Británia sprísňuje zákaz používania mobilu za volantom. Ako je to na Slovensku?

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Veľká Británia si posvieti na vodičov, ktorí za volantom používajú mobilné zariadenia. Rozhodla sa sprísniť existujúce zákony na zlepšenie bezpečnosti na cestách, uviedla na oficiálnej vládnej stránke.

Veľká Británia: Držanie mobilu počas jazdy bude nelegálne až na jednu výnimku

V súčasnosti je v Spojenom kráľovstve zakázané posielať SMS správy alebo telefonovať počas jazdy v prípade, že zariadenie držíte v ruke. Budúci rok sa zákon rozšíri o zákaz používať telefón na fotografovanie alebo natáčanie videí, prepínanie skladieb alebo hranie hier.

Možnosť ovládať zariadenie „hands-free“ zostáva, no aj naďalej platí pravidlo, že vodič sa musí plne venovať vedeniu vozidla. Výnimku dostanú len bezkontaktné platby mobilom v drive-thru podnikoch, vodič však môže smartfón vytiahnuť až po zastavení vozidla. Nový zákon taktiež objasní, či je legálne používať mobil na semafore alebo v zápche.

Ako je to s používaním mobilu za volantom u nás?

Zákon o cestnej premávke zakazuje „počas vedenia vozidla držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie okrem použitia systému „voľné ruky“ alebo vykonávať inú obdobnú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla”.

Pokutu teda môžete dostať len za držanie mobilu pri pohybe vozidla. Nie je však konkrétne zadefinované, aké činnosti nemôžete počas jazdy na zariadení vykonávať. Okrem mobilov nesmiete v rukách držať telekomunikačné zariadenia ako vysielačky alebo audiovizuálne zariadenia ako GPS navigácie.

Šoférovanie s mobilom v ruke je nie len nebezpečné, ale aj vás môže vyjsť poriadne draho. Výška pokuty sa v súčasnosti môže vyšplhať až na 200 eur, pričom štát na nezodpovedných vodičoch vyzbieral v roku 2019 desaťtisíce eur.

Náš tip
Pozor, z tohto e-shopu nenakupujte, ak nechce prísť o peniaze
Disqus Comments Loading...