RECENZIA Xiaomi Mi 9: Vlajková loď za 500 € takmer bez kompromisov

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Znovu platí, že najnovšia vlajková loď od Xiaomi ponúka (takmer) všetko to, čo by mala poriadna vlajková loď mať. No stojí približne polovicu. Xiaomi Mi 9 sa opäť snaží vypáliť rybník ostatným TOP smartfónom a celkom sa mu to darí. Oproti tým najlepším síce niektoré veci či funkcie chýbajú, no to je vykompenzované cenou, ktorá je približne polovičná. Xiaomi Mi 9 je vítaným vylepšením minuloročného modelu. Zvýšil sa výkon, lepší je aj fotoaparát a pribudol infračervený port, no kvôli minimálnemu výrezu v displeji budete musieť oželieť infračervené odomykanie tvárou. Aká je najnovšia vlajková loď v praxi?

Konštrukcia a Dizajn: Menšie rámiky a žiadne experimenty

Rozlíšiť minuloročný Xiaomi Mi 8 a tohtoročný Mi 9 nie je problém už na prvýkrát. Či už spredu alebo zozadu. Najvýraznejšími dizajnovými rozdielmi sú tri fotoaparáty vzadu (oproti dvom) a samozrejme displej s minimálnym rámikom. Poďme ale pekne poporiadku.

Samotný dizajn smartfónu Xiaomi Mi 9 nie je ničím výnimočný. Jedná sa o klasickú “placku” s veľkým displejom na prednej strane. Veľkosťou ho môžeme zaradiť medzi aktuálne vlajkové lode, malý a kompaktný rozhodne nie je. S rozmermi 157,5 x 74,7 x 7,6 mm sa nestratí ani vo väčšej dlani. Jeho hmotnosť je 173 gramov.

Napriek väčším rozmerom sa však v ruke drží celkom pohodlne. Vďaka zaobleniu zadnej strany padne do ruky ako uliaty. Musím sa však priznať, že moja ruka nie je malá. V tej ženskej to až také slávne nebude. Ovládať zariadenie je v niektorých prípadoch možné aj jednou rukou, no dvomi je to určite bezpečnejšie a jednoduchšie. Xiaomi Mi 9 patrí medzi tie šmykľavejšie, na to si musíte dať pozor. Je to daň za kvalitnú sklenenú konštrukciu.

Kombinácia kovu a skla

Na materiáloch čínsky výrobca nešetril. Predná aj zadná strana sú sklenené, rám zase kovový. Toto riešenie so sebou okrem pocitu kvality nesie aj nejaké nevýhody. Sklo sa jednoduchšie rozbije a hlavne odtlačky prstov sú viditeľné viac, ako by som si prial. Privítal by som skôr matné farebné vyhotovenie zadnej strany. Osobne by som sa dokázal zriecť aj skla a nevadil by mi na zadnej strane ani kvalitnejší plast. Podobne, ako napríklad Pocophone F1.

Predná strana patrí už tradične hlavne displeju. Rámiky okolo neho sú príjemne tenké a je natiahnutý takmer až k okrajom. Spodná “brada” je o trochu hrubšia, avšak stále je tenšia, ako v prípade minuloročného Mi 8. Celistvosť prednej strany trochu narúša výrez v displeji. Xiaomi musím pochváliť za to, že je naozaj minimálny. Nachádza sa v ňom len objektív selfie fotoaparátu. Nevýhodu je, že sa tu nezmestil infračervený skener, takže odomykanie tvárou v noci už nie je také bezproblémové a rýchle.

Fotoaparát vystupuje nad okolitý povrch zariadenia

Na zadnej strane vás ihneď upúta trojica fotoaparátov, ktoré sú umiestnené na ľavej strane v akomsi obdĺžniku. Pod nimi sa nachádza ešte prisvetľovací LED blesk. Fotoaparáty vystupujú nad okolitý povrch zadnej strany. Problémom je, že aj po nasadení ochranného obalu, ktorý je v balení, stále trochu vystupujú. Budete si tak musieť dávať pozor na to, ako svoju Mi 9 ukladáte. Pokiaľ teda nechcete fotoaparáty poškriabať. Riešením bude zaobstaranie hrubšieho ochranného obalu.

