RECENZIA Huawei P30 Pro: Priblíži vám dokonalosť

Zdroj: Matúš Kapusta

Pre recenzentov mobilných zariadení je jar jedným z najkrušnejších období v roku. Spoločnosti sa snažia predstaviť svoje novinky hneď v prvých mesiacoch, aby do leta oslovili čo najväčšie množstvo zákazníkov. Platí to pre väčšinu výrobcov, no zariadenia niektorých spoločností sú predsa len očakávané trošku intenzívnejšie. Bez debaty to platí aj o novej vlajkovej lodi spoločnosti Huawei, ktorá sa v posledných mesiacoch etablovala na pozícii druhého najväčšieho výrobcu smartfónov na svete. Je preto logické, že očakávania od jej TOP modelov sú vysoké. Naplniť sa ich snaží novinkou Huawei P30 Pro.

Balenie: Žiadne veľké prekvapenie

Balenie v porovnaní s vlaňajšou vlajkovou loďou sa prakticky zmenilo a ak hej, tak mierne k horšiemu. Nenájdeme v ňom totiž redukciu z USB-C konektoru na 3,5mm jack pre slúchadlá. To je jasný znak toho, že výrobca vidí budúcnosť práve v tomto type pripojenia. Okrem toho je však obsah balenia totožný s tým vlaňajším – USB-C kábel, napájací adaptér, nástroj pre výber SIM karty a priesvitný silikónový obal. A ešte telefón. Ten je tam tiež.

Konštrukcia a dizajn: Keď sa dve série snúbia do jednej

V minulosti sme sa pri každej príležitosti zástupcov spoločnosti Huawei pýtali na to, aký vidia hlavný rozdiel medzi sériami Mate a P. Kedysi sme dostali odpovede typu “Mate je pre technologických nadšencov, P je štýlovejší”. Najnovšie tvrdenie hovorí o tom, že “Mate je biznisový telefón, P séria je zameraná na fotografiu”. Nikdy sme sa s týmito odpoveďami nestotožňovali a Huawei P30 Pro nás v našom presvedčení iba utvrdil.

Ak by sme mali v krátkosti charakterizovať jeho dizajn, tak je to jednoznačne kombinácia vlaňajších modelov Huawei P20 Pro a Huawei Mate 20 Pro. Teda žiaden z argumentov tu neuspeje – Huawei jednoducho dvakrát za rok vyprodukuje najlepší telefón, aký v danej chvíli dokáže. V súčasnosti kolobeh vychádza tak, že séria Mate je inovatívnejšia a vždy ako prvá prináša novú generáciu procesoru. Novinky ale musí priniesť aj nové P-éčko, a tak je zrejmé, že neobstojí ani argument toho, že Mate je vždy ten najlepší.

Huawei P30 Pro spravil obrovský krok vpred oproti modelu P20 Pro. Oproti Mate-u je to už ale iba krôčik, aj keď dobrým smerom. Vpredu stále nájdeme výrez, no poteší jeho dramatické zmenšeniu oproti P20 Pro, ale najmä Mate 20 Pro. Vďaka tomu v notifikačnej lište uvidíte oveľa viac upozornení ako v predchádzajúcich modeloch a aj pri práci s telefónom je výrez menej rušivý, resp. si naň zvyknete ešte rýchlejšie. Nenájdeme tu ale klasický reproduktor, ale zvuk je prenášaný vibráciami na displeji.

V ostatných smeroch je displej veľmi podobný tomu, ktorý nájdeme na Mate 20 Pro – má zaoblené rohy aj bočné hrany a absolútne minimálny rámik. Výraznejšie zmeny však nájdeme na bočných stranách, a to najmä hore a dolu. Tieto steny sú zrezané a ponúkajú tak zaujímavú zmenu oproti viacerým posledným modelom, ktoré sa akýmkoľvek ostrejším hranám skôr vyhýbali.

Zmenu vítame, telefón sa v ruke drží rovnako dobre a o čosi lepšie vyzerá. Rozloženie ďalších prvkov je veľmi podobné modelu Mate 20 Pro. Hore stále nájdeme okrem mikrofónu aj IR vysielač pre ovládanie spotrebičov v domácnosti, dole zasa zásuvku na SIM karty, resp. NM pamäťovú kartu, USB-C konektor a mriežku reproduktoru. Vpravo sa nachádzajú štandardné tlačidlá napájania a ovládania hlasitosti, ktoré ale musíme skutočne pochváliť. Majú extrémne zadosťučiňujúcu odozvu pri stlačení a tlačidlo napájania má aj v tomto prípade pekný farebný akcent, ktorý na našom testovacom čiernom modeli skutočne vyniká.

Azda najzaujímavejšou stranou je tá zadná. Práve tu nájdeme posledné stopy dizajnu vlaňajšieho modelu Huawei P20 Pro, a to práve vo vertikálnom rozložení fotoaparátov v ľavom hornom rohu. Snímače sú tu hneď štyri, klasický a širokouhlý nijako nevyčnievajú zo zaužívaných konvencií, no ďalšie dva sú špeciálne. 5-násobný optický zoom je zabezpečený periskopickým riešením. Elementy fotoaparátu sú uložené vertikálne v tele telefónu a celej zostave pomáha miniatúrne zrkadlo vnútri. Tento fotoaparát má narozdiel od ostatných štvorcový tvar.

Posledný snímač je miniatúrny. Ide o tzv. ToF (Time-of-Flight) fotoaparát, ktorý má aj špeciálne poslanie. Jeho jedinou úlohou je zaznamenávať hĺbku poľa okolitej scenérie. Tieto dáta sú potom využité pri práci s rozšírenou realitou či portrétovým režimom. Nad ním nájdeme ešte aj duálny LED blesk.

Jedna veľká zmena v prípade Huawei P30 Pro však prebehla vo vnútri. Na mysli máme vibračný motorček, ktorý je kompletne odlišný od tých, s ktorými sme mali dočinenia v posledných modeloch Huawei. Tento je o úroveň lepší – vibruje dostatočne intenzívne na to, aby ste to cítili vo vrecku nohavíc, no zároveň dostatočne jemne na to, aby vám telefón nezačal skákať po stole tak, ako sme boli často zvyknutí v posledných modeloch Huawei. Tento neduh však ani zďaleka nie je špecifický iba pre tohto výrobcu. Sme však veľmi radi, že Huawei vypočul nie len naše prosby a P30 Pro ponúka moderný, oveľa príjemnejší vibračný motorček vo vnútri.

