Android 14 konečne myslí aj na skladacie smartfóny. Pomôže im dosiahnuť ich potenciál

Samsung Galaxy Z Fold5

Technologický svet najnovšie ovládla aktualizácia na Android 14. Na Slovensku je dostupný už na niektorých modeloch Samsungu a po novom aj Sony. Ponúka novinky ako vylepšený život batérie, väčšiu kontrolu nad svojim súkromím, lepšiu ochranu dát a mnohé ďalšie. Jedna z nových funkcií je aj lepšia podpora pre väčšie obrazovky. To zahŕňa aj skladacie smartfóny. Google bude pomáhať vývojárom lepšie prispôsobiť aplikácie takýmto mobilom. Informuje o tom internetový portál AndroidPolice.

Nová knižnica pre vývojárov

Aby mohli vývojári aplikácií využívať funkcie, ktoré sú špecifické pre skladacie zariadenia, Google vytvorilo knižnicu s názvom Jetpack WindowManager. Knižnica poskytuje jednotné rozhranie pre správu okien, nezávisle od platformy. Kód pre zariadenia so skladacím displejom, resp. viacerými obrazovkami, je v ňom zabudovaný a tak si developeri nemusia vytvárať vlastný. Taktiež poskytuje nástroje a funkcie, ktoré môžu vývojárom pomôcť vytvoriť prijateľnejšie užívateľské prostredie.

Takýto systém dokáže vlastník smartfónu zužitkovať na zobrazenie obsahu na viacerých obrazovkách naraz – napr. pri hraní hier, práci, pozeraní filmov, či seriálov. Podľa potreby si bude vedieť upraviť rozloženie okna a v neposlednom rade aj zmeniť jeho stav viditeľnosti. Dôležité je aj správne vyobrazenie obsahu pri otáčaní telefónu z vodorovnej polohy do horizontálnej a naopak.

využitie oboch obrazoviek Pixel Fold | Zdroj: AndroidPolice

Takýto systém už bol využívaný v istej forme v minulosti s Android 13, pri uvedení Pixel Fold na trh. Vonkajší displej mobilu bol využitý na ukážku pri fotografovaní zadným foťákom. Situácia je vyobrazená na fotografii vyššie. Určite bude zaujímavé počkať a zistiť, aké využitia nájdu pre túto funkciu vývojári rôznych obľúbených aplikácií.

Náš tip
Je VPN aplikácia naozaj spoľahlivá? Google vám to povie
Disqus Comments Loading...