RECENZIA Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019): Pre nenáročných pracantov

Samsung na našom trhu predáva okrem mimoriadne populárnych smartfónov aj modelové rady tabletov. Pre naozaj náročných používateľov je tu rad Galaxy Tab S, no a tým menej náročným postačí Galaxy Tab A. Práve tento tablet sa nám nedávno vo svojej Wi-Fi 10.1 verzii dostal do rúk. Rozhodli sme sa zistiť, komu všetkému bude stačiť a kto by mal siahnuť po jeho väčšom a vybavenejšom bračekovi.

Balenie: Len to, čo je nevyhnutné

Ak by ste od tohto modelu čakali čosi viac, asi by to bolo márne. Galaxy Tab A sme dostali v bielej krabici, na ktorej je dokonca znázornený. Okrem samotného tabletu chráneného jednoduchou látkou tu toho veľa nie je. Sklamaním môže pre niekoho byť, že Samsung Tab A nepodporuje pero S Pen. Ak si chcete kúpiť tablet práve kvôli stylusu, musíte si priplatiť.

Pod tabletom sa v krabici nachádza už len nabíjačka, ktorá nie je nijako extra rýchla, a USB-C kábel. Samsung je v tomto ohľade rozumný a aj lacnejšie zariadenia už ponúkajú moderný konektor. Chudobné balenie tabletu zakončuje ihla na vyberanie slotu a dokumentácia.

Konštrukcia a dizajn: Aj plastový môže byť pekný

Určite je vám jasné, že s takouto cenovkou musel Samsung niekde šetriť. Jednou z dobrých ciest, ako ušetriť na nákladoch, je použitie lacnejších materiálov. Zjavne aj túto cestu výrobca zvolil, keďže väčšiu časť tela Galaxy Tab A tvorí plast. Plastová je hlavne zadná stena, ku ktorej sa dostaneme o chvíľu.

Predná strana tabletu je pokrytá sklom. Primerane a rovnomerne hrubé rámiky sa tiahnu okolo celého displeja. V hornej časti nájdeme kameru, zvyšok rámikov je nevyužitý. Čítačku odtlačkov prstov by ste hľadali len márne. Hrubšie rámiky prispievajú k lepšiemu úchopu zariadenia, ktorý sme si pochvaľovali počas celej doby testovania. Tablet sa používa naozaj pohodlne a ku tejto stránke nemáme žiadne výhrady.

Zadná stena je po okrajoch zaoblená, takže sa s ňou zlievajú aj bočné steny. S plastovým telom dokázal Samsung ušetriť aj na hmotnosti, takže Tab A 10.1 má pri rozmeroch 149 x 245 x 7,5 milimetra iba 470 gramov Na pravej strane nájdeme tlačidlo napájania a pod ním aj reguláciu hlasitosti. Na ich divné poradie sme si chvíľu zvykali, a i tak sa nám občas stalo, že sme tablet zamkli namiesto toho, aby sa zvýšila hlasitosť.

Na ľavej strane sa nachádza slot na pamäťovú SD kartu, ktorou sa dá rozšíriť interná pamäť tabletu. V spodnej strane sa nachádza USB-C konektor obkolesený stereo reproduktormi. Konektor sa okrem nabíjania tabletu dá použiť aj na prenos dát z USB kľúča. V hornej stene nájdeme audiojack, cez ktorý sa dajú pripojiť slúchadlá. Okrem toho je tu už len vstup pre mikrofón.

Samotná zadná stena obsahuje okrem objektívu fotoaparátu len jeden anténový predel a nápis s logom výrobcu. Nápis nijako nevystupuje, ani nejakým spôsobom nekazí dojem z podareného dizajnu. Objektív fotoaparátu mierne vystupuje nad povrch tela, čím sa tvorí možnosť pre usádzanie prachu. Vyriešiť by to mohol jednoduchý obal.

Celkovo hodnotíme dizajn ako vydarený. Tabletu neublížil ani použitý plast – naopak hodnotíme toto riešenie ako výhodné, pretože hoci je plast náchylnejší na škrabance, počas používania sme nič také nepostrehli. Zariadenie dobre padne do ruky, príjemne sa drží a pracovalo sa s ním naozaj pohodlne. Za toto si Samsung zaslúži palec hore!