Na pohľad aj pocit je Huawei P30 Pro veľmi podobný vlaňajšiemu modelu Mate 20 Pro. Má rozmery 158 x 73,4 x 8,4 mm a hmotnosť 192 gramov. Ide tak o väčšie zariadenie s moderným natiahnutým displejom a sklenenou konštrukciou spredu aj zozadu. Nechýba ale ani odolnosť voči vode a prachu s certifikátom IP68, takže konštrukcii ako takej nemáme veľmi čo vytknúť.

Hneď pri pohľade na telefón však vidíme, že zmien je oproti posledným modelom akosi menej. Huawei Mate 10 Pro bol zariadením, ktoré odštartovalo úspech spoločnosti v segmente vlajkových lodí. Telefón za to okrem iného vďačil práve obrovskému posunu v dizajne aj výbave. Ďalší model, iba o niekoľko mesiacov neskôr predstavený Huawei P20 Pro, zasa priniesol obrovskú zmenu ako oproti Mate 10 Pro, tak aj dramatický skok voči P10-ke. Vlani na jeseň sme preto s napätím očakávali, či Huawei dokáže znovu takto inovovať, aj keď sa zdalo, že už nemá kam. Celej verejnosti však vyrazil dych novým modelom Huawei Mate 20 Pro, ktorý posunul latku znovu výrazne vyššie.

Teraz sa však zdá, že aspoň v prípade modelu P30 Pro už také obrovské inovácie čakať nemôžeme. Je zrejmé, že nie je možné ponúknuť úplne nový dizajn každého pol roka a zdá sa, že už aj Huawei narazil na strop, od ktorého môže ponúkať iba iteratívne zlepšenia. Teda aspoň kým sa nedočkáme rozšírenia skladacích telefónov.

Biometria – Skener v displeji a 2D skenovanie tváre

S meniacim sa tvarom či spracovaním displeja súvisia aj zmeny v biometrickom zabezpečení smartfónov. Kým vlaňajší P20 Pro mal klasický skener odtlačkov pod displejom, Mate 20 Pro na jeseň predstavil kombináciu skeneru odtlačkov v displeji a 3D skenovania tváre. Huawei P30 Pro ponúka akýsi kompromis medzi týmito dvomi modelmi – nechýba moderný skener odtlačkov priamo v displeji, no nájdeme tu iba 2D skenovanie tváre.

To je menej bezpečné a horšie funguje v noci, alebo práve naopak, v príliš intenzívnom protisvetle. Práve v týchto podmienkach sme počas nedávnych slnečných dní mali s odblokovaním tvárou neraz problém. Pri bežných podmienkach bolo odblokovanie tvárou relatívne rýchle a v drvivej väčšine prípadov nám aj táto forma zabezpečovania fungovala dobre.

Na druhej strane, skener odtlačkov fungoval výrazne lepšie ako v prípade Mate 20 Pro. Je umiestnený trošku nižšie v displeji, čo nám ale neprekážalo. Oveľa dôležitejšie bolo, že skenovanie bolo výrazne rýchlejšie a presnejšie.

V prípade modelu Mate 20 Pro sme po niekoľkých týždňoch používania museli odznova zaznamenať náš odtlačok a do dnešného dňa nie je tak spoľahlivý, ako ten na P30 Pro. Práve vďaka lepšiemu skeneru odtlačkov nám tak menej spoľahlivé odblokovanie tvárou až tak neprekážalo. Hoci Huawei aj v tomto modeli použil optický skener a nie ultrazvukový, aký má napríklad Samsung Galaxy S10, vôbec nám to nevadilo. Odblokovanie je skutočne rýchle a rozpoznanie prsta presné.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Potrebujeme to QHD či nie?

Smartfóny s QHD displejmi sú na trhu už celé roky, aj prvý 4K smartfón je dnes už v podstate deduškom. Dokonca aj samotný Huawei upustil od tradície vlajkových lodí s Full HD displejom a vlani na jeseň predstavil Huawei Mate 20 Pro, ktorý ponúkol QHD+ rozlíšenie. V prípade novej vlajkovej lode Huawei P30 Pro sa však vracia k svojej tradícii a napriek väčšej, až 6,47″ uhlopriečke ponúka novinka rozlíšenie 1080 x 2340 px.

Stále to však znamená jemnosť až 398 ppi, takže žiadneho pixelovitého obsahu sa obávať nemusíte. Skôr sme zmätení z toho, prečo telefón ponúka nižšie rozlíšenie než predchádzajúca vlajková loď. Možno práve tu budeme vidieť rozdiel v sériách Mate a P, aj keď je to trochu zvláštne – cenový rozdiel je totiž minimálny a v iných častiach výbavy má P30 Pro navrch.

Tak či onak, Huawei P30 Pro sa pýši naozaj veľmi pekným displejom. Ide o OLED panel, ktorý ponúka krásne sýte farby, fantastické pozorovacie uhly a minimálne odlesky na slnku. Vďaka dostatočnému jasu tak budete môcť s telefónom bez akýchkoľvek problémov pracovať aj počas tých najslnečnejších dní.

Displej je tak ideálny na prácu s akýmkoľvek multimediálnym obsahom. V systéme si pritom môžete prispôsobiť nastavenie teploty a režimu farieb a výsledok tak ešte viac prispôsobiť vlastným preferenciám. Nechýba praktické nastavenie ochrany zraku, teda redukciou modrého svetla vo večerných hodinách. Táto funkcia však ešte stále nemá k dispozícii možnosť automatickej aktivácie od súmraku do úsvitu, ale aspoň si môžete nastaviť zvolenú intenzitu filtra.

