Twitter zažíva najväčší hackerský útok v histórii, napadnuté boli účty známych osobností

Bezpečnosť sociálnych sietí je posledné dva roky pod paľbou neustálej kritiky. Asi najčastejšie je kritizovaný americký internetový gigant Facebook, ktorého škandál Cambridge Analytica dokonca otriasol politikou v USA. Najnovší bezpečnostný problém ale má konkurenčná sociálna sieť Twitter. Podľa portálov TheVerge a AndroidPolice napadli hackeri používateľské Twitter účty viacerých známych osobnosti.

Napadnuté účty Elona Muska, Billa Gatesa alebo Baracka Obamu

V stredu v poobedných hodinách zablokoval Twiiter množstvu svojich overených populárnych používateľov možnosť posielať nové tweety. Dôvodom bolo, že sa k nim hackerom podarilo získať prístup, ktorý následne zneužili k podvodu. Napadnutý bol napríklad účet šéfa spoločnosti Tesla Elona Muska, šéfa Amazonu Jeffa Bezosa, bývalého prezidenta USA Baracka Obamu alebo zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa. Mená známych osobnosti boli potom využité k vyvolaniu dôveryhodnosti u podvodu s kryptomenami. V prípade Elona Muska sa tak stalo už druhýkrát.

Podvodníci sľubovali bitcoiny zadarmo

Cez tweety podvodníci sľubovali sledovateľom známych osobnosti rozdávanie kryptomien. Podmienkou bolo poslať hocijakú sumu v bitcoinoch na účet kryptopeňaženky podvodníkov a následne sa im mal vrátiť dvojnásobok tejto sumy. Pre bystrého človeka za normálnych okolnosti jasný podvod môže vďaka overenému twitter účtu známeho miliardára získať na dôveryhodnosti. A podľa portálu AndroidPolice sa skutočne niekoľko ľudí nachytalo. Uskutočnili cez 350 transakcií v celkovej hodnote viac ako 100 tisíc eur.

Spoločnosť Twitter ale v krátkej dobe zakročila, kontá dočasne zablokovala a podvodné tweety rýchlo vymazala. Podľa najnovších informácií nebola chyba na strane známych osobnosti a slabého zabezpečenia ich účtov. Útočníci mali najprv útok cieliť na zamestnancov sociálnej siete s prístupom k interným systémom a nástrojom Twitteru. A vďaka ním sa následne dostali k účtom známych osobnosti. Spoločnosť tak dočasne zablokovala aj prístup k internému systému a preventívne aj ďalšie účty, ktoré neboli priamo napadnuté. Viac informácií poskytne po internom vyšetrovaní.

Developer: X Corp.
Price: Free
Náš tip
Používatelia v Európe môžu po novom prehliadať aj aplikácie, ktoré pre nich neboli dostupné
Disqus Comments Loading...