MojAndroid

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

  1. časť: Úvod a konštrukcia
  2. časť: Displej, výkon a pamäť
  3. časť: Operačný systém
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát
  5. časť: Konektivita a komunikácia
  6. časť: Batéria a záver

Operačný systém

Zariadenie je prekvapivo vybavené novšou verziou operačného systému Android 4.1.1 Jelly Bean, ktorý je doplnený o používateľskú nadstavbu spoločnosti Sony, s názvom Timescape. Čistý Android je tak zmenený po grafickej, ale aj funkčnej stránke. Pri prvom spustení vám systém pomôže nastaviť smartfón a prihlásiť sa do mailovej schránky a na sociálne siete, čo určite ocenia najmä začiatočníci. Uzamknutá obrazovka ponúka naviac rýchly prístup k fotoaparátu opačným potiahnutím posuvníka. Notifikačná lišta ponúka tlačidlo pre rýchly prístup k nastaveniam zariadenia, ako aj tlačidlá pre zapnutie/vypnutie Wi-Fi, Bluetooth, zvukov alebo dátovej siete.

Recenzia Sony Xperia E  1 Recenzia Sony Xperia E  2 Recenzia Sony Xperia E  3

Spodný panel rýchleho prístupu, ktorý je viditeľný na všetkých piatich stránkach domácej obrazovky ponúka 5 ikon, no používateľ si môže okrem samostatnej aplikácie pridať aj priečinok s viacerými appkami. Aplikačné menu ponúka 3 riadky a 4 stĺpce ikon pričom stlačením tlačidla v ľavom dolnom rohu je možné usporiadať obsah podľa seba, podľa abecedy alebo naposledy nainštalovaných, najpoužívanejších aplikácií. Dobre vyriešená je možnosť rýchleho odinštalovania aplikácií kliknutím na malý červený štvorček, ktorý sa zobrazí pri každej ikone. Pozitívne hodnotíme aj výber z niekoľkých tém systému.

Recenzia Sony Xperia E Recenzia Sony Xperia E Recenzia Sony Xperia E

Okrem iného Sony do tohto zariadenia predinštalovalo aj niekoľko zaujímavých aplikácií. Pre jednoduchosť a prehľadnosť si ich vypíšeme do zoznamu, v ktorom si môžete prečítať aj jednoduchý popis daných aplikácií.

  • Track ID – aplikácia, ktorá na základe krátkej nahrávky zvuku dokáže rozpoznať autora a ďalšie detaily skladby, ak sa vyskytuje v databáze.
  • Šetrič energie – ak ste nároční na energiu, s touto aplikáciou dokážete ustrážiť jej spotrebu. V prípade nedostatku energie viete zariadeniu prikázať, ktoré funkcie má vypnúť, prípadne obmedziť, aby vám batéria vydržala ešte nejakú tú hodinu.
  • OfficeSuite – trial verzia kancelárskeho balíka pre vaše Android zariadenie. V tejto aplikácii si môžete prehliadať, editovať alebo inak upravovať dokumenty v takmer každom rozšírenom formáte.
  • PlayNow™ – miesto, kde nájdete odporúčané aplikácie, hudbu, hry a obrázky pre vaše Xperia zariadenie.
  • Centrum aktualizácií – miesto, kde si môžete skontrolovať, či má váš smartfón najnovšiu verziu operačného systému a či sú všetky jeho súčasti dostupné takisto v najnovšej verzii.
  • Music Unlimited – internetový obchod so skladbami rôznych žánrov.
  • Podpora – aplikácia, v ktorej nájdete rady a návody, ako vaše zariadenie používať.
  • Smart Connect – tu si môžete nastaviť špecifické reakcie smartfónu na pripojenie nabíjačky, slúchadiel alebo náhlavnej súpravy.
  • Pripojené zariadenia – aplikácia, pomocou ktorej môžete zdieľať multimédiá s kompatibilnými zariadeniami cez Wi-Fi.
  • Hudba a videá – miesto, kde nájdete všetky zdieľané odkazy na hudbu a videá z YouTube od vašich priateľov zo sociálnych sietí.
  • Poznámky – jednoduchá aplikácia pre tvorbu rýchlych poznámok
  • Rádio FM – aplikácia pre počúvanie rádia. Ponúka jednoduché prostredie pre ladenie frekvencie.
  • Sony Select – Veľmi podobná aplikácia ako PlayNow, no tento krát ponúka odporúčania len na aplikácie
  • Album – náhrada natívnej galérie obrázkov, ktorá umožňuje prehliadať aj online obsah z Picasa alebo Facebooku
  • Hudba a videá priateľov – miesto, kde sa zobrazujú hudobné videá, ktoré zdieľali priatelia na Facebooku
  • Walkman – hudobný prehrávač

Ako môžete vidieť, predinštalovaných aplikácií je v smartfóne naozaj veľa a hoci niektoré budete využívať, väčšina spôsobí len preplnenie aplikačného menu, nakoľko sa bez zásahu do systému nedajú odinštalovať .

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

  1. časť: Úvod a konštrukcia
  2. časť: Displej, výkon a pamäť
  3. časť: Operačný systém
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát
  5. časť: Konektivita a komunikácia
  6. časť: Batéria a záver
24.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+