RECENZIA Samsung Galaxy A80: Otočka sem, otočka tam

Samsung Galaxy A80 patrí medzi najzaujímavejšie zariadenia kórejského výrobcu v tomto roku. Jeho hlavnými tromfami sú veľký bezrámikový displej, ktorý v sebe neskrýva žiadny výrez, a tiež netradičný otočný fotoaparát. Tieto prvky sa však v nemalej miere podieľajú aj na vyššej cene zariadenia. Samsung Galaxy A80 teda svojou cenovkou patrí do kategórie prémiovejších zariadení. To či do nej ale skutočne patrí, sa dozviete v práve začínajúcej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a Dizajn: Činku už nebudete potrebovať

Okrem veľkého displeja a celkovo veľkých rozmerov zariadenia, vás ako prvé upúta jeho hmotnosť. 220 gramov je poriadne veľa. A je to cítiť či už v ruke alebo vo vrecku. Samsung Galaxy A80 nie je smartfón pre každého. Skôr sa hodí do poriadnych chlapských rúk. Rozmery sú 165,2 x 76,5 x 9,3 mm. Toto zariadenie je nielenže veľké, ale aj hrubšie, ako dnes býva štandardom.

Ale aby som len nekritizoval, na veľkosť si zvyknete rýchlo. Vyššia hmotnosť tomuto telefónu celkom svedčí a pridáva na dobrom pocite z kvalitne spracovaného kusu hardvéru. Aj napriek celkovým rozmerom sa Samsung Galaxy A80 dobre drží v ruke. Jednoručné ovládanie ale, samozrejme, nie je veľmi pohodlné. Zadná strana je k okrajom zaoblená, čo určite vítam. Kvalita spracovania je veľmi dobrá, použitými materiálmi je kov a sklo.

Rozmiestnenie tlačidiel je štandardné. Samsung tu nijako neexperimentoval. Zapínacie tlačidlo sa nachádza vpravo, ovládače hlasitosti zase vľavo. Nahmatanie všetkých troch tlačidiel je veľmi jednoduché, rovnako aj ich obsluha. Kladú priam ideálny odpor a ich používanie je bezproblémové. Asi najzaujímavejšia je spodná strana zariadenia. Nachádza sa tu USB-C konektor, mriežka reproduktora a slot na SIM kartu.

Horná strana je prázdna a zadná neponúka okrem zaujímavo riešeného fotoaparátu tiež nič nezvyčajné. Spomenúť musím ešte to, že zariadenie je celkom šmykľavé a zachytávanie odtlačkov prstov mu tiež nie je cudzie. Ak teda budete chcieť mať svoj smartfón stále krásne nablýskaný, každodenné čistenie bude skôr rutinou. Odporúčam vám tiež dokúpiť si k tomuto telefónu nejaký ochranný obal, keďže sklo je známe svojou krehkosťou.

Po stránke dizajnu musím A80-ku pochváliť minimálne za to, že sa nebojí byť iná. Nezapadá veľmi do dizajnového jazyka ostatných model radu A, no to nie je vôbec zlé. Kým zadná strana pôsobí na prvý pohľad decentne a nie veľmi zaujímavo, predná strana je pravým opakom. Fakt, že neobsahuje výrez a ani hrubé rámiky jej pridáva na elegancii a nadčasovosti. Na druhú stranu ale toto riešenie prináša jeden kompromis. Ten spočíva v absencii LED svetla upozornení a klasického hovorového reproduktora.

Spracovanie otočného fotoaparátu

Ako už bolo spomenuté, najväčšou pýchou tohto telefónu je celkom určite otočný fotoaparát. Jeho hlavnou výhodou je to, že vám umožní vytvárať rovnako kvalitné snímky pri normálnom fotení, ako aj v selfie režime. Vaše svojky teda môžu byť vďaka tomu kvalitnejšie a ostrejšie než tomu bolo doteraz. Narozdiel od modelu Asus Zenfone 6, ktorý taktiež obsahuje otočný snímač, sa Samsung rozhodol ísť trochu komplikovanejšou, no zato efektnejšou cestou.

