RECENZIA Honor 10 Lite: Silný bojovník v strednej triede

Honor 10 Lite je odľahčenou verziou modelu Honor 10. Ten si vybudoval dobré meno najmä vďaka vydarenému dizajnu, dostatočnému výkonu, kvalitnému fotoaparátu a v neposlednom rade veľmi slušnej cene. Veľmi zaujímavá je cena, ktorá je na slovensku 219 eur za verziu s 32 GB úložiskom a 229 eur za 64 GB. Stane sa slabšie vybavená a lacnejšia verzia tohto smartfónu len tieňom lepšie vybaveného modelu alebo bude pokračovať v nastolenom trende?

Balenie

  • microUSB kábel
  • nabíjačka
  • gumený ochranný obal
  • slúchadlá
  • nástroj na vyberanie SIM karty
  • dokumentácia

Telefón k nám dorazil v modrozelenej krabici, na ktorej sa nachádza fotografia samotného zariadenia. Tá ale nevyzerá nijako vábivo. Je tu vidieť, že dizajnu krabice sa veľa pozornosti nedostalo. To ale podstatné nie je, dôležité je to, čo je vo vnútri. Okrem samotného telefónu sa tu nachádza všetko štandardné príslušenstvo. Nechýba nabíjačka a kábel so starším microUSB konektorom (je to daň za nižšiu cenu), pomocou ktorého smartfón nabijete alebo pripojíte k počítaču. Dokumentácia k zariadeniu je prekvapivo hrubá a ťažká. SIM kartu jednoducho vyberiete pomocou kovového nástroja, ktorý sa tiež nachádza v predajnom balení.

Chýbať nesmú ani klasické slúchadlá s 3,5 mm audio konektorom a príjemným prekvapením je aj prítomnosť priehľadného gumeného obalu. Ten síce nepôsobí najkvalitnejším dojmom, no pred škrabancami telefón určite bez problémov ochráni. V prípade pádu by som však bol opatrnejší, predsa len sa nejedná o robustný ochranný obal. Ak vám teda telefóny padajú častejšie, určite odporúčam investíciu do kvalitnejšej ochrany.

Konštrukcia a Dizajn: Lákavý dizajn aj v strednej triede

  • rozmery 154,8 x 73,64 x 7,95 mm
  • hmotnosť 162 gramov
  • minimálne rámčeky
  • 3,5 mm jack
  • plastová konštrukcia

Už pri prvom uchopení nového Honoru 10 Lite som si ho obľúbil. Príjemné rozmery a zaoblenie zadnej strany prispievajú k pohodliu držania. Rovnako nemám pocit, že by mi išiel telefón každú chvíľu vypadnúť z ruky. Rovnako ma zaujal displej, ktorý je natiahnutý až úplne k okrajom. Tu by sa od Honoru mohli učiť aj iné značky.

Kvalita spracovania je taká, na akú sme zvyknutí. Rozhodne som nemal pocit nejakého lacného zariadenia. Okrem skosených hrán a displeja, ktorý využíva takmer celú prednú stranu, môže za výborný pocit z držania aj zaujímavá zadná strana. Tá vyzerá veľmi dobre, no len dovtedy, kým sa jej nedotknete. Odtlačky prstov sú viditeľné ihneď a ak vám na vzhľade vášho smartfónu záleží, budete ho musieť čistiť častejšie. O tom, že telefón nevŕzga a nikde nič neškrípe ani po silnejšom zatlačení snáď písať ani nemusím. Konštrukcia je vyrobená z plastu, čo by až tak nevadilo. Len nechápem, prečo sa silou mocou snaží vyzerať ako sklo. Stačilo by, keby bol ten plast normálny, matný a aspoň by nezachytával toľko odtlačkov prstov.

