Samsung Galaxy Note 5 a Galaxy S6 Edge+ oficiálne predstavené

Spoločnosť Samsung dnes konečne predstavila svoje dlho očakávané tabletofóny. V prezentácii vedenej poprednými predstaviteľmi spoločnosti sme si vypočuli informácie o minulých zariadeniach a následne prišli na rad konečne aj dlho očakávané novinky. Podľa očakávania šlo o dve rozdielne zariadenia – Samsung Galaxy S6 Edge+ a Samsung Galaxy Note 5.

Obe zariadenia boli predstavené súčasne a stretli sa s veľkým nadšením prítomných redaktorov a žurnalistov. Najskôr prišiel na rad model Galaxy Note 5. Ten ponúka ohnutú zadnú stranu, vďaka ktorej sa zariadenie lepšie ovláda jednou rukou. Celková konštrukcia zariadenia je znovu veľmi prémiová a ponúka kovový rám a prednú aj zadnú stranu zo skla. Vylepšeniami prešlo aj pero S Pen, ktoré je znovu lepšie, ako pred tým. Ponúka ergonomickejší dizajn a je vylepšený aj po funkčnej stránke. Vylepšené bolo aj menu Air Command, kde pribudli nové možnosti a obľúbené aplikácie spojené s perom S Pen spustíte ešte rýchlejšie. Oficiálne bola predstavená aj špeciálna hardvérová klávesnica, o ktorej sme vás už informovali.

Následne bolo predstavené zariadenie Samsung Galaxy S6 Edge+. Podľa očakávania ide o väčšie prevedenie modelu Galaxy S6 Edge. Novinka ponúka lepší dizajn a aj nové softvérové vychytávky. Vylepšeniami prešiel kovový rám a pribudla aj nová farba – strieborná titánová. Znovu boli do pozornosti dané rozmery zariadenia, ktoré má napriek 5,7-palcovému displeju menšie rozmery, ako konkurenčný iPhone 6 Plus s 5,5-palcovým displejom.

Čo sa týka hardvérových špecifikácií, novinky ponúkajú podľa očakávania 4 GB LDDR4 RAM. O dostatočný výkon sa stará 8-jadrový procesor Exynos 7420 vyrobený 14 nm technológiou. Vnútorná pamäť má 32 alebo 64 GB a nie je možné ju ďalej rozširovať. 5,7-palcový displej má nezmenené rozlíšenie 2560 x 1440 pixelov a už tradične ide o Super AMOLED jednotku. Vylepšený je tiež fotoaparát. Ten ponúka novú formu stabilizácie videa, ktorá nesie označenie VDIS a spolu s optickou stabilizáciou obrazu ešte vylepší stabilitu videa. Rozlíšenie je pritom 16 MP a ide o snímač s clonou f/1.9. Predný fotoaparát ponúka rozlíšenie 5 MP a tiež tu nájdeme snímač s clonou f/1.9, vďaka čomu by mali byť vylepšené aj selfie fotografie v zlom osvetlení.

Náš tip
Samsung Galaxy S6 edge+: Poznáme cenu a termín spustenia predaja v SR

Náš tip
Testujeme Samsung Galaxy S6 edge Plus, pýtajte sa!

Náš tip
Samsung Galaxy Note 5 a S6 Edge+ sa nabijú bezdrôtovo za dve hodiny

Novinkou je tiež pripojenie k LTE cat.9, ktoré je znovu rýchlejšie, ako predchádzajúce riešenia. Výrazných vylepšení sa dočkalo aj bezdrôtové nabíjanie, ktoré bude rýchlejšie, ako doteraz a batériu na nových smartfónoch s kapacitou 3000 mAh nabijete z 0 % na 100 % za iba dve hodiny. Predinštalovaným systémom je Android 5.1 Lollipop so známou nadstavbou TouchWiz. Nájdeme tu aj vysokorýchlostné pripojenie k Wi-Fi 802.11ac s podporou pre MIMO (2×2). Vo výbave senzorov sa okrem tradičných snezorov nachádza RGB svetelný senzor, skener odtlačkov prstov, geo-magnetický senzor či barometer.

Predstavených bolo aj niekoľko softvérových funkcií, ako napríklad funkcia Live Broadcast, ktorá uľahčí živé vysielanie priamo zo smartfónu na sieť YouTube. Zaujme tiež novinka Apps Edge. Ide o jednoduchý spúšťač obľúbených aplikácií či zoznamu obľúbených kontaktov. Novinka je skrytá práve v zahnutej časti displeja nového S6 Edge+, čo pridáva tomuto zaujímavému prvku ďalšiu užitočnú funkciu. Synchronizačná služba Side Sync bude fungovať so zariadeniami s Windowsom a Mac OS a ide o šikovný nástroj, vďaka ktorému je práca s telefónom a počítačom ešte jednoduchšia. Predstavená bola aj funkcia Samsung Pay, ktorá je konkurenciou pre podobné služby iných spoločností a umožňuje platbu v obchode telefónom.

Na záver prednášky predstavitelia spoločnosti naznačili, že v septembri počas konferencie IFA uvidíme nové hodinky Samsung Gear S2, ktoré ponúknu okrúhly dizajn a nové funkcie. Nové zariadenia tak naplnili očakávania verejnosti a ponúkli približne to, čo avizovali prechádzajúce uniknuté informácie a dohady. Telefóny by sa mali začať predávať 21. augusta v USA. Celosvetový štart predaja je tiež naplánovaný na august, no zatiaľ nemáme bližšie informácie o predajoch v Európe a na Slovensku. Zariadenia sa budú predávať vo viacerých farbách vrátane zlatej, čiernej či titánovej sivej v prípade modelu S6 Edge+.

Zdroj: pocketnow, Android Central 1, 2, 3, The Verge

Disqus Comments Loading...