Xiaomi Redmi Note 5: Dôkaz, že aj stredná trieda môže byť “sexy” | RECENZIA

Uvažujete nad zariadením strednej či vyššej strednej triedy, povedzme, že do sumy 250 EUR? V tom prípade by ste rozhodne mali zvážiť aj kúpu zariadenia Xiaomi Redmi Note 5. Tento smartfón si totiž požičal viaceré funkcie priamo od vlajkových modelov značky. Plusy a mínusy prípadnej kúpy si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Xiaomi Mi A1: Navonok Xiaomi, vo vnútri Pixel? | RECENZIA
Náš tip
Xiaomi Mi Band 3 | VIDEORECENZIA
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Výrobca Xiaomi nešetril

Čínska spoločnosť Xiaomi prináša svoj model Redmi Note 5 v krikľavo červenej krabičke, ktorá skrýva okrem zariadenia aj voliteľné príslušenstvo. Okrem názvu zariadenia sa z krabičky môžete dočítať aj verziu zariadenia. V našom prípade na na balení stálo napísané “Global Version.” Zadná stena krabičky už tradične prináša základné technické špecifikácie či IMEI číslo.

Kliknutím na obrázok môžete pridať novú používateľskú recenziu smartfónu Xiaomi Redmi Note 5.

Vo vnútri sa nachádza samotný smartfón, ktorý ešte pokrývajú ochranné fólie. Vo vrchnej časti sa nachádza aj základná dokumentácia spolu so silikónovým obalom na smartfón. Do redakcie nám dorazil smartfón v čiernom farebnom prevedení, a tak kryt prichádza v “zadymenej” šedej až čiernej farbe, ktorá príjemne ladí s farbou smartfónu. V spodnej časti sa nachádza Micro USB kábel pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom, 2A nabíjačka s lokálnou koncovkou a ihla pre vysunutie zásuvky na SIM kartu alebo pamäťovú kartu.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Kovový elegán inšpirovaný konkurenciou

Množstvo konkurenčných zariadení dnes ponúka veľmi podobný príbeh. Predná stena je tak pokrytá displejom s trendovým pomerom strán 18:9 a nechýbajú ani užšie rámčeky v porovnaní s predošlou generáciou zariadenia. Zariadenie neobsahuje “výrez v displeji,” čo je dobrou správou pre tých, ktorí tento nový prvok veľmi neobľubujú. Rozmery sa zastavili na hodnote 158,6 x 75,4 x 8,1 mm, váha činí následne 181 gramov. Ide o akési štandardné hodnoty, ktoré korešpondujú s tým, čo ponúka smartfón vo svojej výbave. Váha je o čosi vyššia pravdepodobne z dôvodu použitia 4000 mAh batérie.

Smartfón ponúka “unibody” konštrukciu, ktorá je vyhotovená z kovového materiálu. Na zadnej strane nechýbajú ani plastové pásiky pre signál antény. Zadný fotoaparát jemne vystupuje z tela zariadenia, čítačka odtlačkov prstov je následne ľahko zapustená do tela zariadenia. Tieto nerovnosti o čosi viac zdôrazní pridaný ochranný obal s príslušnými otvormi. Spracovanie od výrobcu je tak v tomto prípade opäť príkladné, bez nežiadúcich zvukov, na úrovni vlajkových zariadení.

Rozloženie prvkov zariadenia

Predná strana zariadenia je v tomto prípade vyhotovená v čiernej farbe. V prípade zlatej farebnej verzie prichádza biela predná stena. Displej s uhlopriečkou 5,99″ je po svojich všetkých rohoch zaoblený, čo je takisto pomerne aktuálnym prvkom. Nad displejom sa nachádza reproduktor pre telefonovanie (neslúži ako druhý reproduktor pre vytvorenie “stereo” efektu), predná “selfie” kamera, notifikačná LED dióda pre upozornenia, ale aj blesk prednej kamery. Bočné rámčeky sú štandardné, avšak pod displejom sa nachádza len “brada” bez svojho využitia. Tlačidlá pre ovládanie systému sú totiž softvérové a nachádzajú sa v spodnej časti displeja.

