RECENZIA Huawei Mate 20 Pro: Najinovatívnejšia vlajková loď roku

Huawei Mate 20 Pro | Foto: Redakcia

Spoločnosti Huawei sa v poslednej dobe darí robiť to, kde iní zaostávajú – inovuje každým rokom a každým novým zariadením. Či už je to po stránke dizajnu, kvality alebo funkcií, každé nové zariadenie Huawei za posledné mesiace nás prekvapilo niečím výnimočným. Aj preto stála pred čínskym gigantom neľahká úloha – priniesť túto jeseň telefón, ktorý bude lepší ako jeho predchodcovia, pričom už tí patria k tomu najlepšiemu na trhu. Výsledkom tejto snahy je Huawei Mate 20 Pro, ktorý je v mnohých smeroch najlepším smartfónom na trhu.

Balenie: Nič nechýba

Huawei Mate 20 Pro prichádza v elegantnom balení, no to, ktoré sme dostali my, ešte nemusí mať svoju finálnu predajnú podobu u nás na Slovensku. Napriek tomu sme tam už našli okrem samotného telefónu rýchlu nabíjačku, USB-C kábel, USB-C slúchadlá, nástroj pre vyberanie SIM karty a ešte aj redukciu z 3,5mm jacku na USB-C. Nenašli sme tu žiaden kryt, ktorý je v prípade smartfónov Huawei už akýmsi štandardom. Ten ale môže byť súčasťou reálnych predajných balení, ktoré dostanú slovenskí distribútori.

Konštrukcia a dizajn: Inšpirovaný najlepšími

Jedna z oblastí, v ktorej sme zo strany výrobcu očakávali nejaké novinky, bol dizajn. Kvantum uniknutých informácií naznačovalo, že v tomto smere prinesie Huawei niečo nové. Výsledok však skutočne stojí za to. Krásny telefón so sklenenou konštrukciou, originálnymi farebnými prevedeniami a ladnými prvkami, ktorými sa novinka ponáša na najväčších konkurentov. Aj tak by sa dal charakterizovať Huawei Mate 20 Pro.

Nebudeme sa tomu venovať dlho, lebo to podľa nás nie je veľmi dôležité, no určite to spomenieme – Mate 20 Pro sa náramne podobá na vlajkové modely od Samsungu radu S8/S9 či Note8/Note9. Zaoblené hrany a rohy displeja, plynulo prechádzajúce do extrémne tenkého rámu, ktorý sa zasa mení v zaoblenej zadnej sklenenej strane – to všetko sú črty, ktoré nájdeme práve pri vyššie zmienených smartfónoch od Samsungu.

A naozaj – keď telefón chytíte do ruky, ihneď vám bude pripomínať práve moderné Samsungy. Či je to už pozitívna alebo negatívna vlastnosť telefónu, to necháme na vás. My môžeme zhodnotiť to, aký je výsledok. A ten je skutočne skvelý. Telefón dosahuje najvyššie možné kvality spracovania, pri každej línii je vidieť a cítiť zmysel pre detail. Okrem toho, že Mate 20 Pro vyzerá krásne, pôsobí luxusne aj na dotyk či uchopenie.

Hoci v mnohých smeroch je tento dizajn účelný, nesie so sebou aj určité negatíva. My osobne napríklad nepatríme medzi fanúšikov zahnutého displeja. Ťažšie sa nám na ňom píše a veľký prínos v ňom nevidíme. Huawei do týchto hrán síce ukryl šikovné navigačné gestá, no sme celkom zvedaví na to, ako budú fungovať pri použití rôznych druhov krytov. K tomu však neskôr.

Odhliadnuc od nami nevyhľadávaných zahnutých hrán displeja je Huawei Mate 20 Pro špičkovo spracované zariadenie. Veľký, 6,39″ natiahnutý displej pokrýva 87,9 % prednej strany. Výrez v hornej časti je doplnený o minimálnu bradu dole. Telefón tak aj napriek veľkému displeju môžete ovládať jednou rukou, a to aj vďaka pomeru strán 19,5:9 – zariadenie je tak vyššie a štíhlejšie.

Samotný výrez v displeji pritom plní svoj účel. Je tu uložená selfie kamera, skener tváre, projektor osvetľujúcich bodiek zabezpečujúci odomykanie tvárou, proximity senzor a reproduktor. Aj preto je výrez relatívne veľký a nezmestí sa vedľa neho veľa ikoniek.

