MojAndroid

O tom, že benchmarky nepatria práve medzi najdôveryhodnejšie ukazovatele skutočného výkonu zariadení sme sa v redakcii mohli presvedčiť niekoľkokrát. Plynulý chod operačného systému nezáleží vždy len od dobrých výsledkov v testovacích aplikáciach. Tieto sú však zaujímavým porovnávacím nástrojom, ktorý nám dáva aspoň ako takú predstavu o výkone zariadení. To, že sa výsledkom ale nie vždy dá veriť nám dokázal prípad Intelu, kedy jeho procesory v dôsledku chyby zvýhodňovala aplikácia AnTuTu. Podobnému problému teraz čelí aj smartfón Galaxy S4 spoločnosti Samsung vo verzii s osemjadrovým procesorom Exynos 5 Octa. Tento podľa zistení portálu Anandtech zvyšoval skóre v benchmarkoch umelo.

SGS4-9415_575px SGS4-9413_575px

Samsung Galaxy S4 v benchmarkoch takpovediac podvádza. Týka sa to najmä niektorých grafických testov, v ktorých je grafická jednotka PowerVR SGX 544MP3 pretaktovaná na 533 MHz. Normálny takt tohto GPU je však 480 MHz. Na vyšších frekvenciách pracuje len v populárnych aplikáciách AnTuTu, GLBenchmark 2.5.1 a Quadrant. Podobný jav bol spozorovaný aj pri procesore, ktorého jadrá sú v staršej verzii GLBenchmark 2.5.1 ihneď po spustení taktované na 1,2GHz. V novom GFXBench 2.7 sa však procesor už prepne na štvoricu menej výkonných jadier ARM Cortex A7. Podobne sa správajú testovacie aplikácie Linpack, AnTuTu, Benchmark Pi a Quadrant aj v modeli Galaxy S4 so Snapdragonom 600, ktorý sa predáva aj u nás. Tento jav by však nemal ovplyvňovať výsledky benchmarkov. To ale už nemôžeme hovoriť o umelom zvyšovaní výkonu grafiky. Rozdiel vo výsledkoch, medzi normálnou a pretaktovanou verziou môžete vidieť v tabuľke. V priemere dosahoval Galaxy S4 takmer o 14% lepšie skóre.

tabulka

Samsung sa v tomto prípade obraňuje tým, že všetky aplikácie bežiace vo full screen móde získavajú prístup k maximálnej frekvencii GPU, ktorá je zmieňovaných 533MHz. Podľa spoločnosti beží GPU zariadenia na tejto frekvencii vo viacerých aplikáciách a nielen v benchmarkoch. Uznávaný technologický portál Anandtech ale testoval viacero aplikácií a hier – v žiadnej z nich nebola dosiahnutá frekvencia 533 MHz. Navyše, Samsung nevysvetlil prítomnosť “boost” módu a zoznam benchmarkov, v ktorých sa mal spustiť prostredníctvom aplikácie TwDVFSApp.apk

Screen Shot 2013-07-17 at 6.57.13 PM_575px

Zdroj: anandtech, androidauthority 1, 2

31.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+