MojAndroid

Odomykanie zariadení s operačným systémom Android by sa mohlo v budúcnosti zmeniť vďaka novému patentu spoločnosti Google. Patent, podaný   minulý rok v júni, odhaľuje spôsob odomykania prostredníctvom niekoľkých zachytených výrazov tváre používateľa. Hlavným zámerom novej možnosti ochrany Androidov je zmiernenie obáv z bezpečnosti predchádzajúceho systému rozpoznávania tváre, ktorý sa objavil po prvýkrát v Ice Cream Sandwich. Jednou z najjednoduchších možností ako oklamať systém bolo predloženie fotografie používateľa prednej kamere. Nový spôsob bude vďaka rôznym výrazom tváre o niečo odolnejší. Informoval o tom portál Mashable.

Bezpečnosť predchádzajúcej metódy rozpoznania tváre bola neskôr aktualizovaná o nutnosť žmurknúť pri identifikácií, no krátko po tom sa na internete objavil návod, ako tento prvok obísť. Android zariadenie vybavené systémom, ktorý je popísaný v patente, zaznamenáva obraz používateľa pomocou prednej kamery a vďaka metódam spracovania obrazu porovnáva a identifikuje gesto tváre. Medzi gestá, ktoré budu môcť byť použité patrí žmurkanie, úsmev, pohyb očí, zamračenie, vysunutie jazyka, pohyb obočia a niekoľko ďalších. Bezpečnosť je znásobená najmä vďaka tomu, že systém dokáže rozpoznať, či osoba, ktorá sa pokúša odomknúť zariadenie vykonala správnu sériu pohybov pre vytvorenie daného výrazu. Zariadenie bude  môcť dokonca požiadať danú osobu, aby vykonala niekoľko výrazov v špecifickom poradí.

Hoci spoločnosť Google získala patent na tento spôsob zabezpečenia, nedokážeme s istotou povedať, že bude naozaj niekedy súčasťou samotného systému. Mnoho patentov sa totižto nakoniec nikdy nestanú reálnou aplikáciou. Rovnako je otázne využitie takejto metódy, pretože si nevieme predstaviť, aká by bola odozva na rôzne výrazy tváre, ktoré by sme museli vykonávať aj na verejnosti. Čo myslíte, je to bezpečný spôsob uzamknutia zariadenia ?

Zdroj: mashable

10.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+