Horná hrana zariadenia ponúka sekundárny mikrofón, ktorý poslúži napríklad v prípade natáčania videa. Vedľa neho sa nachádza ešte infračervený port, prvok obľúbený najmä v prípade zariadení tohto čínskeho výrobcu. Tento port môžete použiť ako diaľkové ovládanie pre vašu domácu elektroniku ako napríklad televízor, DVD prehrávač, audio systém alebo klimatizáciu.

Spodná hrana je o čosi bohatšia. Nachádza sa tu 3,5 mm audio konektor, čo je dobrá správa pre používateľov štandardných káblových slúchadiel. Svoje miesto si tu našiel aj primárny mikrofón pre telefonovanie či jeden hlasný reproduktor. Čo trochu zamrzí je starší konektor Micro USB pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom. V tejto cenovej kategórii sa už nachádzajú aj smartfóny, ktoré majú novší a viac univerzálny konektor USB-C.

Ľavá strana zariadenia je takmer prázdna. Nachádza sa tu len zásuvka pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu microSD. V prípade, že dostanete do rúk DualSIM zariadenie, tento slot bude hybridný. To znamená, že si každý používateľ musí vybrať, či použije dve SIM karty bez možnosti rozšírenia interného úložiska alebo zvolí kombináciu jednej SIM karty a pamäťovej karty microSD. Pravá strana obsahuje tlačidlo pre zapnutie a vypnutie či tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Tieto tlačidlá nie sú gravírované, sú hladké.

Zadná strana smartfónu je takisto kovová, obsahuje však plastové pásiky pre priechod signálu. Ako už bolo spomenuté, zadný duálny fotoaparát vystupuje z tela zariadenia spolu s LED bleskom a jeho šošovky sú umiestnené pod sebou. Tento prvok môžeme aktuálne vidieť pri viacerých vlajkových zariadeniach súčasnosti. Nižšie sa nachádza snímač odtlačkov prstov, logo výrobcu a povinné informácie o zariadení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | 18:9 a takmer šesť palcov

Zobrazovací panel tohto smartfónu je typu IPS. Ponúkne uhlopriečku 5,99″ a pomer strán 18:9. Spodnú časť displeja síce zaberajú softvérové tlačidlá, tie je však možné nahradiť gestami. K tejto funkcii si prezradíme viac v kapitole “Operačný systém a nadstavba od výrobcu.” Farebné podanie displeja je v poriadku, a takisto pozorovacie uhly sú veľmi dobré vzhľadom k cene zariadenia.

Maximálny jas displeja by mohol byť o čosi vyšší, a to najmä na ostrom slnku v exteriéri, kde je s čitateľnosťou jemne problém. Minimálny jas bol v tomto prípade v poriadku a nezaznamenali sme problémy ani v úplne tmavej miestnosti. Poteší tiež “Čítací režim”, resp. filter modrého svetla, dostupný aj ako skratka v notifikačnej lište. Obrazovku je navyše možné rozsvietiť aj prostredníctvom dvojitého poklepania po displeji.

VÝKON | Snapdragon 636 je krok vpred

Smartfón obsahuje vo svojich útrobách osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 636, ktorý dopĺňa grafický akcelerátor Adreno 509. V tomto prípade ide rozhodne o vylepšenie. V predošlej generácii používal výrobca populárny a pomerne efektívny procesor s označením 625, ten je v súčasnosti v portfóliu Xiaomi stále v ponuke, avšak stal sa súčasťou cenovo ešte dostupnejších zariadení. Použitý čip je však novej generácie a takisto ponúka veľmi dobrý pomer výkonu a spotreby energie.

Iste, nemôžete tu čakať výkon vlajkových zariadení, napriek tomu je aj pomer cena/výkon zariadenia veľmi dobrý. Prostredie smartfónu bolo rýchle a svižné, problém nenastal ani v prípade náročnejšieho multitaskingu. Menšie zaváhanie nastávalo v prípade aplikácie fotoaparátu, tento problém je však skôr softvérový. Zariadenie zvládne aj jednoduchšie hry, pri graficky náročnejších 3D tituloch je potrebné počítať s jemne dlhším načítaním alebo napr. použitím stredných grafických detailov.