Tlačidlo Google Asistenta na ľavej strane

Boky novinky ponúkajú klasické rozloženie ovládacích prvkov, no nejaké zaujímavosti sa tu predsalen nájdu. Na ľavej strane sa nachádza tlačidlo Google Asistenta, čo je novinka. Musíte mať ale na pamäti, že táto funkcia nefunguje, ak máte nastavený jazyk smartfónu na slovenský. Práve kvôli tomu ho mám v angličtine, pretože Google Asistenta používam celkom často. Tlačidlo zatiaľ nie je možné premapovať. Na fórach XDA-Developers sa nejaké návody objavili, no skúšať sa mi to nechcelo.

Dobrou správou je, že mu môžete priradiť spustenie rôznych funkcií v prípade dlhšieho podržania a dvojitého stlačenia. Dvojitému stlačeniu som priradil spustenie prisvetľovacej LED diódy a dlhšiemu podržaniu zase spustenie fotoaparátu. Zvyká sa na to veľmi rýchlo a teraz si tieto “skratky” neviem vynachváliť.

Pravá strana obsahuje zamykacie tlačidlo, nad ktorým sa nachádza dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Ich umiestnenie je príkladné a práca s nimi veľmi pohodlná. Horná strana zaujme prítomnosťou infračerveného portu. Ten sa v minuloročnej vlajkovej lodi nenachádzal. Na spodnej strane nájdeme klasický USB-C konektor, ktorý slúži aj ako náhrada za 3,5 mm jack. Ten sa bohužiaľ na zariadení nenachádza. Vpravo od tohto konektora je hlavný reproduktor zariadenia, vľavo sa zase nachádza mikrofón.

S dizajnom zariadenia výrobca neexperimentoval. Nenájdeme tu žiadne zbytočné rušivé prvky, nenachádza sa tu diera v displeji či iné experimenty. Pri držaní nebudete mať pocit jedinečnosti, no na druhú stranu, mne sa to páči. Telefón pôsobí nenápadne, avšak kvalitné spracovanie mu uprieť nemôžem. Jediný nedostatok tak vidím v podobe chýbajúcej vodeodolnosti. Práve vodeodolnosť je to, čo drahšie vlajkové lode ponúkajú.

Možnosti odomykania: Drží sa trendov

Prakticky všetky vlajkové lode veľkých výrobcov ponúkajú skener odtlačkov prstov v displeji. Xiaomi Mi 9 nie je výnimkou. Jedná sa o optický senzor. Po skúsenostiach s ostatnými smartfónmi som skeneru v displeji stále neprišiel na chuť. Hlavne v podaní Samsungu Galaxy A50 je to veľmi slabé. Na druhú stranu, taký Galaxy S10 je na tom oveľa lepšie. Vrátim sa ale späť k Xiaomi Mi 9.

Odblokovanie skenerom je rýchle a bezproblémové. Stále nedosahuje rýchlosť klasických skenerov pod displejom či na zadnej strane, no v tomto prípade mi to až tak neprekáža. Priložím prst a odblokované mám takmer okamžite. Musíte však dávať pozor na to, kam prst prikladáte. Zariadenie vám samozrejme ukáže, kde sa skener nachádza, takže s tým nebudete mať problém.

Navyše, skener je aktívny aj pri vypnutom displeji. Keď už máte naučené, kde sa nachádza, položíte na to miesto prst a zariadenie sa odomkne. S presnosťou snímania som veľmi spokojný, úspešnosť odblokovania je u mňa vyššia, ako 90 percent. Mokré prsty síce v láske nemá, no na to sme si už zvykli. So skenerom v displeji prichádza ešte jedna užitočná funkcia. Pokiaľ na ňom držíte prst, zariadenie sa odomkne a vy prstom prejdete buď nahor, doprava alebo doľava, aktivovať môžete jednu z troch funkcií. Získate k nej tak rýchly prístup. Za toto riešenie výrobcu chválim.

Chýba infračervené skenovanie tváre

Displej je možné rozsvietiť dvojitým poklepaním, prípadne ho stačí zdvihnúť. Nechýba ani odomykanie pomocou tváre. Oproti minuloročnému modelu chýba infračervený sken tváre, takže v noci zariadenie už tak jednoducho tvárou neodomknete. Ak Xiaomi Mi 9 nedržíte príliš ďaleko, dokáže si vašu tvár prisvietiť a odomknutie bude bezproblémové.

Už tradične svoju tvár do zariadenia nepridáte, ak máte v zariadení nastavenú lokalizáciu na Slovensko. To sa dá jednoducho obísť. Stačí vojsť do nastavení a prepnúť napríklad na Hongkong. Zrazu sa pod možnosťou pridania odtlačku prsta objaví aj pridanie tváre. Samotné odblokovanie je rýchle a bezproblémové.