Trošku nás prekvapilo, že v novej verzii systému EMUI 9.1 zmizlo šikovné nastavenie automatického prispôsobovania teploty farieb displeja okolitým svetelným podmienkam. Túto funkciu spopularizoval vo svete Apple pod názvom TrueTone, Huawei ju nazval Natural Tone. V najnovšej verzii nadstavby EMUI však funkcia zmizla, čo nás trošku mrzí, pretože v Huawei Mate 20 Pro sme ju s obľubou používali.

Naopak, skvelou správou je zlepšenie funkcie Always-On displeja. Tá je po novom automaticky aktivovaná hneď od výroby, takže spustenie funkcie nemusíte dolovať v nastaveniach telefónu. Hoci po grafickej stránke je funkcia totožná, po poslednej aktualizácii systému na verziu 9.1.0.124 zobrazuje notifikácie prakticky zo všetkých aplikácií. Na zamknutej obrazovke tak uvidíte aj upozornenia z iných ako predinštalovaných systémových appiek od Huawei. Veľmi nás teší, že Huawei spravil takýto skvelý krok a používanie telefónu bolo vďaka tejto novinke oveľa pohodlnejšie. Teraz už len musíme počkať, kým nám výrobca umožní s týmito upozorneniami aj aktívnejšie pracovať, resp. prispôsobiť Always-On displej našim predstavám.

Celkovo tak nemáme displeju čo vytknúť, akurát nás nižšie rozlíšenie trošku zmiatlo. Osobne nám pri používaní vôbec neprekážalo a myslíme si, že QHD chýbať nebude ani vám. Skôr bude zaujímavé sledovať taktiku výrobcu v tomto smere pri ďalších modeloch sérií Mate a P.

Výkon a pamäť: Bez kompromisov

Jedna z oblastí, v ktorých je naopak výrobca extrémne konzistentný, je predstavovanie nových čipov a ich osádzanie do svojich smartfónov. Tak, ako vlani, aj tentokrát model série P zdedil čip, ktorý ako prvý použil posledný model série Mate. Huawei P30 Pro tak ponúka čip Kirin 980, minimálne 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte. My sme testovali vyšší výkonnostný variant s 8 GB RAM a 256 GB vnútornej pamäte, no predpokladáme, že rozdiel vo výkone si nevšimne nikto okrem benchmarkových fanatikov.

Čo sa týka výkonu, tešiť sa môžete na absolútnu špičku. Rýchle reakcie, bleskové spúšťanie aplikácií aj prepínanie medzi nimi, okamžitá odozva, žiadne zaváhania. Nič menej sme pritom ani nečakali. 6 či 8 GB RAM je dosť na akýkoľvek náročnejší multitasking a základná vnútorná pamäť na úrovni 128 GB je viac než dostačujúca. V prípade záujmu ju môžete rozšíriť špeciálnymi NM pamäťovými kartami, ktoré Huawei predstavil spolu s modelom Mate 20 Pro. Stále však platí, že práca s týmito kartami je extrémne komplikovaná – na našom trh sme nenašli žiaden adaptér, pomocou ktorého by ste kartu mohli pripojiť napríklad do počítača a stále ide o pomerne drahé príslušenstvo.

To ale nič nemení na tom, že 128 GB vnútornej pamäte bude viac než dosť aj pre najnáročnejších používateľov. Aj v prípade Huawei P30 Pro nás zároveň teší výborne odladený softvér, ktorý je extrémne svižný a ponúka veľmi rozumný pomer medzi dĺžkou a estetickosťou animácií a vizuálnou svižnosťou. Reakcie telefónu sú tak rýchle a presné.

Skóre v benchmarkoch bez zapnutého režimu pre maximálny výkon sa značne líšia.

Huawei s novou vlajkovou loďou prináša aj zlepšenie v podobe grafického výkonu. Telefón disponuje funkciou GPU Turbo 3.0, ktorá zlepšuje grafický výkon už v 25 herných tituloch. Vďaka tomu je aj hranie hier na P30 Pro pôžitkom. Náš obľúbený titul PUBG Mobile fungoval na telefóne na najvyšších grafických nastaveniach bez akýchkoľvek zaváhaní. Telefón sa pritom ani nijako špeciálne neprehrieval a so spomalením sme sa nestretli ani po niekoľkých desiatkach minút hrania.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Drobné, no praktické zmeny

Jednou z noviniek oproti modelu Mate 20 Pro je používateľská nadstavba EMUI 9.1. Tá je stále založená na systéme Android 9.0 Pie a ponúka niekoľko noviniek, z ktorých tie najdôležitejšie sme zhrnuli v časti recenzie, ktorú sme venovali displeju. Tou najzásadnejšou novinkou je pre nás práve zobrazovanie ikoniek s upozorneniami na Always-On dislpeji, čo výrazne zvyšuje použiteľnosť tejto funkcie.

Pár noviniek nájdeme aj priamo v systéme. Tou najočividnejšou zmenou sú nové štvorcové ikony, ktoré ladia s trošku hranatejšou konštrukciou celého telefónu. Hoci sme radi, že Huawei sa konečne venuje aj týmto estetickým prvkom svojho systému, ešte stále má v tomto smere čo doháňať. Novinkou je tiež napríklad zobrazenie priečinkov na domovskej obrazovke – vo verzii EMUI 9.0 sa naraz zobrazilo iba 9 ikoniek a pre ďalšie ste sa museli gestom posunúť v horizontálnom smere. V prípade P30 Pro sa ich naraz zobrazí viac a posúvate sa vertikálne.

Iné veľké zmeny sme v systéme nespozorovali. Miernou grafickou zmenou prešla zamknutá obrazovka, kde sa zmenilo poradie a rozloženie jednotlivých údajov. Domovské obrazovky, notifikačná lišta, defaultne skryté menu s aplikáciami či menu s nastaveniami zostali úplne rovnaké.

Nájdeme tu tiež rovnaké predinštalované aplikácie, pričom niektoré ponúkajú zmenenú ikonu – napríklad aplikácia Galéria, ktorá mala rovnakú nenápadnú ikonku už od nepamäti. Novší obrázok aspoň trošku viac naznačuje, o aký vynikajúci fotomobil sa jedná.

Stále tak v telefóne nájdete duplicitné aplikácie, ako napríklad aplikáciu pre e-maily, kalendár či spomínanú galériu. Našťastie, bloatware-u nie je veľmi veľa a niektoré z ponúkaných aplikácií možno aj využijete.

