Motorola moto z3 play vs Honor 10: Ktorý sa oplatí viac? | DUEL

Dnešného duelu sa zúčastnia dva veľmi dobre vybavené smartfóny, ktoré nestoja veľa. Obidva kúpite za cenu do 450 €, pričom ponúknu funkcie vlajkových lodí. Oba ponúkajú výborný dizajn, kvalitné spracovanie a svižný systém bez sekania. Rovnako vás budú veľmi dobre reprezentovať a určite sa za ne nebudete musieť hanbiť. Oplatí sa kúpiť Honor 10 alebo Motorolu moto z3 play?

Náš tip
DUEL: Je lepší Huawei P20 Pro alebo Apple iPhone X | VIDEO

Konštrukcia: Každý svojou cestou

Konštrukčne ide o výborne spracované zariadenia. Všetko do seba zapadá, obe vyzerajú vynikajúco. Rozdiel v rozmeroch je badateľný hneď na prvý pohľad. Motorola je širšia a vyššia, Honor pri nej vyzerá skutočne kompaktne. Rovnaké je to aj pri uchopení, pocit z držania Honoru je určite istejší ako z Motoroly a nebojíte sa, že vám z ruky tak skoro vykĺzne. 7 milimetrov na výšku a 5 na šírku je naozaj cítiť aj v ruke. Hmotnostný rozdiel 3 gramy však v ruke určite nepocítite. Pri pohľade na oba smartfóny spredu je ťažké povedať, ktorý vyzerá lepšie. Obidva ponúkajú veľké natiahnuté displeje, ktoré zaberajú takmer celú prednú plochu.

Displej Huaweiu obsahuje výrez, Motorola je bez neho. Honor má pod displejom ešte skener odtlačkov prstov, Motorola zase logo. Boky sú zaujímavejšie u Motoroly, ktorá na pravej strane obsahuje skener odtlačkov prstov. Zadná strana sa Honoru naozaj vydarila a vyzerá veľmi dobre, farebné kombinácie sú jednoducho nádherné. Farba sa navyše mení s meniacim sa uhlom dopadajúceho svetla. Motorola vsadila zase na konzervatívnejší dizajn, no určite tým nič nepokazila. Fanúšikov si nájdu obidve riešenia. Čo sa týka konštrukčného spracovania, netrúfame si povedať, ktorý z porovnávaných modelov je na tom lepšie. Spracovanie oboch je príkladné, dizajn je subjektívna vec. Honor je viac trendový, zaujme farebnými kombináciami, pričom Motorola vsadila na eleganciu.

Displej: Výrez či nie?

Obidva telefóny disponujú naozaj veľmi kvalitnými panelmi, no rozdielov je viac, než by ste si mohli myslieť. Začneme ale pekne poporiadku. Displeje oboch sú natiahnuté, Motorola ponúka pomer strán 18:9, Honor dokonca 19:9. Väčšiu uhlopriečku má Motorola 6 vs 5,84″. Okrem uhlopriečky existujú ešte dva zásadné rozdiely. Honor obsahuje v hornej časti displeja výrez, Motorola nie. No a druhým rozdielom je technológia. Kým Honor obsahuje klasický IPS LCD panel, Motorola vsadila na drahší a trochu kvalitnejší AMOLED displej. Pri priamom porovnaní sú viditeľné rozdiely. Displej Motoroly je ladený do teplejších farieb, podanie bielej má rozhodne lepšie Honor.

Rozdiely ale nie sú nijako markantné a je ich vidieť naozaj len pri priamom porovnaní. Obidva displeje sú naozaj veľmi kvalitné. AMOLED má výhodu čo sa týka zobrazenia čiernej, keďže dokáže čierne pixely vypnúť. Zahanbiť sa ale nedá ani honor, čierna je naozaj dostatočne čierna. Viditeľnosť displejov na priamom slnku je dostatočná u oboch, pričom víťaza si netrúfneme povedať. Maximálny jas je prakticky rovnaký, no minimálny jas je nižší na Honore. Ten vás v noci nebude osvetľovať tak ako Motorola. Obidva displeje ponúkajú Full HD+ rozlíšenie, no na Honore si môžete kvôli šetreniu batérie nastaviť aj HD+ rozlíšenie. Pokiaľ sa vám farby zdajú príliš teplé, prípadne studené, môžete si ich upraviť v nastaveniach na oboch zariadeniach.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Skener odtlačkov prstov a odomykanie tvárou: Držia sa trendov