Ako som už naznačil, predná strana je z veľkej časti pokrytá práve displejom. V jeho hornej časti sa nachádza miniatúrny výrez, ktorý v sebe ukrýva predný fotoaparát. Keďže nie som fanúšikom výrezov, takéto riešenie preferujem určite viac, ako v prípade nedávno recenzovaného Pocophone F1, ktorý má výrez jedným slovom obrovský. Takýto malý výrez dodáva Honoru pocit luxusu a vyššej ceny. Rámik okolo displeja je naozaj minimálny. To isté platí aj v prípade spodnej strany, kde je citeľné jeho jemné rozšírenie. Je len o niečo hrubší, ako tie po bokoch. To sa mi veľmi páči. Konkurencia má totiž spodnú “bradu” oveľa hrubšiu a vidím to ako veľkú konkurenčnú výhodu, aspoň čo sa dizajnu týka. Zmestila sa sem dokonca ešte aj nenápadná notifikačná LED dióda.

Horná strana zariadenia obsahuje slot na dve SIM karty, prípadne jednu SIM kartu a pamäťovú kartu. Je len na zákazníkovi či preferuje mať vložené dve SIM karty súčasne alebo potrebuje viac úložiska pre svoje dáta. Pravá strana obsahuje všetky fyzické tlačidlá, ktoré sa na telefóne nachádzajú. Ich umiestnenie, zdvih a istota stláčania sú skvelé. Rovnako sa mi páči, že sú všetky umiestnené na jednej strane. Nemôže sa tak stať, že pri zmene hlasitosti náhodne stlačíte tlačidlo vypnutia, ktoré sa nachádza oproti na druhej strane.

Ľavá strana je úplne prázdna, neobsahuje vôbec nič. Na spodku sa nachádza 3,5 mm audio jack,  microUSB konektor a mriežka hlasného reproduktora. Zadná strana zaujme v prvom rade svojou farbou. Na test sme dostali farebný variant s názvom Sky Blue. Farba prechádza zo striebornej na vrchu až po modrú na spodku zadnej strany. Nie je to síce tak efektívne a zaujímavé, ako v prípade Honoru 10, avšak tiež to nevyzerá najhoršie. V hornej ľavej časti nájdeme dva objektívy hlavného fotoaparátu a LED diódu. Nechýba tu ani výstižný nápis AI CAMERA, čo indikuje, že fotoaparát využíva aj prvky umelej inteligencie. V strede sa nachádza rýchly skener odtlačkov prstov. Posledné, čo môžeme na zadnej strane vidieť je názov výrobcu.

Smartfón ponúka rozmery 154,8 x 73,64 x 7,95 mm a hmotnosť 162 gramov. Vzhľadom na relatívne veľkú uhlopriečku displeja sa jedná o veľmi príjemné rozmery a hlavne hmotnosť je veľmi nízka.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Pekné farby a ani za rozlíšenie sa nemusí hanbiť

  • FullHD+ rozlíšenie
  • uhlopriečka 6,21″
  • minimálny rámik
  • rôzne možnosti prispôsobenia

Honor 10 Lite ponúka veľký displej s uhlopriečkou 6,21”, ktorý zaberá takmer celú prednú časť zariadenia. Jediným rušivým prvkom je objektív selfie fotoaparátu, ktorý sa do tenkého rámika jednoducho nezmestil. Výrobca išiel preto cestou minimálneho výrezu. Takéto riešenie vyzerá veľmi dobre a využiteľná plocha displeja je oveľa väčšia, ako v prípade klasického väčšieho výrezu.

Rozlíšenie IPS panela činí 2340 x 1080 pixelov, čo predstavuje pomer strán 19,5:9. Displej je teda poriadne natiahnutý. Takéto natiahnutie dovolilo zvýšiť uhlopriečku a ergonómia držania telefónu tým nijako neutrpela. Hustota pixelov je 415 ppi, čo je absolútne postačujúce. Vyššie rozlíšenie by síce vyzeralo pekne, no QHD displeje v Lite verziách smartfónov neočakávame.