V systéme ale nájdeme aj všetky tie funkcie a možnosti, ktoré nám boli sympatické aj v predchádzajúcich verziách nadstavby EMUI. To znamená plnohodnotný tmavý režim, aj keď notifikácie stmavené nie sú. Nechýba funkcia Digitálna rovnováha či množstvo praktických nastavení. Zmeniť si môžete aj rozlíšenie displeja či veľkosť zobrazovaného obsahu. V prípade záujmu si dokonca môžete prispôsobiť aj mriežku ikon na domovských obrazovkách či prechody medzi nimi.

Zároveň je skvelé, že ak vás tieto pokročilé nastavenia nezaujímajú, nemáte ich na očiach a nemusíte ich ani aktívne ignorovať. Ak patríte medzi menej náročných používateľov, oceníte jednoduchosť ovládania systému. Aj tu máte na výber – klasické ovládanie navigačnými tlačidlami môžete nahradiť ovládaním gestami či ovládaním navigačným dokom.

Celkovo tak systém hodnotíme pozitívne. Ak ste nemali radi túto nadstavbu doteraz, zrejme tieto drobné zmeny váš názor nezmenia. Na druhej strane, Huawei ide dobrým smerom a veríme, že podobných zlepšení bude v budúcnosti iba pribúdať.

Multimédiá: Špičkový obraz, horší zvuk

Ako sme už spomínali, jednou z noviniek je špeciálne prenášanie zvuku prostredníctvom vibrácií displeja. To však funguje iba pri telefonátoch a na multimédiá zostal jediný reproduktor v spodnej hrane telefónu. Ten je ale extrémne hlasný a nehrá ani vôbec zle. Jeho jediným problémom je, že ho dlaňou veľmi ľahko zablokujete a následne prídete o celý zvukový zážitok.

Ak ale máte po ruke slúchadlá, tento problém poľahky vyriešite. Teda pokiaľ slúchadlá nemajú 3,5mm jack, pretože tu budete potrebovať redukciu, ktorú v balení nenájdete. Reproduktor však bude viac než dostatočný na sledovanie videí, filmov či seriálov.

Oveľa väčšmi si vychutnáte vizuálny obsah. Krásny OLED displej smartfónu Huawei P30 Pro je k tomu priam predurčený. Vďaka natiahnutému formátu obrazovky budú na displeji vyzerať vynikajúco najmä aplikácie sociálnych sietí či webových prehliadačov. Vďaka sýtym farbám displeja si na ňom vychutnáte aj akékoľvek video, ale výborne tu vyzerajú aj fotografie.

Telefón má taktiež dostatok výkonu na akýkoľvek multimediálny obsah a absolútne nič ho v tomto smere neprekvapí. Práve pri práci s fotkami či videami využijete niektoré predinštalované aplikácie, ako napríklad galériu. Bohatá vnútorná pamäť vám zasa bude stačiť pre akékoľvek alternatívy z obchodu Play.

Okrem jednoducho blokovateľného reproduktoru tak smartfónu Huawei P30 Pro nemáme po multimediálnej stránke veľmi čo vytknúť. Spĺňa nároky na to, aby sa stal vaším primárnym multimediálnym zariadením a skutočne vás v tomto smere nesklame.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Najlepší fotomobil na trhu

Huawei už niekoľkýkrát stavil so svojou vlajkovou loďou série P na fotoaparát a jeho funkcie. Aj v modeli Huawei P30 Pro je fotoaparát tým najväčším lákadlom a jedinou oblasťou, kde sme sa oproti poslednému Mate-u dočkali nejakých väčších zmien.

Novinka ponúka hneď štyri snímače na zadnej strane, ktorých detaily si môžete pozrieť v tabuľke nižšie.

Huawei P30 Pro
Počet fotoaparátov na zadnej strane4
Počet fotoaparátov na prednej strane1
Hlavný fotoaparát40 MP, f/1.6, 27mm ekvivalent, veľkosť snímača 1/1,7", PDAF, OIS
Tele-foto fotoaparát8 MP, f/3.4, 125mm ekvivalent, 5-násobné priblíženie, 10-násobné hybridné priblíženie, 50-násobné digitálne priblíženie, OIS, veľkosť snímača 1/4", PDAF
Širokouhlý fotoaparát20 MP, f/2.2, 16 mm ekvivalent, veľkosť snímača 1/2,7", PDAF
ToF snímačÁno
Selfie fotoaparát32 MP, f/2.0, širokouhlý
Video (z hlavného fotoaparátu)2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps
Video (zo selfie fotoaparátu)1080p@30fps (2160 x 1080 FHD+)

Najväčšou novinkou je práve teleobjektív. 3-násobný tele-photo fotoaparát tak vystriedal foťák s 5-násobným optickým priblížením. Aby to bolo možné dosiahnuť, fotoaparát využíva princíp periskopu – za šošovkou je zrkadlo, ktoré pod 45° uhlom odráža zachytenú scénu na snímač, ktorý je uložený kolmo na konštrukciu telefónu. Ďalšie komponenty fotoaparátu sú uložené vpravo od šošovky smerom do stredu telefónu a samotný snímač je úplne najďalej.

Vďaka tomu bolo možné zachovať rozumnú hrúbku zariadenia pri použití tejto pokročilej technológie. Tá umožňuje okrem 5-násobného optického priblíženia aj 10-násobný hybridný a až 50-násobný digitálny zoom. To sú hodnoty, ktoré naozaj doposiaľ neboli dostupné. Čo je ale ešte dôležitejšie, všetky tieto papierové predpoklady sa napĺňajú aj v praxi a s Huawei P30 Pro budete schopní urobiť fotografie, ktoré nedokážete spraviť so žiadnym iným smartfónom na trhu.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

Hoci práve tele-photo fotoaparát je tým najväčším ťahákom telefónu, zabudnúť nesmieme ani na ostatné snímače. Hlavný 40MP fotoaparát má po novom svetelnosť f/1.6. Ide tiež o nový typ snímača s označením RYB (red-yellow-blue). Klasickú maticu s kombináciou farieb červená-zelená-modrá tak vystriedala matica červená-žltá-modrá. Huawei si aj od tohto sľubuje zachytenie väčšieho množstva svetla, a to až o 40 % oproti fotoaparátu na Huawei P20 Pro.

