Huawei P10: Vydarený refresh | RECENZIA

Huawei sa tento rok rozhodol predstaviť svoju vlajkovú loď na najväčšej výstave mobilných technológií na svete – MWC 2017. Nový Huawei P10 tak oproti svojmu predchodcovi prišiel o čosi skôr a v plnej v paráde sa ukázal už na pódiu v Barcelone. P-desiatka ide práve v jeho šľapajách, a hoci neprináša toľko výrazných noviniek ako Huawei P9, má stále čím zaujať. Nečakajte však žiadne šialenosti, ako neuveriteľný pomer displeja k telu zariadenia, či modulárnosť. Namiesto toho si Huawei pripravil lahôdku v podobe smartfónu, ktorý splní očakávania aj tých najnáročnejších používateľov. Navyše, za cenu, ktorá je stále nižšia ako u konkurenčných zariadení.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie a unboxing

V balení Huawei P10 nájdete okrem štandardnej výbavy aj vítaný bonus v podobe ochranného krytu. Samozrejmosťou je už ale aj nabíjačka podporujúca rýchle nabíjanie, USB C kábel, či nástroj pre vyberanie SIM. Čo presne sa nachádza v balení môžete vidieť aj v našom unboxing videu.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Konštrukcia: Takmer bez zaváhania

To, že Huwei patrí do najvyššej ligy, aj čo sa konštrukčného spracovania týka, sme sa mohli presvedčiť už pri smartfóne Huawei P9. Ten sa osvedčil aj pri dlhodobom používaní. S Huawei P10 však výrobca konštrukciu posunul ešte o úroveň vyššie. Kovové unibody telo je oblejšie, vďaka čomu sa lepšie drží v ruke. Rozdiely síce nie sú tak markantné, no určite ich vítame a považujeme ich za krok správnym smerom. Škoda len, že Huawei P10 nie je odolný voči vode, čo je vlastnosť, ktorá sa u vlajkových lodí postupne stáva štandardom.

Rozmery zariadenia sú takmer na vlas rovnaké s predchodcom, čo platí aj o hmotnosti. Aj tu sa ale nájde niekoľko podstatných rozdielov. Tým najväčším je snímač odtlačkov prstov, ktorý sa zo zadnej strany premiestnil dopredu pod displej. Navyše, už nemá štvorcový tvar ako na Huawei P9, ale je obdĺžnikový. Novinkou je aj menší 5,1-palcový displej, ktorý nahradil 5,2-palcový zobrazovací panel z Huawei P9. Chráni ho nová generácia odolného skla Gorilla Glass 5.0 s 2,5D profilom, ktorý dopĺňa ešte fólia, ktorá je profesionálne nalepená od výroby.

Problém nastane, ak ju dáte dole. Novinka totižto na naše nemilé prekvapenie nemá až tak dobre zvládnutú oleofóbnu vrstvu, ktorá by displej chránila pred mastnotou a nečistotami. Po odstránení fólie tak bude displej zachytávať viac mastnoty a nečistôt, ktoré až tak ľahko nevyčistíte. V porovnaní s inými zariadeniami je tu viditeľný a citeľný rozdiel, čo je pri zariadení s odolným sklom Gorilla Glass 5 a cenovkou na úrovni 600 eur naozaj škoda.

Rozmiestnenie ovládacích prvkov je inak štandardné. Na prednej strane nájdete kovovú mriežku telefónneho reproduktoru, prednú kameru, notifikačnú LED diódu, či už spomínaný snímač odtlačkov prstov. Napravo sa nachádza ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia. To výrobca špeciálne upravil. Jeho povrch je textúrovaný a hrany farebne odlíšené od zvyšku konštrukcie. Tlačidlá sú kovové a reagujú ukážkovo. Podľa nás sú však pri stláčaní trochu hlučné.

Všetko ostatné je záležitosťou spodnej časti zariadenia. Práve tu sa nachádza 3,5 mm audio jack, USB-C konektor aj reproduktor. Slot pre pamäťovú kartu a nanoSIM sa nachádza naľavo. Zadná strana je takisto zaujímavá. Práve tu je situovaný duálny fotoaparát, ktorý vznikol v spolupráci so svetoznámou spoločnosťou Leica. Okrem dvojice šošoviek tu ale nájdete aj duálny dvojtónový LED blesk a snímač pre infračervené zaostrovanie.

