RECENZIA Samsung Galaxy Tab A 10.5: Multimédiá sú základ

Samsung Galaxy Tab A 10.5 bol predstavený spolu s aktuálnou vlajkovou loďou, Samsungom Galaxy Tab S4. Jeho recenziu si  môžete prečítať u nás na webe, teraz nasleduje jeho slabšie vybavený súrodenec, ktorý má tiež čo ponúknuť.

Balenie

Samsung Galaxy Tab A 10.5 je zabalený v štandardnej bielej krabici. Po jej otvorení na nás vykukne samotné zariadenie. Pod ním sa nachádza základné príslušenstvo. Nechýba rýchlonabíjačka, USB kábel s USB-C konektorom, pomocou ktorého tablet pripojíte k počítaču alebo ho nabijete. Okrem týchto dvoch položiek tu nájdeme ešte nástroj na vyberanie SIM karty a stručnú príručku. Na to ako je krabica veľká, je príslušenstvo vcelku chudobné. Nenájdeme tu napríklad ani slúchadlá, v krabici je plno nevyužitého priestoru.

Konštrukcia a dizajn: Neohúri, ale ani nesklame

Na rozdiel od drahšieho modelu Tab S4, ktorý je vyrobený zo skla, v prípade Tab A 10.5 sa budete musieť uspokojiť s plastom. Ten rozhodne nepôsobí tak prémiovo, no musíme brať do úvahy aj fakt, že sa jedná o omnoho lacnejšie zariadenie. Rozmery tabletu sú 260 x 161.1 x 8 mm. Hmotnosť základnej WiFi verzie činí 529 gramov, verzia s LTE je o 5 gramov ťažšia. Plastová konštrukcia tabletu je celkom príjemná na dotyk. Určite nemáte pocit, že v ruke držíte nejaké lacné čínske zariadenie za 50 €, no na druhú stranu, ničím vás neohúri. Taký bežný štandard.

V ruke sa však nový Tab A 10.5 drží veľmi dobre. Dokonca by sme povedali, že lepšie ako model Tab S4. Dôvodom môže byť práve plastová konštrukcia, ktorá nie je taká klzká, rovnako aj o trochu väčšia hrúbka. Plast má však oproti skleneným zariadeniam výhodu v podobe nezachytávania odtlačkov prstov. V prípade pádu je tiež väčšia pravdepodobnosť, že tablet zostane celý a nerozbije sa.

Prednej strane dominuje veľký displej s uhlopriečkou 10,5″. Rámiky okolo neho sú ideálne. Ani nie veľké, ani malé. Bezrámikový dizajn na tabletoch neuznávame, pretože v tomto prípade by bol problém s ich úchopom. Na displejom nájdeme predný fotoaparát s rozlíšením 5 megapixelov a nechýbajú ani všetky potrebné senzory.

Horná strana je celkom zaujímavá. Obsahuje dva reproduktory a 3,5 mm audio konektor. Na pravej strane zase nájdeme všetky tlačidlá, ktoré tablet obsahuje. Nechýba ovládač hlasitosti a, samozrejme, ani tlačidlo rozsvietenia/zhasnutia displeja. Okrem tlačidiel sa tu nachádza aj šuflík na SIM kartu a pamäťovú kartu. Na spodnej strane už tradične nájdeme USB-C konektor a ďalšie dva reproduktory. Áno, počítate správne. Samsung Galaxy Tab A 10.5 obsahuje až 4 reproduktory.