Okrem toho má aj hlavný snímač optickú stabilizáciu obrazu. Laserové a PDAF zaostrovanie zasa vystriedal nový ToF snímač. Ten sa skladá z dvoch častí – jednou je miniatúrny objektív umiestnený napravo od ostatných troch a druhou je laser, ktorý sa nachádza v tmavom pliešku priamo pod diódou blesku. Na základe odrazu laserových lúčov vie ToF snímač okrem iného zlepšiť aj zaostrovanie, a tak predchádzajúce technológie nie sú potrebné. Novinkou v rade P je aj širokouhlý fotoaparát. Ten prešiel vylepšením aj oproti poslednej vlajkovej lodi Mate 20 Pro. Má 20MP rozlíšenie a ekvivalent ohniskovej vzdialenosti 16mm.

Všetky tieto štyri snímače sa starajú o to, že Huawei P30 Pro je doposiaľ najflexibilnejším fotomobilom na trhu. Zachytiť môžete fotku v rozsahu priblíženia 0,6 – 50x. Série takýchto snímok sú doslova fantastické. Telefón naozaj ukáže svet v nových rozmeroch a to pri kvalite, ktorú by ste možno neočakávali. Výhodou je aj optická stabilizácia v kombinácii s umelou inteligenciou. Aj fotografiu s 50-násobným priblížením tak viete spraviť pohodlne z ruky, nepotrebujete ani statív. Kompenzácia voči otrasom rúk je naozaj výnimočná a hoci pri maximálnom priblížení spravíte aj neostré fotografie, pri troche snahy dosiahnete vynikajúce výsledky.

Širokouhlý záber.
Klasická fotografia.
5-násobný zoom. Fotka bez straty kvality.
10-násobný zoom.Stále výnimočne ostrá fotografia.
50-násobný zoom. Rozmazanie je intenzívnejšie, no napriek tomu je možné rozoznať obsah, ktorý neuvidíte voľným okom.

Širokouhlé fotografie sú veľmi pekné najmä počas pekných slnečných dní, tento fotoaparát má trošku ťažkosti v horších svetelných podmienkach. Klasický fotoaparát je vynikajúci, aj keď stále fotí štandardne fotky s 10MP rozlíšením a pomerom strán 4:3. Pri prepnutí na plné 40MP fotografie prídete o viacero funkcií vrátane portrétového či nočného režimu.

Samsung Galaxy S10+
Huawei P30 Pro

Porovnanie so širokouhlou fotografiou na Samsung Galaxy S10+

Klasické fotografie sú však naozaj vynikajúce. Sú plné detailov a farieb, pričom telefón ponúka jeden z najlepších dynamických rozsahov, aké sme kedy na smartfónoch videli. Fotky sú v niektorých situáciách možno až trošku preostrené a inokedy sme si všimli trošku nižší kontrast. Toto sú jediné dva nedostatky, ktoré sme na fotografiách z času na čas spozorovali, pričom vždy záviselo od scény, či tieto vlastnosti znížili alebo zvýšili kvalitu výsledného záberu.

Nočné fotografie

Kapitolou samou o sebe sú fantastické nočné fotografie. Či fotíte v automatickom alebo nočnom režime, tešiť sa môžete na vynikajúce výsledky. Pri fotení v automatike sú výsledky zhotovené rýchlejšie. Nočný režim umožňuje využiť expozičný čas až 6 sekúnd, pričom tu znovu úraduje vynikajúca stabilizácia a umelá inteligencia a aj napriek dlhej uzávierke dokážete spraviť ostrú fotografiu bez použitia statívu.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

Nočný režim inak odporúčame používať aj počas dňa v náročnejších svetelných podmienkach. V skutočnosti ide o akýsi prepracovaný HDR režim, ktorý zhotoví množstvo snímok a vytiahne z nich tie najjasnejšie časti, ktoré spojí do jednej, ultra-svetlej fotografie. Takýto efekt nie je vždy vítaný, no okrem noci ho využijete napríklad aj v náročnom slnečnom počasí, kedy vznikajú príliš ostré tiene, ktoré chcete niekedy eliminovať už počas fotenia.

Ukážky nočných fotografií s nočným režimom.

V nočnej fotografii Huawei P30 Pro doslova exceluje a cíti sa tu ako ryba vo vode. Pokračuje v tradícii predchádzajúcich modelov a je schopný zachytiť svetlo aj tam, kde zdanlivo žiadne nie je. Takéto fotky ale zrejme často fotiť nebudete, väčšina fotografií v horšom osvetlení je zhotovená pri slabom umelom svetle. Tu nás veľmi potešila vynikajúca reprezentácia svetelných zdrojov, fantasticky nízka úroveň šumu a vysoko nadpriemerná úroveň zachovania farieb aj v tých najtmavších miestach na fotografii.

AI a množstvo režimov

Samozrejme, počas fotenia môžete aj v tomto prípade využívať pomoc umelej inteligencie s funkciou s názvom Master AI. Tá rozpoznáva už 1500 scén z 24 kategórií, pričom zakaždým volí čo najlepšie možné nastavenia. Potešilo nás, že čoraz častejšie sú tieto prednastavené hodnoty menej agresívne ako v minulosti. Zväčša sa jedná o úpravu ostrosti či kontrastu, iba v minime prípadov sú zvolené zbytočne agresívne saturované farby, ktoré boli typické pre “AI filtre” v minulosti. Funkciu AI sme tak počas testovania mali zapnutú a ak sa nám z času na čas nepáčili navrhované úpravy, jednoducho sme dočasne pomoc umelej inteligencie vypli kliknutím na krížik pri vyskakovacom okne s rozpoznanou scénou.

