Huawei Nova: Trhák tohtoročných Vianoc? | RECENZIA

Po výbornom dojme, ktorý na nás zanechal model Huawei Nova Plus, sme chytali do ruky jeho menšieho súrodenca s viacerými obavami. Model, ktorý sa dizajnom veľmi podobá na Nexus 6P (ktorý mimochodom vyrobil taktiež Huawei), je však natoľko zaujímavý, že zaujal aj ľudí v našom okolí. A to pritom nepatrí medzi high-endy. A prekvapení sme z neho zostali po niekoľkých dňoch používania aj my…

Obsah balenia a unboxing

Huawei Nova unboxing Čo ukrýva balenie #huawei #nova? Recenzia už čoskoro, pýtajte sa, čo vás zaujíma :)

Posted by MojAndroid.sk on 25. október 2016

Konštrukcia: Recyklovaný Nexus 6P

Ak by ste sa pozreli na zadnú stranu novinky Huawei Nova a staršieho Nexusu 6P, pochopili by ste, že obe zariadenia vyrobil Huawei. Čínsky výrobca sa v tomto prípade vôbec netrápil s vymýšľaním niečoho nového a Huawei Nova vytvoril presne v štýle väčšieho Nexusu. Takáto recyklácia je síce netradičná, no nám vôbec nevadí. Huawei Nova vyzerá vkusne, pričom mu podobnosť so známejším Nexusom 6P môže v konečnom dôsledku len prospieť.

Huawei Nova hore, Nexus 6P dole

Náš tip
RECENZIA | Nexus 6P – najlepší Nexus smartfón v histórii

Huawei Nova sa vďaka svojim malým rozmerom (141,2 x 69,1 x 7,1 mm) drží v ruke naozaj výborne a k dobrému pocitu z držania tohto zariadenia dopomáha aj nízka hmotnosť na úrovni 146 gramov. Samotná konštrukcia je vyrobená z kombinácie kovu a odolného skla, takže už pri prvom pohľade pôsobí luxusne. A tento pocit budete mať z Huawei Nova aj po niekoľkých dňoch používania.

Čo je na konštrukcii tohto zariadenia netradičné, je použitie USB-C konektora, ktorý sa pomaly stáva štandardom u všetkých nových zariadení. Zaujímavým je aj zahnutý zadný kryt, ktorý sa lepšie drží v dlani. Špecifickým je aj gril reproduktoru v spodnej časti konštrukcie a snímač odtlačkov, ktorý nájdete v zadnom kryte. Jeho reakcie boli počas nášho testovania takmer 100-percentné, pričom sme si veľmi rýchlo zvykli aj na jeho umiestnenie.

Celkovo hodnotíme konštrukciu tohto zariadenia ako veľmi vydarenú. Hoci je na nás Huawei Nova už trochu “malým” (má iba 5″ displej), veríme, že existuje skupina používateľov, ktorí hľadajú práve takto malý smartfón s dôstojným spracovaním a dobrou výbavou. A presne takým je Huawei Nova.

Displej: Hoci menší, ale s výborným spracovaním

Pokiaľ máte menšie ruky alebo iba hľadáte zariadenie, ktoré má 5″ displej, tak ste na správnom mieste. Huawei Nova má totižto 5″ displej s Full HD rozlíšením, čo sa dnes už tak často nevidí. Ide o IPS LCD panel, ktorý ponúka veľmi solídne spracovanie farieb aj dobré pozorovacie uhly, a to aj v prípade, že so zariadením pracujete cez deň v exteriéri. O ochranu sa v tomto prípade stará odolné sklo neznámeho typu (tento údaj nie je dostupný ani na webe výrobcu). Inak displej ponúka maximálnu svietivosť 450 nitov a kontrast 1500:1.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: 3 GB RAM sú prekvapením

Hoci sa Huawei Nova radí do strednej triedy, ponúka výbavu, ktorá uspokojí aj najnáročnejšieho poslucháča. V jeho útrobách sa totižto ukrýva až 8-jadrový procesor Snapdragon 625 (ktorý je mimochodom veľmi energeticky úsporný) a až 3 GB RAM, ktoré nie sú v tejto cenovej relácií zariadení úplnou samozrejmosťou. O plynulý chod aplikácií a hier sa stará aj grafický čip Adreno 506.