Povrchová úprava konštrukcie je v podstate rovnaká ako u predchodcu. Nami testovaný model, ktorého farebné prevedenie nesie názov Mystic Silver (mystická strieborná), má povrch upravený pieskovaním. Ten dobre odoláva zachytávaniu odtlačkov, mastnoty aj nečistôt. Huawei P10 je ale k dispozícii aj v niekoľkých ojedinelých farbách – v modrom a zelenom odtieni. Práve tie sú upravené s využitím metódy diamantového brúsenia „Hyper Diamond Cut“.

Huawei P10 je teda nanajvýš precízne zostrojené zariadenie. Kvalitu spracovania musíme pochváliť a nemáme jej v podstate čo vytknúť. Počas testovania sme nenašli žiadne chyby alebo nedostatky. Telo je pevné a všetky jeho časti do seba presne zapadajú. Čo by sme mohli označiť za menší nedostatok, ak sa to tak dá nazvať, sú hlučnejšie tlačidlá ovládania hlasitosti a zapnutia. No a trochu zamrzí aj to, že zariadenie nie je odolné voči vode.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Menší, no stále výborný

Displej Huawei P10 nás nesklamal. A hoci je menší ako u predchodcu, rozdiel vo veľkosti by si všimol asi len málokto. Skutočne, 5,1-palcový zobrazovací panel je nanajvýš postačujúci a to platí aj o jeho Full HD rozlíšení. Farebné podanie panelu je tiež na vysokej úrovni. Čitateľnosť na priamom slnku trochu sťažuje fólia (v prípade ak ju dáte dole, tak zas nedokonalá oleofóbna vrstva – viď. časť venovaná konštrukcii), inak čitateľnosť patrí do priemeru triedy. To znamená, že na trhu nájdeme aj smartfóny, ktoré ponúkajú vyšší jas a lepšiu čitateľnosť v takto sťažených podmienkach.

Podobne ako Huawei P9, aj P-desiatka ponúka niekoľko nastavení obrazu. Nájdete tu možnosť zmeny vyváženia bielej farby a jej teploty. Okrem prednastavených profilov (natívne, teplé a studené) sa dá teplota farieb zvoliť aj pomocou diagramu farebného priestoru. Farby tak môžu byť tónované viac do červenej, zelenej, modrej, zelenej, žltej alebo inej.

Už samozrejmosťou je aj podpora ovládania telefónu v rukaviciach, či možnosť zapnúť ochranu zraku. Posledná menovaná funkcia zmení farby do žltkastého odtieňu, čím odfiltruje modré svetlo spôsobujúce únavu očí. Oceníte to napríklad pri používaní smartfónu v noci. Ochranu zraku je možné aktivovať manuálne bez časových obmedzení, alebo nastavením presného harmonogramu.

Extrémne rýchly snímač odtlačkov

Čo sme pri testovaní Huawei P10 postrehli ako prvé, je nový snímač odtlačkov prstov. Ten teraz výrobca umiestnil pod displej. No nie je to len jeho nové umiestnenie, ktoré sme si všimli. Už snímač na Huawei P9 bol veľmi rýchly a spoľahlivý. Na P10 je však ešte citeľne rýchlejší a spoľahlivejší. Snímaču stačí doslova zlomok sekundy na to, aby odtlačok rozpoznal a zariadenie odomkol. Po priložení prsta vlastne ani nepostrehnete, že by na pozadí prebiehal nejaký proces odomykania a snímač reaguje presne tak, ako keby ste zariadenie zapínali bežným tlačidlom. Pomocou neho je to dokonca ešte rýchlejšie. Úspešnosť rozpoznania odtlačku bola v našom prípade 100% a nestretli sme sa s prípadom, kedy by nám P10 odomknutie zariadenia odmietol. Samozrejme, problémy môžu nastať pri mokrých alebo špinavých prstoch, za normálnych okolností je však maximálne spoľahlivý.

Huawei tento rok prichádza ešte s jednou novinkou. Z nastavení snímača vyradil niektoré funkcie, ktoré podporuje P9 a nahradil ich novými. Pomocou neho už nezodvihnete alebo neodmietnete prichádzajúci hovor, nestiahnete notifikačnú lištu, či nebudete môcť prehliadať obrázky v galérii pomocou posunu prsta. Naopak, pribudla funkcia navigačného tlačidla, ktoré kombinuje funkcie virtuálnej navigačnej lišty – softvérových tlačidiel.