Čo by to bol za kvalitný smartfón, keby ho neobsahoval. Začneme Honorom. Ten vsadil na istotu a na to, čo si zákazníci žiadajú. Skener odtlačkov prstov vpredu. Presne tam, kde je najľahšie hmatateľný. Motorola trochu experimentovala a skener umiestnila na pravý bok zariadenia. A výsledok? Chce to trochu zvyku, no po dni, dvoch, budete ako doma. Odblokovanie sa stane príjemným zážitkom a nie nutnosťou. Obidva smartfóny teda ponúkajú pohodlné odomykanie pomocou odtlačku prsta. Honor s tým mal pôvodne trochu problém, no softvérová aktualizácia to vyriešila a odomykanie je spoľahlivé. Čo sa rýchlosti týka, sú na tom zariadenia podobne. Niekedy sa nám podarilo odomknúť rýchlejšie Honor, inokedy Motorolu. Pridanie odtlačku prsta je pohodlnejšie na Motorole. Honor sa často tvári, akoby prst nezaregistroval, rovnakou časťou prsta teda musíte po skeneri prejsť aj trikrát. Ak by sme mali zhrnúť pohodlie používania, predsa len by sme dali malý extra bodík práve Motorole. Umiestnenie síce nie je až tak ideálne ako má Honor, no kompenzuje to jednoduchším a rýchlejším nastavením odtlačku, rovnako sa nám odomykanie s Motorolou zdalo o trochu istejšie.

Pokiaľ ide o odomykanie pomocou tváre, máme jasného víťaza. Aspoň čo sa rýchlosti týka. Je ním Honor 10. Odomknutie je prakticky okamžité, pri Motorole musíte nejakú tú sekundičku počkať, pokiaľ sa odomkne. Nastavenie a pridanie tváre nie je žiadnym problémoch u oboch zariadení, všetko je jednoduché a rýchle. Čo sa týka bezpečnosti, tú ohodnotiť nevieme. Faktom ale zostáva, že najbezpečnejšie odomykanie tvárou ponúka jednoznačne iPhone X. Pokiaľ vám teda ide o bezpečnosť, odporúčame túto funkciu veľmi nepoužívať, skener odtlačkov prstov je predsa len bezpečnejší.

Výkon a pamäť: Hravo zvládnu aj náročnejšie operácie

Čo sa stránky výkonu týka, pokiaľ si zoberieme len hrubé parametre, vedie Honor. Ten ponúka zatiaľ najvýkonnejší procesor z dielne Huawei, konkrétne model Kirin 970. Motorola sa musí uspokojiť s procesorom strednej triedy v podobe Qualcommu Snapdragon 636. Na oboch zariadeniach beží operačný systém Android naozaj plynule. Môže za to hlavne výborná optimalizácia pri oboch smartfónoch. Keby sme ale mali vybrať rýchlejší, vyhral by určite Honor 10. Nie len kvôli výkonnejšiemu procesoru, ale pri priamom porovnaní je Honor o trochu rýchlejší. Rýchlejšie otvára aplikácie, rýchlejšie medzi nimi dokáže prepínať, hry si zahráte na vyšších detailoch a pri lepšom fps. Pre bežného používateľa je ale výkonnostný rozdiel takmer nepovšimnuteľný. My sme si ho všimli až vtedy, keď sme telefóny reálne položili vedľa seba a začali testovať. V prípade, že by ste hľadali nejaké väčšie zaváhania, prípadne sekanie jedného z tejto dvojice, hľadali by ste márne. Všetko naozaj funguje tak, ako by malo. Motorola je dôkazom toho, že nepotrebujete mať najvýkonnejší procesor a telefón aj tak hravo zvládne aj náročnejšie činnosti. Huaweiu napomáha aj prítomnosť umelej inteligencie, ktorá sa dokáže učiť návyky používateľa a tým prispieva k celkovo rýchlejšiemu systému.

Obidva smartfóny obsahujú operačnú pamäť s kapacitou 4 GB. Po zapnutí má Honor voľných približne 2,25 GB, zatiaľ čo Motorola 1,9 GB. Systém Motoroly si teda z RAM uberie trochu viac. Je to zaujímavé, pretože Honor má určite väčšiu a náročnejšiu nadstavbu ako Motorola, očakávali sme, že s voľnou operačnou pamäťou to bude presne opačne. Nič to ale nemení na fakte, že multitasking je na obidvoch zariadeniach bezproblémový a nestretli sme sa s tým, že by pamäte bolo málo.