Hrany zariadenia tiež ukrývajú nejednu zaujímavú konštrukčnú novinku. Napravo nájdeme všetky hardvérové tlačidlá, vrátane akcentovaného tlačidla odomykania. To je celé červené a najmä v našej modrej verzii pôsobí táto kombinácia farieb veľmi pekne. Ľavá strana telefónu je úplne prázdna, hore nájdeme mikrofón, antény a ani v tejto generácii Huawei nezabudol na IR senzor pre ovládanie spotrebičov v domácnosti.

Zaujímavá je dolná strana, kde sa presunul slot na SIM karty. Ten má jeden klasický slot a jeden hybridný, no microSD kartu by ste doň pchali zbytočne. Telefón pojme novú ND memory kartu, ktorá bola vyvinutá v Huawei a zatiaľ ju distribuuje iba táto spoločnosť.

Dole okrem toho nájdeme ďalšie dva mikrofóny a USB-C port. A to je všetko. Niečo vám tu chýba? Nie, nie je to 3,5mm jack pre slúchadlá, s ktorým sme už ani nerátali. Je to mriežka reproduktoru. Ten Huawei ukryl práve do USB-C portu. Ide o zaujímavé riešenie, ktoré je určite veľmi účelné. Výsledok však so sebou nesie niekoľko otázok – napríklad, ako bude reproduktor znieť v prípade, že telefón nabíjate káblom? Tomu sa však budeme venovať neskôr v recenzii.

Nesmieme zabudnúť ani na kontroverznú zadnú stranu telefónu. Tá ukrýva najmä veľké okienko pre tri fotoaparáty s bleskom. Táto “štvorplatnička” si na internete užila viacero posmešných komentárov, no nám od začiatku vôbec dizajnovo neprekážala. Veľmi pozitívne je, že celý pliešok vyčnieva nad telo telefónu iba minimálne a telefón sa pri položení na rovnú podložku vôbec nemyká.

Zaujímavosťou na zadnej strane je aj spracovanie. To je v niektorých farebných prevedeniach, vrátane nášho modrého, špeciálne drážkované. Na pohľad kryt vyzerá ako klasické sklo, no pri bližšom skúmaní a najmä dotyku zistíte, že povrch je drsnejší. Vďaka tomu sa telefón oveľa menej šmýka v ruke a zachytáva aj menej odtlačkov prstov. Ide o veľmi šikovné riešenie, ktoré síce neodstráni všetky nedostatky spracovania zo skla, ale určite ich dramaticky zredukuje.

 

Nezabudnime ešte na rozmery telefónu, ktoré sú 157,8 x 72,3 x 8,6 mm s hmotnosťou 189 gramov. Je tak zrejmé, že nejde o malé zariadenie, no pri tejto veľkosti displeja sú rozmery telefónu ešte relatívne kompaktné. Telefón tiež disponuje zvýšenou odolnosťou IP68, vďaka čomu sa naozaj nemusíte obávať náhodného utopenia telefónu, ba dokonca ho môžete používať aj pod vodou. Pochváliť musíme aj spracovanie, to je skutočne prvotriedne. Páčia sa nám novinky a zmeny, ktoré Huawei predstavil. Sú zväčša praktické alebo esteticky vydarené a telefón ako celok pôsobí skutočne prémiovo.

Huawei si aj v novom Mate 20 Pro dal záležať na farebných verziách. Okrem našej modrej je k dispozícii aj zelená, čierna, ružová a špeciálne Twilight prevedenie. Ešte stále nie je úplne jasné, aké farby sa u nás budú predávať. Istá je čierna, pravdepodobne aj zelená a twilight farba. Máme informácie, že k dispozícii bude aj modrá, no to sa ešte môže u jednotlivých predajcov zmeniť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Skener odtlačkov: Po prvýkrát v displeji

Pri opise konštrukcie sme zdanlivo zabudli na skener odtlačkov. Mnohí už ale dobre viete, že ten sa nenachádza nikde na tele telefónu, ale pod jeho displejom. Ide o prvý smartfón Huawei, ktorý ponúka takúto funkciu a o jeden z vôbec prvých v Európe komerčne dostupných smartfónov s touto novinkou. Samozrejme, toto riešenie so sebou prináša množstvo nezodpovedaných otázok, z ktorých väčšina sa týka rýchlosti a presnosti skeneru.

Aj my sme boli zvedaví, ako sa novinka prejaví v praxi. Huawei použil skener v konkrétnom mieste v displeji (už existujú riešenia, ktoré umožňujú prst priložiť kdekoľvek v dolnej časti displeja). Toto umiestnenie je však veľmi rozumné a palcom ho nájdete bez problémov. Umiestnenie je pritom vidieť pri akomkoľvek dotyku na zamknutej obrazovke, ale aj po rozsvietení displeja pred jeho odomknutím.