Fotoaparát sa teda nepreklopí hneď, ale urobí tak až po tom, ako sa z konštrukcie vysunie posuvná časť. Tá sa posúva po koľajniciach a akonáhle dosiahne svoj najvyšší možný bod, preklopí otočný modul fotoaparátu. Celý proces trvá zhruba dve sekundy. Nie je to teda najmenej, no ide o daň za to, že si budete môcť zhotoviť extrémne kvalitné selfiečka. Mechanizmus je spracovaný dobre a nemusíte sa báť toho, že by bola výsuvná časť labilná.

Na mieste drží ako prikovaná a len tak z neho určite nevypadne. Treba ale povedať, že je proces vysúvania trochu hlučný. Ak si teda budete robiť fotky niekde na verejnosti, je celkom možné, že na seba upútate neželanú pozornosť. Inak, oceňujem bezpečnostnú fičúrku, ktorá k takémuto riešeniu konštrukcie jednoducho patrí. Reč je o automatickom skrytí fotoaparátu v prípade, že vám telefón vypadne z rúk. Takto sa teda modul fotoaparátu ochráni pred prípadným poškodením.

Ochrániť sa však veľmi nedokáže pred nečistotami a prachovými časticami, ktoré sa na posuvný mechanizmus lepia viac než by bolo pekné. Pri našom redakčnom testovaní to síce nespôsobilo žiaden mechanický problém, no ten z dlhodobého hľadiska môže veľmi jednoducho prísť. Stačí, aby sa zopár zrniek piesku dostalo tam, kam sa dostať nemajú a nešťastie je na svete. V lepšom prípade bude pri vysúvaní modulu všetko nechutne škrípať a v tom horšom sa modul nebude vedieť pohnúť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: S jednou dočasnou chybičkou krásy

Medzi hlavné výhody novinky by som, aspoň podľa papierových prepokladov, mohol s kľudným svedomím zaradiť aj Super AMOLED displej. Má obrovskú 6,7-palcovú uhlopriečku, ktorá nie je absolútne ničím narušená. Takto to má vyzerať, žiaden výrez či väčšia brada. Pomer strán činí 20:9, takže je panel aj poriadne širokouhlý. No a aby som nezostal nič dlžný, rozlíšenie je 2400 x 1080 pixelov. Celková jemnosť sa zastavila na hodnote 393 ppi a z hľadiska ostrosti nemám modelu A80 čo vytknúť.

Dosť bolo ale technických špecifikácií, poďme sa na displej pozrieť reálne, a teda okom bežného používateľa. Panel ponúka výborné farby, z ktorých najviac zaujme sýta čierna. Dobrá viditeľnosť na priamom slnku je už u Samsungu štandardom. O pozorovacích uhloch sa tiež nebudem rozpisovať, sú jednoducho výborné. Napriek tomu ale displej nie je úplne dokonalý, aj keď zase od dokonalosti nemá ďaleko.

Celkový dojem z neho totiž narušil jeden nešťastný problém, ktorým spočíva v preblikávaní obrazovky. Ide v zásade o to, že z času na čas displej nárazovo zmení intenzitu jasu. O tomto probléme už na internete písalo viacero používateľov a je ho možné vyriešiť soft resetovaním zariadenia. Keďže teda ide o softvérovú a nie hardvérovú chybu, Samsung ju určite čoskoro vyrieši nejakou opravnou aktualizáciou.

Nadstavba One UI od Samsungu už štandardne ponúka viacero možností nastavenia displeja. Chýbať nesmie obľúbený nočný režim, ktorý šetrí batériu, prítomný je aj filter modrého svetla a používateľ má na výber z dvoch režimov zobrazenia. V prípade, že si zvolí sýte farby, môže si obraz ešte viac prispôsobiť a zvýrazniť teplé či studené farby.