Prejdem ale k mojim pocitom z jeho používania. Mám možnosť displej priamo porovnávať s HTC U12+, ktorý disponuje jedným z najlepších displejov na trhu. Okrem nižšieho rozlíšenia Honor v ostatných parametroch výraznejšie nezaostáva. Farebné podanie je veľmi dobré, farby sú dostatočne sýte. Oproti spomínanému HTC sú však jemne vyblednuté. To si ale bežný používateľ nemá šancu všimnúť. Jedine že by dal oba telefóny vedľa seba. Ochranu displeja zabezpečuje tvrdené krycie sklíčko, no nevieme či sa jedná o Gorilla Glass, prípadne iné riešenie. Výrobca to neuvádza.

Z pozorovacích uhlov som veľmi príjemne prekvapený. Sú jedným slovom vynikajúce. Rovnako je to aj s čitateľnosťou na priamom slnku, ktorá dosahuje kvalít niektorých vlajkových lodí. Maximálny jas síce nepatrí medzi najvyššie, ale nie je ani nedostatočný. Taký dobrý stred. To isté platí aj o jase minimálnom. V noci vám určite neprepáli oči. Nechýba ani nočný režim, v ktorom smartfón obmedzí zobrazovanie bielej farby. Nočný režim si môžete načasovať a dokonca zvoliť aj jeho intenzitu.

V rámci šetrenia energie môže prísť vhod aj možnosť zníženia rozlíšenia z 2340 x 1080 na 1560 x 720 pixelov. V tomto prípade ale displej nevyzerá tak dobre a písmo nie je tak vyhladené. Rozlíšenie môžete zmeniť buď manuálne alebo nechať to na automatike.

V nastaveniach v položke Režim a teplota farby môžete upraviť intenzitu farieb. V prvom kroku si vyberiete medzi normálnym a jasným zobrazením, následne si to môžete ešte jemne doladiť podľa seba. Je len na vás či preferujete skôr chladnejšie alebo teplejšie farby. Chýba tu možnosť nastavenia ovládania displeja v rukaviciach, ale pravdupovediac, túto funkciu som nikdy nevyužil.

Možnosti odomykania: Rýchlo a spoľahlivo, s množstvom nastavení

  • rýchly skener odtlačkov na zadnej strane
  • nechýba odblokovanie tvárou
  • skener ponúka rôzne gestá a funkcie

Skener odtlačkov prstov sa nachádza na zadnej strane a jeho poloha je ideálna. Keď telefón chytíte do ruky, ukazovák vám padne priamo na skener. Vchádzam do nastavení a idem si pridať prst. Najskôr je nutné nastaviť odblokovacie heslo pre prípad, že by rozoznanie odtlačku prsta nefungovalo. Následne pridávam prst. Trvá to pár sekúnd a všetko je nastavené. V prípade niektorých smartfónov som sa stretol s možnosťou pridania jedného prsta viackrát. Niektorí používatelia to robia z dôvodu ešte lepšieho rozoznania prsta. V tomto prípade to ale nie je možné, zariadenie spozná prst, ktorý je pridaný a ďalej vás nepustí. Ďalšie odtlačky iných prstov je však možné pridať bez problémov.

Samotné používanie skeneru je veľmi jednoduché. Stačí priložiť prst a telefón je odblokovaný. Rýchlosť je extrémna. Skenery odtlačkov prstov smartfónov Honor a Huawei vždy patrili medzi tie najrýchlejšie a vidím, že tu sa nič nezmenilo. Úspešnosť odomknutia na prvýkrát je takmer stopercentná. Problémy som zaznamenal len v prípadoch, keď som mal mokrý prst (napríklad po umývaní riadu).

Skener toho okrem samotného odomknutia smartfónu zvláda oveľa viac. Môžete pomocou neho urobiť fotografiu, zdvihnúť hovor a vypnúť budík. To nie je všetko. Nechýbajú ani veľmi obľúbené gestá, keď posunom prsta zhora nadol vyrolujete notifikačnú lištu, zľava doprava alebo naopak prechádzate obrázkami v galérii.