Prejdeme na zadnú stranu. Tá je vcelku jednoduchá a ničím neruší. V jej hornej časti sa nachádza objektív hlavného fotoaparátu s rozlíšením 8 megapixelov, pod ktorým je umiestnený LED blesk. Ďalej tu vidíme už len logo výrobcu. Zostala nám už len pravá strana, ktorá obsahuje 4 piny. Tie slúžia na pripojenie klávesnice. Tú bohužiaľ k dispozícii nemáme, takže nemôžeme otestovať jej funkčnosť. Dojem z kvality spracovania a dizajnu máme vcelku pozitívny. Jedná sa o skôr konzervatívnejší tablet, ktorý neobsahuje žiadne rušivé prvky. Na druhú stranu, jeho dizajn je tak trochu fádny a nezaujímavý.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Slušný IPS panel

Použitie LCD displeja je na Samsung dosť netradičné. Pri tejto značke sme zvyknutí na Super AMOLED displeje, ktoré by sme očakávali aj v tomto prípade. Nie je tomu tak. Samsung Galaxy Tab A 10.5 obsahuje IPS displej s rozlíšením 1920 x 1200 pixelov a pomerom strán 16:10. Ako názov zariadenia napovedá, jedná sa o panel s uhlopriečkou 10,5″. Galaxy Tab S4 pri rovnakej uhlopriečke ponúka displej s vyšším rozlíšením a takisto Super AMOLED technológiou. Tento tablet však stojí podstatne viac.

Full HD rozlíšenie však plne dostačuje a nijako vás nebude obmedzovať. Nemôžeme zabudnúť ani na fakt, že sa nejedná o vlajkový model, ale mieri skôr do strednej triedy. Displej však ponúka celkom pekné farby, slušný kontrast a dobrý maximálny aj minimálny jas. Jeho čitateľnosť na priamom slnku je veľmi slušná, pozorovacie uhly zase vynikajúce.

Jas dokáže tablet regulovať automaticky. V nastaveniach si môžete zmeniť font písma a jeho veľkosť. V noci môže prísť vhod aj filter modrého svetla. Špeciálne nastavenia, akými je napríklad úprava kontrastu, prípadne farebného podania tu nenájdeme vôbec.

Výkon a pamäť: Veľa neočakávajte

Samsung Galaxy Tab A 10.5 nemieri na najvyššie stupne a tomu je prispôsobená aj výbava. Obsahuje procesor Qualcomm Snapdragon 425, ktorý patrí do nižšej strednej triedy. Musíte počítať s tým, že sa nejedná o herný stroj. Procesor však zvláda dobre to, na čo je určený. Pohyb v systéme je v rámci možností plynulý. Musíte sa však pripraviť na občasné záseky či jemné trhnutia. Na druhú stranu, nejedná sa o nič tragické a používať sa dá absolútne bez problémov.

Jednoduchšie hry mu nerobia problém, my sme však vyskúšali aj PUBG, čo je úplne iný level. Hra sa spustila, bola dokonca aj celkom hrateľná, fps si držala na úrovni medzi 20 – 30 snímkoch za sekundu, pri grafike nastavenej na minimum. Pokiaľ ste náruživejší hráč, tento tablet z hľadiska výkonu neodporúčame. Na všetko ostatné však poslúži veľmi dobre.

Procesoru pomáha operačná pamäť, ktorá má 3 GB. Z nášho pohľadu je táto veľkosť postačujúca a jej nedostatok sme pri práci s tabletom nijako nepocítili. Systém si RAM spravuje veľmi dobre. To, čo potrebujete mať otvorené, to otvorené stále je. Pokiaľ ste multitaskingový maniak, 3 GB vám pravdepodobne stačiť nebudú. Pravdou však je, že je to dostatok pamäte aj pre stredne náročného používateľa. Veľkosť vnútorného úložiska činí 32 GB. Nie je to síce nijako veľa, ale keďže Samsung Galaxy Tab A 10.5 podporuje aj pamäťové karty, jednoducho si ju môžete rozšíriť. Podporované sú karty microSD až do kapacity 512 GB a to je už naozaj dostatok miesta na súbory každého druhu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Starý dobrý Samsung

