Slovenským Facebookom sa šíri cynický podvod. Komentovanie a zdieľanie vás môže vyjsť draho

Podvodníci nikdy nespia. Pri sledovaní noviniek na sociálnych sieťach s vysokou istotou narazíte na podvodné stránky, ktoré si neraz dávajú svoje príspevky sponzorovať, aby sa dostali k čo najväčšiemu počtu potenciálnych obetí.

Mohlo by vás zaujímať:

Namiesto dovolenky môžete prísť o peniaze

Mnohí z vás už určite praktiky týchto zlodejov poznajú a nenaletia na žiadne výhry a súťaže či lacné produkty za pár eur, ktoré hľadajú svojich majiteľov kvôli “vyprázdňovaniu skladov”. Cieľom podobných statusov býva získanie citlivých informácií o platobnej karte obete.

Podvodná stránka | Zdroj: Facebook

Rovnako, ako pri stránke Slovak travel, ktorá sa tvári ako stránka nejakej cestovnej kancelárie. Upozornila na ňu na svojom Facebooku Slovenská polícia. Po ľúbivých fotografiách z rôznych destinácií, na ktorých prevláda pláž, palmy, oceán, biely piesok a modrá obloha, pribudli v priebehu pár dní tri príspevky lákajúce na dovolenku zadarmo.

Chcete skúsiť šťastie a vyhrať pobyt v päťhviezdičkovom hoteli na Slovensku, dovolenku na Maledivách alebo dokonca automobil? Vraj stačí komentovať príspevok, zdieľať ho a čakať. Nerobte to! V tom lepšom prípade budete na posmech skúsenejším priateľom na Facebooku, alebo prídete o peniaze.

Polícia SR upozorňuje na podovody opakovane

Na podvodnú stránku polícia už upozorňovala v minulosti. Výsledok? Premenovala sa a skúša ľudí okradnúť opäť. Podvodníci zvyčajne kontaktujú komentujúcu osobu cez Messenger, kde po úvodnej gratulácii požiadajú obeť o zadanie údajov z platobnej karty alebo ju presmerujú na webovú stránku, kam sa má registrovať, pričom súčasťou registrácie je opäť vyžiadanie citlivých údajov.

Podvodná stránka | Zdroj: Facebook

Stránku si viete overiť

Ak si chcete overiť pravosť stránky, pozrite si sekciu Informácie -> Transparentnosť stránky. Uvidíte tam minulosť, ako menila meno a z akej krajiny je spravovaná. Pri spomínanej Slovak travel vidno, že predtým sa volala Tiptravel, ešte predtým Epic Travel a bola vytvorená v apríli 2022 s názvom Cestujeme po svete. Už len táto krátka návšteva do sekcie informácií napovie, že môže ísť o stránku s nekalým úmyslom. Stránka je spravovaná primárne zo Slovenska. Ak máte podozrenie na nekalé praktiky, stránku môžete nahlásiť Facebooku a ten by ju mal skontrolovať.

Veríme, že žiadny náš čitateľ by na podobný podvod nenaletel, no ak máte vo svojom okolí ľudí, ktorí sa v online svete a jeho nástrahách až tak dobre neorientujú, upozornite ich na podvodné praktiky.

Náš tip
Obľúbený podvod sa opäť šíri Messengerom. Na toto si dávajte pozor
Disqus Comments Loading...