Vo svojom Xiaomi Mi 9 mám nastavené aj odomknutie pomocou smart hodiniek Amazfit Bip. Je to hlavne z dôvodu, že využívam Google Asistenta a niektoré povely dokáže uskutočniť len vtedy, ak je smartfón odomknutý. Funguje to výborne. Po zadaní hlasového povelu ma síce smartfón upozorní na to, že ho budem musieť odblokovať, no následne sa odblokuje a povel vykoná. Odblokovanie bolo možné aj na základe toho, že Google vedel rozpoznať môj hlas, no táto funkcia už k dispozícii nie je. V ostatných zariadeniach môžete napríklad pridať rôzne polohy ako dôveryhodné. Keď sa nachádzate na jednej z týchto adries, zariadenie sa odomkne bez nutnosti zadávania hesla. Táto funkcia ale z nepochopiteľných dôvodov na smartfónoch od Xiaomi nefunguje. Keby ste vedeli, ako to spojazdniť, kľudne píšte do komentárov :)

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Výborný vo vnútri aj vonku

Xiaomi Mi 9 sa spolieha na Super AMOLED panel s uhlopriečkou 6, 39″ a FullHD+ rozlíšením. Pozorovacie uhly sú už tradične výborné a výborná je aj čitateľnosť na priamom slnku. Jas je regulovaný automaticky, na zmenu prostredia reaguje svižne a bezproblémovo. Farebné podanie je verné a farby sú naozaj poriadne sýte. Jednoducho povedané, displej sa podaril. Je radosť sa naň pozerať v akýchkoľvek podmienkach. Displej je chránený ochranným sklom Gorilla Glass 6. generácie.

S AMOLED technológiou prichádza výhoda v podobe šetrenia energie pri čiernom pozadí. Čiernu farbu displej zobrazí tak, že jednotlivé pixely proste vypne. Tú veľmi dobre využíva funkcia Ambientný displej. Ak máte telefón zamknutý a displej vypnutý, stále na ňom vidíte aktuálny čas, stav batérie a nechýbajú ani notifikácie. Táto funkcia nie je až tak prepracovaná, ako v prípade zariadení od Samsungu či Huawei, avšak páči sa mi viacero motívov, z ktorých si môžete vybrať. Zapnutý ambientný displej má úplne minimálny vplyv na výdrž batérie, za noc sa jedná o úbytok len v jednotkách percent.

Nechýba LED dióda

Nad displejom na pravej strane sa nachádza aj informačná LED dióda. V noci je viditeľná veľmi dobre, cez deň a hlavne na slnku to už také slávne nie je. No som rád, že výrobca na ňu nezabudol. Keďže Xiaomi v tomto prípade neexperimentuje so zahnutým displejom, problém teda nebude nájsť vhodné tvrdené sklo pre jeho ochranu.

Nadstavba MIUI ponúka možnosť nastaviť aj tmavý režim. Ten síce nie je zatiaľ dotiahnutý úplne do konca, no nie je to ani zlé. Jeho zapnutím sa do čiernej prezlečú celé nastavenia, notifikačná lišta a samozrejme aj aplikácie od Xiaomi. Všetky zatiaľ podporované nie sú, no výrobca pracuje na tom, aby sa tak čo najskôr stalo. Tmavá téma vyzerá výborne a hlavne je poznať aj na výdrži batérie.

Farebné podanie displeja je možné meniť

Nastaviť si môžete aj samotné farebné podanie displeja a jeho kontrast. Ten môže byť automatický, zvýšený a štandardný. Farebné podanie môže byť štandardné, teplé alebo studené, avšak to si viete posuvníkom upraviť ešte podrobnejšie. Pokiaľ by vám z nejakých dôvodov teda farebné podanie displeja nevyhovovalo, jednoducho ho zmeníte.

Nechýba ani nočný režim, ktorý sa v podaní Xiaomi volá čítací. Jeho intenzitu je možné upravovať. Tiež môžete nastaviť čas, kedy sa režim aktivuje alebo deaktivuje, vítanou funkciou je aj jeho automatická aktivácia v čase západu slnka.