Po jeho aktivovaní z používateľského prostredia zmiznú navigačné tlačidlá, čím sa rozšíri aj priestor pre zobrazovanie obsahu. Vďaka tomu menší displej využíva plochu lepšie ako v prípade 5,2-palcového panelu na Huawei P9. Stlačením prsta na snímači sa vrátite o krok späť, jeho podržaním sa dostanete na domovskú obrazovku a posunom do strán aktivujete multitaskingové menu. Nadstavba v tomto prípade počíta aj s hlasovým asistentom Google Now. Ten spustíte posunom prsta spod displeja smerom nahor.

Gestá navigačného tlačidla fungovali bez akýchkoľvek zaváhaní a na ich používanie sa dá veľmi rýchlo zvyknúť. Nevýhodou použitia funkcie navigačného tlačidla je to, že nepočíta s využitím funkcie rýchleho prepínania medzi dvoma aplikáciami, ktorú prináša Android Nougat. Práve to môže byť pre niekoho dôvod, prečo toto tlačidlo k ovládaniu nebude používať a ostane verný klasike v podobe softvérových tlačidiel na displeji.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Rýchlik bez zaváhania

Huawei P10 svojou výbavou nepatrí k úplnej špičke. Mať ale ten najvýkonnejší smartfón nie vždy znamená, vlastniť aj to najrýchlejšie zariadenie. Presvedčili sme sa o tom aj pri P-desiatke, ktorá síce v benchmarkoch svoju konkurenciu neporáža, no z pohľadu používateľského komfortu a responzívnosti sa s nimi môže minimálne porovnávať. Naozaj, rýchlosť, s akou reaguje tento smartfón na podnety používateľa, patrí k absolútnej špičke. To isté platí aj o ostatných činnostiach, ako je prehliadanie webových stránok, či prehrávanie videí.

8-jadrový procesor HiSilicon Kirin 960 s maximálnym taktom 2,4 GHz sa spolu so 4 GB operačnou pamäťou RAM zaslúžili o rýchle spúšťanie aplikácií. Počas testovania sme sa nestretli so žiadnym zaváhaním a milo nás prekvapili aj reakcie pri používaní viacerých aplikácií naraz. Zaujímavosťou je, že v prípade Huawei P10 sa o rýchle reakcie stará aj umelá inteligencia. Tá vie na základe používateľovho správania lepšie optimalizovať používanie pamäte, či predpovedať to, ktorej časti displeja sa dotkne najbližšie.

Čo sa týka hrubého merateľného výkonu, ani tu si P10 nepočínal najhoršie. V AnTuTu dosiahol skóre na úrovni 124-tisíc bodov, zatiaľ čo v 3D Marku sa body zastavili na hodnote 27 743. To je viac než dostatok k tomu, aby si poradil aj s náročnejšími úlohami, či s hraním graficky pokročilejších hier. Teplota pri záťaži v niektorých situáciách dokázala vystúpať aj vyššie a občas sme zaznamenali vyššiu teplotu aj pri bežnom používaní.

Jednou z najväčších predností nového Huaweiu P10 je tiež jeho interná pamäť. Tá má nadpriemerne veľkú kapacitu 64 GB, z ktorej je pre používateľa dostupných niečo cez 52 GB. To postačí k ukladaniu aj väčšieho počtu 4K videí, či bezstarostnému využívaniu zariadenia po dlhšiu dobu bez toho, aby ste museli riešiť čistenie. V prípade, že by vám ale ani interná pamäť nepostačovala, môžete ju rozšíriť ešte o pamäťovú kartu s kapacitou do 256 GB.

Aj tu Huawei integroval čistič úložiska, ktorý pomôže s odstránením nadbytočných súborov z vyrovnávacej pamäte. Pomocou neho môžete časom získať aj niekoľko stoviek MB úložného priestoru, ktorý by inak zapĺňali zbytočné súbory uložené v cache pamäti. Jeho súčasťou je aj správa operačnej pamäte RAM.