PAMÄŤ | Konfigurácia 3 GB RAM a 32 GB úložiska

Náš model obsahoval konfiguráciu 3 GB RAM a 32 GB interného úložiska (s možnosťou rozšírenia o pamäťovú kartu microSD až do kapacity 256 GB – hybridný slot). V predaji na slovenskom trhu je však aj vyššia konfigurácia, ktorá je drahšia o niekoľko desiatok eur. Tá ponúkne 4 GB RAM a 64 GB interného úložiska.

V nižšej konfigurácii, ktorú sme mali k dispozícii na test, bolo priemerne voľných 1000 – 1200 MB pamäte RAM. Väčšinový priestor si zobral systém Android a mohutná grafická nadstavba MIUI. Po nainštalovaní približne stovky aplikácií, nasnímaní troch desiatok fotografií a niekoľkých videí ostalo k dispozícii viac ako 12 GB úložiska. Systém Android pritom zaberal približne 10 GB. V prípade, že je toto úložisko nedostatočné, pomôže spomínané rozšírenie o pamäťovú kartu microSD.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Tradične spoľahlivé Xiaomi

Senzor pre skenovanie odtlačkov prstov sa nachádza na zadnej strane, pod objektívmi zadného duálneho fotoaparátu. Vzhľadom k veľkosti resp. výške zariadenia je čítačka umiestnená vhodne a ľavý či pravý ukazovák na ňu dobre padne. Pomáha tiež jemné zapustenie do tela smartfónu.

Rýchlosť použitého snímaču je veľmi dobrá, podobne rýchly snímač sme mohli stretnúť aj v predošlých zariadeniach tejto značky. Problém nenastal ani v prípade jemnej vlhkosti či mastnoty na prstoch. Použitý snímač si teda zaslúži pochvalu. Okrem čítačky odtlačkov prstov je k dispozícii aj možnosť odomknutia Bluetooth zariadením, napríklad fitness náramkom Xiaomi. Aj táto funkcia fungovala spoľahlivo a podľa predstáv.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Nechýbajú alternatívy od čínskeho výrobcu

Zariadenie ponúka vo svojej výbave štandardné dva mikrofóny, v hornej a dolnej hrane. Hlasný reproduktor je len jeden, a to v spodnej hrane. Ten hrá pomerne hlasno a jeho kvalita spĺňa akýsi pomyselný štandard. Pochopiteľne sa nemôže rovnať smartfónom so stereo reproduktormi, na vyzváňanie a príležitostné zhliadnutie YouTube videa to postačí. Zamrzí snáď len chýbajúca konektivita NFC, konkurenčné zariadenia ju už v danej cene reálne ponúkajú.

Po stránke softvéru prichádza množstvo alternatív od spoločnosti Xiaomi. Ak ste zvyknutí na aplikácie od spoločnosti Google, je možné, že sa vám v telefóne budú niektoré aplikácie zdvojovať. Nechýba aplikácia pre FM rádio, Hudbu, Video, Záznamník, Nahrávanie obrazu, Kompas, Skener kódov a ďalšie tituly z dielne čínskeho výrobcu. Tieto aplikácie nie je možné odinštalovať, môžete si však nastaviť vašu vlastnú alternatívu ako primárnu pre danú funkciu.

FOTOAPARÁT | Duálna zadná kamera v hlavnej úlohe

Zadný duálny fotoaparát jemne vystupuje z tela zariadenia. Jeho šošovky sú umiestnené pod sebou a medzi nimi sa nachádza aj duálny LED blesk. Rozlíšenie fotoaparátu činí 12 MPix (f/1.9) + 5 MPix (f/2.0). Fotografie za dobrých svetelných podmienok mali dostatočnú ostrosť či farebné podanie, v horších svetelných podmienkach pribúdal šum, a tak toto zariadenie nebude tým pravým pre dychberúce nočné fotografie. Ukážku fotiek si môžete prezrieť nižšie v galérii fotografií.