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Žiaden extra luxus, ale úplne postačí

Nový Samsung Galaxy Tab A ponúka používateľovi 10,1-palcový IPS LCD displej s rozlíšením Full HD. Netradičný pomer strán nám počas používania vôbec neprekážal a rýchlo sme si zvykli. Vďaka multitaskingu dokáže zobrazovať hneď niekoľko aplikácií, s ktorými sa dá výborne pracovať

Farebné podanie displeja hodnotíme kladne. Žiadne extra výhrady nemáme ani k viditeľnosti a na bežné kancelárske práce je tento zobrazovač viac ako uspokojivý. Poteší aj zabudovaný nočný režim, ktorý reguluje modré svetlo škodiace vášmu zraku. Túto funkciu nájdeme snáď vo všetkých výrobkoch Samsung.

Rámčeky okolo displeja sú akurát primerane veľké, keďže s tabletom sa musí aj manipulovať, a pre príliš tenké rámčeky by nebolo kde ho uchopiť. Zamrzí len nižší počet pixelov na palec, ktorý sa v tomto prípade zastavil na hodnote 224. Rozlíšenie Full HD je úplne dostatočné a raster si počas používania takmer vôbec nevšimnete. Možno si niekto bude dlhšiu dobu zvykať na netradičný pomer displeja strán displeja štyri ku trom, ale nemalo by to prekážať, keďže je tablet si rozumie aj s počítačovým zobrazovaním webových stránok

Výkon a pamäť: Aj tu sa šetrilo, ale nepostrehnete to

Samsung pri najnovšom 10,1-palcovom Galaxy Tab A vsadil na procesor z vlastnej dielne. Ide o Exynos 7904, ktorý je vyrobený 14-nanometrovou technológiou. Obsahuje osem jadier, z toho dve bežia na frekvencii 1,8 GHz a šesť z nich beží na nižšej frekvencii 1,6 GHz. O grafiku sa v tomto prípade stará procesor Mali- G71 MP2 a vy  jeho prácu oceníte hlavne pri prezeraní YouTube alebo internetu.

Do predaja sa dostali hneď dve pamäťové verzie, ktoré sa však odlišujú len veľkosťou operačnej pamäte. Nám sa do rúk dostala slabšie vybavená konfigurácia s 2 GB RAM a 32 GB úložiskom. Kto si chce priplatiť, bude mať k dispozícii verziu s 3 GB RAM, avšak úložisko je rovnaké. Našťastie výrobca nezabudol ani na slot na micro SD pamäťové karty, ktorými dokážete rozšíriť pamäť až o ďalších 512 GB. Ak by vás zaujímalo, ako si dokážu 2 GB RAM a procesor z dielne Samsungu poradiť s bežnými kancelárskymi operáciami, budete milo prekvapení.

Tablet bez problémov zvládal surfovanie na internete. Nezaváhal ani pri pozeraní videí na YouTube vo Full HD kvalite a milým prekvapením bolo aj hranie hry PUBG, ktorá tu bežala bez akýchkoľvek problémov. Celkovo tak Samsung papierovo na výkone Galaxy Tab A ušetril, ale v praxi to bežný používateľ nemá šancu ucítiť. Náročnejší možno postrehnú mierne záseky systému, avšak nie je to nič kritické, za čo by si od nás tablet zaslúžil pokarhať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Je to najlepšie, čo má k dispozícii

Samsung vsadil na to najlepšie, čo má momentálne k dispozícii. V najnovšom tablete Samsung Galaxy Tab A nájdete presne to, čo by ste hľadali v tablete z roku 2019. Android 9.0 Pie je tu prekrývaní nadstavbou One UI, ktorá sa Samsungu neskutočne vydarila a my sme si jej používanie veľmi rýchlo zamilovali aj na tablete. Všetko beží tak, ako má a za mierne záseky systému pravdepodobne môže len neodladený softvér, prípadne slabšia operačná pamäť zariadenia.