Multimédiá: Na jednotku

Huawei nás svojim hlasným reproduktorom milo prekvapil aj tento rok. Podobne ako po minulé roky, aj teraz je umiestnený v spodnej časti zariadenia. Reproduktor ponúka výborný zvukový prednes, ako aj kvalitu. Stále sa to ale nevyrovná stereo reproduktorom Boomsound, ktoré sa nachádzali napríklad v HTC M8 alebo M9. Jeho kvalitu tak môžeme označiť za priemer triedy. Ku kvalite zvukového výstupu cez 3,5mm audio jack nemáme žiadne výhrady. Ponúka dostatočný výkon a zvuk, ktorý ponúka vyvážené podanie všetkých frekvenčných pásiem.

Súčasťou softvérovej výbavy smartfónu je okrem klasickej Huawei galérie aj nová aplikácia Quik. Tá pochádza od spoločnosti GoPro a umožňuje vytvoriť krátke zostrihy z vašich fotografií a videí. Tie môžete jednoducho doplniť o vlastné prelínacie efekty, hudbu, filtre alebo texty. To všetko ale môžete nechať aj na samotnej aplikácii, ktorá dokáže za pomoci niekoľkých preddefinovaných filtrov sama zvoliť ich kombináciu. Aplikácie ale nie je exkluzívnou súčasťou P-desiatky a je zadarmo dostupná aj v obchode Play pre väčšinu zariadení s Androidom 4.4 a vyšším.

Samozrejme, s Huawei P10 si prehráte aj videá, a to v rozlíšení Full HD, aj vo vyššom 4K rozlíšení – nie všetky ale bude zariadenie prehrávať bez problémov. K prehrávaniu môžete použiť vstavaný video prehrávač alebo akýkoľvek iný, ktorý stiahnete z obchodu Play.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Bez väčších zmien

Aj Huawei P10 disponuje používateľskou nadstavbou EMUI, ktorá je po funkčnej stránke takmer totožná s Huawei P9 s Androidom Nougat. Nový Android 7.0 nájdete aj na P-desiatke, ktorá disponuje v podstate rovnakými trikmi ako jej predchodca. Pozrime sa na tie najzaujímavejšie.

Náš tip
Huawei P9, P9 Lite a P9 Plus – tipy a triky, o ktorých by ste mali vedieť

Začnime samotným launcherom. Ten v novej verzii Androidu Nougat ponúka po novom možnosť zobrazenia aplikácií nielen na ploche, ale aj v klasickom menu. Samozrejme, aj tu máte niekoľko možností ako prostredie upraviť. Nastaviť môžete veľkosť mriežky plochy, štítky aplikácií, či prechodové efekty. Nechýba ani podpora motívov, ktorých v zariadení nájdete dostatočne veľa na to, aby si vybral každý. No a keď nie, stále sa môžete spoľahnúť na alternatívne aplikácie, napríklad v podobe Nova Luncheru.

Náš tip
Vyberáme najlepšie Launcher aplikácie pre Android

Notifikačný panel obsahuje niekoľko skratiek, ktoré je možné preusporiadať podľa vlastného uváženia. No a lišta a jej upozornenia ponúkajú tiež niekoľko podrobných nastavení. Vďaka nim je možné zapnúť napríklad zobrazenie názvu operátora, rýchlosti siete, či zmeniť nastavenie zobrazenia notifikácií z ikon na čísla. K dispozícii je tiež správa upozornení, kde používateľ môže presne nastaviť to, z ktorých aplikácií bude dostávať notifikácie.

Multitasking vyzerá rovnako ako v prípade čistého Androidu. Aj tu nájdete možnosť pracovať s dvoma aplikáciami na rozdelenej obrazovke, ktorú aktivujete dlhým podržaním tlačidla multitaskingu alebo prejdením hánky prsta cez displej. Medzi aplikáciami sa môžete aj rýchlo prepínať dvojitým poklepaním na tlačidlo multitaskingu. To je ale funkcia, ktorú podporujú všetky zariadenia s Androidom 7.0 a vyšším.

Huawei P10 ponúka aj niekoľko ďalších funkcií. Nájdete tu staré dobré plávajúce tlačidlo, rozhranie pre ovládanie jednou rukou, ovládanie hlasom (väčšina príkazov funguje iba v anglickom alebo inom svetovom jazyku), plánované zapnutie a vypnutie, či podporu gest a ovládania pohybmi. Pomocou nich môžete napríklad preklopením zariadení stlmiť prichádzajúce hovory, časovače a budíky. Zodvihnutím stíšite hlasitosť vyzváňania a priložením k uchu príjmete hovor alebo vytočíte kontakt zobrazený na displeji. Ani tu nechýba smart snímka vytváraná hánkami prstov, či funkcia kreslenia, ktorou otvoríte vybrané aplikácie len pomocou nakreslenia konkrétneho písmena.