Výkon a Pamäť: To najvýkonnejšie, čo môžete mať

Pravá vlajková loď potrebuje aj poriadny výkon. Xiaomi to vie a preto svoj Mi 9 vybavil aktuálne najvýkonnejším procesorom pre smartfóny, Snapdragonom 855. Tento procesor obsahuje prvé priečky vo všetkých benchmarkoch. Výkonu je doslova na rozdávanie. Samotný systém je bleskovo rýchly, za čo však okrem ohromného výkonu môže aj dobrá optimalizácia. Prechádzanie menu, spúšťanie aplikácií či najnovšie a najnáročnejšie hry nerobia Xiaomi Mi 9 žiadne problémy. Všetko zvláda s ľahkosťou a výkonovou rezervou. Počas testovania som sa nestretol so žiadnym sekaním ani ničím podobným.

Do Xiaomi Mi 9 som nainštaloval benchmarky Geekbench aj AnTuTu. V týchto testoch dosiahol naozaj poriadne vysoké čísla a patrí medzi tie úplne najlepšie. Či už po stránke samotného výkonu procesora alebo aj grafického výkonu.

Hry bežia na maximálnych detailoch

Počas testovania som skúšal viacero hier, medzi ktorými bola aj PUBG. Na maximálnych detailoch išla plynule a bez sekania. Taktiež musím pochváliť aj to, že sa smartfón nijako extrémne nezahrieva ani pri tých najnáročnejších činnostiach. Samozrejme, jeho povrchová teplota sa zvýši, no nie je to nič hrozné.

Operačná pamäť sa zastavila na hodnote 6 GB. Počas používania mám k dispozícii približne 1,1 GB voľnej RAM. Smartfón si ju dokáže manažovať automaticky sám. Musím povedať, že 6 GB je absolútne postačujúca hodnota, väčšia operačná pamäť nie je potrebná. Nejaké samovoľné zatváranie aplikácií a podobné problémy nehrozia. Na pozadí dokáže pracovať naozaj viacero (aj náročnejších) aplikácií či hier. Keď si nové Pixely vystačia so 4 GB RAM, tak Xiaomi Mi 9 bude 6 GB bohato stačiť.

Pamäťovú kartu do tohto smartfónu nevložíte

Na výber je z dvoch variantov vnútorného úložiska. Základný model disponuje 64 GB, existuje aj model so 128 GB. Pri výbere si musíte dať pozor na to, že zariadenie nepodporuje pamäťové karty. To znamená, že kapacitu úložiska už nijako nerozšírite. Trúfam si povedať, že väčšine používateľov bude aj tých 64 GB stačiť. Pokiaľ natáčate videá, zameral by som sa skôr na 128 GB variant. Testovaný Xiaomi Mi 9 ukazuje 50,70 GB úložiska, ktoré môžete použiť na svoje dáta. Z toho vyplýva, že približne 13 GB si zabral systém. Po tom, ako som si do zariadenia nainštaloval všetky aplikácie, mám k dispozícii stále solídnych 43 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Nadstavba, ktorá sa vám bude páčiť

Nie je žiadnym prekvapením, že najnovšia vlajková loď od Xiaomi z roku 2019 obsahuje momentálne najnovší dostupný operačný systém Android 9.0 Pie. Ten je šikovne prekrytý používateľskou nadstavbou MIUI vo verzii 10.2. Jedná sa o pomerne mohutnú nadstavbu, ktorá ponúka viacero vlastných aplikácií a hlavne množstvo rôznych nastavení, ktoré by ste v čistom Androide nenašli. Mne síce čistý systém vyhovuje, ale nadstavba od Xiaomi sa mi páči. V prvom rade je skvelo optimalizovaná a páčia sa mi aj možnosti, ktoré mi ponúka.

V dnešnej dobe sa veľkí výrobcovia predbiehajú v tom, kto ponúkne najlepšie ovládanie gestami. Xiaomi v tomto boji nesmie chýbať a tiež obsahuje svoju alternatívu. A celkom podarenú. Gestom potiahnutia prsta zdola nahor sa dostanete na domovskú obrazovku. Pokiaľ prst na displeji podržíte, zobrazí sa vám menu naposledy spustených aplikácií. Posunutím zľava doprava alebo naopak sa vrátite o krok späť. Pokiaľ prst podržíte, môžete rýchlo prepínať medzi naposledy spustenými aplikáciami.

Stále nejaké reklamy

Nadstavba MIUI je pravdepodobne jediná svojho druhu, ktorá obsahuje reklamy. Tie síce nie sú príliš rušivé a zobrazia sa skôr sporadicky, no mne sa takéto riešenie nepáči. Prítomnosť reklám som najviac postrehol v prípadoch, keď som menil tapetu. Šéf Xiaomi sa však nedávno nechal počuť, že najnovšia nadstavba MIUI by už reklamy mala odstrániť. Uvidíme.

