Google oficiálne predstavil Android 14 a množstvo noviniek s podporou AI

Zdroj: blog.google.com

Spoločnosť Google oficiálne predstavila operačný systém Android 14, ktorý by mal byť v stabilnej verzii dostupný behom štvrťroka. Pri jeho predstavení na konferencii Google I/O 2023 bola však hlavnou tému umelá inteligencia (AI), ktorá bude integrovaná do väčšiny Google produktov od systému až po aplikácie. Novinky zosumarizoval Google na svojom blogu.

Aké najvýraznejšie zmeny prináša Android 14?

1. Výraznejšia šípka pre gesto späť

Šípka pre gesto Späť sa vo verzii systému Android 13 čiastočne prispôsobuje svojmu pozadiu (prepína medzi čiernou a bielou v závislosti od toho, čo je za ňou) a často je kvôli tomu zle viditeľná. Android 14 to má zmeniť zahrnutím výraznejšieho symbolu. Čiary šípky budú nielen hrubšie, ale okolo nej bude aj pozadie v štýle dizajnového jazyka „Material You“.

2. Transparentná navigačná lišta

Navigačný panel systému Android 13 v spodnej časti ponúka tenký biely pásik, ktorý väčšinou hladko zapadá do pozadia akejkoľvek aplikácie, ktorú používate. Niektoré aplikácie to však nepodporujú, čo znamená, že ho vidíte v čiernej farbe. V systéme Android 14 je však navigačný panel transparentný bez ohľadu na to, akú aplikáciu používate.

3. Prediktívne gesto Späť

V systéme Android 13 má gesto Späť len jednu primárnu funkciu. Vráti používateľa späť tam, kde bol pred posledným klepnutím. Môže sa tak stať, že vás vráti na predošlú stránku v rámci aplikácie, ktorú používate, alebo zatvorí aplikáciu a vráti vás späť na domovskú obrazovku. To môže byť samozrejme niekedy nečakané a pre používateľa.

Prediktívne gesto Späť | Zdroj: blog.google.com

Android 14 preto rieši tento problém pomocou prediktívneho gesta Späť, ktoré vám ukáže, kam sa vrátite, ak toto gesto chvíľu podržíte. To by malo používateľom zabrániť v náhodnom zatvorení aplikácií, keď sa jednoducho chceli vrátiť o stránku, ale nakoniec sa dostali na domovskú obrazovku.

4. Inteligentnejšie zdieľanie

Zdieľanie v systéme Android 13 má jeden problém. Často musíte pri zdieľaní obrázku alebo iného súboru prácne vyhľadať v ponuke zdieľania aplikáciu, cez ktorú chcete súbor zdieľať. Systém Android 14 umožňuje vývojárom prispôsobiť si túto ponuku podľa toho, čo je pre daný účel aplikácie najvhodnejšie.

Inteligentnejšie zdieľanie | Zdroj: blog.google.com

5. Vylepšenia zabezpečenia

Google plánuje v systéme Android 14 obmedziť povolenia prístupu k citlivým údajom iba na aplikácie, ktoré Google preveril. Ďalšia funkcia umožňuje používateľovi zakázať animácie pri zadávaní PIN kódu, takže ho nikto nezazrie, keď ho zadávate na verejných miestach. Android 14 tiež umožní používateľovi poskytnúť aplikáciám prístup iba k určitým fotografiám, a nie k celej ich galérii.

6. Nové pozadia pre plochu

Android 14 prináša nové možnosti pozadí pre plochu. Prvou novinkou je Emoji Wallpaper. Stačí si vybrať až 16 rôznych emojí, ktoré si môžete rôzne priblížiť, vybrať vzor a farebné prevedenie. Vznikne tak unikátne pozadie  s vybranými smajlíkmi, ktoré sa pri dotyku rozostupujú.

Ďalším je Cinematic wallpaper, ktorý z bežných fotiek pomocou algoritmov AI vytvorí pôsobivé 3D fotografie. S náklonom smartfónu do strán sa potom bude hýbať aj samotná tapeta. Obidva nové typy pozadí by mali byť súčasťou ďalšie aktualizácie Google služieb pre Google Pixely.