Samsung Galaxy Tab A 10.5 pracuje na Androide vo verzii 8.1 Oreo, ktorý je prekrytý nadstavbou s názvom Samsung Experience. Tú už veľmi dobre poznáme, či už zo smartfónov alebo aj tabletov. Vzhľad Androidu mení na nepoznanie, no pridáva množstvo užitočných funkcií a nastavení. Domovská obrazovka je štandardná, posunutím prsta zhora nadol alebo zdola nahor sa dostanete do menu aplikácií. To si môžete zoradiť abecedne alebo podľa seba. Na spodnej strane displeja sa nachádzajú 3 ovládacie prvky: domov, späť a multitasking. V nastaveniach si môžete nastaviť farbu ich pozadia, prípadne tlačidlo späť prehodiť s tlačidlom multitaskingu.

Ako už býva u Samsungu zvykom, tablet dokáže pracovať s oknami. Potiahnutím prsta z rohu do stredu displeja minimalizujete aktuálnu aplikáciu do okna, ktoré viete následne zväčšiť alebo zmenšiť, prípadne úplne minimalizovať, následkom čoho zostane na displeji len ikonka aplikácie.

Screenshot obrazovky urobíte jednoducho, posunutím dlaňou po displeji. Zariadenie síce neobsahuje skener odtlačkov prstov, no odblokovať ho môžete jednoducho, pomocou vašej tváre. V nastaveniach si jednoducho pridáte svoju tvár a hotovo. Následne ho už odomknete pomocou tváre. Funguje to rýchlo, jednoducho a spoľahlivo. Zoznam spustených aplikácií si môžete nechať zoradiť štandardne pod sebou alebo využiť zobrazenie kariet. V tomto prípade vidíte aplikácie vždy dve vedľa seba, naraz maximálne 4. 2 v riadku a 2 v stĺpci.

Multimédiá: Multimediálny zážitok nemusí stáť veľa

Čo sa týka multimédií, tu je nový tablet od Samsungu ako doma. Základom je, samozrejme, veľký displej, na ktorom budú vaše filmy alebo fotografie vyzerať veľmi dobre. Použitý procesor síce nepatrí medzi najvýkonnejšie, no aj s ním si multimédiá užijete naplno. Všetko ide tak, ako má. Video prehráva bez sekania, fotografovanie či hudba sú samozrejmosťou. Veľkou konkurenčnou výhodou sú 4 reproduktory. 2 sú umiestnené na hornej, dva na dolnej strane. Ich zvukový prejav je veľmi dobrý, hlasitosť výborná. Nie sú síce až také dobré, ako v prípade takého iPadu Pro, no aj tak sa jedná o jedny z najlepších reproduktorov v tablete. Ich zvukový prejav ešte umocní multimediálny zážitok používateľa.

Svoj multimediálny obsah, či už sú to fotografie, videá alebo hudba, môžete ukladať priamo do tabletu. Máte na to k dispozícii 32 GB miesta. Pokiaľ by vám to však nestačilo, pamäťová karta to vyrieši.

Pokiaľ by sa vám niečo na zvuku nepáčilo, môžete si ho celkom podrobne upraviť podľa seba. Stačí vojsť do nastavení zvuku a zvoliť položku Kvalita zvuku a efekty. Ako prvú možnosť máte Dolby Atmos. To môžete zapnúť alebo vypnúť. Ďalej si môžete nastaviť ekvalizér. Štandardne je k dispozícii týchto 6 prednastavených možností:

  • Normálne
  • Pop
  • Klasika
  • Jazz
  • Rock
  • Prispôsobené

Pokiaľ ste naozajstný hudobný fanúšik, môže prísť vhod aj manuálne nastavenie ekvalizéru až v 9 frekvenčných úrovniach, prípadne len jednoducho pridať basy či výšky. Špecialitkou je funkcia Adapt Sound, ktorá dokáže zvuk prispôsobiť priamo vám. Nastavenia zvuku sú teda veľmi bohaté a každý si určite nájde to, čo mu najviac vyhovuje.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Nechýba nič podstatné

So Samsungom Galaxy Tab A 10.5 môžete aj telefonovať. Nie štandardne ako so smartfónom, ale pomocou hlasitého odposluchu. 4 kvalitné reproduktory zaistia dostatočne dobrý zvuk, takže druhú stranu neprepočujete. Telefonovanie s týmto tabletom je bezproblémové.