Nadstavba ponúka aj šikovnú notifikačnú lištu. Okrem toho, že si tu prečítate všetky vaše upozornenia (ktoré si môžete nastaviť podľa seba), tu nájdete viacero užitočných funkcií. Ak ju vyrolujete jedným prstom, zobrazí sa 5 skratiek, ovládač jasu a samotné notifikácie. Ďalším potiahnutím prsta zhora nadol ju vyrolujete ešte viac. V tomto režime už notifikácie nevidíte, prevládajú skratky. Tých je na obrazovke až 12. Ich poradie si môžete bez problémov upraviť. Okrem skratiek tu tiež získate rýchly prehľad o vašich minutých dátach. vidíte, koľko voľných dát vám ešte zostáva a aj to, koľko ste z nich minuli dnes. Šikovná funkcia.

MIUI ponúka viacero vychytávok

Ďalšou šikovnou funkciou je možnosť nahrávania displeja. To síce zvládnu aj iné smartfóny, avšak väčšinou k tomu potrebujete stiahnuť aplikáciu z Google Play. V tomto prípade sa nahrávanie nachádza priamo v systéme.

Multitaskingové menu je rozdelené do aplikačných dvojíc. Každá aplikácia ponúka náhľad, takže približne viete, kde ste skončili. Nechýba tu ani možnosť zobrazenia dvoch aplikácií naraz. Aplikácie môžete v menu multitaskingu zamknúť, čo znamená, že systém ich v prípade nedostatku operačnej pamäte nezatvorí. Takéto nastavenie používam napríklad pre aplikáciu Mi Fit, aby som mal istotu, že moje hodinky sú vždy na 100 percent pripojené.

Možnosť zmeny témy je v prípade nadstavby MIUI štandardom už dlhšie. Na výber je z viacerých zaujímavých tém, ktoré si do svojho smartfónu môžete stiahnuť. Samotná téma zmení nielen pozadie, ale aj vzhľad ikôn či menu nastavení. Avšak znovu pozor. Rovnako, ako v prípade odblokovania tvárou, ani témy nefungujú, keď máte nastavený región Slovensko. Jednoducho som to vyriešil prepnutím na Hongkong a už som mohol meniť aj témy.

Na cestách či v MHD sa môže zísť aj možnosť ovládania systému jednou rukou. Displej je predsalen trochu veľký na to, aby ste ho obsiahli celý bez pomoci druhej ruky. Problém s tým mám aj ja a pritom moje ruky nie sú vôbec malé. V nastaveniach stačí povoliť funkciu, ktorá zmenší displej na 3,5″, 4″ alebo 4,5″ a posunie ho do dolnej pravej alebo dolnej ľavej strany. Systém tak budete veľmi jednoducho ovládať jednou rukou. Zmenšenie spustíte posunutím prsta po časti displeja, v ktorej sa nachádzajú ovládacie tlačidlá.

Multimédiá: Xiaomi Mi 9 je výborným spoločníkom

Prezeranie multimediálneho obsahu na veľkom a kvalitnom displeji s výbornými farbami je lahôdkou. Avšak v multimediálnej výbave som predsalen medzery našiel. To, že chýba FM rádio, chápem, výrobcovia ho do svojich zariadení inštalujú v poslednom čase veľmi sporadicky. Mnohým používateľom bude prekážať chýbajúci 3,5 mm audio konektor.

Keďže mám pred sebou vlajkovú loď, ani prítomnosť stereo reproduktorov by nebola na škodu. Na druhú stranu, ten vstavaný, ktorý sa nachádza na spodnej strane, hrá veľmi slušne. Maximálna hlasitosť je dostatočná, kvalita zvuku je na dobrej úrovni. Určite patrí medzi to lepšie na poli smartfónov s jedným reproduktorom.

Chýba 3,5 mm jack

V balení sa našťastie nachádza redukcia z 3,5 mm jacku na USB-C, takže do zariadenia zapojíte aj svoje vlastné slúchadlá. Ja som zvolil možnosť počúvania hudby cez bluetooth slúchadlá. Vďaka technológii bluetooth vo verzii 5.0 sa môžete spoľahnúť na výborný dosah a prenosové rýchlosti – v praxi to znamená bezproblémové počúvanie hudby prostredníctvom bluetooth slúchadiel.

