MojAndroid

Hodnotenia aplikácií v obchode Google Play pomocou hviezdičiek sú veľmi dôležitým indikátorom ich kvality. Pre nás, používateľov, predstavujú jednoduchý a rýchly spôsob zhodnotenia potenciálu aplikácie, ale rovnako dôležité sú aj pre vývojárov, ktorí vďaka nim získavajú spätnú väzbu. Práve číselné hodnotenie v prvých týždňoch zverejnenia aplikácie či hry môže zásadne rozhodnúť o jej úspechu alebo zatratení. O to nepríjemnejší je aktuálny trend hodnotenia, ktorý je typický zatiaľ hlavne pre tureckých používateľov – označenie kvalitnej aplikácie iba jedinou hviezdičkou.

Dôvod na takého konanie je jednoduchý – vďaka jednej hviezdičke sa ich hodnotenie s komentárom zobrazí na webovej stránke aplikácie na popredných miestach. Trend hodnotenia jednou hviezdičkou v tureckom Google Play je vidieť napríklad pri hre Where’s My Water 2, kde prvých 15 najvyššie zobrazených recenzií používateľov malo v hodnotení uvedenú práve jednu hviezdu. Avšak až 11 z nich pritom slovne hodnotilo hru veľmi pozitívne, dokonca ju odporúčali ostatným. Jeden z hodnotiacich používateľov to dokonca otvorene priznal: „Dobrá, veľmi dobrá hra! Dal som však 1 hviezdu, aby môj komentár bol na viditeľnom mieste.

turecký Google Play

Títo používatelia využívajú jednu zo slabín predvoleného nastavenia webovej verzie obchodu Google Play, ktorá komentáre používateľov radí podľa užitočnosti. No a zdá sa, že hodnotenie používateľa, ktoré výrazne kontrastuje s väčšinovým hodnotením, je v rebríčku komentárov zobrazované na vyššom a teda lepšie viditeľnom mieste. To je aj prípad spomínanej Where’s My Water 2, ktorá má v súčasnosti hodnotenie 4,1 hviezdy a drvivá väčšina používateľov ju hodnotila maximálnymi možnými piatimi hviezdičkami. Komentáre používateľov je samozrejme možné zoradiť aj podľa času alebo hodnotenia, mnohí návštevníci obchodu Google Play (ak nie väčšina) však prednastavený filter zoraďovania komentárov vôbec nemenia.

Pohnútky, pre ktoré sa niektorí používatelia uchyľujú k takémuto kontroverznému hodnoteniu, sú jasné. Teší ich, keď vidia svoj komentár na poprednom mieste a mohli by sme to prirovnať k výkrikom typu „PRVÝ!“, ktoré zvyknú niektorí komentujúci písať do diskusií pod článkami. Je to však veľmi nežiaduci trend, ktorý by mohol poškodiť mnohé dobré aplikácie. Where’s My Water 2 v ohrození síce nie je, keďže počet jej hodnotení sa blíži k 300 000 a pár desiatok jednohviezdičkových komentárov jej neublíži, avšak menej známu aplikáciu menšieho vydavateľa by takýto postup mohol úplne potopiť. A to všetko len preto, že pár používateľov má pochybný pocit uspokojenia z toho, že svoje slová umiestnia na viditeľnom mieste.

google-play-logo

Ostatní používatelia síce môžu takéto komentáre označovať ako neužitočné, alebo spam, nezdá sa však, že by to zatiaľ v spomínaných prípadoch pomáhalo. Autor pôvodného článku totiž zverejnil screenshoty hodnotenia ďalších aplikácií z tureckého Google Play, kde sa vyskytuje rovnaký problém s podstatným množstvom jednohviezdičkových pozitívnych komentárov a opäť ide o známe hry – Clash of Clans, Temple Run 2 či Hay Day. Spomína dokonca oslavný článok na jednom tureckom portáli, ktorý takéto konanie vyzdvihuje ako „porážku systému“ a vyzdvihuje ho ako víťazstvo nad Google a princípmi jeho obchodu s aplikáciami.

Otázne zostáva, ako sa Google s týmto problémom vysporiada. Veríme, že ho rýchlo vyrieši a nestane sa z neho epidémia, ktorá by sa rozšírila aj do ostatných národných verzií obchodu Play.

Zdroj: androidpolice.com, blog.appwared.com

6.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+