Wi-Fi 7 je už za dverami. Čo nový štandard prinesie?

Wi-Fi 7 | Zdroj: dignited.com

Zariadenia, ktoré podporujú Wi-Fi 6 či Wi-Fi 6E, už sú na svete. Teraz webový portál Gizmodo zverejnil niekoľko informácií o Wi-Fi 7. Tvrdí, že sa ho dočkáme už čoskoro. Tieto novinky prinesie.

Wi-Fi 7 predstavuje revolúciu v bezdrôtových sieťach

Wi-Fi 7 bude upgradom v znamení rýchlosti. Hardvér, ktorý bude tento štandard podporovať, bude schopný bezdrôtového prenosu dát v ešte vyšších rýchlostiach. Hovoríme o IEEE 802.11be Extremely High Throughput (EHT), čo má byť prezývkou pre pripravovaný Wi-Fi štandard. Okrem zrýchlenia Wi-Fi 7 prinesie aj “mnoho ďalších revolučných zmien, ktoré vytvoria základ pre ďalší rozvoj Wi-Fi”. Výrobca mobilných čipsetov MediaTek si myslí, že tento štandard bude realistickou náhradou za drôtové Ethernet pripojenie.

Hlavné prínosy nového Wi-Fi štandardu | Zdroj: everythingrf.com

Podobne ako Wi-Fi 6E, aj Wi-Fi 7 bude pracovať na frekvenciách 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz. Prenosová rýchlosť sa vyšplhá až k maximálke 30 Gbps. Pre porovnanie spomenieme, že Wi-Fi 6E dokáže prenos “len” o 9,6 Gbps. Nový Wi-Fi štandard však ponúkne viacero šikovných trikov na zlepšenie výkonu. Jedným z nich je použitie 320 MHz jednokanálovej šírky pásma oproti 160 MHz.

Wi-Fi konektivita | Zdroj: fossbytes.com

Táto zmena značí pre vyššiu rýchlosť a lepšiu priepustnosť. Spolu so 6 GHz pásmom by malo dôjsť k menšiemu rušeniu medzi prístrojmi. Ide o dôležitý pokrok, ktorý uľahčí súčasné pripájanie toľkých smartfónov, tabletov, notebookov, herných konzol, inteligentných hodiniek či celej smart domácnosti. Ďalšou kľúčovou špecifikáciou Wi-Fi siete je jej latencia. Aj v tomto ohľade sú plánované zlepšenia.

Množstvo nových technológií na zefektívnenie prenosu dát

Wi-Fi 7 bude nasadzovať rôzne techniky na zabezpečenie prakticky nulového oneskorenia. Poteší i Multi-Link Operation “MLO”. Táto technológia predstavuje lepší spôsob, ako zariadeniam udržiavať aktívnych viacero online pripojení vo viacerých pásmach súčasne. Wi-Fi 7 ďalej prinesie časovo citlivé siete (TSN), kvadratúrno amplitúdovú moduláciu (QAM) a ortogonálny viacnásobný prístup s delením podľa frekvencie (OFDMA).

Wi-Fi konektivita | Zdroj: insidetelecom.com

Ide o technologické pojmy, ktoré vám asi mnoho nenapovedia, no je potrebné vedieť, že všetky tieto technológie pomáhajú k dosiahnutiu rýchlejšiemu prenosu údajov do viacerých zariadení súčasne ešte efektívnejším spôsobom. Činnosti, ako streamovanie videa, videohovory, hranie online hier či virtuálna a rozšírená realita, budú pre nový Wi-Fi štandard hračkou. Uvidíme, kedy sa dočkáme predstavenia prístrojov, ktoré Wi-Fi 7 podporujú. Tešíme sa aj na prvé smerovače, podporujúce tento pripravovaný štandard.

Náš tip
Android 13 prinesie poriadne vylepšené šetriče displeja. Čo sa zmení?
Disqus Comments Loading...