Xiaomi Mi 9 nemá problém so žiadnym multimediálnym obsahom. 4K video prehrá s ľahkosťou, procesor Snapdragon 855 je v tomto smere výborný. Výrobca si pripravil aj vlastný prehrávač hudby či videoprehrávač, no ja používam radšej Spotify.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetko, na čo si spomeniete

Každý správny smartfón musí zvládať komunikáciu na jednotku. Telefón je predsa v prvom rade určený na telefonovanie, aj keď nám nahrádza niekoľko zariadení. Telefonovanie s Xiaomi Mi 9 je veľmi pohodlné. Ku kvalite zvuku počas hovoru nemám výhrady a nesťažovala sa ani druhá strana. Počas telefonovania som sa párkrát stretol s tým, že proximity senzor nefungoval úplne podľa mojich predstáv. Stalo sa, že displej sa samovoľne rozsvietil. Potom dorazila aktualizácia, ktorá problém vyriešila. Aspoň dúfam.

Páčia sa mi aj detailné informácie o hovoroch, ktoré nadstavba od Xiaomi ponúka. Vidíte tu, ako dlho ste s dotyčnou osobou telefonovali, ako dlho vám zvonil telefón v prípade zmeškaného hovoru a podobne.

Nechýba NFC

Výhodou je, že Xiaomi Mi 9 je Dual SIM. Vložíte doň teda dve SIM karty súčasne. Medzi nimi môžete jednoducho prepínať či nastaviť tú hlavnú pre dáta alebo hovory či SMS.

Keď už som pri dátach, nie je žiadnym prekvapením, že smartfón podporuje všetky siete, ktoré sa u nás využívajú. V nastaveniach si môžete zvoliť svoj dátový limit a zariadenie vás pred jeho prekročením upozorní. To platí pre štandardné dáta, ale aj dáta v roamingu. Každý dátový limit je možné nastaviť zvlášť. Smartfónom Xiaomi Mi 9 môžete platiť aj prostredníctvom Google Pay. Spočiatku mi to nefungovalo, no trochu som pogooglil a zistil som, že v nastaveniach je potrebné zmeniť v záložke “Secure element position” možnosť Use SIM Wallet na Use HCE Wallet. Po tomto nastavení všetko fungovalo bez problémov. Kde presne sa NFC čip nachádza som nezistil, avšak pravdepodobne to bude v hornej časti smartfónu.

Viete, k akej Wi-Fi sieti sa pripájate

Pri pripájaní k Wi-Fi sieti zase na displeji vidím to či sa jedná o 2,4 GHz alebo 5 GHz. Výborné. Minuloročná vlajková loď neobsahovala infračervený port, Xiaomi Mi 9 sa k nemu vrátil. Môžete tak bez problémov ovládať svoje domáce spotrebiče. Nevýhodou je, že irda v Mi 9 sa nevie učiť nové kódy, takže ste limitovaný počtom zariadení v databáze.

Počas testovania som urobil aj niekoľko jázd autom po Bratislave, aby som otestoval GPS. To funguje veľmi spoľahlivo. Signál som nestratil ani raz, pozíciu mám takmer okamžite po spustení aplikácie. Trochu problém som mal s navigovaním pri používaní funkcie Android Auto. GPS signál v tomto prípade často vypadával a spoľahnúť som sa na to nemohol.

Fotoaparát: Súperí s najlepšími

Smartfóny od Xiaomi v minulosti nepatrili medzi fotografickú elitu. To, čo ich zdobilo a zdobí aj doteraz, bola nízka cena, vzhľadom na funkčnú výbavu. Fotoaparát však vždy zaostával a ani vlajkové lode neponúkali dostatočné výsledky.  V poslednom čase sa to zmenilo. Prišli modely Mi Mix 2S a napríklad aj minuloročná vlajková loď Mi 8, ktoré sa mohli pochváliť aj veľmi schopnými fotoaparátmi. Xiaomi Mi 9 preto vzbudzoval veľké očakávania. Podarí sa Xiaomi opäť dostať medzi tie najlepšie fotomobily? Áno, podarilo sa. Fotoaparát v modeli Mi 9 patrí určite medzi to najlepšie, čo môžeme v smartfónoch nájsť.