Ako každému modernému smartfónu, ani Honoru 10 nechýba odomykanie pomocou tváre. Pridanie tváre je tiež otázkou pár sekúnd. Následne môžete odblokovať telefón aj týmto spôsobom. Tu však všetky možnosti nekončia. Odblokovať môžete dvomi spôsobmi. Prvý je taký, že keď smartfón rozozná vašu tvár, ihneď vás presunie na domovskú obrazovku a telefón je odblokovaný. V druhom prípade vidíte to, či je telefón odblokovaný na zamknutej obrazovke a vy musíte následne potiahnuť prstom zdola nahor (podobne ako v prípade iPhonov). Smartfón sa neodblokuje v prípade, keď máte oči zatvorené. Nechýba ani funkcia prebudenia displeja zdvihnutím, takže zdvihnem telefón, pozriem sa naň, potiahnem prst a je odblokované. V prípade, ak preferujete prvú možnosť odomykania, zdvihnete telefón a ten je automaticky odblokovaný.

Výkon a Pamäť: Pravá stredná trieda

  • procesor Hisilicon Kirin 710 (12 Nm)
  • 3 GB RAM
  • 64 GB úložisko
  • microSD do 512 GB

Nový Honor 10 Lite disponuje procesorom vlastnej výroby. Hisilicon Kirin 710 je relatívne novým čipom, ktorý je určený pre zariadenia vyššej strednej triedy. Neponúka najvyšší možný výkon, no do strednej triedy prináša niektoré funkcie z vlajkových lodí, ako napríklad umelú inteligenciu. Vyrobený je 12 Nm procesom.

Najvýkonnejší síce nie je, ale na plynulý beh operačného systému a nadstavby EMUI plne postačuje. Tu by však v niektorých prípadoch bolo dobré ešte trochu popracovať na optimalizácii. Nie všetko je totiž úplne plynulé, čo určite nie je spôsobené nedostatkom výkonu použitého procesora.

Ani na náročnejšie hry si nemusíte nájsť chuť. Nepôjdu síce s maximálnymi fps, ale zahráte si úplne v pohode. Ja som vyskúšal PUBG, ktorá patrí medzi najnáročnejšie hry súčasnosti. Grafika sa automaticky nastavila na strednú úroveň. Hra bola bez problémov hrateľná. Po dlhšom hraní sa síce smartfón zohrial, no nebolo to nič hrozné. Myslím, že prehrievanie tu nehrozí.

Procesoru sekundujú 3 GB operačnej pamäte. Na beh aplikácií a stredne náročný multitasking to postačuje, no boli by sme radšej za nejaký ten gigabajt naviac. Aj napriek relatívne menšej operačnej pamäti som nikdy nepocítil jej nedostatok. Systém si RAM spravuje veľmi dobre. Rovnako nebol problém ani s núteným zatváraním aplikácií. Aplikácia CPU-Z ukazovala približne 1 GB voľnej RAM. Vnútorné úložisko ponúka kapacitu 64 GB, pričom po prvom spustení máte k dispozícii približne 51 GB.

Pokiaľ by vám bolo málo, môžete sa spoľahnúť aj na slot na pamäťové karty microSD. Telefón údajne zvládne kartu s kapacitou až 512 GB, no kartu s takouto kapacitou som poruke nemal, takže otestovať to nemôžem.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Android 9.0 Pie a EMUI 9

  • množstvo predinštalovaných aplikácií
  • rozsiahle možnosti prispôsobenia a nastavení
  • zišlo by sa trochu popracovať na optimalizácii
  • možnosť ovládať systém gestami

Nový Honor 10 Lite beží na najnovšom operačnom systéme Android 9.0 Pie. Ako sme už pri tomto výrobcovi zvyknutí, obsahuje rozsiahlu nadstavbu EMUI, konkrétne vo verzii 9.0.1. Bezpečnostná záplata sa dátuje na 1. novembra 2018. Očakával by som teda novšiu. Prostredie systému nám je už veľmi dobre známe. Jednotlivé aplikácie si môžete usporiadať na obrazovky, medzi ktorými jednoducho posúvate prstom. Pokiaľ vám toto riešenie nevyhovuje, k dispozícii je aj klasický systém domovskej obrazovky a menu aplikácií.

