MojAndroid

Nie je to síce bezpečnostná chyba či diera, no prihlasovanie do Google Play je možné využiť na zistenie polohy používateľa treťou osobou, informoval portál latesthackingnews. Špehovanie je dokonca možné bez použitia stalkerwaru (sledovacieho softvéru).

Prihlásenie do Google Play alebo návod na sledovanie?

Na tento problém prišiel Pieter Arntz úplnou náhodou počas toho, keď bol prihlásený svojím účtom na manželkinom telefóne. Keďže sa zabudol odhlásiť, na jeho vlastnom smartfóne sa v histórii polohy začali objavovať miesta, ktoré nenavštívil. Na tomto ale nie je nič nezvyčajné, pretože pokiaľ je používateľ prihlásený na hocijakom zariadení, polohu tohto zariadenia vie v histórii odsledovať.

Google Mapy logo
Google Mapy: Foto: Google

Zaujímavejšie to začalo byť, keď sa Pieter z manželkinho telefónu odhlásil. Ten zostal s jeho účtom prepojený aj naďalej. Ak by sa takto niekomu podarilo prihlásiť do smartfónu tretej osoby, z ktorého by sa následne odhlásil, “obeť” by to tom absolútne netušila.

Po prihlásení do nového zariadenia síce Pieter dostával štandardné bezpečnostné upozornenia na prihlásenie nových zariadení a podobne, no telefón jeho manželky na nič z tohto neupozorňoval. Jediným riešením (s výnimkou hard resetu) je manuálne vymazanie účtu pomocou ďalšieho zariadenia.

Nie je to bezpečnostná chyba

Technicky nejde o žiadny bezpečnostný problém. Na to, aby sa potenciálny útočník dostal týmto spôsobom k vašej polohe, by sa musel svojím Google účtom prihlásiť do vášho smartfónu. Bez toho, aby ho držal v rukách, sa mu to nepodarí.

Ak sa obávate nežiadaného účtu vo vašom zariadení, môžete si to jednoducho skontrolovať. Stačí vojsť do nastavení účtov a skontrolovať či je všetko v poriadku.

Náš tip
Nové Google Mapy a YouTube Music nainštalujete len na nový Wear OS 3

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+