Samozrejmosťou v prípade smartfónov Huawei je množstvo režimov v aplikácii fotoaparátu. Nechýba profesionálny režim, spomínaný nočný režim a mnohé ďalšie, či už pre fotografie alebo video. Znovu tu nájdeme možnosť nahrávania super-spomaleného videa s frekvenciou 960 fps či režimy pre zaujímavé svetelné efekty v nočných fotografiách. Nechýba pritom ani portrétový režim, ktorému by sme sa chceli venovať zvlášť.

Portrétový režim

Priznám(e) sa, nepatrím(e) medzi veľkých nadšencov portrétového režimu. Z historického hľadiska ide skôr o fičúru, ktorá produkuje nekonzistentné výsledky a v drvivej väčšine prípadov ide iba o marketingový ťahák, ktorý v praxi často zlyhá a vznikne tak nechuť takúto funkciu používať. Zároveň však evidujeme neustále zlepšovanie portrétových režimov, no až doposiaľ nás ani jeden telefón na trhu nepresvedčil o tom, aby sme túto funkciu aktívne používali. Až doteraz.

Portrétový režim funguje skutočne skvele.

Portrétový režim na Huawei P30 Pro je absolútne najlepší, aký sme kedy vyskúšali. Rozmazanie pozadia je tak prirodzené, že si trúfame povedať, že by fotku od tej zo zrkadlovky či klasického fotoaparátu v niektorých prípadoch nerozpoznal ani profesionálny fotograf. Ako ukážku prikladáme fotografiu raňajkového hamburgeru. Síce nejde o portrét v pravom zmysle slova, na zhotovenie fotografie sme využili práve portrétový režim (nie režim Clona) a výsledok nás naozaj prekvapil.

Portrétový režim môžete využiť aj pri fotení bežných predmetov za účelom rozmazania pozadia.

Aj všetky ďalšie portrétové fotografie, ktoré sme s Huawei P30 Pro zhotovili, pôsobili vysoko nadpriemerne. Rozpoznanie hrán je vynikajúce a oceňujeme, že aj pri hranách je badať nižšiu ostrosť a prirodzenejší prechod do pozadia. Práve toto je jeden z prvkov, kde mnohé ďalšie smartfóny zaostávajú. Najväčším prínosom je však už spomínané extrémne prirodzené rozmazanie pozadia s menej rozmazanými predmetmi, ktoré sú bližšie k fotoaparátu a väčšmi rozmazanými vzdialenými objektmi.

Práve tu pomáha štvrtý ToF snímač. Samozrejme, nie je to iba jeho zásluha, tú si pripisuje aj samostatný ISP (Image Signal Processing) čip, ktorý sa stará práve o výpočty pri fotografiách. Výsledkom sú naozaj portrétové zábery, ktoré v našich očiach prvýkrát v histórii môžu konkurovať tým, ktoré zhotovujú klasické fotoaparáty s veľkými objektívmi.

Výrazne lepšie video

Oproti predchádzajúcim modelom prešlo významnou zmenou aj video. To konečne spĺňa kvalitatívne podmienky vlajkových lodí, aj keď na tých najlepších ešte stále stráca. P30 Pro natáča video veľmi pekné a farebné (niekedy až príliš), no zväčša je kvalita na výbornej úrovni. Najväčšmi musíme pochváliť stabilizáciu. Je vidieť, že OIS na hlavnom snímači robí divy a výsledkom je plynulé video bez všakovakých neprirodzených prechodov, ktoré boli pre video typické v minulosti.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Hoci aj teraz sme narazili na niektoré neprirodzené prechody pri rýchlejšom pohybe, šlo skôr o úplnú raritu a nie pravidlo, ako v minulosti. Telefón stále dokáže natáčať 4K video s frekvenciou 30 fps, no nám sa najviac osvedčilo 1080p video s frekvenciou 60 fps, ktoré je stále veľmi pekne stabilné a ponúka dobré výsledky aj v horšom osvetlení. V tejto kategórii tak Huawei musíme pochváliť za veľký krok vpred, aj keď Samsung či Apple je v tomto smere ešte o krok vpred.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Skutočne ostré selfie

Novinkou je aj 32MP selfie fotoaparát. Ten produkuje skutočne veľmi pekné fotografie najmä počas dňa. V horšom osvetlení fotky okamžite strácajú na detailoch, aj keď nie dramaticky. Stále ale bude platiť, že ak vám záleží na kvalite fotiek, používať budete hlavný fotoaparát. Výhodou pri selfiečkach bude podpora HDR, ktorá si poradí aj s náročnejším slnečným počasím a celkom dobre funguje aj portrétový režim, aj keď v tomto smere má znovu veľkú prevahu zadný foťák. Znovu je to ale krok správnym smerom.

Klasická selfie.
Portrétová selfie.

Najflexibilnejší fotomobil na trhu

Celkovo tak pre fotoaparáty na Huawei P30 Pro máme iba slová chvály. Hoci sa to zdalo nemožné, Huawei v tomto smere spravil opäť veľký krok vpred. Ešte významnejšie upevnil svoje postavene lídra mobilnej fotografie. Pomohli k tomu ešte lepšie nočné fotografie, výrazne lepšie video, lepšie selfie fotografie, fantastický portrétový režim a aj najlepšie schopnosti priblíženia spomedzi všetkých zariadení na trhu.

Dôležité je, aby ste si pri čítaní marketingových prospektov či počúvaní predajcov u operátora zachovali chladnú hlavu. Všade totiž budete čítať a počuť o tom, aký fantastický zoom tento telefón ponúka. To je síce pravda, no podľa nás sa nechystá revolúcia a ľudia nezačnú chodiť po ulici a 50-násobne si približovať objekty vzdialené od nich stovky metrov. Ľudia chcú telefón na to, aby ho vybrali z vrecka, rýchlo spustili aplikáciu fotoaparátu a po stlačení spúšte mali istotu, že spravili ten najlepší možný záber bez ohľadu na svetelné podmienky či to, ako sa im trasie ruka.

A presne toto Huawei P30 Pro ponúka. Či fotíte cez deň alebo v noci, alebo natáčate video počas chôdze, alebo si robíte selfie fotografie, či je objekt od vás ďaleko alebo naopak príliš blízko, P30 Pro je skrátka najflexibilnejší fotomobil na trhu. A ak ste náhodou extrémne náročný používateľ? Vás potom telefón poteší naozaj kvalitnými zábermi z hlavného snímača, ktoré môžete ešte výraznejšie prispôsobiť vďaka profesionálnemu režimu. Skrátka, P30 Pro je ideálny fotomobil takmer pre každého.

