MojAndroid

Ešte stále pomerne mladý Huawei pred nedávnom uviedol do predaja svoj nový 4G tablet MediaPad 10 Link, ktorý sa dostal aj do ponuky slovenského Orange. Jedná sa o papierovo relatívne priemerný tablet, ktorý ponúkne navyše len 4G a stereo reproduktory s Dolby Audio. Aj keď tablet nešiel s cenovkou nad 300 € práve na dno, ponúka aspoň slot na SIM kartu s podporou 4G a 3G sietí a ako bonus tiež aj slot na pamäťové karty. Aký teda MediaPad 10 je a pre koho je určený? Pozrime sa na to…

Úvod, konštrukcia a dizajn

Začnime balením – to je úplne klasické „tabletovské“, ničím neoslní, ale ani nesklame. Kartónová krabička obsahuje okrem tabletu ešte headset, USB kábel, sieťovú nabíjačku a samozrejme dokumentáciu.

Recenzia_Huawei_Mediapad_10_link_6

Keďže sa jedná o bežný 10“ tablet, je pomerne veľký – jeho rozmery dosahujú 257.4 x 175.9 x 9.9 mm, ale na dnešnú dobu aj dosť ťažký – hmotnosť 620 g (resp 640 g v prípade 4G verzie) nie je lichotivá a v rukách to cítiť. Okrem hmotnosti sa však dá konštrukcia len a len chváliť. Všetko prilieha perfektne, tablet je spracovaný veľmi solídne po každej stránke a štýlový minimalistický dizajn dopĺňa aj hliníkový zadný kryt.

Recenzia_Huawei_Mediapad_10_link_5

Prednej strane dominuje rozmerný 10,1 palcový displej, okrem ktorého na ňom nájdete už skrytý fotoaparát, senzor okolitého svetla a logo Huawei – ovládanie tabletu tak prebieha výhradne prostredníctvom displeja. Na ľavej strane je umiestnený USB konektor, ktorý tablet zároveň aj nabíja, na pravej zasa trojica tlačidiel na reguláciu hlasitosti a ovládanie displeja. V hornej hrane je pod krytkou ukrytý slot na pamäťovú kartu microSD, hneď vedľa slotu pre SIM kartu vo formáte miniSIM. Zadná strana obsahuje šošovku hlavného fotoaparátu a hlavne dvojicu stereo reproduktorov s certifikáciou Dolby Audio, o ktorej si povieme neskôr.

Recenzia_Huawei_Mediapad_10_link_3 Recenzia_Huawei_Mediapad_10_link_4

Dizajn tabletu je pomerne okázalý, no určite nesklame, a špičková kvalita spracovania predstavuje „bezproblémovosť“ číslo 1, ktorá sa určite cení. Tablet je síce ťažký, s tým však človek pri nákupe 10 palcového tabletu musí tak trochu počítať, najmä ak hľadá zariadenie s obmedzenou cenovkou. Konštrukciu tak Huawei určite nepokazil.

Displej, výkon a pamäť

Nepochybne najdôležitejším aspektom tabletu je displej, ten je v prípade MediaPad 10 Link vyrobený technológiou IPS a ponúka rozlíšenie 1280 x 800 bodov. Zobrazenie sa síce nepribližuje Full HD a „retina“ displejom, na bežné úlohy však postačí bohate. Vďaka technológii IPS sú farby pomerne dobré a naturálne, bez neduhov, a veľmi dobré sú aj pozorovacie uhly. Čitateľnosť na priamom slnku je priemerná, žiaden špecificky excelentný výkon neočakávajte.

Recenzia_Huawei_Mediapad_10_link_2

Displej je vzhľadom na cenovku pomerne neprekvapivým riešením a aj keď síce existujú v rovnakej cenovke lepšie displeje, displej MediaPad 10 Link nie je vôbec problémom.

V útrobách MediaPad 10 Link tiká štvorjadrový 1,2 GHz procesor s názvom K3V2 priamo z dielne Huawei. Ten je vybavený tiež „úžasnou“ 16 jadrovou grafikou, nenechajte sa však oklamať, ničím výnimočná nie je. Procesoru sekunduje okrem grafiky ešte 1 GB RAM. Vzhľadom na tieto komponenty však tablet beží skvele, ba priam vynikajúco. Spojenie rozlíšenia displeja s touto konfiguráciou výkonu vytvára skvelé duo vhodné na prakticky každú úlohu,a aj napriek 1 GB RAM je aj multitasking príjemne rýchly. Rýchlosť zariadenia je dosť prekvapivo jedným z najväčších plusov aké tablet má. Najnáročnejšie hry síce nerozbeháte ani vďaka bájnej 16 jadrovej grafike, väčšinu tých bežných si ale zahráte bez problémov. Čo je skvelé je však to, že tablet sa vôbec nezahrieva. Je dosť ťažké dosiahnuť vôbec malé zahriatie, v bežnom fungovaní nemáte šancu takýto jav spozorovať.