Skener odtlačkov

Tak ako väčšina Samsung smartfónov z tohto roka, aj Samsung Galaxy A80 obsahuje skener odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený pod displejom. Ide o optický skener, takže zabezpečenie nie je až také dokonalé ako je tomu v prípade série Galaxy S10. Dokonalá ale nie je ani rýchlosť a spoľahlivosť. Občas som potreboval na úspešné odomknutie priložiť prst viackrát a občas som bol dokonca nútený naťukať číselný kód. Časom sa ale

Výkon a pamäť: Takmer to najlepšie

Povedzme si pravdu, ak si niekto kupuje telefón za viac ako 600 €, tak očakáva, že mu ponúkne výkonnostnú rezervu aspoň na najbližšie dva roky. Takúto rezervu, našťastie, model A80 ponúka. Aj keď nevyužíva ten úplne najvýkonnejší procesor na trhu, rozhodne sa nemá za čo hanbiť. V jeho útrobách totiž tlčie 8-jadrový Snapdragon 730, ktorý je najvýkonnejším procesorom vyššej strednej triedy. Jeho sila sa prejavuje nielen v benchmarkoch, ale aj pri práci so samotným telefónom.

Tá je svižná a otvárenie aplikácií je bezproblémové. Taký je aj multitasking, ktorý funguje skvelo najmä vďaka štedrej porcii operačnej pamäte. Zastavila sa na 8 GB, pričom interné úložisko je schopné poňať až 128 GB dát. Narozdiel od väčšiny Samsung smartfónov však A80 neobsahuje slot na microSD kartu. Musíte sa teda pripraviť na to, že úložisko rozšírite iba núdzovo cez OTG redukciu.

Náruživí hráči mobilných hier zaručene ocenia výkonný grafický akcelerátor Adreno 618. Ten im umožní hrať aj tie graficky najnáročnejšie tituly. Zopár z nich som si na smartfóne Samsung Galaxy A80 zahral aj ja a všetky bežali ako po masle. Hra PUBG Mobile si napríklad sama zvolila najdetailnejšie grafické nastavenia, na ktorých šliapala bez neželaných spomalení a zásekov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Nadstavbu One UI si zamilujete

Skúsenejším používateľom telefónov asi netreba dvakrát hovoriť, že systémová nadstavba Samsungu nikdy nebola úplne dokonalá. Musím ale povedať, že najnovšia verzia nadstavby s názvom One UI má k dokonalosti poriadne blízko. Oproti predchádzajúcim verziám je značne jednoduchšia, elegantnejšia a používateľsky prívetivejšia. Je špeciálne prispôsobená tak, aby ste toho mohli čo najviac vykonať len za pomoci jednej ruky.

Takmer všetky ovládacie prvky sú teda umiestnené v dolnej časti obrazovky, kde vám prirodzene dočiahne palec. Vďaka tomu sa aspoň z časti dalo Samsung Galaxy A80 ovládať jednou rukou. Aj keď, ako som už povedal, nebolo to veľmi pohodlné. Podstatne pohodlnejšie to bolo však po zapnutí režimu ovládania jednou rukou. Ten zmenší rozhranie k pravému alebo ľavému dolnému rohu displeja a vy tak budete obsluhovať rovnako veľké zariadenie len s menšou pracovnou plochou.

Toto však nie je ani zďaleka jediná užitočná funkcia, ktorú nadstavba One UI ponúka. Rovnako som ocenil aj Always On displej. Ten padne vhod najmä kvôli absencii LED svetla upozornení. Ďalej stojí za zmienku možnosť prispôsobenia rozhrania prostredníctvom tém, ktoré sú používateľov dobre známe. Okrem toho ale Samsung Galaxy A80 obsahuje aj nočný režim, ktorý prepne grafické rozhranie zo svetlých do tmavých farieb.

Šetrí sa tým nielen energia, ale aj váš zrak. V nastaveniach možno objaviť aj prispôsobenie navigačného panela. Ten sa dá nahradiť navigačnými gestami, ktoré po zapnutí poskytnú ešte viac voľného priestoru pre displej. V systéme je, samozrejme, obsiahnutý aj inteligentný pomocník Bixby. Ten však stále plnohodnotne funguje len v niekoľkých jazykoch a Slovenčina medzi nimi nie je.