Samotné skenovanie nás svojou kvalitou príjemne prekvapilo. Je dostatočne rýchle na to, aby sme si odomykanie nijako neuvedomovali. To je ten najväčší kompliment, ktorý môžeme skeneru dať. Jednoducho nám nestojí v ceste pri používaní telefónu. Iste, odomykanie nie je tak rýchle, ako sme zvyknutí z iných vlajkových lodí Huawei, no to vôbec nevadí. Skener je tiež dostatočne presný a až na pár výnimiek sme prst nemuseli prikladať viackrát. Horšie je to však už vtedy, keď máte ruky čo i len trošku mokré. Tu má skener väčšie problémy a v takomto prípade skôr využijete napríklad šikovné odomykanie tvárou.

Toto riešenie tak hodnotíme určite kladne. Aj vďaka tomu bolo možné umiestniť skener odtlačkov dopredu a nezväčšovať pritom rámik okolo displeja. Naše obavy z nedostatočne kvalitného skeneru sa nepotvrdili. Okrem toho, stále je k dispozícii 3D skenovanie tváre, ktoré je extrémne rýchle, aj keď možno nebude také bezpečné, ako sme si mysleli.

Displej: Patrí k absolútnej špičke

Technológia displejov na vlajkových lodiach dnes už nenapreduje takými krokmi ako v minulosti. Spoločnosti Huawei sa však napriek tomu podarilo spraviť obrovský medzigeneračný skok vpred. Kým Huawei Mate 10 Pro ponúkol pekný AMOLED displej, za konkurenciou zaostával. Huawei P20 Pro už ponúkol krajší AMOLED displej s menšou medzerou medzi sklom a displejom a tým pádom aj menšími odleskami na slnku. Mate 20 Pro posúva všetky tieto kvality na novú úroveň.

Displej je pekne natiahnutý a zaberá prakticky celú prednú stranu, aj vďaka výrezu. Medzi sklom a displejom neexistuje prakticky žiadna medzera a pri používaní máte pocit, akoby ste sa dotýkali priamo pixelov. Jednak displej vyzerá takto krajšie a na priamom svetle je oveľa čitateľnejší. S maximálnym jasom 850 nitov patrí medzi tie najlepšie na trhu a naozaj, pri používaní v exteriéri je veľmi ľahko čitateľný. V tomto smere sa však nechytá na šampióna Samsung Galaxy Note 9, ktorý je schopný svietiť s jasom až 1000 nitov. Veľmi za ním ale nezaostáva.

Displej môžeme tiež pochváliť za skvelú reprodukciu farieb a pozorovacie uhly. Vynikajú tu všetky kvality AMOLED panelu, ako je dokonalá čierna či pre oko prívetivejšie sýtejšie farby. V tomto smere však nejde o žiaden extrém, pričom odtiene farieb si môžete ešte dodatočne prispôsobiť v nastaveniach telefónu.

Novinkou je aj špičkové rozlíšenie 1440 x 3120 px s hustotou približne 538 ppi. S takto jemným displejom sme na zariadeniach Huawei zatiaľ skúsenosti nemali a ani sme to výrobcovi nijako nevyčítali. Aj pri 6″ displeji je FHD+ rozlíšenie dostatočné a nesťažovali by sme sa ani v prípade, že by ho Huawei ponúkol aj v tohtoročnom modeli. Práve naopak – z vyššieho rozlíšenia sme mali obavy najmä čo sa týka výdrže batérie. Tie boli našťastie zažehnané aj vďaka možnosti používať Smart rozlíšenie, ktoré automaticky reguluje jemnosť displeja na základe obsahu, ktorý je práve zobrazený.

Aj pri takomto nastavení sa nám však zdalo, že v drvivej väčšine prípadov sme pracovali s QHD+ rozlíšením. Všetok obsah bol badateľne jemnejší a hoci ani pri FHD+ rozlíšení na takto veľkom displeji nevidíte pixely, vyššiu jemnosť si určite všimnete. Mrzí nás ale, že nastavenie Smart rozlíšenia nepracovalo presne podľa našich predstáv. V YouTube sme tak mali iba FHD rozlíšenie, a tým pádom boli k dispozícii iba FHD videá. Až po prepnutí rozlíšenia na QHD+ sa objavila pri videách možnosť prehrávať ich v kvalite 1440p.

Huawei pri predstavení svojej novinky upozorňoval aj na to, že displej je extrémne responzívny, čo môžeme iba potvrdiť. Na dotyk reaguje okamžite, čo zvyšuje celkový zážitok z používania aj pocit rýchlosti systému.

