MojAndroid

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa neustále boja o svoje súkromie, tak vás určite nepoteší najnovšie zistenie výskumníkov zo Stanfordskej univerzity. Tí využili na identifikáciu zariadenia senzor pohybu, známy tiež ako akcelerometer. Tento rozhoduje o tom, kedy sa prepne displej do landscape alebo portrait módu a častokrát ho využívajú aj hry a rôzne aplikácie pre ovládanie či zaznamenanie pohybu.

AppleStore-accelerometer-test

Unikátne identifikátory smartfónov namerané pomocou akcelerometra na sensor-id.com

Hristo Bojinov zo Stanfordskej univerzity zistil, že každý senzor pohybu vykazuje určité malé odchýlky v meraní, ktoré sú unikátne pre každé zariadenie. Tieto nie sú dostatočne silné na to, aby ovplyvnili ich fungovanie, no je ich možné merať a zaznamenať do online databázy. Na základe toho sa dá zariadenie jednoducho identifikovať. Bojinov dokázal podobným spôsobom identifikovať aj zvukový “odtlačok” mikrofónu. Meranie odchýlok akcelerometru je však oveľa jednoduchšie.

Audio-ID-test

Zvukový odtlačok 16 rôznych smartfónov

Na stránke sensor-id.com môžete nechať svoje zariadenie otestovať a zistiť tak jeho unikátny odtlačok. Webová aplikácia vyhodnotí namerané hodnoty a povie vám, z koľkých meraní je práve to vaše unikátne. Jednoduchý javascript kód, ktorý je možné vložiť na každú webovú stránku tak dokáže bez vášho vedomia zmerať tieto odchýlky a identifikovať vás. Podľa slov Dan Auerbacha, technológa v Electronic Frontier Foundation, je toto zistenie alarmujúce.

Zdroj: phonearena

15.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+