Nestratí sa ani v priamom porovnaní s najnovšími vlajkovými loďami od Samsungu či Huawei. Vzadu sa nachádzajú tri snímače. Hlavný ponúkne rozlíšenie až 48 megapixelov (8000 x 6000 pixelov, clona f/1.8), no štandardne vytvára 12 megapixelové fotografie. V aplikácii fotoaparátu si však môžete zvoliť aj maximálne rozlíšenie. K tomuto snímaču sa pridáva širokouhlý s rozlíšením 16 MP a clonou f/2.2 a tretím je zase 12-megapixelový teleobjektív s clonou f/2.2. Ten ponúkne dvojnásobné optické priblíženie.

Aplikácia, ktorá fotoaparát obsluhuje, je výborne odladená a ponúkne všetky funkcie, ktoré potrebujem. Fotoaparát rýchlo spustím dvojitým stlačením tlačidla Google Asistenta. Posunom prsta po displeji jednoducho prepínam medzi režimami (48 MP, Foto, Video, Slow motion, Pro a podobne). V pravej časti displeja sa nachádza tlačidlo, ktorým rýchlo prepínate medzi hlavným objektívom a teleobjektívom. Širokouhlý zase aktivujete tlačidlom nižšie.

Fotografiám počas pekného slnečného dňa nechýba dostatok detailov. Výborne využijete aj širokouhlý snímač, hlavne na fotografovanie väčších objektov, ktoré nemôžete oddialiť a chcete, aby sa do záberu vošli celé. Ani za zhoršených svetelných podmienok sa nová Mi 9 nestratí, aj keď, samozrejme, fotografie nie sú až také kvalitné. Napriek tomu, že chýba optická stabilizácia obrazu, sa jedná o veľmi slušné zábery.

Ultra-širokouhlý snímač
Hlavný snímač
Teleobjektív
Ultra-širokouhlý snímač
Hlavný snímač
Teleobjektív
Ultra-širokouhlý snímač
Hlavný snímač
Teleobjektív

Portrétový režim

Používanie portrétového režimu v Xiaomi Mi 9 je veľmi jednoduché. Už počas fotografovania si môžete nastaviť úroveň rozmazania pozadia. Tú následne doladíte po odfotení. Jednoducho tu môžete použiť aj rôzne efekty rozmazania, prípadne ďalšie zaujímavé farebné efekty. Samotné fotografie sú veľmi podarené. Objekt v popredí je pekne zaostrený a vo väčšine prípadov snímač dokáže veľmi dobre oddeliť zaostrenú a rozmazanú časť fotografie. Nie vždy sa to podarí, no to sa deje aj v prípade ostatných zariadení. V ukážkach nižšie je vidieť prirodzené rozmazanie, takmer maximálne rozmazanie a rovnako aj jeden zo zaujímavých efektov. Mimochodom, efekt môžete uložiť aj ako video súbor.

Selfie fotoaparát

Predný fotoaparát patrí medzi tie vydarenejšie. Jeho rozlíšenie je relatívne vysoké, až 20 megapixelov. No rozlíšenie samozrejme neurčuje kvalitu samotných fotografií. Tie sú mimochodom veľmi slušné. Ak máte dostatok svetla, môžete sa pripraviť na pekné zábery s množstvom detailov. Taktiež nechýba efekt rozmazania pozadia, ktorý funguje veľmi dobre. Neponúka síce možnosť doladiť si úroveň rozostrenia tak, ako predný fotoaparát, no to ani nie je nutné. Celkovo hodnotím predný fotoaparát veľmi pozitívne a smelo sa môže rovnať s tými najlepšími.

Video

Nahrávanie videa je ďalšou silnou zbraňou Xiaomi Mi 9. Zvládne 4K rozlíšenie pri 60 snímkoch za sekundu. Optická stabilizácia bohužiaľ chýba, no digitálna je na veľmi dobrej úrovni. Počas chôdze je trasenie obrazu eliminované výborne. Pred nahrávaním si môžete zvoliť objektív, pomocou ktorého budete nahrávať. K dispozícii je hlavný a ultra-širokouhlý. Počas samotného záznamu už medzi objektívmi prepínať možné nie je. Škoda.

