce produkty.

To nás posúva k úplne poslednej otázke – mali by ste si telefón kúpiť? Odpoveď je pomerne zložitá. Čisto nový OnePlus 3 si dnes už zrejme nekúpite, aspoň nie z oficiálneho obchodu. Nahradil ho novší OnePlus 3T, ktorý ponúka väčšiu batériu, novší procesor Snapdragon 821 a 16MP predný fotoaparát. To sú síce iba drobné, no užitočné vylepšenia. Cena sa výrazne nezvýšila a za 64GB model zaplatíte 439 EUR, kým 128GB model stojí 479 EUR.

Cena je to stále vynikajúca a k dispozícii je aj nové čierne farebné prevedenie. To vyzerá skvele, no jeho dostupnosť nie je zrovna najlepšia. Okrem toho, OnePlus zrejme už čoskoro predstaví nástupcu svojej vlajkovej lode, ktorý bude konkurovať nedávno predstaveným high-end modelom ako LG G6 či Samsung Galaxy S8. Je teda iba na vás, či vydržíte. Vôbec by sme sa ale nečudovali, keby ste siahli po OnePlus 3T hneď, ako budete môcť. Je to skutočne fantastický telefón.

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...