Sony Xperia XA2: Vyššia stredná trieda so skvelým fotoaparátom | RECENZIA

Spoločnosť Sony nezabúda ani na svoju strednú triedu zariadení. Dôkazom toho je aj nová Sony Xperia XA2, ktorá ponúkne skvelý fotoaparát za trochu vyššiu cenu. Či sa smartfón presadí medzi konkurenciou aj v tejto cenovej kategórii skúsime odhaliť v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Sony Xperia L2: Stredná trieda s dobrou výdržou | RECENZIA

Náš tip
Sony Xperia XZ1: Evolučne dospela | RECENZIA

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Praktický základ

Vyššia stredná trieda spoločnosti Sony k vám prichádza v praktickom balení z tvrdšieho papiera. Biela krabička v sebe ukrýva hneď na svojom povrchu samotný smartfón, pod ním sa nachádza príslušenstvo a potrebná dokumentácia. Dve pozitívne veci, ktoré je potrebné vyzdvihnúť súvisia takisto s obsahom balenia.

Prvou z nich je zásuvka pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu, ktorú nie je potrebné vysúvať prostredníctvom tenkej ihly. Zásuvka ponúka priestor pre vysunutie a tak je možné meniť spomínané karty aj bežným potiahnutím koncom nechtu alebo inou tenkou pomôckou. Druhá záležitosť je použitý konektor USB-C, za ktorý výrobcu rozhodne chválime. V balení tak nájdeme USB-C kábel (s koncovkou USB-A na druhej strane) pre nabíjanie a prepojenie s počítačom.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Kovový nádych 

Smartfón bol oficiálne predstavený v priebehu januára 2018 a tak ide o pomerne čerstvú novinku na poli Android zariadení. Ponúkne rozmery 142 x 70 x 9,7 mm a váhu na úrovni 171 gramov. To vzhľadom na veľkosť zariadenia nie je vôbec málo, avšak je potrebné spomenúť konštrukciu. Tá je od výrobcu spracovaná skutočne výborne, nikde nič nepraská a časti zariadenia držia pokope skutočne prvotriedne.

Telo zariadenia je vyrobené na túto triedu pomerne tradičnou kombináciou tvrdeného skla na strane prednej, plastovej časti na strane zadnej a kovového rámu po hranách zariadenia. Plastová je nielen zadná stena, ale aj jemné kúsky na koncoch bočných hrán zariadenia. To sú tiež aj logicky veľmi zraniteľné miesta v prípade pádu zariadenia. Napriek tejto kombinácii ide o veľmi dobrú konštrukciu a to znamená palec hore pre japonského výrobcu Sony.

Rozloženie prvkov zariadenia

Prednú stranu zariadenia pokrýva 5,2″ displej pokrytý ochranným sklom Corning Gorilla Glass 4. Po bokoch displeja sa nachádzajú skutočne tenké rámčeky, ako už Sony ponúka aj na svojich ďalších aktuálnych modeloch. Pomerne mohutným je “čelo” a “brada” zariadenia. Výslednému uchopeniu zariadenia to však nevadí.

Nad displejom sa nachádza reproduktor pre telefonovanie, skupina senzorov, logo výrobcu a predná kamera. Pod displejom je len prázdne a nevyužité miesto. Tlačidlá systému Android sú softvérové, čo je škoda a ide tak o jemne zbytočné plytvanie miestom.

Ľavá strana je domovom spomínaných plastových častí pre priechod signálu a nachádza sa tu tiež zásuvka na SIM kartu alebo pamäťovú kartu microSD. V prípade DualSIM verzie bude tento slot hybridný a tak si každý používateľ môže vybrať použitie podľa svojich priorít. Pravá strana obsahuje takisto rovnaké plastové časti, okrúhle tlačidlo typické pre zapnutie zariadenia Sony, reguláciu hlasitosti a dnes už jemne netradičný prvok – hardvérovú spúšť fotoaparátu (návyková záležitosť).

Horná hrana ponúkne sekundárny mikrofón napríklad pre natáčanie videa a 3,5 mm audio konektor (áno, vo vyššej strednej triede Sony stále uchováva tento konektor, hoci vo vlajkových modeloch sa už nenachádza – údajne kvôli novému dizajnovému jazyku Ambient Flow). Spodná hrana je domovom mikrofónu pre telefonovanie, nechýba USB-C konektor a jeden hlasný reproduktor.

Na zadnej strane môžeme nájsť následne objektív 23 MPix zadného fotoaparátu, po ktorého boku sa nachádza LED blesk. Pod fotoaparátom sa nachádza logo funkcionality NFC (podpora tejto funkcie je veľmi vítaná, napríklad aj pre mobilné platby) a takisto čítačka odtlačkov prstov. Jej umiestnenie je veľmi dobré a pravým, či ľavým ukazovákom som nemal žiadny problém s “hľadaním” tohto senzoru. Nižšie (približne v strede zadnej steny) sa nachádza už len logo série “Xperia.”

