MojAndroid

Francúzska nezávislá administratívna autorita CNIL odporučila začiatkom roka šiestim európskym krajinám, aby zakročili proti zásadám ochrany osobných údajov spoločnosti Google. Jednu z prvých iniciatív spomedzi šiestich zainteresovaných krajín začalo Španielsko, ktoré od Googlu vymáha 900-tisíc EUR za porušenie národných zákonov o ochrane osobných údajov. Renomovaný denník The Wall Street Journal uviedol bližšie informácie o procese, ktorý je spravovaný španielskou agentúrou pre ochranu osobných údajov. Týka sa troch právnych porušení – “zber údajov o používateľovi, kombinovanie týchto dát v niekoľkých službách a uchovávanie údajov po dobu neurčitú bez vedomia či súhlasu používateľa.” V nasledujúcich mesiacoch môžeme očakávať, že aj ostatných päť krajín – Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Holandsko budú vyžadovať odškodné za rovnaké porušenie práv.

spain-flag

Nejedná sa však o prvý nesúhlas so zásadami ochrany osobných údajov spoločnosti Google. Európski regulátori upozornili Google v tejto veci ešte v septembri minulého roka a na základe zdĺhavého vyšetrovania boli navrhnuté “praktické odporúčania” pre zmenu politiky ochrany súkromia. Stanovená bola štvormesačná lehota na prehodnotenie, na konci ktorej Google neposkytol adekvátnu odpoveď a nezačal tieto problémy riešiť. Na základe toho bolo spustené ďalšie vyšetrovanie, ktoré vedie pracovná skupina úzko spolupracujúca so spoločnosťou.

Portál The Verge získal v apríli tohto roka oficiálne stanovisko Googlu, v ktorom spoločnosť tvrdí že “rešpektuje európsku legislatívu”, pričom zber osobných údajov mu umožňuje vytvárať jednoduchšie a efektívnejšie online služby.

Náš tip
Zásady ochrany osobných údajov Googlu sa čoskoro podrobia previerke EÚ

Zdroj: The Verge foto: energyandcapital

20.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+