Nadstavba One UI, s ktorou budete mať pravdepodobne počas používania najviac dočinenia, je graficky veľmi dobré urobená a nechýba jej množstvo funkcií. Veľmi rýchlo si ich obľúbite. Nezabudlo sa ani na obľúbenú funkciu Androidu 9.0 – Digital Wellbeing. To vám meria strávený čas na vašom zariadení. Výborne sa dá odsledovať aj spotreba batérie a v nastaveniach nechýba kopec ďalších možností.

 

Čo sa týka systémových aplikácií, pochvaľujeme si nie len fotoaparát, ale aj galériu, hlasový záznamník a kopec iných, hoci zbytočne predinštalovaných aplikácií. Niektoré tam vôbec nemuseli byť, naopak niektoré nás potešili: napríklad balíček Microsoft Office. Predinštalovaných je aj kopec aplikácií od Google, vrátane služieb ako YouTube, Hudba Play, či Google Chrome.

Využiť môžete aj Prehliadač Samsung, ktorý je tu dokonca nastavený ako predvolený. My k nemu nemáme žiadne výhrady a ak sa rozhodnete pre jeho používanie, budete spokojní. No a v prípade, že vás zaujíma, ako často bude systém aktualizovaný, napriek tomu, že ide o lacnejšie zariadenie, Samsung by naň nemal zabudnúť, pretože už počas testovania nám dorazila jedna menšia aktualizácia s bezpečnostnou záplatou.

Android Pie prekrytý nadstavbu One UI bol teda naozaj dobrý ťah od výrobcu a v tomto tablete si ho veľmi rýchlo obľúbite. Pracuje sa s ním dobre. Za menšie záseky systému môže akurát mierna neodladenosť, prípadne nižší výkon samotného zariadenia. Nič fatálne to ale nie je a počas bežného a nenáročného používania si to ani nevšimnete.

Multimédiá: Zamilujete si ich, za túto cenu nedostanete nič lepšie

Samsung nezabudol ani na multimediálnu stránku pri novom Galaxy Tab A 10.1, keďže sa určite nájde veľa zákazníkov, ktorí si ho kúpia práve kvôli pozeraním filmov, videí, alebo surfovaniu na internete. Pekný displej, ktorý sme si spomínali vyššie, sme si obľúbili a pozerali sme na ňom seriály. Nezamrzelo nás ani surfovať na webe, či prezeranie sociálnych sietí ako Instagram.

Ten je síce divne roztiahnutý, ale zato nám to kompenzoval Google Chrome vo svojom webovom zobrazení, s ktorým sa pracuje oveľa lepšie hlavne ak využíva potenciál veľkej obrazovky. Z oblasti výkonu sa nemáme na čo sťažovať, za tieto peniaze a s takouto papierovou výbavou si Galaxy Tab A zaslúži pochvalu. Pretože nás príjemne prekvapil nielen pri hraní hier, ale aj pri bežných náročnejších operáciách, kedy ani raz nezaváhal a multitasking sme si mohli pochvaľovať rovnako ako celkový dojem z používania.

Najlepšie sú na tom reproduktory, ktoré disponujú softvérovou úpravou Dolby Atmos 3D. Vďaka tej je zvuk ešte o čosi objemnejší, a aj keď sú stredy a výšky dokonale vyladené, reproduktory strácajú v oblasti basov. Sú jednoducho neobjemné a výrazne slabšie. Inak sme ale boli príjemne prekvapení z toho, ako dobre dokáže tento  tablet hrať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Tento tablet rozhodne nie je určený na fotenie

Ak je niečo, v čom tablety oproti smartfónom naozaj zaostávajú, tak je to určite fotoaparát. Nie je to vôbec výnimka ani v prípade Samsung Galaxy Tab A 10.1. Jeden snímač na zadnej strane a jeden snímač na prednej strane podávali počas testovania maximálne priemerné výsledky.