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | 5,2″ / 16:9 / 1080p

Zariadenie ponúka 5,2″ IPS displej s rozlíšením 1920 x 1080 a pomerom strán 16:9. IPS technológia zabezpečuje veľmi dobré pozorovacie uhly. Displej ako taký má naozaj postačujúce rozlíšenie s jemnosťou na úrovni 424 ppi. Farebné podanie displeja môže prísť na prvý pohľad ako trochu mdlé a farby menej sýte. Sony však ponúka možnosť konfigurácie farieb v nastaveniach, čo je skutočne šikovnou funkciou.

Nechýba automatická regulácia jasu, ktorá robí svoju prácu skutočne na jednotku a problém som tak nezaznamenal ani v interiéri a ani v exteriéri. Hodnota najvyššieho jasu by mohla byť na dennom svetle ešte trochu vyššia, na druhej strane hodnota minimálneho jasu bola na dostatočne nízkej úrovni aj pre prehliadanie k večeru v tmavšej miestnosti.

VÝKON | Osemjadrový Qualcomm

Smartfón ponúkne po stránke výkonu osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 630. Ide o čipset, ktorý môžeme vidieť často práve v zariadeniach, ktoré ponúkajú zaujímavý pomer cena/výkon. Procesor je doplnený o grafický akcelerátor Adreno 508.

Po stránke výkonu má zariadenie bezproblémový chod. Štandardné používanie a ani náročnejší multitasking nerobí smartfónu žiadny problém a hry z Obchodu Play zvláda takisto obstojne. Náročné 3D tituly si vyžiadajú dlhší čas na načítanie a tiež zníženie grafických detailov, sú však “hratelné.” Výsledky benchmark testov si môžete pozrieť v priloženej galérii.

PAMÄŤ | 32 GB postačí

V útrobách zariadenia môžeme nájsť tiež 3 GB pamäte RAM. Táto hodnota je dostačujúca ako pre veľmi jemnú grafickú nadstavbu od Sony, tak aj pre plynulý beh zariadenia vrátane multitaskingu. Pamäť RAM je doplnená o 32 GB interného úložiska.

Po nainštalovaní približne stovky aplikácií, zachytení niekoľkých desiatok fotografií a videí, smartfón ponúkal stále k dispozícii približne 15 GB vnútorného úložiska. Táto hodnota by mala postačovať drvivej väčšine používateľov. Ak by však bolo potrebné pamäť rozšíriť, k dispozícii je tiež slot na pamäťovú kartu microSD až do kapacity 256 GB (hybridný slot).

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Pomalší senzor na zadnej strane

Senzor pre snímanie odtlačkov prstov sa nachádza na zadnej strane zariadenia. Je veľmi dobre dostupný a hoci nie je najrýchlejší, svoju prácu plní svedomito. Iste, v tejto cenovej kategórii nemôžeme vyžadovať najrýchlejší skener na trhu. Na druhej strane oceňujem presnosť snímaču, zariadenie odomkne na prvý krát aj pri jemnej vlhkosti či mastnote prstov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | V hlavnej úlohe Sony a Google

Po stránke multimédií prichádza tradičná výbava od spoločnosti Sony. Tá zahŕňa vlastné aplikácie pre prehliadanie fotografií (Album) a tiež tituly ako Hudba, Videá, Playstation, Xperia Lounge, FM rádio a doplnkom je tiež vlastný e-mailový klient a zopár ďalších aplikácií. Túto výbavu hravo dopĺňa predinštalovaný balíček základných aplikácií od spoločnosti Google, ktoré sú štandardom už takmer na každom Android zariadení.

Hlasný reproduktor je umiestnený na spodnej strane zariadenia, no jeho hodnoty sú priemerné. Vzhľadom na cenu zariadenia sa mu jeho “štandard” nedá vyčítať, hraje hlasno, no jeho zvukové podanie neponúka nič špeciálne. Podobne ako reproduktor pre telefonovanie, svoju úlohu splní.

FOTOAPARÁT | 23 MPix nadpriemer od Sony

Prostredie fotoaparátu bude iste dobre známe všetkým fanúšikom zariadení Sony. Telefón má vlastnú aplikáciu Fotoaparát, pričom tá je pomerne intuitívna a je veľmi jednoduché si na ňu zvyknúť. Tlačidlo prepínania na prednú kameru sa nanešťastie nachádza v pravom hornom rohu, všetko však rieši gesto potiahnutia nadol pre zmenu kamery.

Zadný 23 MPix fotoaparát poteší ostrými snímkami, veľmi dobrým farebným podaním, nízkou mierou šumu a tiež dostatočnou úrovňou detailov. Fotoaparát sa nestratil ani v slabších svetelných podmienkach a zaradil sa tak v danej cenovej kategórii za akýsi ľahký nadpriemer. Ponúkne aj manuálny režim, základné video v rozlíšení 1080p (60fps) – s možnosťou voľby 4K videa v rozšírených funkciách (s upozornením na možné zahrievanie zariadenia), nechýbajú režimy ako panoráma, rozšírená realita či ozvučená snímka. Fotoaparát – veľmi dobre.