Notifikačná lišta je štandardná, upozorňuje vás na zmeškané udalosti či iné dôležité veci. Možnosť nastavenia jasu displeja priamo z nej je už štandardnom, no chýba mi tu možnosť zaškrtnúť zapnutie či vypnutie automatického jasu.

Nadstavba obsahuje mnoho aplikácií. Aplikácie ako galéria či správca súborov určite využijete, ostatné môžete jednoducho odinštalovať. Za pozornosť určite stojí jednoduchý režim. Po jeho aktivovaní sa písmo na obrazovke zväčší a používať bude možné len niektoré základné aplikácie. Celý systém bude oveľa jednoduchší. Pýtate sa, aký to má význam? Ak máte v rodine niekoho staršieho, komu nové technológie robia problém, práve takýto systém sa mu bude ovládať o poznanie jednoduchšie.

Správny Android v roku 2019 musí byť možné ovládať gestami. Ja síce preferujem klasické tri tlačidlá, no aj takéto ovládanie má niečo do seba. Gestá v Honore 10 Lite sa naučíte veľmi rýchlo:

  • návrat na domovskú obrazovku – potiahnutie prsta zdola nahor
  • vyvolanie zoznamu spustených aplikácií (multitasking) – potiahnutie prsta zdola nahor a podržanie
  • návrat o krok späť – potiahnutie prsta z pravej alebo ľavej časti displeja do stredu

Ovládanie je jednoduché, no tu by sa zišlo popracovať na optimalizácii. Napríklad také iPhony to zvládajú oveľa lepšie a plynulejšie. To isté platí aj o niektorých Androidoch, napríklad od takého OnePlus 6 sa môže učiť viacero výrobcov čo sa ovládania systému gestami týka. Teraz ale nehejtujem, používať sa to dá bez problémov. Len som jednoducho náročný, a tak som radšej prepol do režimu štandardného ovládania pomocou troch softvérových tlačidiel.

V nastaveniach je zaujímavou položkou tá s názvom digitálna rovnováha. Tu získate kompletný prehľad o používaní telefónu. Viete, ako dlho ste sa pozerali na displej, ako dlho ste používali konkrétnu aplikáciu a zaujímavou informáciou je aj frekvencia odomknutia. Po kliknutí na konkrétnu aplikáciu sa vám zobrazí graf a vy tak vidíte, ktorý deň ste ju používali viac alebo naopak.

Multimédiá: Každodenný spoločník

  • 3,5 mm jack
  • slabý reproduktor
  • dostatočný výkon na prehrávanie aj 4K videí
  • kvalitné multimediálne aplikácie priamo od Honoru

V dnešnej dobe už dávno neplatí to, že ak si chcete užiť multimediálny obsah na telefóne, musíte za neho zaplatiť veľa peňazí. Multimédiá zvládnu obstojne obslúžiť aj lacnejšie zariadenia. Výhodou Honoru 10 Lite je prítomný 3,5 mm audio konektor na slúchadlá, čo sa môže hodiť. Nemusíte hľadať redukcie. Proste pripojíte svoje staré (kvalitné) slúchadlá a počúvate. Audio výstup je na slušnej úrovni a kvalita zvuku je dostatočná, no pre audiofilov to rozhodne nie je.

Reproduktor je na tom už podstatne horšie. Maximálna hlasitosť je síce veľmi slušná, no jeho kvalita je naozaj biedna. Pri zvolení hlasitosti nad 70 – 80 percent je už citeľné zníženie kvality prehrávaného zvuku. Jednotlivé tóny sa zlievajú a telefón síce kričí, no rozoznať jednotlivé zvuky je prakticky nemožné. O kvalite sa nedá hovoriť ani pri nižších hlasitostiach, no tu je zvuk aspoň počúvateľný. Na zvonenie bude reproduktor určite stačiť, no ak pomocou neho chcete prehrávať hudbu, porozmýšľajte minimálne nad bluetooth reproduktorom.