Vnútorná pamäť má v tomto prípade hodnotu 32 GB, no pre samotného používateľa je dostupných iba niečo viac ako 21,5 GB. To však nemusí byť problémom, pretože druhý slot na SIM kartu sa dá využiť aj na vloženie microSD karty, a to až do kapacity 256 GB. V zariadení tak môžete mať dostatok miesta aj pre multimédiá vo vysokej kvalite. O výkone tohto zariadenia vás presvedčia aj výsledky z benchmarkov, ktoré sme namerali počas jeho testovania.

Výsledky benchmarkov | Huawei Nova:

  • 3D Mark: Ice Storm Unlimited – 13 685 bodov,
  • Geekbench 4 – 830 bodov (single-core), 3 044 bodov (multi-core),
  • Vellamo – 3 317 bodov,
  • AnTuTu Benchmark 3D – 63 730 bodov.

Operačný systém: Nič sa nezmenilo

Huawei Nova sa voči svojim predchodcom v otázke operačného systému vôbec nezmenil. Poháňa ho Android 6.0 Marshmallow doplnený o nadstavbu EMUI 4.1, ktorá sa okrem výrazných dizajnových zmien oproti klasickému Androidu odlišuje aj v tom, že nemá menu s aplikáciami. Tie sa ukladajú priamo na domácu obrazovku a používateľ má tak možnosť usporiadať si ich len do priečinkov.

Čo sa nám na nadstavbe EMUI páči, je podpora rôznych gest a prispôsobení. Používateľ si dokáže vylepšiť používateľský zážitok rôznymi spôsobmi a ak príde na chuť nadstavbe s čínskym nádychom, nebude rozmýšľať nad inštalovaním alternatívneho launchera. Nie každému je ale farebné a veľmi hravé prostredie po chuti, a tak sa akceptuje aj možnosť jeho výmeny. Inak je ale nadstavba od Huawei-u nenáročná a nežerie zbytočne veľa systémových prostriedkov, aj keď v nej mohlo byť menej predinštalovaných aplikácií.

Netradičnými sú v prípade modelu Huawei Nova aj obrazovka uzamykania a notifikačná lišta, ktorá je, podobne ako na staršom Androide, rozdelená na dve časti – notifikačnú a “skratkovú”. V prvých dňoch si na notifikačnú lištu budete musieť pri prechode z čistého Androidu alebo inej nadstavby zvykať, no po chvíli vám príde úplne normálna. Okrem netradičnosti nemá žiadne nevýhody, takže ju môžeme hodnotiť len subjektívne. Celkovo hodnotíme systém v tomto zariadení ako svižný, počas testovania sa ani raz nezasekol, ni nespomalil. A to sme mu dávali miestami naozaj zabrať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a pripojenie: Výborný zvukový výstup je plusom

Z čoho sme pri testovaní modelu Huawei Nova boli naozaj milo prekvapení, je jeho zvukový výstup. Reproduktor skrývajúci sa v spodnej hrane zariadenia hral totižto nadpriemerne dobre a hlasno, aj keď sa samozrejme nedá porovnať napríklad s BoomSound reproduktormi, ktoré ponúka HTC. Napriek tomu ale hodnotíme jeho zvukový prednes ako nadštandardný, čo sa dá povedať aj o výstupe z 3,5 mm jack konektora. Hoci je dobrý zvukový prednes pre mnohých nepodstatným detailom, najmä mladých záujemcov o toto zariadenie môže potešiť. Čo sa týka prehrávania samotných multimédií, to bolo počas nášho testu bezproblémové. Zariadenie si hravo poradilo s hudbou v rôznych formátoch a kvalitách (na prehrávanie sme používali vstavaný prehrávač a titul JetAudio Plus), pričom Huawei Nova nemal problém ani s Full HD či 4K videom.

Čo sa samotného pripojenia týka, Nova patrí už do generácie nových zariadení, ktoré majú USB-C konektor. Jeho výhody nebudeme rozpisovať, no zrejme najväčším plusom (či skôr potešením) je to, že kábel do zariadenia môžete vložiť obojstranne. Okrem toho tento model podporuje aj Wi-Fi 802.11 b/g/n (chýba podpora 5 GHz Wi-Fi), Bluetooth v4.1 a má aj NFC a FM rádio. Môžete ním tak napríklad platiť v obchode, pokiaľ máte Tatra banku alebo využívať praktické možnosti NFC tagov. Huawei Nova tiež podporuje používanie 2 SIM kariet (v nano formáte), ktoré fungujú v dual stand-by režime (jedna SIM na hovory a druhá na dáta). Jednu zo SIM kariet ale môžete vymeniť za microSD kartu do kapacity 256 GB. S mobilnými dátami a všetkými typmi pripojení sme nemali absolútne žiadne problémy.