Nadstavba od Samsungu vám umožní ešte aj naklonovať si komunikačné aplikácie pre správu viacerých účtov a život s telefónom vám zjednodušia aj rôzne gestá. Poteší zobudenie zdvihnutím  zariadenia či dvojitým poklepaním po displeji, ale aj jednoduché stíšenie. To sa dá ideálne využiť pri rannom budíku alebo v čase, kedy vám niekto zavolá nevhod. Jednoducho prevrátite telefón displejom nadol a ten následne prestane vyzváňať.

Z hľadiska stability a svižnosti tiež nedokážem systému niečo vytknúť. Počas môjho testovania bežalo všetko hladko ako po masle a nebol som svedkom žiadnych zásekov, spomalení či nebodaj pádov aplikácií. Zároveň som sa ale nedočkal ani žiadnej aktualizácie systému, ktorá by vyriešila napríklad spomínaný problém s displejom. Podľa našich informácií ale na nej už v tejto chvíli výrobca pracuje.

Multimédiá: Čím viac, tým lepšie

Najlepšie vybavený telefón modelového radu A od Samsungu je doslova predurčený na konzumáciu všakovakého multimediálneho obsahu. Je tomu tak najmä kvôli jeho obrovskému displeju, na ktorom sa filmy, videá a fotografie prezerajú parádne. Svojou troškou sa na tom podieľa aj takmer cinematický pomer jeho strán. Čo sa týka audia, tam je to už o málinko horšie. Galaxy A80 obsahuje len jeden reproduktor. Hrá dostatočne hlasno a vcelku kvalitne, no na najvyššej hlasitosti je počuť viaceré nedostatky.

Zvuk je v tejto polohe plochý a odporúčam vám teda hlasitosť nastavovať maximálne na 90 %. Do tejto úrovne sa počúva oveľa príjemnejšie, pričom v nej pozornejšie ucho zaregistruje aj nejaké tie basy a celkom slušné výšky. Stále ale platí, že vám kvalitnejší zážitok z počúvania zaistia slúchadlá. Jedny sú pribalené aj v základnom predajnom balení. Ide o štuplíkové slúchadlá s USB-C koncovkou, keďže Samsung Galaxy A80 neobsahuje 3,5 mm audio jack.

Na moje prekvapenie hrajú veľmi dobre a dovolím si tvrdiť, že drvivá väčšina používateľov s nimi bude viac ako spokojná. Tí ostatní si však pravdepodobne budú musieť dokúpiť redukciu z USB-C na audio jack, keďže tá sa v balení nenachádza. Rovnako ale môžete počúvať hudbu aj bezdrôtovo vďaka Bluetooth technológii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Hovoriaci displej

Povedzme si pravdu, konektivitu v smartfóne väčšinou takmer nikto nerieši. Je to tak až do momentu, kedy s ňou nie sú vyslovene nejaké problémy. Pri smartfóne Samsung Galaxy A80 sa takéto problémy neobjavujú, čo je určite šťastná správa. Spoľahlivo sa tak pripojíte na všetky možné siete. Bez akýchkoľvek problémov vám bude fungovať Wi-Fi, keďže sa dostalo na podporu štandardov Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a samozremosťou je aj dual-band, Wi-Fi Direct a hotspot.

To isté platí aj pre pripojenie Bluetooth, ktoré je v Galaxy A80 zahrnuté vo verzii 5.0. Môžete teda prehrávať hudbu cez dve zariadenia súčasne. Samsung Galaxy A80 nedáva priestor na zaváhania ani z hľadiska GPS pripojenia, ktoré je doslova špičkové. Navigovanie pomocou tohto telefónu je bezproblémové a napojenie na satelity prebieha behom niekoľkých sekúnd. K dispozícii je GPS spolu s A-GPS GALILEO, GLONASS aj BDS. No a nie je žiadnym prekvapením, že spoľahlivo funguje aj pripojenie na mobilné siete.