Honor 10 Lite obsahuje množstvo predinštalovaných aplikácií, ktoré dokážu multimédiá obslúžiť a prehrať. Základom je, samozrejme , hudobný prehrávač. Ten nájdete pod názvom Hudba. Jedná sa o klasický prepracovaný prehrávač hudobných súborov, ktorý už veľmi dobre poznáme zo smartfónov Huawei a Honor. Skladby je možné triediť, nechýba rozpoznávanie ID3 tagov, vytvárať môžete rôzne playlisty a omnoho viac.

Nechýba ani prehrávač videí s označením Video. Ten zvládne prehrať všetky základné videoformáty a, samozrejme, aj videá, ktoré natočíte samotným telefónom. Počas prehrávania videa sa mi páčia gestá, ktoré môžete využiť. Jednoduchým posunutím prsta sprava doľava alebo naopak pretočíte video, ale gestami a posúvaním prsta môžete napríklad ovládať jas či hlasitosť.

Dostatočne výkonný procesor zabezpečí, že multimediálny obsah budete sledovať bez problémov a zbytočného sekania či trhania. Problém nebude mať ani s prehraním 4K videa. Jediné obmedzenie bude v tomto prípade samotné rozlíšenie displeja, na ktorom uvidíte maximálne FullHD+ rozlíšenie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Príjemné prekvapenie

  • Dual SIM
  • NFC
  • bluetooth 4.2
  • GPS

Telefóny síce nie sú už len na telefonovanie, no stále je to ich hlavnou funkciou. Aj keď v mnohých prípadoch určite nie najpoužívanejšou. Základom dobrého mobilného telefónu je, samozrejme, dobrý príjem signálu. V tomto sa nový Honor 10 Lite radí medzi ostatné. Signál mám tam, kde aj na ostatných. Rovnako je to aj so silou signálu. V tomto smere jednoducho novinka nesklamala. Výhodou je jednoznačne Dual SIM funkcionalita. Obidva sloty zvládajú 4G siete, takže je jedno, v ktorom máte svoju hlavnú kartu. Nechýbajú ani celkom podrobné nastavenia oboch kariet. Jednoducho si môžete vybrať, ktorá bude predvolená na dáta či hovory. Zaujímavou funkciou je aj možnosť vypnúť konkrétnu kartu, to znamená, že na nej budete v režime lietadlo. Samotný hovor je štandardný, hlasitosť slúchadla je dostatočná a na kvalitu hovoru sa nesťažovala ani druhá strana.

Veľmi milým prekvapením je prítomnosť NFC. Pokiaľ teda radi platíte v obchodoch pomocou Google Pay, nebudete mať problém ani s Honorom 10 Lite. Technológia bluetooth je samozrejmosťou, jej verzia je 4.2. Funguje spoľahlivo, bluetooth som testoval s bluetooth reproduktormi a smart hodinkami od Samsungu. Všetko bez problémov. To isté platí aj v prípade GPS navigácie. Pozíciu máte dostatočne rýchlo a počas navigovania som nezaznamenal žiadnu stratu signálu.

Fotoaparát: Slušné fotky aj v strednej triede

Od fotoaparátov v lite verziách smartfónov veľa neočakávame. Predsa len, za nízku cenu nemôžeme mať všetko na najvyššej úrovni. Na druhú stranu, lacnejšie zariadenia sa kvalitou fotografií v mnohých prípadoch zahanbiť nedajú, aj keď na tých najlepších,  samozrejme, zďaleka nemajú. Poďme ale pekne poporiadku. Honor 10 Lite disponuje duálnym zadným fotoaparátom. Rozlíšenie objektívov činí 13 + 2 MP. Ten hlavný ponúka clonu f/1.8, sekundárny nedokáže zaostrovať a poslúži pri vytváraní fotografií v portrétovom režime, kde sa kladie dôraz na rozmazanie pozadia.