Náš tip
Huawei P30 Pro vs Samsung Galaxy S10+: Ktorý je kráľom fotomobilov počas dňa? | FOTODUEL
Náš tip
Huawei P30 Pro vs Samsung Galaxy S10+: Ktorý je kráľom fotomobilov v noci? | FOTODUEL

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Tu sa kompromisy nerobili

Ako to už býva dobrým zvykom, vlajkové lode ponúkajú spravidla tie najlepšie štandardy pripojenia a inak to nie je ani v prípade modelu Huawei P30 Pro. Ten disponuje prakticky každou anténou, ktorú by ste počas používania mohli využiť.

Základ tvorí rýchle pripojenie LTE-A Cat21 s rýchlosťami do 1200 Mbps. Nájdeme tu aj Wi-Fi v štandarde 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band pripojenia. Pri určení vašej polohy poslúži podpora GPS, GLONASS, BDS, GALILEO a QZSS.

Nechýba Bluetooth v5.0 a dokonca ani IR port. Samozrejmosťou je pripojenie USB-C, no 3,5mm jack pre slúchadlá by ste aj v tomto modeli hľadali márne. Po stránke pripojenia je tak telefón vybavený presne tak, ako by ste to od vlajkovej lode mohli očakávať.

Ide zároveň o Dual-SIM zariadenie s hybridným slotom na NM nano-memory pamäťovú kartu. My sme telefón počas testovania využívali celý čas s dvomi SIM kartami a nemali sme s tým absolútne žiaden problém. Správa dvoch kariet je jednoduchá a pohodlná a všetko fungovalo presne tak, ako sme očakávali.

Rovnako spoľahlivé boli všetky ďalšie formy pripojenia. Mobilný signál bol silný a stabilný, GPS presné a konzistentné. Dobre fungovalo aj Wi-Fi a Bluetooth pripojenie, nemali sme absolútne žiadne problémy. Bezproblémové boli aj klasické telefonáty – ak by sme o špeciálnom reproduktore pre telefonáty nevedeli, ani by sme nezistili žiaden rozdiel. Prenášaný zvuk je prakticky rovnako čistý a hlasný ako ten, na aký ste zvyknutí z bežných slúchadiel. Rovnako kvalitný bol aj náš prenášaný hlas, čo zasa potvrdila druhá strana. Po stránke konektivity tak telefónu nemáme absolútne čo vytknúť.

Batéria: Znovu vynikajúca výdrž aj nabíjanie

Posledných niekoľko smartfónov z dielne spoločnosti Huawei sa vyznačovalo skvelou výdržou batérie a aj rýchlym nabíjaním. Tieto vlastnosti sa znovu dostali aj do súčasnej vlajkovej lode Huawei P30 Pro, ktorá ponúka batériu s kapacitou 4200 mAh a rýchle 40W nabíjanie SuperCharge.

Výsledkom je zariadenie, ktoré na jedno nabitie vydrží skutočne dlho a ak už príde na rad nabíjanie, môžete sa spoľahnúť na extrémne rýchle doplnenie energie. Samotná výdrž je skutočne vynikajúca. Nižšie pridávame dva exemplárne prípady dní, počas ktorých sme telefón testovalo v rôznych podmienkach. V oboch scenároch ale platili tieto podmienky:

  • Jas displeja bol nastavený na automatiku
  • Rozlíšenie displeja bolo nastavené manuálne na najvyššie možné FHD+
  • V telefóne boli vložené dve SIM karty, jedna primárne určená na dátové pripojenie (4G/Telekom) a jedna na volania a SMS (Telekom)
  • Nonstop boli zapnuté pripojenia k Wi-Fi, mobilným dátam, GPS, Bluetooth aj NFC
  • V nastaveniach batérie sme zvolili manuálnu správu behu aplikácií pre cca 40 aplikácií. Systém EMUI je notoricky známy agresívnou správou aplikácií na pozadí, čo môže niekedy spôsobiť aj nedoručovanie upozornení z niektorých aplikácií, a tak sme pre všetky dôležité aplikácie (e-maily, komunikácia, spravodajstvo, bankové aplikácie,…) nastavili manuálnu správu, pričom sme vo všetkých týchto aplikáciách povolili akékoľvek fungovanie a spúšťanie na pozadí, čo by malo mať teoreticky negatívny dopad na výdrž batérie.

Prvý deň sme testovali limity Huawei P30 Pro a absolvovali sme s ním niekoľkohodinovú cestu autom so zapnutou navigáciou Waze pri maximálnom jase displeja. Okrem toho sme telefón využívali na sledovanie YouTube videí a štandardnú prácu so sociálnymi sieťami, prehliadačom a komunikačnými aplikáciami. Telefón sme z nabíjačky odpojili ráno o 7:30 a večer o 21:45 nám ukazoval ešte 35 % zostávajúcej batérie pri 2 hodinách aktívneho používania navigácie Waze a celkovo takmer štyri a pol hodinách zapnutého displeja. Slušné.

Hneď nasledujúci deň sme telefón znovu nabili na 100 % a z nabíjačky sme ho odobrali o 08:30 ráno. V priebehu dňa sme ho používali po dobu 3 hodín a 30 minút, z čoho znovu hodinu zabrala navigácia Waze v aute pri maximálnom jase displeja, no zvyšok času sme strávili skôr v interiéri, a tak jas displeja bol na nižších hodnotách ako počas predchádzajúceho dňa. O 23:30 večer nám ešte ostávalo 60 % batérie, čo je už priam vynikajúci výsledok.

Na výdrž na jedno nabitie má pritom vplyv aj použitá umelá inteligencia. Tá by sa mala postupne učiť vaše návyky a výkon v telefóne distribuovať na základe toho, ako ho používate. Tento koncept bol v prípade smartfónov Huawei a čipov Kirin viackrát spomenutý, no stále ide o akúsi nehmatateľnú a nemerateľnú funkciu. Spomíname ju iba kvôli tomu, že je možné, že výdrž na jedno nabitie by sa v priebehu času mohla ešte zlepšiť, teda v prípade, že sa AI lepšie naučí naše zvyky a o to lepšie bude vedieť spravovať výkon a spotrebu batérie.