Vylepšené Google Fotky a Find My Device

Google optimalizoval a kompletne dizajnovo prepracoval pre tablety viac ako 50 svojich aplikácií. Google Fotky zároveň dostali zaujímavý doplnok. V mobilnej aplikácii už nebudete môcť len vymazať nevhodný objekt, ale nechať AI fotografiu kompletne prepracovať. Fotenú osobu si posuniete, tmavú oblohu prejasníte, alebo si necháte dokresliť časť objektu, ktorý sa do  fotografie už nezmestil.

Nové možnosti úprav v Google Fotkách pomocou AI | Zdroj: blog.google.com

Vyhľadávacia služba Find My Device bude po novom  podporovať široké spektrum zariadení, od slúchadiel až po tablety, a to od rôznych značiek. Pokiaľ vás bude sledovať neautorizovaný lokátor, smartfón vám o tom dá vedieť. Google pritom spolupracuje aj s konkurenčným Applom, pretože na prezentácii bol vidieť v službe Find My Device pridaný Apple AirTag.

Podpora AI, kam sa podívaš

Vďaka algoritmom AI si v systéme Android 14 dokonca vygenerujete vlastné pozadie. Stačí textom popísať, čo by ste si chceli nechať nakresliť, v akom štýle a AI pomocou text-to-image diffusion modelu vytvorí niekoľko tapiet, z ktorých si vyberiete tú, ktorá sa vám najviac páči. Podfarbenie aplikačných ikon sa automaticky prispôsobí novej tapete v duchu dizajnového jazyka Material You.

AI bude súčasťou aj aplikácie Google Správy. Pri písaní RCS či SMS správy, môžete stlačiť tlačidlo s ikonou ceruzky. Algoritmy AI vám ponúknu prepísanie správy do rôznych štýlov, napr. do pohodového, nadšeného či umeleckého štýlu. Budú pritom využívať AI modul Magic Compose, ktorý dorazí do Android smartfónov v podobe beta verzie v priebehu leta.

Google začlení AI aj do svojho vyhľadávania. Okrem ponuky množstva odkazov na najrôznejšie relevantné stránky pri vyhľadávaní sa na obrazovke zobrazí aj časť, ktorá sa pokúsi pomocou AI urobiť súhrn pre hľadanú otázku (zadanie vyhľadávania). Pretože je Google reklamnou spoločnosťou, tak sa zameria aj na nakupovanie, v rámci ktorého sa pokúsi s pomocou AI odporučiť vhodný produkt.

Na konferencii sa tiež Google pochválil integráciou AI do aplikácie Google Mapy. AI v nich bude využívať funkcia Immersive View v 3D zobrazení, ktorej poslúži na generovanie obsahu. AI sa samozrejme využije aj pre lepšie plánovanie ciest. Spočiatku však bude AI v Google Mapách obmedzená len na vybrané mestá a až časom dôjde o rozšírenie o niekoľko ďalších.

Google Bard | Zdroj: blog.google.com

Lepší Google Bard a jazykový model PaLM 2

Google Bard, ktorý je priamou konkurenciou pre ChatGPT od spoločnosti Open AI, by mal využívať PaLM 2, čo je nová generácia jazykového modelu. Google pre neho používa aj označenie state-of-the-art. Bard by mal byť po novom dostupný až v 180 krajinách. Bohužiaľ zatiaľ len v angličtine. V dohľadnej dobe sa ale máme dočkať rozšírenia o 40 jazykov a to vrátane slovenčiny.

Prepojenie Google Bard s Google Lens

Bard tiež prejde grafickým vylepšením a konečne bude využívať obrázky. Do chatbota potom spoločnosť Google implementuje aj službu Google Lens. Bude tak môcť analyzovať aj vizuálny obsah, napríklad na fotografii alebo videu. Zároveň poteší aj vývojárov, ktorým poskytne najrôznejšie API. Jazykový model PaLM 2 chce Google potom nasadiť pri celkovo až 25 svojich produktoch.

PaLM 2 | Zdroj: blog.google.com

Chváli sa, že by mal zvládať až 100 jazykov. Pre algoritmy AI má k dispozícii dáta sety, webové stránky a aj najrôznejšie zdrojové kódy, takže by sa mohlo jednať aj o dobrého pomocníka pri programovaní. K dispozícii sú štyri verzie jazyka – Gecko, Otter, Bison a Unicorn. Gecko je zamerané na použitie na smartfónoch a nepotrebuje ani pripojenie k internetu.

Náš tip
Google Pixel Tablet oficiálne: Kombinuje dve zariadenia v jedno

 

Disqus Comments Loading...