Fotografie je možné vyhotovovať v troch pomeroch strán:

  • 4:3 – 13 MP rozlíšenie (4160 x 3120 pixelov)
  • 1:1 – 10 MP rozlíšenie (3120 x 3120 pixelov)
  • 18,7:9 – 8 MP rozlíšenie (4160 x 2000 pixelov)

Nechýba možnosť pridať vodotlač a zobraziť si môžete nechať aj mriežku, k dispozícii sú dokonca 4 druhy mriežok. Fotoaparát je možné ovládať aj hlasovými povelmi a dokáže zaznamenať úsmevy. Nechýba ani časovač (2-10 sekúnd). Vhod môže prísť aj funkcia s názvom Ultrarýchla snímka. Tá funguje tak, že pri zamknutom smartfóne dvakrát rýchlo stlačíte tlačidlo zníženia hlasitosti a buď otvoríte fotoaparát alebo priamo odfotíte scénu.

Aplikáciu, ktorá ovláda fotoaparát, už dôverne poznáme. Vľavo sa na displeji nachádza 5 skratiek k rôznym funkciám. Dostanete sa tu do nastavení, zapnete umelú inteligenciu či pohyblivú snímku, dokážete tu ovládať nastavenia blesku a poslednou možnosťou je HiVision. HiVision je akousi obnožou funkcie Google Lens. Medzi jednotlivými režimami fotoaparátu môžete jednoducho prepínať posunutím prsta nahor alebo nadol. Okrem štandardnej fotografie nechýba nočný režim, portrétový režim a ani obľúbený profesionálny režim. V ňom si môžete manuálne nastaviť vyváženie bielej, manuálne zaostriť, nastaviť uzávierku či hodnotu ISO. Prepnutie na predný fotoaparát uskutočníte jednoduchým ťuknutím na príslušné tlačidlo, ktoré máte ihneď poruke.

Fotoaparát Honoru 10 Lite je inteligentný. Je len na vás či umelú inteligenciu zapnete alebo nie. Ja som túto funkciu radšej nechal vypnutú, aj keď niekomu by mohla vyhovovať. Fotoaparát s ňou dokáže rozoznať rôzne scény a tomu prispôsobiť nastavenia či zvýrazniť niektoré farby. V niektorých prípadoch to môže fotografii pomôcť, no ja preferujem reálnejšie farby a preto som AI vypol.

Kvalita fotografií za dobrého osvetlenia je veľmi slušná. Problém môže nastať pri scénach s výraznejšími rozdielmi medzi svetlejšími a tmavšími miestami, predsa len dynamický rozsah fotoaparátu nie je najlepší. Farby sú v poriadku a ani detaily na tom nie sú zle. S ubúdajúcim svetlom sa, samozrejme, kvalita fotografií znižuje. V náročnejších podmienkach sa najviac prejaví to, že fotoaparát nepatrí medzi najlepšie a práve tu vznikajú najväčšie rozdiely v kvalite fotografií.

edf

Ak chcete fotiť fotografie so zvýraznením rozmazania pozadia, poslúži na to režim s názvom Clona. Intenzitu rozmazania môžete meniť už počas fotografovania a neskôr ju doladiť v galérii. Každý si tak nájde svoj vlastný štýl, ktorý mu bude vyhovovať. Odporúčam počas fotografovania nenastavovať rozmazanie naplno. Môže sa stať, že telefón v tomto prípade rozmaže aj niektoré detaily, ktoré by mali zostať ostré.

Predný fotoaparát zaujme v prvom rade svojím rozlíšením. 24 megapixelov je naozaj nadpriemer, avšak v prípade Honoru a Huaweiu je toto rozlíšenie štandardom. Okrem vysokého rozlíšenia a s ním spojeným množstvom detailov sa môže fotoaparát pochváliť aj celkom slušnou kvalitou fotografií. Okrem štandardnej fotografie môžete vytvoriť aj portrét, v ktorom bude rozmazanie pozadia efektnejšie. Výsledok síce nie je taký kvalitný, ako z hlavného fotoaparátu, no za povšimnutie určite stojí. Hlavne v dobrých svetelných podmienkach môžete vykúzliť zaujímavé selfie fotografie.