Manuálny režim ponúkne následne možnosť úpravy ISO či vyváženia bielej. Nechýba HDR  funkcionalita, ale aj režim pre panorámu. Miesto, kde by sa výrobca ešte mohol zdokonaliť je populárny “Portrét” režim, ktorý v tomto prípade ponúkal neuspokojivé výsledky a nízku úroveň detailov či záhybov na predmetoch na fotografii. Video zo zadnej kamery je možné natáčať maximálne v rozlíšení 1080p.

Z ďalších funkcií poteší vodováha, nočný režim, možnosť voľby scény (napríklad šport alebo krajina a pod.) či režim typický pre ázijské značky – úprava resp. skrášlenie pleti. Výrobca ponúka v prípade prednej, ale aj zadnej kamery možnosť voľby medzi pomerom strán 4:3, 16:9 alebo 18:9. Od výroby je však nastavené plné rozlíšenie fotoaparátu, a teda režim 4:3. Predná kamera ponúka rozlíšenie 13 MPix (f/2.0) a fotografie z nej rozhodne nie sú zlé. Opäť však ťahá za kratší koniec spomínaný “Portrét” režim. Jemným negatívom je aj občasné dlhšie čakanie na spustenie aplikácie “Fotoaparát.”

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Galéria fotografií

Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.
Fotografia zachytená režimom HDR.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.1 Oreo

Smartfón Redmi Note 5 prichádza na trh s aktuálnym operačným systémom vo verzii Android 8.1 Oreo. To je rozhodne pozitívna správa a spolu s touto verziou systému je k dispozícii aj aktuálna verzia nadstavby od výrobcu. To však znamená, že používateľ si bude musieť zvyknúť na to, že samotný systém Android je prekrytý mohutnou grafickou nadstavbou a na niektoré nové prvky si bude potrebné zvyknúť.

Spolu s aktuálnym operačným systémom obsahuje zariadenie aj májovú bezpečnostnú aktualizáciu. To je pomerne aktuálna verzia, hoci už niektoré zariadenia dostávajú aj júnovú či júlovú aktualizáciu. Vzhľadom k cene zariadenia je však pozitívnou správou aj májová aktualizácia. Otázkou ostáva, či si výrobca udrží tempo aktualizácií aj v budúcnosti, a to aspoň v kvartálnom rozostupe, najmä po stránke zabezpečenia zariadenia.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | MIUI Global 9.5

Spoločnosť Xiaomi je prakticky od svojho vzniku známa aj svojou graficky mohutnou nadstavbou MIUI. Tá prekrýva štandardný systém Android, avšak prináša aj množstvo funkcií pre rozšírenie ovládania samotného smartfónu. Samotná nadstavba si ukrajuje pomerne veľkú časť pamäte RAM, avšak v tomto prípade bol smartfón svižný a rýchly po celú dobu testovania.

Obrazovka uzamknutia ponúkne pestrú tapetu a základné informácie o čase a dátume. Nechýba tu tiež skratka pre spustenie fotoaparátu. Po odomknutí sa na úplne ľavej strane nachádza obrazovka “Sprievodca” s akýmsi súhrnom informácií o vašom zariadení. Nejde teda o klasické karty Google. Napriek tomu tu nechýba možnosť pre vyhľadávanie (prostredníctvom služby Google alebo v rámci telefónu), skratky pre vyrovnávaciu pamäť, skener QR kódov, tlačidlo pre novú udalosť v kalendári či pre novú poznámku. Položky, ktoré tu môžu byť zobrazené je možné prispôsobiť.

Na tomto zariadení nemusíte hľadať menu s aplikáciami. Všetky aplikácie od výroby a aj tie vaše nainštalované z Obchodu Play budú rozprestrené na domácich obrazovkách. Tieto aplikácie je možné ukladať do jednotlivých priečinkov, avšak tradičné menu vysunutím sa tu nenachádza. Potiahnutím zdola sa totiž spustí vyhľadávanie a potiahnutím zhora sa následne objaví notifikačná lišta. Pre jej zobrazenie netreba ťahať gesto až od vrchu displeja, ale stačí aj kdekoľvek nižšie po domácej obrazovke.