Novinkou na Mate 20 Pro sú aj zahnuté hrany, ktoré sme už okomentovali vyššie. Teší nás aspoň fakt, že zahnutie nie je extrémne drastické a príliš neskresľuje zobrazenie. Výsledok je tak skutočne zaujímavý a atraktívny. Huawei tak aj v dnešnej dobe dokázal zlepšiť niečo, čomu sa ostatní výrobcovia venujú iba minimálne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Nový čip aj pamäťová karta

Huawei Mate 20 Pro ponúka podľa očakávania nový čip Kirin 980 vyrobený 7nm technológiou. Novinkou v procesore je duálny NPU čip s podporou AI, ktorý toho stíha v reálnom čase oveľa viac. V našom modeli mu sekunduje 6 GB RAM a 128 GB vnútornej pamäte. Tú je možné rozšíriť spomínanou novou pamäťovou kartou typu NM. Hoci nejde o rozšírený štandard microSD, je to lepšie, ako nemať žiaden iný slot. Zároveň platí, že ten, komu nestačí 128 GB vnútornej pamäte, zrejme nebude mať problém zaplatiť prémiovú cenu za nový typ NM karty. Podľa našich informácií bude Huawei v niektorých krajinách pridávať takúto kartu ako darček k predobjednávkam nového Mate 20 Pro, no zatiaľ nevieme, ako a či vôbec bude tento systém fungovať aj u nás.

Čo sa týka samotného výkonu, Huawei Mate 20 Pro patrí k absolútnej špičke medzi Android smartfónmi a mnohé v tomto smere aj prekonáva. Výsledky v benchmarkových aplikáciách sú úctyhodné, no tie nás nezaujímali. Oveľa viac sme boli zvedaví na to, ako sa telefón bude správať pri bežnom aj náročnejšom používaní.

S radosťou môžeme skonštatovať, že Mate 20 Pro nás vôbec nesklamal. Je extrémne rýchly, responzívny a naplní očakávania aj tých najnáročnejších používateľov. Rovnako ako pri ostatných vlajkových lodiach spoločnosti Huawei, aj v tomto prípade by telefón mal takto rýchlo fungovať aj po niekoľkých mesiacoch používania. Huawei sa už dlhšie riadi heslom “Born fast, Stay fast” a spoľahlivosti pri dlhodobom používaní prikladá veľkú dôležitosť.

Okrem výkonného hardvéru viaceré zariadenia Huawei podporujú aj softvérovú optimalizáciu GPU Turbo, ktorá dramaticky zvyšuje grafický výkon v podporovaných hrách a zároveň znižuje spotrebu batérie. Touto technológiou by mal disponovať aj Huawei Mate 20 Pro, no náš predprodukčný model zrejme ešte nemá funkciu aktívnu. V hre PUBG Mobile, kde aj staršie zariadenia s GPU Turbo dosahujú fantastické výsledky pri najvyšších nastaveniach grafiky, sa Huawei Mate 20 Pro trápi. Hra nám ani nedovolila nastaviť akúkoľvek inú úroveň rozlíšenia ako druhú najnižšiu, takže sme vôbec nemohli otestovať plný potenciál grafického čipu Mali-G76 MP10.

PUBG Mobile nastavuje automaticky grafiku na minimum. Nie je to možné zmeniť ani neskôr v nastaveniach, pretože vyššie detaily “nie sú pre naše zariadenie k dispozícii”.

Ak vás ale nezaujímajú mobilné hry, z telefónu vyťažíte maximum už teraz. Akákoľvek náročná aplikácia funguje na telefóne bez najmenších problémov. Prepínanie medzi titulmi je tiež extrémne rýchle, aplikácie sa otvárajú okamžite a v pamäti zostávajú otvorené dostatočne dlho na to, aby ste sa k nim mohli spätne vrátiť bez zbytočného dodatočného načítavania.

Výkon zariadenia najradšej testujeme hneď na začiatku – pri masívnom sťahovaní a inštalovaní aplikácií z Obchodu Play. Ak zvládne telefón robiť tento náročný úkon na pozadí a my ho môžeme plnohodnotne používať, môžeme s istotou povedať, že si poradí aj s ostatnými extrémne náročnými úlohami. A presne tak to je aj s Huawei Mate 20 Pro, ktorý si s týmto počiatočným náporom poradil ľavou zadnou. Práve prvé hodiny po tom, ako sme telefón dostali, sme ho prakticky nepustili z ruky a ani sme si pritom nevšimli, že sa na pozadí inštalujú desiatky aplikácií.