Fotoaparát | Nečakajte zázraky

Hlavný fotoaparát v Huawei Nova má rozlíšenie 12 Mpix a ponúka pixely o veľkosti 1,25 µm. Maximálne rozlíšenie videa je v tomto prípade 2160p pri 30 FPS, predná kamera ponúka 8 Mpix rozlíšenie. Samotná aplikácia fotoaparátu sa nijako neodlišuje od tých, ktoré nájdete v ďalších Huawei zariadeniach. Ponúka niekoľko filtrov, možností pre nastavenie HDR, vyváženia bielej a podobne, a nájdete v nej aj manuálny režim pre vytvorenie netradičných záberov. My sme väčšinu fotografií zhotovili v automatickom režime, ktorý podľa nás fungoval dobre. Menšie výhrady máme k zvýšenému šumu, ktorý sa objavil akonáhle sme fotili v zhoršených svetelných podmienkach, čo však nie je pre zariadenia v tejto cenovej relácii nezvyčajné. Za plus považujeme rôzne (a vcelku zaujímavé) možnosti pri fotení a nahrávaní videa, ako napríklad zrýchlený záber, či zachytenie svetla. Ukážky fotografií aj videa nájdete v upravenej veľkosti nižšie, v plnom rozlíšení ich nájdete na Google Fotkách.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria | Prekvapivo dobrá výdrž

Hoci ponúka Huawei Nova Li-Po batériu s priemernou kapacitou 3020 mAh, jej výdrž je naozaj výborná. Na jedno nabitie sme s týmto smartfónom dokázali fungovať plnohodnotne 2 pracovné dni, pričom sme počas tejto doby odfotili asi 40 záberov, nahrali 5 krátkych videí v maximálnom rozlíšení, 1 hodinu sme strávili klasickým hovorom a zhruba 2 hodiny sme strávili nad aplikáciami a sociálnymi sieťami. Priemerný SoT presiahol 4 hodinovú hranicu, čo je nadpriemerná hodnota. Vďačiť za to môžeme aj procesoru Snapdragon 625, ktorý by je energeticky menej náročný ako napríklad 8-jadrové čipy MediaTek, ktoré dosahujú obdobný výkon. Na zahodenie nebol ani čas nabíjania, ktorý predstavoval menej ako 2 hodiny a 15 minút pri použití originálneho adaptéra.

Samozrejmosťou je aj v prípade modelu Huawei Nova dostupnosť viacerých šetriacich režimov, ktoré predĺžia výdrž batérie vtedy, keď nemáte v dosahu svoju nabíjačku. Tieto režimy fungujú na obmedzení procesov na pozadí, znížení jasu displeja a obmedzenia internetovej komunikácie na pozadí, no v čase núdze sú naozaj praktickými. Celkovo hodnotíme výdrž batérie a všetky funkcie s ňou spojené za nadpriemerné.

Hodnotenie | Huawei Nova

Huawei Nova má rozhodne potenciál na to, aby si získal svojich fanúšikov. Zariadenie, ktoré ponúka kvalitnú konštrukciu, vysoký výkon, pomerne dobre spracovaný systém, priemerný fotoaparát a nadpriemernú výdrž batérie sa môže stať trhákom týchto Vianoc. K zariadeniu ako takému nemáme žiadne väčšie výhrady, teda okrem slabšej kvality fotoaparátu pri zhoršených svetelných podmienkach, no pre nás bol 5-palcový displej už príliš malým. Vieme však, že sa medzi vami nachádzajú práve takí, ktorí hľadajú zariadenia s takto “malým” displejom, a tak to objektívne nehodnotíme ako nedostatok. Za cenu okolo 350 EUR ide o výborne vybavený Android smartfón, ktorý by rozhodne nemal ujsť vašej pozornosti.

Plusy

  • Full HD rozlíšenie displeja pri 5″ uhlopriečke,
  • výkon (3 GB RAM, 8-jadrový Snapdragon 625),
  • výdrž batérie,
  • konštrukčné spracovanie,
  • snímač odtlačkov prstov.

Mínusy

  • horšia kvalita snímok pri zhoršených svetelných podmienkach,
  • malý displej (subjektívne).

Zariadenie na test zapožičala spoločnosť Huawei. 

Disqus Comments Loading...