Android Nougat s EMUI 5.1 pridáva aj funkciu tzv. pararelných aplikácií. Vďaka nim sa budete môcť súčasne prihlásiť do dvoch rôznych kont v rámci rovnakej aplikácie. Zatiaľ sú však podporované len tituly WhatsApp a Facebook.

Z aplikácií, ktoré v Huawei P10 stoja za zmienku, je aj Správca telefónu. Ten ponúka hneď niekoľko funkcií, ktoré zahŕňajú čistenie internej pamäte, optimalizáciu systému, sledovanie spotreby mobilných dát, správu blokovaných hovorov a správ, spotrebu energie a kontrolu povolení aplikácií. Okrem toho je jeho súčasťou aj nástroj pre zamknutie aplikácií pomocou hesla alebo odtlačku prsta.

Huawei P10 môžeme pochváliť za pekné spracované používateľské prostredie. Nie každému sa musí samozrejme páčiť, no z nášho subjektívneho pohľadu ho môžeme označiť za to najlepšie, čo nájdete na trhu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Zábava fotiť

Huawei tento rok ostal verný minuloročnému konceptu duálneho fotoaparátu a ešte viac ho vylepšil. Ten v Huawei P10 ponúka novú dvojicu snímačov 12+20 Mpix, z ktorých ten s vyšším rozlíšením je monochromatický a fotí len čiernobielo. Výhody tohto usporiadania sme popisovali už pri P-deviatke, no v krátkosti si ich zhrňme aj tu. V prípade monochromatického snímača dopadá vďaka absencii RGB filtra na jednotlivé pixely viac svetla, čo v spojení s druhým snímačom prináša benefit v podobe kontrastnejších a najmä svetelnejších snímkov. Toto spojenie pocítite teda najmä v zhoršených svetelných podmienkach. Navyše, spoločnosti sa tu podarilo zakomponovať aj optickú stabilizáciu, ktorá prispieva nielen k lepším fotografiách v šere a v noci, ale aj k videám, ktoré nie sú roztrasené a pôsobia veľmi plynulo.

Fotiť so smartfónmi Huawei je skutočne zábava. Vďačiť môžeme tomu najmä prepracovanému softvéru, ktorý umožňuje používateľovi tvoriť bez toho, aby musel rozmýšľať nad tým, ako na to. Špeciálne režimy v podobe tých, ktoré vám umožnia odfotiť stopy koncových svetiel, hodvábnu vodu, hviezdnu oblohu, či kresliť svetelné grafity, sú skutočnou čerešničkou na torte. Okrem nich tu ale nájdete veľa ďalších módov a nastavení, ktoré robia P10 jedným z najlepších fotomobilov na trhu.

Najviac samozrejme zaujmú režimy širokej clony a čiernobielej fotografie – obidva poznáme už zo smartfónov Huawei P9 a Mate 9. Režim širokej clony umožňuje vytvoriť fotografie s malou clonou (do f/0,95), čím sa dosiahne menšia hĺbka ostrosti. Ľudovo povedané, krajšie rozmazanie pozadia, tzv. bokeh. Tento režim funguje dobre na predmety a ľudí v prípade, ak sú dobre “oddelené od svojho pozadia”. Majú teda jasne definované kontúry. Ak nie, môže sa stať, že softvér výsledný obraz spracuje nesprávne a bokeh nebude dokonalý.

Nedá nám neporovnať túto funkciu s bežným fotoaparátom s poctivým objektívom. Oproti nemu pôsobí niekedy rozmazanie pozadia umelo. Aj napriek tomu sa ale s ním dajú vytvárať veľmi zaujímavé zábery, ktoré v mnohých prípadoch môžu pripomínať fotografie, ktoré sú zhotovené drahšími typmi fotoaparátov. Oko skúsenejšieho používateľa však rozdiel určite spozná. Jednou z výhod používania širokej clony je tiež možnosť meniť bod zaostrenia aj po zhotovení snímky.

