Poznáme ceny roamingu po jeho zrušení. Toto sú nové pravidlá. AKTUALIZOVANÉ: Komisa bude robiť nové pravidlá

O zrušení samotného roamingu, alebo skôr o zrušení poplatkov za využívanie služieb vlastného operátora v roamingovej sieti, už bolo v zásade rozhodnuté minulý rok. Celý mechanizmus zmeny však počítal s jedným zásadným vstupom a tým bolo vytvorenie pravidiel, ktoré by sa po nadobudnutí účinnosti zrušenia roamingových poplatkov začali aplikovať na zákazníkov a operátorov. Ide o pravidlá alebo podmienky férového využívania, ktoré sa spolu so zrušením roamingových poplatkov začnú aplikovať.

Náš tip
Roamingová ponuka operátorov | LETO 2016

Už je teda definitívne jasné, že samotné zrušenie poplatkov v cudzej roamingovej sieti je účinné od 15. júna 2017 a od pondelka konečne poznáme aj návrh férových podmienok, ktoré sa práve po tomto dátume budú vzťahovať na zákazníkov a operátorov pri cestovaní do zahraničia a využívaní služieb vlastnej SIM karty u iného operátora v cudzine. Samozrejme máme na mysli výlučne región Európskej únie, kde majú pravidlá EÚ dosah a právny význam.

Náš tip
Európska únia odsúhlasila zrušenie roamingových poplatkov od júna 2017

Samotný dokument zverejnila Komisia na svojej stránke. Je vcelku rozsiahly, obsahuje množstvo podmienok, väčšina je však zameraná na riešenie vzťahu medzi operátorom a zákazníkom, ktorý bude chcieť nastavený systém zneužívať. Inak celkovo som nadobudol dojem, že okrem základných pravidiel, o ktorých sa dá diskutovať, do akej miery vychádzajú v ústrety zákazníkovi a zlepšujú jeho postavenie, sú mnohé pravidlá postavené na stranu operátorov a vytvárajú im nástroje, ako bojovať proti nečestným zákazníkom. Je mi jasné, že každá regulácia počíta s výskytom aj takýchto situácií, no v takomto rozsahu som to nečakal. Avšak každá skupina, a teda aj operátori má svoje pevné miesto v lobby systéme Bruselu.

Základné pravidlo je nastavené tak, že domáce ceny budeme môcť čerpať v zahraničí maximálne po dobu 30 dní súvisle, pričom to nesmie presiahnuť celkovo 90 dní počas roka. Ak teda pocestujete do zahraničia viac krát, bude sa to celé spočítavať do celkovej doby 90 dní, ale každý jeden pobyt môže byť maximálne 30 dní súvisle dlhý. Po prekročení sa dostáva zákazník do pásma, kde Komisia navrhuje osobitné ceny, ktoré bude platiť. Komisia navrhuje, aby každá minúta hovoru stála 4 centy, jedna SMS správa 1 cent a 2 MB dát by mal stáť 85 centov. To by sa malo pripočítať k cene, ktorú má zákazník stanovenú u nášho domáceho operátora.

Pre zákazníkov, ktorí majú u svojho operátora neobmedzený balík volaní napríklad, by mal operátor urobiť priemer volaní, ktoré zákazník používa bežne a ten dostane aj v roamingu. Teda ak môžem mesačne volať neobmedzene, avšak využívam túto službu spôsobom, že prevolám každý mesiac 200 minút, bude práve toto referenčná hodnota a počet minút, ktoré dostanem do roamingu. Pre väčšinu používateľov to bude zrejme výhodné, ak navštívite zahraničie (EÚ) počas leta v rámci dovolenky, voláte skutočne v rámci svojich predplatených minút a dát. Pri predplatených kartách míňate svoj kredit a to bez ďalších poplatkov. Návrh navyše počíta s tým, že ak je skupina ľudí, ktorá denne cestuje do zahraničia do práce (napríklad Slováci do Maďarska), bude môcť operátor aplikovať výnimky, teda nevzťahovať obdobie 90 a 30 dní na takýchto zákazníkov.

Samotný návrh je možné pripomienkovať aj zo strany slovenských používateľov. Na výber je buď úplne anonymná forma alebo forma zadania svojich osobných dát. Všetko môžete vybaviť cez príslušnú stránku Komisie v časti “feedback” a na zaslanie pripomienok je lehota štyroch týždňov od publikácie návrhu.

AKTUALIZÁCIA 9. septembra:

Tak iba pár dní po tom, ako Komisia zverejnila svoj návrh, prišiel dnes zásah od jej predsedu. Jean-Claude Juncker nebol s finálnym návrhom spokojný a tak na základe jeho pokynu sa začnú robiť zmeny. Čo presne bolo vytýkané nie je jasné, oficiálne oznámenie je veľmi skromné a iba odkazuje na negatívne reakcie verejnosti. Komisia o presnom dátume nového návrhu nateraz nehovorí, iba uvádza, že ho predstaví skoro. Konečný termín zrušenia poplatkov v roamingu by však ohrozený byť nemal. Pre väčšinu z nás je dôležité poznať aj to “B”, teda aké vlastne tie pravidlá budú.

Disqus Comments Loading...