České dráhy začali spoluprácu s firmou Elona Muska. Môže to znamenať prelom v cestovaní

Zdroj: ChatGPT

České dráhy sa snažia čo najviac spríjemniť zážitok z jazdy všetkým svojím zákazníkom, a to rôznymi spôsobmi. Nie je žiadnou novinkou, že už aj u nás na Slovensku sa v niektorých vlakoch stretneme s možnosťou Wi-Fi pripojenia. Z vlastnej skúsenosti však viem, že to viac nefunguje ako funguje. V susednom Česku sa preto rozhodli, že započnú spoluprácu práve s firmou Elona Muska, informuje ČT24.

Vlakové súpravy sú ešte aj dnes u našich susedov odkázané na signál mobilných operátorov, ktorý je často na niektorých miestach veľmi slabý, až neexistujúci. Aj preto sa dopravca rozhodol zakročiť, a svoje kroky začal smerovať k nájdeniu nového riešenia.

Spoločnosť tak podľa informácií začala hľadať riešenie v spolupráci so spoločnosťou SpaceX, ktorá okrem iného prevádzkuje aj sieť družíc Starlink. Tie dokážu na vybraných územiach poskytovať internet s vysokou rýchlosťou a stabilným pokrytím.

„Byli jsme se podívat v zahraničí, kde jsme viděli, jak se SpaceX spolupracuje zahraniční dopravce. Chtěli bychom to minimálně odpilotovat i na našem území.“

„Propojili jsme se na úrovni pracovních týmů.“

Michal Krapinec, generálny riaditeľ ČD

Aktualizácia zasiahne až 900 spojov

Pilotná prevádzka by mohla byť spustená už do dvoch mesiacov, a potom im ostáva len pripojenie merať a dolaďovať nedostatky. Už v predstihu však ČD začali vymieňať starú generáciu Wi-Fi routerov za novú, rýchlejšiu a spoľahlivejšiu. Nové zariadenia sa majú tento rok dostať až do 900 spojov, pričom navyše obnova zasiahne aj 195 vozidiel z vozového parku v Prahe (Pražská integrovaná a diaľková doprava).

Kvalita cestovania sa má navýšiť | Zdroj: CT24

Nové zariadenia podľa oficiálnej správy dostane 131 rýchlikov, 3 riadiace vozne, 12 poschodových vozňov PID a 49 vozňov railjet. Na Slovensku zatiaľ podobné snahy o zefektívnenie pripojenia neevidujeme a pri dnešných podmienkach ani netušíme, kedy a či k niečomu podobnému vôbec príde. Ostáva nám len dúfať a spoliehať sa na pokrytie operátorov pri čerpaní vlastných mobilných dát.

Náš tip
Až 2,28 milióna škodlivých aplikácií. Obchod Play má nový rekord
Disqus Comments Loading...