MojAndroid

Mnohí z našich fanúšikov sa sťažujú, že majú málo miesta vo vnútornej pamäti svojho smartfónu. Jedným z najbežnejších riešení pre tento problém je pritom presun aplikácií na SD kartu, kedy však nastáva menšie bezpečnostné riziko – presunom na SD kartu totižto udeľujete aplikácii práva na to, aby čítala všetky údaje z karty, to znamená aj tie, ktoré si tam ukladajú iné aplikácie. Samozrejme to neplatí o všetkých tituloch, no i napriek tomu môže byť tento nedostatok nebezpečný. Vďaka nástroju Conceal, ktorý vyvinul a ako open source dnes uvoľnil Facebook, však vaše aplikácie a ich dáta budú v bezpečí.

android_5

Nástroj s názvom Conceal má len niečo menej ako 100 kB a pritom dokáže pomôcť so zabezpečením vášho smartfónu. Po jeho vložení do systému sa totižto zašifrujú dáta jednotlivých aplikácií tak, aby k nim mali prístup len tituly, ktoré dáta generovali. Ide o podobný princíp ako pri šifrovaní webstránok cez algoritmus OpenSSL. Nemusíte sa viac báť o to, že by jedna aplikácia čítala (a zneužívala) informácie inej aplikácie alebo hry. Vďaka tomu, že Facebook túto utilitku uvoľnil ako open source, je voľne dostupná pre používateľov aj developerov, ktorí ju oddnes môžu bezplatne zakomponovať do svojej aplikácie. Vďaka nenáročnosti je Conceal vhodný aj pre zariadenia s nižším výkonom, ktorých trh s Androidmi ponúka viac než dosť. Hoci nie je aplikovanie tohto nástroju do systému jednoduchým, pokročilejší používatelia to zvládnu a ocenia jeho vlastnosti.

Zdroj: Wired

8.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+