Veľkosť vnútorného úložiska oboch zariadení je rovnaká, 64 GB. Tu má ale Motorola jednu obrovskú výhodu. Podporuje pamäťové karty microSD, zatiaľ čo majitelia Honoru sa budú musieť uspokojiť s nerozšíriteľným úložiskom. Pokiaľ nie ste vášnivý fotograf a nenatáčate veľa videí, prípadne si nenosíte všetky svoje filmy v smartfóne so sebou, 64 GB by vám malo bez problémov stačiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Niekto radšej čistý Android, niekto nie

Obidva smartfóny bežia na operačnom systéme Android, konkrétne vo verzii 8.1 Oreo. Každý na to ale ide trochu inak. Pokiaľ Motorola sa spolieha na takmer čistý Android s nejakými vlastnými vylepšeniami, Honor  ponúka naozaj veľkú nadstavbu s názvom EMUI, ktorá mení operačný systém takmer na nespoznanie. Áno, základné funkcie zostávajú rovnaké, oba smartfóny ponúknu notifikačnú lištu, ktorú je možné vyrolovať z hornej časti displeja a samozrejme do obidvoch môžete nainštalovať tisícky aplikácií a hier z Obchodu Play. Keby sme sa mali baviť čisto o možnostiach a funkciách systému, vyhral by Honor. Ponúka naozaj veľké množstvo všelijakých nastavení, či už displeja, softférových tlačidiel alebo iných funkcií smartfónu.

Možnosti nastavenia Motoroly sú strohejšie, no nájdete tu všetko podstatné. Výrobca pribalil naozaj zaujímavé funkcie a nastavenia, ktoré ocení nejeden používateľ. Veľmi zaujímavé sú gestá, pomocou ktorých viete ovládať základné funkcie.

Motorola moto z3 play momentálne obsahuje bezpečnostnú aktualizáciu z 1. apríla 2018, zatiaľ čo Honor 10 ju má z 5. mája. čo sa týka aktualizácie systému, obe zariadenia sú relatívne novinky, takže používatelia sa nemusia obávať, že by im nevydržali dva roky. Za túto dobu by s aktualizáciami nemal byť problém. Obidva telefóny majú už sľúbený Android P.

Fotoaparát: Nadštandardné výsledky u oboch

Základnou vlastnosťou kvalitného smartfónu je kvalitný fotoaparát. V dnešnej dobe už slušný fotoaparát nie je výsadou len tých najdrahších zariadení, aj tie s nižšou cenou vedia vytvárať veľmi slušné fotografie.

Honor 10

Honor 10 ponúka duálny fotoaparát. Jeden objektív je farebný, druhý čiernobiely, to už v modeloch Honor nie je žiadna novinka. Farebný ponúka rozlíšenie 16 megapixelov, čiernobiely až 24 megapixelov. Výsledné fotografie v pomere strán 4:3 majú maximálne rozlíšenie 24 Mpix, pokiaľ zvolíte pomer strán 18:9, ich rozlíšenie klesne na 10 Mpix. K dispozícii je ešte aj 16 Mpix (4:3) a 12 Mpix (1:1). Citlivosť na svetlo oboch objektívov je f/1.8. Optickou stabilizáciou fotoaparát Honoru nedisponuje, no elektronická prítomná je.

Motorola moto z3 play

Motorola moto z3 play ponúka taktiež duálny fotoaparát. Rozlíšenie hlavného snímača je 12 megapixelov, druhý ponúka rozlíšenie 5 megapixelov. Ten poslúži hlavne na vylepšenie režimu portrét. Rovnako neobsahuje ani automatické zaostrovanie. Hlavný senzor ponúka clonu f/1.7, nechýba rýchle dual pixel PDAF zaostrovanie. Veľkosť senzoru je 1,4µm.

Aplikácie fotoaparátov oboch zariadení sú spracované veľmi dobre. K nastaveniam sa dostanete rýchlo a bez problémov. Honor vie vytvárať fotografie s pomerom strán 4:3 alebo 18:9. Motorola k týmto dvom možnostiam ešte pridáva aj pomer 16:9. Štandardný pomer oboch smartfónov je ale 4:3, takže pri fotografovaní v inom sa budete musieť uspokojiť s nižším ako maximálnym rozlíšením. Obom fotoaparátom samozrejme nechýba ani manuálny režim, kde si ISO, vyváženie bielej či zaostrovanie nastavíte podľa seba.

Porovnanie fotografií

Honor 10
Motorola moto z3 play

Motorola túto fotografiu trochu preexponovala, rovnako je vidieť viac prepáleného miesta na mieste, kde končia schody. Fotografia Honoru ponúkne viac saturované farby. Reálne by mali byť niekde na úrovni medzi obidvomi fotografiami. Trochu viac detailov ponúka Honor 10, rovnako aj o trochu menej šumu.