Predná kamera nezaostáva a 8 MPix senzor ponúka takisto viacero vylepšení. Nechýba detekcia jednej alebo viacerých tvári na fotografii či manuálne prepínanie týchto režimov. Čo sa týka “selfie” fotografie, jej záber je pomerne široký. Napriek tomu výsledná fotografia pôsobí ako pomerne výrazne softvérovo upravená a chýba jej ostrosť. Farby sú však sýte a napríklad na sociálne siete budú tieto fotografie použiteľné.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0.0 Oreo

Zariadenie prichádza na trh spolu s najnovším operačným systémom vo verzii Android 8.0.0 Oreo. Áno, Google už uvoľnil aj verziu 8.1, vo všeobecnosti je však výrobcu za výber aktuálnej verzie potrebné pochváliť. Smartfón prichádza s kódovým označením H3113 a obsahuje tiež januárovú bezpečnostnú aktualizáciu systému Android. V tomto prípade trochu chýba februárový alebo marcový bezpečnostný balíček.

Napriek tomu je operačný systém upravený len minimálne a hoci grafické zmeny sú badateľné, nový Android však v tomto prípade nie je vôbec na škodu. Doplnky z dielne japonského výrobcu sú vítaným bonusom a obohacujú tak funkcionalitu samotného operačného systému Android.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | Jemné grafické a funkčné zmeny od Sony

Grafická nadstavba privíta používateľa už na uzamknutej obrazovke, kde nechýba veľký widget s aktuálnym dátumom a časom (je možné vybrať si z viacerých verzií). Nechýbajú základné informácie v hornej lište a rýchle skratky pre hlasové vyhľadávanie či spustenie fotoaparátu.

Po odomknutí vás privíta domáca obrazovka s ďalším šikovným widgetom a ikonkami na základné aplikácie. Nechýba možnosť jej prispôsobenia, veľkosti, prechodov či vytvorenia ďalších obrazoviek. Na úplne ľavej obrazovke sa následne nachádzajú karty Google Now. Spodný riadok obsahuje tiež tlačidlo pre vstup do menu s aplikáciami. Je však možné zobraziť ho aj gestom potiahnutia dole. Potiahnutie nahor naopak spustí vyhľadávanie v rámci smartfónu.

Menu s aplikáciami ponúka takisto plochu pre vyhľadávanie, nechýba prispôsobenie a zoradenie podľa najpoužívanejších titulov alebo podľa abecedy. Tlačidlá pre ovládanie systému sú softvérové a nachádzajú sa v spodnej časti obrazovky. Sú inšpirované štandardnými tlačidlami od spoločnosti Google. Nechýba tiež možnosť zobrazenia dvoch aplikácií naraz alebo iné vylepšenia, typické pre systém Android Oreo.

Systém ako taký je veľmi dobre optimalizovaný a je tu rozhodne prítomná akási harmónia medzi hardvérom a softvérom. Počas používania som nezaznamenal žiadne vážnejšie zaváhania a zariadenie je tak po softvérovej stránke naozaj kvalitným zástupcom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Pracovný deň zvládne s prehľadom

Po stránke batérie obsahuje zariadenie akumulátor s celkovou kapacitou 3300 mAh. Táto hodnota v kombinácií s úsporným hardvérom ponúkne veľmi dobrú výdrž na jedno nabitie. Smartfón nemá problém zvládnuť jeden plnohodnotný pracovný deň a k večeru ukazuje stále ešte približne 30% batérie ako rezervu pre nejaký ten nečakaný výlet do mesta.

Náročné používanie v tomto prípade zahŕňalo aktívne využívanie sociálnych sietí, hodinové telefonovanie, hodinové hranie Android hier či hodinové sledovanie YouTube videí. Zariadenie si tak za výslednú výdrž na jedno nabitie rozhodne pochvalu zaslúži.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Smartfón Sony Xperia XA2 smeruje do vyššej strednej triedy. Nasvedčuje tomu nielen výbava zariadenia, ale aj cena. Zariadenie je možné zakúpiť oficiálne v slovenskej distribúcii vo vybraných e-shopoch za sumu približne 330 – 350 eur. V tejto cenovej kategórii už nemôžeme hovoriť o vyslovene lacnom zariadení, Sony však má čo ponúknuť.

Nejde tak o zariadenie len pre skalných fanúšikov tohto japonského výrobcu. Medzi výhody patrí rozhodne zadný fotoaparát s mnohými funkciami a výslednou kvalitou fotografie, optimalizovaný softvér a kvalitne spracovaný hardvér. Zamrzí jemne pomalší senzor odtlačkov prstov a plastové prevedenie zadnej steny, ktoré pôsobí trochu lacno.

Disqus Comments Loading...