Predinštalovaných aplikácií je tu skutočne mnoho a niektoré dokonca nie je možné odinštalovať. Okrem aplikácií pre spätnú väzbu a ovládanie IR senzoru tu nájdeme skutočne širokú škálu služieb. Je tu vlastný Xiaomi Kalendár, Kalkulačka, QR skener, vlastná aplikácia pre Hodiny, Správy, Kontakty či vlastná aplikácia pre telefonovanie. Nechýba vlastná galéria či aplikácia Počasie (čerpá zo zdroja Accu Weather). Aplikácia Čistič následne využíva nástroje od Clean Master. Iste, ide o zvyk, avšak niektoré služby sa vám spolu s balíčkom Google služieb môžu prekrývať. Klávesnica sa tu nachádza v podobe známeho titulu Gboard.

CELÝ DISPLEJ | Ovládanie gestami už teraz!

Novinkou v prípade nadstavby z dielne tohto čínskeho výrobcu je ovládanie gestami. Takéto ovládanie sme si mohli všimnúť napríklad na zariadení iPhone X, ktoré neobsahuje tlačidlo “Domov” a ani čítačku odtlačkov prstov. Akúsi alternatívu prináša aj spoločnosť Xiaomi. V tomto prípade gestá skryjú štandardné tlačidlá pre ovládanie systému Android a nahradia ich funkcionalitu.

V prípade, že chcete prejsť na domovskú obrazovku, stačí potiahnuť prstom zo spodného okraju obrazovky nahor. Ak chcete zobraziť nedávne aplikácie a ich zoznam, stačí potiahnuť zo spodného okraju nahor a prst chvíľu podržať. Pri potiahnutí z ľavej hrany obrazovky sa vrátite o krok späť. A potiahnutie zľava v hornej časti obrazovky môže slúžiť pre vysunutie známeho “hamburger” menu v jednotlivých aplikáciách.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Opäť nadštandardných 4000 mAh

Smartfón ponúkne po vzore svojich súrodeneckých smartfónov z dielne Xiaomi batériu s celkovou kapacitou 4000 mAh. Ide o nadpriemernú hodnotu, za čo je potrebné tohto čínskeho výrobcu pochváliť. Zariadenie tak ani v tomto prípade nemalo problém s jedným plnohodnotným pracovným dňom, pričom vo večerných hodinách bola k dispozícii ešte dostatočná rezerva na hodnote približne 25 – 30% z kapacity na prípadný večerný výlet do mesta. Menej náročný používateľ sa môže dostať pokojne aj na dva plnohodnotné dni výdrže na batériu.

V našom prípade smartfón synchronizoval hneď niekoľko mailových klientov, aktívne sme využívali sociálne siete, nechýbal hodinový telefonát alebo hodinové sledovanie YouTube videí. Doba zapnutej obrazovky sa pohybovala na úrovni minimálne siedmych hodín. Zamrzí starší Micro USB konektor, napriek tomu telefón podporuje aj technológiu rýchleho nabíjania.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Model Xiaomi Redmi Note 5 je statočným nástupcom minuloročného modelu, pričom prináša hneď niekoľko trendových prvkov zo súčasnosti. Poteší Full HD+ displej s pomerom strán 18:9, batéria s kapacitou 4000 mAh, ale aj dobre optimalizovaný softvér spolu s pomerne úsporným hardvérom. Chýba konektivita NFC, a práve to je jedným z hlavných negatív zariadenia oproti konkurenčným smartfónom.

Smartfón tiež vyniká v rámci pomeru cena/výkon. U nás na Slovensku začína cena zariadenia približne na úrovni 200 EUR. Výkonnejšia konfigurácia je následne o pár desiatok eur drahšia. V prípade, že si zariadenie objednáte priamo z Číny, je možné naopak ušetriť nejaké tie desiatky eur.

Disqus Comments Loading...