Normalna fotografia
Clona nastavená na f0,95

Toto všetko sú však funkcie, s ktorými sme sa stretli už aj v Huawei P9. P-desiatka však pridáva niekoľko unikátnych noviniek, vrátane portrétneho režimu a vylepšených selfie fotografií. Duálny fotoaparát Leica využíva špeciálnu 3D technológiu na detekciu tváre, pri ktorej analyzuje až 190 charakteristických rysov. Na základe nich dokáže vytvoriť veľmi pekné portréty ľudí, pri ktorých sa dôraz kladie na ostrosť tváre a rozostrenie pozadia (bokeh). Jeho intenzita sa dá nastaviť manuálne.

K čiernobielym fotografiám nemáme až tak čo dodávať – sú čiernobiele. Vzhľadom na povahu čiernobielej fotografie vyzerajú snímky zhotovené v tomto režime naozaj kvalitne a profesionálne. V zhoršených svetelných podmienkach dokáže navyše monochromaticky snímač zachytiť viac detailov, čo určite oceníte najmä pri potulkách nočným mestom.

O fotenie selfie fotografii sa stará nový 8 Mpix snímač s objektívom so svetelnosťou f/1.9. Ten  zachytáva viac svetla a umožňuje tak užívateľom fotiť kvalitné fotografie. Fotoaparát tiež rozpozná, keď sa užívateľ rozhodne urobiť skupinové selfie a automaticky sa prepne do širokouhlého módu. Aj tu je možné použiť portrétny režim, ktorý ale podobne ako pri širokouhlej clone naráža na niektoré limity a nie vždy musí byť dokonalý.

Samozrejmosťou je aj profesionálny „PRO“ režim. Tento nastavenie hodnoty ISO, rýchlosti uzávierky alebo typu zaostrenia. Manuálne môžu užívatelia nastaviť tiež expozíciu a vyváženie bielej. Využiť môžete aj akýsi optický zoom, ktorý pre priblíženie využíva druhú šošovku fotoaparátu. Funguje teda iba v režime fotenia s rozlíšením 12 Mpix.

Bez zoomu
2x zoom

Kvalitu fotografií hodnotíme na výbornú. Fotografie ponúkajú plno detailov a dobre farebné podanie. Šum je pri zhoršených svetelných podmienkach už viac viditeľný, no toto je nedostatok všetkých mobilných zariadení. Huawei P10 ale oproti P9 neprináša až také zásadné zmeny. Kvalitou sú tieto dve zariadenie na tom veľmi podobne, pričom P10 má navrch najmä pri nočných snímkoch a natáčaní videa. Plusom sú ale aj vyššie rozlíšenie, lepšia stabilizácia obrazu, či nové režimy. P-desiatka určite nemá najlepší fotoaparát na trhu, no k tým najlepším má veľmi blízko.

Video je možné natáčať v maximálnom rozlíšení 4K pri 30 fps. Ponúka nový typ stabilizácie a aj pri pohybe dokáže zaznamenať veľmi plynulé zábery. Všimli sme si ale, že niekedy videá “plávajú”. Obraz sa trochu vlní, čo určite nie je prirodzené. Pravdepodobne ide ešte o chybu softvéru, ktorá bude časom v ďalšej aktualizácii opravená.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Aj vo verzii dualSIM

Po stránke konektivity sme sa v prípade Huawei P10 nedočkali veľa zmien. Nájdeme tu ale opäť rýchlejšie WiFi so systémom 2×2 MIMO, či 4,5G LTE konektivitu s potenciálom dosiahnuť prenosové rýchlosti až na úrovni 600 Mbps. V súčasných podmienkach takúto rýchlosť využijete skutočne len málokde na svete, takže pre potreby slovenského používateľa je tento typ LTE maximálne postačujúci s tým, že rýchlosťou nebude zaostávať ani v najbližších rokoch.

Samozrejme, smartfón disponuje aj podporou NFC a USB konektorom typu C, ktorý sa už postupne stáva štandardom na väčšine zariadení. Poteší aj presné a rýchle GPS, ktoré je kombinované aj s pozičnými systémami GLONASS a GALILEO. Zariadenie bude inak dostupné aj vo verzii s dvomi slotmi na SIM karty (dualSIM).

Huawei dopĺňa konektivitu aj o funkciu WiFi+, ktorá dokáže vhodne kombinovať pripojenie cez WiFi a mobilnú sieť. Ak sa napríklad nachádzate v okolí známej WiFi siete, zariadenie automaticky aktivuje WiFi a pripojí sa k nej. Iným prípadom môže byť ten, keď vám doma na WiFi prestane fungovať internet. Huawei P10 sa v tomto prípade automaticky pripojí do internetu prostredníctvom mobilnej siete.