Xiaomi Mi 9 nechýba ani obľúbené super-spomalené video. To dokáže nahrávať až s 960 snímkami za sekundu pri HD rozlíšení. Keď sa s takýmto videom trochu pohráte, môžete sa tešiť na skvelé zábery, ktoré určite ohúria okolie. Dĺžka nahrávania je značne limitovaná, jedná sa len o krátke zábery. Po nahratí si môžete z časovej osi vybrať úsek, ktorý bude spomalený, zvyšná časť videa sa prehrá štandardnou rýchlosťou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Za výdrž sa Mi 9 nemusí hanbiť

Xiaomi Mi 9 obsahuje batériu s kapacitou 3300 mAh. To je o 100 mAh menej, ako v modeli Mi 8. V praxi to ale rozhodne nie je cítiť. Xiaomi Mi 9 ponúka aj napriek nižšej kapacite batérie dlhšiu výdrž, ako jeho predchodca. Vďačí za to viacerým faktorom. Procesor Snapdragon 855 nie je len výkonný, ale aj úsporný. Taktiež Super AMOLED displej nie je najväčším žrútom energie. V neposlednom rade sa pod slušnú výdrž pripísala aj výborne odladená nadstavba MIUI.

Telefón počas testovania využívam, tak, ako by bol môj vlastný. To znamená, že v ňom mám SIM kartu a nainštalované sú všetky aplikácie, ktoré bežne využívam. Počas dňa uskutočním niekoľko hovorov, aktívne využívam chatovacie služby ako WhatsApp či Messenger. Na internet som pripojený prakticky neustále. Či už prostredníctvom Wi-Fi alebo mobilných dát. Čas strávim aj na Instagrame či Facebooku, pomocou smartfónu kontrolujem maily a odpovedám na ne. Charakterizoval by som sa ako náročný používateľ, ktorý síce nemá telefón v ruke non-stop, ale celý deň mi robí spoločníka. Pri takomto používaní vydrží Xiaomi Mi 9 deň absolútne bez problémov. A to tak, že večer mám kľudne dostatok energie na to, aby som bez nabíjačky vydržal aj druhý deň. Samozrejme, to by som sa musel v používaní trochu uskromniť. Trúfam si povedať, že stredne náročným používateľom (pokiaľ celý deň nehrajú hry) vydrží dva dni bez nabíjačky.

Veľmi rýchle nabíjanie

Samotné nabíjanie je poriadne. Avšak dodávaná nabíjačka nevyužíva potenciál smartfónu naplno. Jej výkon je 18 W, čo nie je málo, no Xiaomi Mi 9 zvláda až 27 W rýchle nabíjanie. Škoda, že výrobca takúto nabíjačku nepribalil. Na druhú stranu, s nabíjačkou v balení sa Xiaomi Mi 9 nabije len za hodinu aj 4 minúty, čím sa v našom rebríčku rýchlosti nabíjania dostal na prvé miesto. O to sa delí s Motorolou moto g7 plus. V teste rýchlosti nabíjania som nameral tieto hodnoty:

  • 15 min: 30 %
  • 30 min: 59 %
  • 45 min: 85 %
  • 60 min: 97 %
  • Celkové nabitie: 1:04 hod.

Na internete kolujú rôzne videá a testy rýchlosti nabíjania s 27 W nabíjačkou. Xiaomi Mi 9 sa s ňou údajne dokáže nabiť za približne hodinu. Rýchlosť nabíjania testujeme pravidelne pri všetkých recenzovaných smartfónoch. Kompletnú tabuľku rýchlosti nabíjania si môžete pozrieť tu. Novinku nabijete aj bezdrôtovo. Originálna 20 W bezdrôtová nabíjačka od Xiaomi stojí približne 20 – 25 eur. Bohužiaľ, tú k dispozícii nemám, takže rýchle bezdrôtové nabíjanie som otestovať nemohol.

Záverečné hodnotenie

Pokiaľ hľadáte plnohodnotnú vlajkovú loď za prijateľnú cenu, Xiaomi Mi 9 by mohol byť tou správnou voľbou. Oproti drahšej konkurencii síce niektoré funkcie chýbajú (vodeodolnosť, stereo reproduktory), no v ostatných parametroch sa im vyrovná. Výkonu je na rozdávanie, displej je veľmi pekný. Dizajnom sa na nič nehrá, čo je dobre. Fotoaparát patrí medzi tie najlepšie, výdrž príjemne prekvapila a poteší aj prítomnosť infračerveného portu. Problémom môže byť napríklad to, že zariadenie je k dispozícii maximálne so 128 GB úložiskom, čo nemusí stačiť každému. Navyše, pamäťové karty podporované nie sú. Avšak za cenu do 500 eur sa s týmito chybičkami krásy bez problémov dá existovať.

Náš tip
VIDEO | Xiaomi Mi 9: Vlastnosti vlajkovej lode s polovičnou cenou
Disqus Comments Loading...