Zatiaľ čo ten vzadu má rozlíšenie 8 megapixelov, disponuje automatickým zaostrením a clonou f/1.9, ten predný má rozlíšenie len 5 megapixelov a clonu f/2.2. Oba fotoaparáty podávajú sa dokonalých svetelných podmienok nadpriemerné výsledky. No s ubúdajúcim svetlom pribúda šum. Stráca sa kvalita a detaily a koniec koncov tento tablet určite nie je určený na fotenie nočných záberov. 

S výsledkami cez deň budete spokojní v prípade, že nemáte nič lepšie po ruke a tablet je vašou núdzovou voľbou. Ak ale máte smartfón, ktorý dokáže robiť pekné zábery, fotenie týmto Galaxy Tab A bude čisté mrhanie príležitosti. Čo sa týka selfie kamery, s rozlíšením 5 megapixelov poslúži najlepšie na videohovory. Video dokáže tento tablet nahrávať v maximálnom rozlíšení Full HD, čo ale úplne stačí. Videu chýba stabilizácia, preostrovanie je ešte ako tak v poriadku, ale celkový dojem z videá je maximálne priemerný a opäť platí, že ak máte po ruke váš smartfón, ktorý to dokáže lepšie, tablet ani neskúšajte.

Konektivita: Má kancelársku výbavu

Ak sa pýtate, čím všetkým dokáže v oblasti konektivity disponovať lacnejší tablet od spoločnosti Samsung, je toho celkom dosť. Niekoho môže prekvapiť najnovší Bluetooth vo verzii 5.0, dostalo sa aj na Wi-Fi, moderný USB-C konektor, ktorý môžete využiť vďaka USB-OTG na prenos dát. Spoľahnúť sa môžete aj na stereo reproduktory alebo GPS, a nakoniec je tu pomaly vymierajúci audiojack 3,5 mm. Na NFC sa zabudlo, ale pravdepodobne sa bez neho úplne bez problémov zaobídete, keďže platiť s tabletom neplánujete a na prenos súborov bude najlepší Bluetooth prípadne OTG prípojka.

Na GPS sa sťažovať nemôžeme, keďže tablet sme na turistiku nebrali. Na bežné určovanie polohy v Google mapách úplne postačí. Rýchlosť internetu je vysoká, celé pripojenie je plne dostačujúce na to, aby ste dokázali z tabletu nahrávať na internet fotky, dokumenty, prezerať dôležité články, alebo odpisovať na pracovné emaily. Ani po stránke konektivity tak Samsung tablet nezanedbal a my sme boli aj po tejto stránke opäť v spokojní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Dokáže prekvapiť milo aj nemilo

Počas používania Samsungu Galaxy Tab A sa vyskytlo niekoľko zaujímavých situácií. Napríklad jednou z nich bolo, že tablet pri bežnom prezeraní internetu – Instagram, YouTube a ostatných sociálnych sietí – dokázal vydržať na jedno nabitie aj niečo vyše dvoch dní. Naopak ho dokázalo veľmi rýchlo vyšťaviť pozeranie seriálu a už po dvoch hodinách mal tablet vyše 50 percent batérie dole a my sme už večeru museli siahnuť po nabíjačke. Mimochodom nie je nejako extra rýchla a tabletu trvá nabiť sa niečo vyše dvoch hodín. Aj tak ale podáva táto 6150 mAh batéria celkom dobré výsledky a s je výdržou budete spokojný. V prípade, že nie ste nejaký náročný používateľ alebo hráč.

Samsung Galaxy Tab A: Záverečné hodnotenie

Ak sa pýtate, komu by sme tento tablet odporučili, sú to určite nenáročnejší používatelia, ktorí vidia svoje bežné používanie vo väčšej obrazovke, väčšom displeji kvôli obsahu, ktorý na neho chcú prezerať. V prípade, že ste vášnivý hráč prípadne fotograf, určite vám Galaxy Tab 10.1 neodporúčame. Pretože na to tablety koniec koncov ani nie sú. Tento tablet sa nezadýcha, je spoľahlivý aj pri náročnejších operáciách. A v prípade, že nechcete do tabletu investovať neskutočné stovky eur, ale sa spokojíte s menšou operačnou pamäťou a slabším procesorom, je Samsung Galaxy Tab A 10.1 tá správna voľba.

Disqus Comments Loading...