Video zvládne novinka nahrávať maximálne vo FullHD rozlíšení pri 60 snímkoch za sekundu. Spoľahnúť sa môžete tiež na elektronickú stabilizáciu obrazu, ktorá odvádza svoju prácu celkom obstojne. Jeho kvalitu môžeme označiť za priemer, ale vo svojej cenovej kategórii sa jedná o veľmi slušný nadpriemer.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Nenechá vás v štichu

  • 3400 mAh batéria
  • deň vydrží bez problémov
  • nabíjanie pomocou microUSB konektora

Honor 10 Lite disponuje batériou s kapacitou 3400 mAh. Tá ponúka veľmi slušnú výdrž. Spoľahnúť sa môžete na celý pracovný deň bez nabíjačky a večer vám čo-to energie v batérii stále zostane. Trúfam si povedať, že menej náročným používateľom vydrží telefón na jedno nabitie pokojne aj dva dni. Počas testu som ho, samozrejme, využíval naplno, bol som neustále pripojený k internetu – či už prostredníctvom Wi-Fi alebo mobilných dát. Jednoducho povedané, nijako som sa v jeho používaní neobmedzoval a využíval som ho ako svoj hlavný telefón. Večer som vždy ešte nejaké tie percentá batérie mal.

Keďže sa jedná o smartfón, ktorý patrí medzi tie lacnejšie, na bezdrôtové nabíjanie si musíte nájsť chuť. Proste tu nie je. V balení sa,  samozrejme, nachádza nabíjačka a microUSB kábel, pomocou ktorého zariadenie nabijete za hodinu aj 52 minút.

Test rýchlosti nabíjania:

  • 15 min: 17 %
  • 30 min: 32 %
  • 45 min: 48 %
  • 60 min: 63 %
  • Celkové nabitie: 1:52 hod.

Nabíjanie pomocou microUSB kábla nie je tak pohodlné ako v prípade USB-C. Doma sa mi už microUSB kábel nepovaľujú tak, ako tomu bolo pred nejakým časom a ak nemám k dispozícii originálny kábel, ktorý bol v balení, nájsť ten správny mi trvá trochu dlhšie. V prípade, že potrebujete predĺžiť výdrž batérie, môžete využiť úsporný režim. Jeho zapnutím sa obmedzí využívanie dát na pozadí, vypne sa automatická synchronizácia e-mailov, zvuky a vizuálne efekty systému sa zredukujú na minimum. V prípade, že by to nestačilo, môžete si zvoliť ešte ultra úsporný režim, v ktorom budete môcť používať len tie najzákladnejšie funkcie telefónu. Výmenou za to bude maximálne predĺženie výdrže batérie.

Záverečné hodnotenie: Plusy prevážia mínusy

Najväčším lákadlom a jednoznačným plusom Honoru 10 Lite je jeho dizajn. Tu vyčnieva hlavne displej a jeho pomer k telu zariadenia. Ten zaberá takmer celú prednú plochu a ani výrez v jeho hornej časti nie je veľký. Telefón sa veľmi dobre drží v ruke. Horšie je to už so zachytávaním odtlačkov prstov a plastovou konštrukciou. Výkonu má telefón dostatok a aj fotoaparát ponúka obstojné výsledky. Poteší aj prítomnosť 3,5 mm jacku a veľmi milo som bol prekvapený aj z NFC. Niekde sa predsa len šetriť muselo a okrem spomínanej plastovej konštrukcie si to odniesol konektor smartfónu. MicroUSB je pre mňa jednoznačným sklamaním aj v prípade smartfónu, ktorý patrí medzi tie lacnejšie. V roku 2019 by mal byť USB-C konektor štandardom. Odpustiť sa to dá snáď len tým najlacnejším zariadeniam s cenou do 100 eur. Kúpu Honoru 10 Lite aj napriek tomu odporúčam. Žiadnou funkciou vás nesklame a to, čo dokáže, robí dobre. Výhodou oproti konkurencii s podobnou cenou je jednoznačne dizajn, ktorý sa jednoducho vydaril.

Disqus Comments Loading...