Honor 10
Motorola moto z3 play

Na druhej fotografii môžeme vidieť rozdiel vo farebnom podaní fotoaparátov. Honor je celkovo farebnejší, zatiaľ čo Motorola ponúka menej farieb. Obidve fotografie sú veľmi pekné, dobre zaostrené a ponúkajú dostatočné množstvo detailov.

Honor 10
Motorola moto z3 play

Tretia fotografia bola vytvorená za slabších svetelných podmienok. Znovu je viditeľný rozdiel vo farebnosti, Honor je zase o niečo farebnejší. Obidva smartfóny sa so scénou vysporiadali veľmi dobre, detaily sa nezlievajú a úroveň šumu nie je nijako vysoká.

Fotografie Motorola moto z3 play

Fotografie Honor 10

Video je Motorola moto Z3 Play schopná nahrávať v rozlíšení 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Môžete si zvoliť aj Full HD rozlíšenie, pričom máte na výber 30 alebo 60 snímkov za sekundu. Čo sa jeho kvality týka, tá vôbec nie je na zahodenie. Znovu platí to, že počas pekného, slnečného dňa bude video veľmi pekné a jeho kvalita sa bude zhoršovať s ubúdajúcim svetlom. Elektronická stabilizácia obrazu robí svoju robotu veľmi dobre a trhanie má telefón pod kontrolou. Honor 10 dokáže taktiež nahrávať video v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. V prípade zvolenia rozlíšenia Full HD až v 60 fps. Spomalené videá  majú 120 snímkov za sekundu a rozlíšenie Full HD. Ich kvalita je veľmi dobrá, zaostrovanie rýchle.

Video Motorola moto z3 play

Video Honor 10

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Slušná výdrž a rýchle nabíjanie

Hneď na začiatok môžeme povedať, že obe zariadenia ponúkajú nadštandardnú výdrž batérie na jedno nabitie. Honor obsahuje batériu, ktorej kapacita je 3400 mAh, Motorola má 3000 mAh. Veľmi slušná optimalizácia systému a použitie úsporných procesorov majú za následok, že do večera vám ktorýkoľvek z týchto dvoch smartfónov vydrží bez problémov. V poslednej dobe nie je dôležitá len rýchlosť vybíjania, ale aj rýchlosť nabíjania. Výrobcovia sa pretekajú v tom, aby sa ich zariadenia nabili čo najrýchlejšie. Oba modely ponúkajú rýchle nabíjanie a rýchlonabíjačku priamo v balení. Rýchlosť nabíjania sme samozrejme otestovali a tu sú výsledky.

Honor 10:

  • 15 min: 30 %
  • 30 min: 60 %
  • 45 min: 79 %
  • 1 hod: 91 %
  • 1 hod 15 min: 96 %
  • 1 hod 30 min: 100 %

Motorola moto z3 play:

  • 15 min: 24 %
  • 30 min: 46 %
  • 45 min: 65 %
  • 1 hod: 83 %
  • 1 hod 40 min: 100 %

Ako môžete vidieť, nabíjanie oboch smartfónov je naozaj rýchle. Za pol hodinu nabijete váš Honor 10 na 60 percent, zatiaľ čo Motorola moto z3 play sa stihne nabiť na 46 percent. Za hodinu má Honor už 91 percent batérie, Motorola 83 percent. Honor sa celkovo nabije predsa len rýchlejšie, trvá  mu to presne o 10 minút menej ako Motorole.

Záverečné hodnotenie: Každý má svoje výhody

64 GB verziu Honoru 10 kúpite na Slovensku za 439 €, Motorola stojí o 40 € menej, pričom v balení ponúka aj batériový Moto Mod. Alza dokonca pri objednávke ponúka aj Moto Mod s JBL reproduktorom a to je už naozaj na zváženie, pretože ten stojí samostatne približne 100 €.

Obidva telefóny sú dôkazom, že pokiaľ chcete kvalitný smartfón, nemusíte zaň zaplatiť 800 alebo 1000€. Ani jeden z nich vás nesklame či už po stránke výkonu, spoľahlivosti alebo dizajnu. Motorolu by sme si vybrali hlavne kvôli spomínaným Moto Mods, rýchlemu skeneru odtlačkov prstov a svižnému takmer čistému Androidu. Ani dizajnovo sa nemá za čo hanbiť.

Honor by zvíťazil zase vyšším výkonom a lepším fotoaparátom. Niekomu môže vadiť výrez v displeji, no dizajn sa čínskemu výrobcovi naozaj podaril, hlavne farebné kombinácie zadnej strany vyzerajú naozaj výborne.

 Loading ...
Disqus Comments Loading...