Hodnotenie v benchmarkoch dopadlo priemerne – v Quadrant Standard tablet dosiahol skóre 5115, v najnovšom AnTuTu zasa 16 287.

2014-02-27 08.43.14 2014-02-27 08.51.34

MediaPad 10 Link je dostupný v troch verziách s rôznou internou pamäťou – 8 GB, 16 GB a 32 GB. K dispozícii je však aj slot na pamäťovú kartu MicroSD, ktorý pojme karty do veľkosti až 32 GB. Pre vaše dáta tak bude priestoru určite dostatok.

Systém

Tablet beží na len mierne upravenej verzii dnes už pomerne zastaraného Androidu 4.1 s názvom Emotion UI a keďže je poháňaný vlastným Huawei procesorom, je dosť pravdepodobné, že sa k vyššej verzii už nikdy nedostane. Vytvoriť aktualizáciu by totiž bolo podstatne náročnejšie, nakoľko Huawei by musel vypracovať nielen aktualizáciu OS, ale aj skompilovať samotný Android od základu pre svoj vlastný procesor. Pred nedávnom však vyšla aktualizácia na Android 4.4 KitKat pre Huawei Ascend P6, ktorý obsahuje rovnaký typ procesoru (K3V2), čo vdychuje kúsok nádeje do tejto situácie.

Náš tip
Huawei Ascend P6 dostáva v Číne Android 4.4 KitKat

Keďže sa jedná o Android 4.1, tablet ešte ponúka pôvodnú tabletovú lištu len na spodnej časti obrazovky, ktorá obsahuje ovládacie tlačidlá a zároveň aj notifikačné centrum. Odporcovia nového riešenia Google tak môžu nájsť na MediaPad 10 Link svoju oázu. Centrum notifikácií obsahuje aj niekoľko najčastejšie využívaných prepínačov nastavení, vrátane WiFi, Bluetooth a GPS, čo je dosť praktické. Zaujímavosťou Emotion UI je to, že neobsahuje žiadne menu aplikácií – všetko je umiestnené priamo na domácich obrazovkách, a keďže sa tam toho vojde dosť a s obrazovkami sa dá voľne pracovať, je toto riešenie u tabletu pomerne rozumné.

2014-02-27 08.27.38

2014-02-27 08.27.54 2014-02-27 08.25.43

K dispozícii je aj niekoľko Huawei-ovských aplikácií, ako je napríklad veľmi dobre spracovaný manažér súborov, poznámkový blok či DLNA klient. Zaujímavosťou je aj to, že tablet obsahuje aplikácie Telefón a Správy – môžete tak z neho aj SMSkovať a telefonovať.

2014-02-27 08.29.56 2014-02-27 08.29.36 2014-02-27 08.27.12 2014-02-27 08.30.05

2014-02-27 08.30.35 2014-02-27 08.30.50 2014-02-27 08.52.28

Výdrž je sférou, v ktorej nový MediaPad exceluje – 6600 mAh batéria vás prenesie až 10 hodinami používania bez problémov a to aj pri vyššej záťaži. Ani dlhodobo zapnutý displej nepredstavuje problém a MediaPad 10 Link vydrží skutočne dlho. Jedinou mojou výhradou bolo to, že z nepochopiteľného dôvodu tablet nikdy neoznámil, že sa blíži vybitie batérie. Vždy sa jednoducho z ničoho nič vypol a potom som musel čakať pomerne dlhú dobu na nabíjačke, aby sa dal vôbec zapnúť. Pevne verím, že to bola chyba len testovacej vzorky, nakoľko by to bola dosť veľká škoda, keďže práve výdrž sa na tomto tablete vydarila.

2014-02-27 08.24.48 2014-02-27 08.24.05

2014-02-27 08.24.59 2014-02-27 08.24.52

Fotoaparát a multimédiá

Zadný fotoaparát dosahuje rozlíšenie 3 MPx, je však len vtipom, a aj keď umožňuje natáčanie videí… určite to nebudete robiť. Kvalita fotiek aj videa je zlá, fotky neobsahujú ostrosť ani dobré farby, v podstate máte pocit, akoby ste fotili zariadením spred 5-7 rokov. O nič lepšie na tom nie je ani predná kamera, na videohovory však postačí. Ak hľadáte fotoaparát v tablete, poobzerajte sa určite niekde inde.

2014-03-03 09.25.10 2014-03-03 09.25.24

2014-03-03 09.26.17 2014-03-03 09.26.33

Multimediálne aplikácie sú prakticky klonom bežných Androidových aplikácií, ani galéria a hudobný prehrávač tak neobsahujú žiadne oslňujúce špeciálne triky navyše, na svoj účel však postačia dobre. Kto chce niečo navyše, je mu Obchod Play otvorený. Čo je však na tomto tablete prakticky najväčšou výhodou, je práve jeho zvukový výstup z reproduktorov. Tie sú umiestnené vzadu a na pomery tabletu sú neuveriteľne hlasné, ale pritom čisté. Samozrejmosťou je, že výrazné basy sa očakávať nedajú, no zvuk je jednoducho skvelý, a z jednej miestnosti ozvučí doslova celý byt.

