MojAndroid

Tim Cook, CEO spoločnosti Apple, včera vystúpil na pódiu vývojárskej konferencie WWDC 2013, kde spolu s ďalšími predstaviteľmi spoločnosti odhalil nový rad zariadení MacBook Air, Mac Pro a samozrejme nový operačný systém Mac Os X a iOS 7. Tim Cook si však neodpustil ani zopár vtipných poznámok na úkor Androidu. Jednou z nich bolo aj porovnanie zariadení, ktoré bežia na najnovšej verzii operačného systému Android a iOS. Poukázal tak na najväčšiu nevýhodu otvorenosti systému a fragmentácie OS od Google. Podľa grafov, ktoré sa objavili v prezentácii, beží na najnovšej verziu iOS až 93% všetkých zariadení iPhone a iPad. Zvyšok je len jednu verziu pozadu. Naproti tomu stojí Android, ktorého aktuálna verzia Jelly Bean sa nachádza len na 33% smartfónov a tabletov. Starší systém 4.0 Ice Cream Sandwich je momentálne na 26%, postarší Gingerbread si svoje zastúpenie drží približne na úrovni 37%.

ku-xlarge

Tim Cook má v niečom pravdu. Fragmentácia je na Androide dlhodobo známym problémom, je však na mieste porovnávať zastúpenie iOS, ktorý sa nachádza len na niekoľkých zariadeniach a Android s oveľa väčšou základňou smartfónov a tabletov od rôznych výrobcov? Predsa len je na používateľovi čo si vyberie. Či lacný smartfón s Androidom, ktorý možno už nedostane budúcu aktualizáciu, alebo drahý iPhone s vždy najnovšou verziou iOS. Navyše, keby sme mali porovnávať výrobcov, tak high-end modely, ktoré sa tak často porovnávajú s iPhonom sú takmer vždy aktualizované na novšie verzie OS. Príkladom môže byť napríklad Samsung Galaxy S III, ktorý bol aktualizovaný niekoľkokrát. Podobne sú na tom aj vlajkové lode iných výrobcov, ako HTC, Sony alebo Asus. Myslím, že keby Apple porovnával zastúpenie v tej istej kategórii zariadení ako je iPhone, štatistiky by vôbec neboli tak nepriaznivé ako boli prezentované.

Náš tip
Android štatistiky: Jelly Bean má 33%

via gizmodo

11.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+