MojAndroid

Technológie nám umožňujú pristupovať k obľúbeným dátam takmer kdekoľvek. Mobilný internet zaznamenáva veľký boom a vidieť to aj na snahe mobilných operátorov, ktorí sa neustále snažia vylepšovať a zrýchľovať svoje siete. Pri 3G internete dosiahla teoretická maximálna rýchlosť úrovne 42 Mbit/s, táto je však už dávno prekonaná a mobilní operátori postupne začínajú s nasadzovaním LTE a sietí štvrtej generácie. Zvyšujúce nároky na množstvo prenesených dát potvrdzuje aj štúdia Ericsson Mobility Report, ktorá predpokladá zvýšenie dátového mobilného prenosu v rokoch 2013 – 2019 z 1 exabajtu na 10 exabajtov za mesiac. Pre ilustráciu, objem tlačených dát v Kongresovej knižnici vo Washingtone by podľa odhadov mal mať veľkosť približne 10 terabajtov. Do 10 exabajtov by sa tak vošlo približne milión takýchto knižníc.

Náš tip
TEST 4G: Vyskúšali sme LTE od Telekomu

traffic-2013-2019

V súčasnosti predstavujú mobilné dáta 5 % v rámci globálneho dátového prenosu v mobilných aj pevných sieťach. V roku 2019 to bude 12 %, pevné siete tak budú v najbližších rokoch stále dominovať.. Dnes prenesie priemerný používateľ v mobilnej sieti približne 600 MB mesačne, v roku 2019 to bude 2,2 GB.

Hlavným dôvodom prečo objem mobilných dát v sieťach porastie je sledovanie video obsahu. To je taktiež jedna z hlavných príčin investícií mobilných operátorov do 4G/LTE sietí. V nich majú hrať prím najmä smartfóny. V roku 2013 majú smartfóny najväčší podiel na celkovom objeme prenesených dát v mobilných sieťach. Po prvýkrát v histórii tak predbehli notebooky, tablety a mobilné routre.

traffic-by-apps

Využitie dát v roku 2013 a 2019 podľa typu dátovej komunikácie

O tom, že aj u nás rastie penetrácia smartfónov a mobilná dátová prevádzka niet pochýb. Ak hovoríme o návštevnosti webových stránok z mobilných zariadení, Slovensko je v rámci Vyšehradského regiónu lídrom. „Podľa nedávneho prieskumu podiel zobrazení webových stránok z mobilných zariadení dosiahol u nás 25 %. Okrem toho sa návštevnosť internetu z mobilných zariadení v apríli 2013 zvýšila medziročne o 219 %, čo je v rámci regiónu najvyšší nárast,“ upozorňuje Marián Bezák, prezident spoločnosti Ericsson Slovensko.

Na objem prenesených dát má okrem penetrácie smartfónov a tabletov výrazný vplyv aj rýchlosť a úroveň pokrytia mobilných sietí. „Technológie ako HSPA, či práve štartujúce siete LTE v kombinácii s dostupnými smartfónmi a novými inovatívnymi službami, prinesú prudký nárast objemu dátovej prevádzky. Všetko nasvedčuje tomu, že ani Slovensko nebude výnimkou,“ konštatuje Marián Bezák.

 Zdroj: TS

10.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+