2014-02-27 08.52.52

Najväčšou (a najnezmyselnejšou) nevýhodou tabletov v súčasnosti je práve mizerný zvukový výstup z reproduktorov. Predsalen, držíte 10“ zariadenie a aby ste niečo normálne počuli, musíte pripojiť slúchadlá?! Na Huawei MediaPad 10 našťastie nie. Vďaka Dolby Audio si tak môžete vychutnať relax v posteli so svojou obľúbenou hudbou popri čítaní, alebo si môžete pozrieť svoj obľúbený seriál – vďaka veľkému IPS displeju spolu s výborným zvukom je tento tablet ako stvorený práve na sledovanie videa.

5. Konektivita a záver

Huawei MediaPad 10 Link je vybavený všetkými modernými technológiami, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. Na 3G sa pripojíte pomocou UMTS s podpodou HSPA+, čo znamená teoretickú rýchlosť 42 Mbps pri sťahovaní a 5,76 Mbps pri odosielaní. Kde nie je k dispozícii 3G, poslúži aj GPRS a EDGE, tablet však ponúka aj 4G LTE siete. Na bezdrôtové WiFi siete je pripravená anténa, ktorá podporuje režimy a/b/g/n. Kvalita signálu ako WiFi, tak aj mobilného je vynikajúca. WiFi je rýchle, drží až mimoriadne stabilne a dosah patrí medzi jeden z najlepších.

Z obrázkov vidno, že signál je veľmi stabilný ako pri 3G pripojení (vľavo), tak aj pri sieťach WiFi (vpravo).

2014-02-23 23.41.20 2014-02-27 08.53.57

Medzi ďalšou výbavou nájdeme Bluetooth 3.0, DLNA s integrovaným multimediálnym klientom a GPS.

Záver

Huawei MediaPad 10 Link síce nie je tým papierovo najvýkonnejším tabletom vo svojej cenovej kategórii a takmer v každom aspekte dokážete nájsť konkurenta, ktorý by bol lepší. To však nebolo vôbec cieľom Huawei. Cieľom MediaPad 10 bolo priniesť zariadenie, ktoré sa hodí do každej situácie, bude fungovať bez problémov a neduhov, pričom nemusí ponúkať žiadne „bleeding-edge“ technológie. Namiesto tých vyšperkováva tie, ktoré má a tak si môžete užiť rýchle prehliadanie internetu, ale najmä veľmi pohodlné sledovanie filmov, úchvatné počúvanie hudby, na ktoré je tablet ako stvorený – svojou výdržou, displejom aj zvukom. A k tomu všetkému ešte ponúka aj 4G.

  • maťko

    meh, radšej si priplatiť cca 70 eur, a kúpiť si napr. Note 10.1

  • Pedes88 Sim

    Dle diskuze je vidno, že se jedná o solidní výrobek s dostatečným výkonem na všechny běžné situace ke kterým je tablet určen. Škoda snad jen toho fotoaparátu, zejména pokud víme jak slušně fotí třeba P6. Na druhou stranu přináší vše potřebné pokud jde o konektivitu a too v hezkém hávu a s již popisovaným solidním zvukovým výstupem.

  • tomi lee

    Mam pluskou verziu, osobne trosku lutujem, ze som ho bral. Magio net. Je to totiz fakt velky a dost tazky … som zvyknuty na 7″ pre mna praktickejsie, doma mame este tab27,0 3G, cos je pre mna lepsie. Lepsi fotak lepsie video. Huawei ma fotak fakt pre srandu. Vydrz. Je obrovskou vyhodou madiapadu 10.1 link + hodiny. Hodiny teda pre bezneho uzivate su to days a days. Bez nabijacky… rychlosti, vykon taky dobry, pripojetelnost vyborna 3g, wifi, bluetooth…. dlna na sietovy disk doma. Jedina nevyhoda ubohy fotak a mozno absencia hdmi

  • Lubo

    chcem len povedat ze to upozornenie na vybitie baterky bola pravdepodobne naozaj len chyba testovanej vzorky lebo mna tablet upozornuje niekolkokrat a dokonca pol minuty pred uplnym vypnutim vyskoci okienko s odpocitavanim po sekundach…a po uplnom vybiti sa zapne bezproblemov hned…a ta vydrz baterie je pre mna neocenitelna..
    spokojnost

  • Martin

    Prosim vas, nema niekto update Orange sk alebo zalohu na MediaPad10 link(S10-201u) ??? Dakujem….

+