Výdrž batérie: Priemer, ktorý nezahanbí

Batéria má kapacitu 3200 mAh a dokáže poskytnúť dostatok energie pre jeden deň intenzívneho používania. Ak budete ale Huawei P10 využívať striedmejšie, môžete bez problémov dosiahnuť aj dva dni výdrže. My sme v priemere na jedno nabitie fungovali 32 hodín, z ktorých displej bol aktívny 3,5 hodiny. Takúto výdrž sme dosiahli pri nonstop zapnutom pripojení cez WiFi alebo LTE, pričom sme zariadenie využívali predovšetkým na e-mailovú komunikáciu, chatovanie cez Facebook Messenger a Slack, či prehliadanie webových stránok a streamovanie hudby cez Spotify. K smartfónu sme mali tiež nonstop pripojené hodinky Samsung Gear S3 Frontier. Nejde teda o žiadneho rekordmana, no na druhej strane sa Huawei P10 nedá ani zahanbiť.

Nabíjanie sa realizuje cez reverzibilný USB-C konektor, pričom P10 s dodávanou nabíjačkou podporuje aj rýchle nabíjanie SuperCharge. Na 50% svojej kapacity sa batéria dokáže z 5% nabiť už za 28 minút. Doplna to trvá 1 hodinu a 36 minút. Výdrž je možné predĺžiť aj vďaka dvom šetriacim režimom – Ultra a Režim úspory energie. Ultra ponechá aktívne iba základné funkcie hovorov a správ, Režim úspory automaticky šetrí energiu najmä obmedzením činnosti aplikácií na pozadí, redukciou alebo vypnutím vizuálnych efektov, či úpravou niektorých ďalších parametrov. Výdrž môže ovplyvniť aj počet aplikácií v tzv. chránenom režime, ktoré majú povolené fungovať aj v pohotovostnom režime. Sú to napríklad aplikácie ako Facebook Messenger, Hangouts a podobne, pri ktorých je dôležité, aby upozornenia chodili aj pri vypnutej obrazovke. Nejakú tú hodinku výdrž navyše môžete získať aj prepnutím obrazovky do nižšieho HD rozlíšenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Záverečné hodnotenie: Huawei P10

Huawei P10 je vítaným refreshom minuloročnej vlajkovej lode. Neprináša síce taký WOW faktor ako jeho predchodca pri prechode z P8, no z používateľského pohľadu mu to vôbec nemáme za zlé. P10 je skvelý telefón a vlajková loď, ktorá svojou cenou 599 eur stále podlieza konkurenciu. P10 navyše oproti P9 ponúka krajšiu a ergonomickejšiu konštrukciu, veľké interné úložisko, extrémne rýchly a praktický snímač odtlačkov prstov, zábavné a užitočné funkcie fotoaparátu, či Android 7.0 s nadstavbou s množstvom doplnkových funkcií. Nevýhodou P-desiatky môže byť absencia odolnosti voči vode.

Ak hľadáte smartfón, ktorý bude spoľahlivý, tak Huaweiu P10 nemáme v podstate čo vytknúť. Problémom môže byť, že zo zástupu tohtoročných vlajkových lodí nijako zvlášť nevyčnieva. Nemá bezrámikový displej, nie je najvýkonnejší a nezaujme ani ďalšími prídavnými funkciami, ako je desktopový režim na Samsungu Galaxy S8. Navyše, prechod z Huawei P9 na P10 nie je už tak razantný ako to bolo v prípade P8 a P9. Na druhej strane, P10 je o oproti S8 o celých 200 eur lacnejší, čo je už suma, ktorá pri rozhodovaní o kúpe určite zaváži.

Plusy

  • Prémiové konštrukčné spracovania a dizajn
  • Rýchly a praktický snímač odtlačkov prstov
  • Duálny fotoaparát s množstvom funkcií
  • Rýchle nabíjanie
  • Nadstavba EMUI prináša niekoľko užitočných funkcií
  • Rýchle reakcie zariadenia

Mínusy

  • 4K videá si na PC neprehráte – až po konverzii
  • Absencia odolnosti voči vode
  • Nie dobre zvládnutá oleofóbna vrstva na displeji
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...