K nim sa navyše môžete pripojiť aj cez dve SIM karty naraz, keďže sa A80-tka predáva s podporou funkcie DualSIM. Inak, ak ste túto recenziu doposiaľ čítali pozorne, tak ste možno zachytili informáciu, že tento telefón neobsahuje klasický hovorový reproduktor. Miesto toho má reproduktor zabudovaný v displeji, ktorý prostredníctvom vibrácií produkuje zvuk. Toto riešenie je šikovné a funguje celkom dobre. V hlučnejšom prostredí však nie je druhú stranu počuť úplne čisto a v tomto je o málinko lepší reproduktor klasický.

Fotoaparát: Hlavné lákadlo

Samsung Galaxy A80 bol vôbec prvým telefónom na svete, ktorý ponúkol plne automatickú otočnú kameru. Predbehol tak Asus Zenfone 6, ktorý bol oficiálne predstavený až o mesiac neskôr. Aby toho nebolo málo, bol to zároveň jeden z prvých smartfónov, ktorý využíval 48 MPx hlavný snímač. Ten disponuje clonou f/2.0 a PDAF zaostrovaním, pričom predvolene kombinuje štvoricu pixelov do jedného. Výsledné snímky majú teda “len” 12 MPx, no vďaka tejto kombinácii dokážu zachytiť viac svetla. V preklade to znamená, že hlavný snímač takto môže podávať lepšie výsledky v horších svetelných podmienkach.

No a nie je tomu tak len z hľadiska teórie, ale aj z hľadiska praxe. V noci sa dajú s modelom Galaxy A80 zhotoviť viac ako obstojné zábery, za ktoré sa nebudete musieť hanbiť. Nemajú veľa šumu a často sú svetlejšie než to, čo uvidíte voľným okom. Nočné zábery však mohli byť ešte o čosi lepšie, keby tento telefón obsahoval optickú stabilizáciu obrazu. Tá by nočnému režimu prospela, keďže by následne mohla byť automaticky zvolená dlhšia uzávierka a zábery by boli ešte o čosi svetlejšie a detailnejšie.

Počas dňa, a teda v lepších svetelných podmienkach, sú zábery taktiež vysoko nad priemerom. Disponujú verným podaním farieb, dobrou ostrosťou a schopným dynamickým rozsahom. Ten však nie je dokonalý a v istých scénach sa stretnete s prepálenými bodmi či presvetlenou oblohou. Keď už je reč o scénach, Samsung Galaxy A80 ich dokáže automaticky rozoznať až 30 a prispôsobiť im isté nastavenia. Toto rozpoznanie funguje vcelku dobre a nie ja také agresívne ako je tomu v prípade niektorej konkurencie.

Inak ešte samozrejme musím spomenúť aj ďalšie dva snímače, z ktorých je jeden širokouhlý a druhý ToF 3D. Širokouhlý disponuje uhlom záberu 123°, clonou f/2.2 a 8 MPx rozlíšením. Podľa technických parametrov teda ide o ten istý snímač, ktorým disponuje napríklad aj podstatne lacnejší model Galaxy A50. Jeho kvalita teda nie je vyložene zlá, no v smartfóne s cenovkou presahujúcou 600 € by som už čakal niečo lepšie. Aj tento fotoaparát ale spĺňa svoj hlavný účel a poskytne vám na svet pohľad z inej perspektívy.

ToF snímač sám o sebe fotografie neprodukuje. Ten len pomáha určovať vzdialenosť od fotografovaných objektov, vďaka čomu umožňuje vytvárať napríklad kvalitnejšie portrétové fotografie a videá. Zároveň ale dokáže pomôcť nádejným domácim kutilom, keďže zvláda meranie vzdialeností, obsahu a obvodu. Umožňuje to aplikácia Rýchle meranie, ktorá funguje veľmi dobre a môže byť poriadne užitočným nástrojom.