WiFi pripojenie je stabilné, rovnako to platí aj pre GPS modul. Fix sme mali do niekoľkých sekúnd a skúšali sme aj navigovanie. Tablet pravdepodobne na navigovanie používať nebudete, no je dobré vedieť, že to funguje bez problémov.

S okolitými zariadeniami sa jednoducho pripojíte pomocou bluetooth vo verzii 4.2. My sme tablet využívali aj s bezdrôtovými bluetooth slúchadlami a nemali sme sa na čo sťažovať. Signál bol veľmi dobrý, rovnako kvalita zvuku bola v porovnaní s ostatnými zariadeniami rovnaká.

Fotoaparát: Na momentky určite postačí

V oblasti fotoaparátov sa na tablety rozhodne nekladú vysoké požiadavky. Nie sú to zariadenia, s ktorými by ste denno-denne fotografovali. V prípade nutnosti sa však môže stať, že budete musieť využiť aj fotoaparát tabletu. V tomto vás Samsung Galaxy Tab A 10.5 rozhodne nesklame. Na zadnej strane sa nachádza hlavný fotoaparát s rozlíšením 8 megapixelov. Nechýba mu automatické zaostrovanie a disponuje veľmi slušnou clonou f/1.9. Tento fotoaparát dokáže nahrávať aj Full HD video pri 30 snímkoch za sekundu. Fotoaparát nájdeme aj vpredu. Tento ponúka rozlíšenie 5 megapixelov a tiež zvládne nahrávať video vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu.

Kvalita fotografií nie je vôbec zlá, povedali by sme, že sa jedná o lepší priemer. Počas pekného slnečného dňa s ním urobíte naozaj pekné fotografie, v prípade nedostatku svetla pribúda šum a strácajú sa detaily. Stále je to však na prijateľnej úrovni.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Bežec na dlhé trate

Výdrž batérie nás príjemne prekvapila. Dosahuje veľmi slušnú kapacitu – až 7300 mAh. Pokiaľ plánujete pozerať videá, prípadne surfovať po internete, Samsung Galaxy Tab A 10.5 je zariadenie, ktoré vás pri týchto činnostiach vo výdrži batérie nesklame. Podobné je to aj s hraním, no v tomto prípade klesá úroveň nabitia batérie o čosi rýchlejšie. Môžete sa však spoľahnúť, že celý náročný pracovný deň s vami tablet určite vydrží, pričom večer vám ešte zostane energia na nejakú tú hru. My sme ho využívali naozaj naplno, neustále prezeranie internetu, vyskúšali sme si aj nejaký ten hovor, WiFi bolo non-stop zapnuté, vyskúšali sme, samozrejme, aj nejaké hry a navigáciu. Samsung Galaxy Tab A 10.5 sa však nezľakol a s jeho výdržou sme nadmieru spokojní.

Záverečné hodnotenie: Zlatá stredná cesta

Samsung Galaxy Tab S 10.5 sa nám páči. Ponúka slušnú multimediálnu výbavu na čele so 4 reproduktormi a celkom pekným Full HD displejom. Na prezeranie webu či pozeranie youtube videí sa jedná o ideálne zariadenie. Zvládnete s ním aj menej náročnú prácu a nejakú tú hru. Viac od Snapdragonu 425 ani neočakávame. Dostatok operačnej pamäte zaistí bezproblémovú funkčnosť všetkých spustených aplikácií, poteší aj odblokovanie pomocou tváre, no privítali by sme aj klasický skener odtlačkov prstov. Trochu zamrzí cena, ktorá je na úrovni približne 390 €, čo rozhodne nie je málo.

Disqus Comments Loading...