Ak by ste chceli tieto faktory ovplyvniť manuálne, k dispozícii máte niekoľko režimov batérie. Režim výkonu sprístupní maximálny výkon procesoru, čo oceníte pri tých najnáročnejších operáciách. K dispozícii sú aj režimy šetrenia batérie, ktoré následne obmedzujú niektoré činnosti na pozadí. My sme ich pri testovaní nepoužívali a neodporúčame ich používať ani vám. Práve naopak, lepšie spravíte, keď si manuálne nastavíte správu konkrétnych aplikácií na pozadí, aby sa náhodou nestalo, že nedostanete dôležité upozornenie.

Po vzore modelu Mate 20 Pro aj nový Huawei P30 Pro ponúka 40W rýchle SuperCharge nabíjanie. To sľubuje nabitie na 70 % v priebehu pol hodiny. V našom testovaní sme síce tieto hodnoty nedosiahli, no stihli sme spraviť iba jedno testovanie nabitia a je možné, že ide iba o drobnú odchýlku. Celkovo sa telefón nabil za 70 minút, čo je stále vynikajúci čas aj vzhľadom na vysokú kapacitu batérie. Nabíjanie prebiehalo nasledovne:

  • 15 minút – 26 %
  • 30 minút – 57 %
  • 45 minút – 84 %
  • 60 minút – 95 %
  • 100 % – 1 hodina 10 minút

Okrem rýchleho nabíjania pomocou nabíjačky z balenia prináša Huawei P30 Pro aj tie vychytávky týkajúce sa nabíjania, ktoré predstavil ešte Mate 20 Pro. To znamená podporu bezdrôtového nabíjania s rýchlosťou až do 15 W a zároveň podporu reverzného bezdrôtového nabíjania. Aj z modelu P30 Pro tak môžete spraviť bezdrôtovú nabíjačku pre vaše príslušenstvo či iné zariadenia, ktoré podporujú bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi.

Celkovo tak aj najnovšia vlajková loď spoločnosti Huawei jasne dokazuje, že je po stránke batérie lídrom na trhu. Či už sa jedná o kapacitu batérie ako takej, alebo reálnu výdrž počas nabíjania či spomínanú technológiu rýchleho nabíjania SuperCharge, bezdrôtového nabíjania alebo práve reverzného bezdrôtového nabíjania, ktoré ako úplne prvý na trhu predstavil práve Huawei Mate 20 Pro. Nová P30-ka potvrdzuje, že to Huawei v tomto smere myslí vážne a po stránke výdrže či nabíjania poteší P30 Pro aj tých absolútne najnáročnejších používateľov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Huawei P30 Pro: Záverečné hodnotenie

Ak by sme mali Huawei P30 Pro zhodnotiť jedným slovom, použijeme určite nejaký superlatív. Je to skrátka výborný telefón bez akýchkoľvek vážnejších nedostatkov. Telefón má krásny a účelový dizajn, výborný displej, výkonu na rozdávanie, skvelé pamäťové riešenia, najlepší fotoaparát na trhu a znovu exceluje aj vo výdrži batérie a rýchlosti jej nabíjania.

Keď ale hodnotíme akýkoľvek nový smartfón, musíme sa zároveň pozerať aj na situáciu na trhu. Tá je v súčasnosti taká, že Huawei už má jeden veľmi veľmi podobný telefón na trhu od minulého roka, a síce Huawei Mate 20 Pro. Naopak, konkurencia v podobe Samsung Galaxy S10+ spravila medzigeneračný obrovský krok vpred a v mnohých smeroch znegovala tie výhody, ktoré ako prvý priniesol práve Mate 20 Pro a P30 Pro ich iba skopíroval.

V prospech novinky však stále hovorí najmä fotoaparát. Ten je jednoducho vynikajúci a skutočne najlepší na trhu, v nočných fotografiách je jeho dominancia ešte viditeľnejšia. Ak si ale odmyslíme nové možnosti priblíženia, tak takmer všetko ostatné vrátane skvelých nočných schopností ponúka aj vlaňajší model Mate 20 Pro, ktorý je už dnes možné zohnať výrazne lacnejšie ako v čase jeho predstavenia. A práve tu vidíme najväčšiu zmenu oproti predchádzajúcim modelom – Huawei P30 Pro skrátka nezaujme iných používateľov, ako posledné modely. Každý z posledných telefónov od Huawei ponúkol niečo, čo malo potenciál zmeniť názor nerozhodnutého zákazníka. Huawei P30 Pro má “iba” lepší zoom, a to podľa nás na oslovenie nových zákazníkov nestačí.

Všetky tieto námietky alebo poznámky sú ale skôr odrazom toho, aká je v súčasnosti vyrovnaná situácia na trhu so smartfónmi. V žiadnom prípade to nie sú námietky voči telefónu samotnému, ten má naozaj extrémne blízko k dokonalosti. Okrem iného je Huawei P30 Pro dôkazom toho, že aj tak inovatívna firma, akou je v posledných rokoch Huawei, jednoducho raz musela naraziť na strop svojich možností a nemôže každého pol roka predstaviť zariadenie, ktoré bude diametrálne odlišné od toho predchádzajúce.

Keď sme už spomenuli všetko, čo sme mali na srdci, uzavrieme to jednoducho tým, že Huawei P30 Pro môžeme odporučiť prakticky komukoľvek, kto hľadá špičkový smartfón, o to viac tým používateľom, ktorí chcú najlepší fotoaparát na trhu. Ako výhodu v prípade P30 Pro vidíme aj cenu – s čistým svedomím môžeme odporučiť nižšiu výkonnostnú verziu so 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte, ktorá bude stačiť aj tým najnáročnejším používateľom. Ušetriť takto môžete celých 100 EUR, ktoré môžete radšej investovať do príslušenstva alebo kdekoľvek inde, kam uznáte za vhodné.

TIP REDAKCIE

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...