O seflie fotkách by som za normálnych okolností v tomto prípade ani nemusel hovoriť. Mali by byť totiž rovnako kvalitné ako tie, ktoré vytvoríte, keď je foťák otočený vzadu. No a ony aj také kvalitné sú, len s istými rezervami. Z neznámeho dôvodu totiž v selfie režime nefunguje automatické zaostrovanie, čo je poriadna škoda. Škoda je aj to, že s otočným modulom nemôžete nijako špeciálne manipulovať. Nemôžete ho ani otočiť do vami zvoleného uhlu, keďže by mu vo výhľade bránila konštrukcia. V tomto smere bol teda Asus Zenfone 6 o kúsok ďalej.

Čo sa videa týka, to možno nahrávať najviac v 4K rozlíšení, a to pri 30 snímkoch za sekundu. V tomto rozlíšené sa ale musíte vzdať stabilizácie obrazu. Tá je dostupná len vo FullHD videu, pričom ide o stabilizáciu elektronickú. Ešte raz ale spomeniem režim dynamického zaostrenia, ktoré rozmaže pozadie za nahrávaným objektom. Nie vždy dokáže spoľahlivo identifikovať hrany, no napriek tomu dostáva táto funkcia odo mňa palec hore.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Len jemný nadpriemer

Hoci Samsung Galaxy A80 váži ohromných 220 gramov, obsahuje “len” 3700 mAh batériu. Najväčšiu časť hmotnosti teda s veľkou pravdepodobnosťou netvorí akumulátor, ale pohyblivý mechanizmus fotoaparátu. Napriek tomu ale hodnota 3700 mAh nie je najmenšia a na jemne nadpriemernú výdrž bohato postačuje.

Aj napriek ohromne veľkému a jasnému displeju vám tak A80-tka vydrží bez väčších problémov jeden celý deň. Druhý by som už ale bez pripojenia nabíjačky veľmi neriskoval. Pri mojom používaní, ktoré zahŕňalo najmä prehliadanie internetu, a sociálnych sietí či občasné prezeranie videí, sa tento telefón dostal cez hranicu 4 hodín SOT.

Nie je to teda nijako veľa, no ani málo. Samsung už tradične integroval do systému aj režimy šetrenia energie, s ktorými môžete výdrž o čosi predĺžiť. Nabíjanie funguje len cez kábel a bezdrôtovo v tomto prípade nepochodíte. Na druhú stranu je aspoň nabíjanie celkom rýchle a za 30 minút nabijete baterku z nuly až na 52 %. Nabitie do plnej kapacity potom trvá presne 94 minút.

Samsung Galaxy A80: Záverečné hodnotenie

Vôbec najvybavenejšie Áčko v histórii Samsungu môžem bez výčitiek označiť za podarený telefón. Má totiž prvotriedne spracovanú konštrukciu s elegantným dizajnom, ktorý priťahuje pohľady okolia. Zároveň má veľmi kvalitný a veľký displej so zabudovaným skenerom odtlačkov a hovorovým reproduktorom. Po tejto stránke je teda A80-tka prispôsobená tým najmodernejším trendom. Jeden trend sa však snaží aj tvoriť.

Hovorím o otočnom fotoaparáte, ktorý je v dnešných smartfónoch stále poriadnou raritou. Jeho využitie pritom dáva skutočne veľký zmysel, keďže prináša veľké množstvo výhod a len jednu jedinú nevýhodu. Výhody spočívajú v tom, že takto vytvoríte rovnako kvalitné snímky aj v selfie a aj klasickom režime a taktiež v tom, že vďaka tomuto riešeniu možno úplne eliminovať výrezy a výseky v displejoch.

Na druhú stranu ale takéto pohyblivé časti majú svoju životnosť a iba čas ukáže, ako dlho vydrží modul fotoaparátu na smartfóne Samsung Galaxy A80. Inak mi ale nedá nepochváliť aj odladenie systému a dostatočný výkon. Mierne ma však sklamala výdrž batérie a kvalita širokouhlého snímača. Vzhľadom na vysokú cenovku zariadenia to teda mohlo byť po týchto stránkach o čosi lepšie.

Disqus Comments Loading...