Výsledok v AnTuTu bez zapnutého výkonného režimu je značne odlišný.

Po stránke výkonu tak nemáme žiadne výhrady, teda okrem slabej optimalizácie grafického čipu. Predpokladáme ale, že táto chybička bude opravená veľmi skoro, pravdepodobne ešte pred tým, ako sa telefón dostane k prvým majiteľom. Ak budete patriť medzi nich, určite sa uistite, že po obdržaní telefónu hneď nainštalujete všetky dostupné aktualizácie. A ak si budete robiť benchmarky, nezabudnite zapnúť Režim výkonu v nastaveniach, ktorý sa podpíše pod oveľa vyššie výsledky. Tento režim tiež odporúčame zapnúť pri hraní náročnejších hier, no pri bežnom používaní ho vôbec nepotrebujete.

Systém: Najnovší Android 9.0 Pie a ešte lepší EMUI

Huawei Mate 20 Pro je jedným z prvých zariadení na svete, ktoré hneď na začiatku predaja prichádza s predinštalovaným systémom Android 9.0 Pie. Nad ním je nadstavba EMUI 9.0, ktorá sa síce náramne podobá na svojich predchodcov, no prichádza s množstvom drobných dizajnových zmien, ktoré prispievajú k oveľa lepšiemu zážitku z používania.

Základ ale zostáva rovnaký, akurát všetky prvky systému vyzerajú krajšie na jemnejšom displeji. Je to vidieť už aj pri zamknutej obrazovke, ktorá je jednoduchá a veľmi pekná, najmä ak použijete striedanie obrázkov na zamknutej obrazovke z galérie.

Po odblokovaní je situácia veľmi podobná. Všetko vyzerá ako po starom s pár drobnosťami. Ikonky sú trošku krajšie spracované, rovnako tak notifikačná lišta. Ide o naozaj drobné detaily, ktoré si najlepšie všimneme v menu s nastaveniami. Jednotlivé ikonky v riadkoch sú elegantnejšie a kompaktnejšie a celkovo tak pôsobí systém modernejšie.

Napriek tomu v ňom nechýbajú všetky fičúry, na ktoré sme od Huawei zvyknutí. Ako prvú sme spustili Always-On Displej. Túto funkciu nájdete v nastaveniach obrazovky alebo jednoducho vyhľadávaním v nastaveniach. Mrzí nás, že je stále obmedzená na zobrazovanie času, úrovne nabitia batérie a notifikácií z predinštalovaných aplikácií telefónu a správ. Obrazovku si môžete  aspoň trošku prispôsobiť, zmeniť vzhľad hodín a pod.

Ďalej sme tiež nastavili tmavú tému prostredia. Tá na AMOLED displeji znovu vyniká, toto nastavenie nájdete v časti Batéria. Znovu platí, že nastavenia sú rozkategorizované veľmi pekne a väčšinu možností nájdete skutočne veľmi rýchlo.

Úplnou novinkou je funkcia Digital balance, ktorá je postavená na základe Digital Wellbeing od Google. Táto novinka je zatiaľ dostupná iba pre hŕstku zariadení a v trošku zmenenej forme ju nájdete aj na Huawei Mate 20 Pro. K dispozícii tak máte náhľad na to, ako dlho počas dňa používate telefón a ktorým aplikáciám venujete najviac času.

Okrem toho, vaše používanie môžete obmedziť. Môžete si nastaviť limity pre jednotlivé aplikácie, ale aj pre celkové používanie telefónu. Tento limit budete vidieť vďaka permanentnému upozorneniu, po kliknutí na ktoré sa hneď prepnete do nastavení funkcie Digital balance.

Tá funguje veľmi dobre, akurát jedna, celkom podstatná časť, zobrazuje chybnú informáciu. Hneď pri spustení nastavení sa zobrazí čas zapnutého displeja v danom dni. Tento údaj však nie je tým, za čo sa vydáva a v skutočnosti ide o dlhodobý denný priemer zapnutej obrazovky. Túto drobnosť si všimnete veľmi jednoducho – ak máte napríklad nastavený denný limit pre zapnutý displej na úrovni 6 hodín, tak upozornenie v notifikačnej lište vám ukazuje, koľko vám ešte zostáva a ľahko viete vypočítať, koľko z limitu ste už minuli. Táto hodnota by mala byť práve zobrazená v sekcii Dnes, no nám sa tieto dve čísla nikdy nezhodovali.

Novinkou je aj ovládanie gestami. Mate 10 Pro takéto ovládanie nepodporoval, pri P20 Pro bolo možné aktivovať ovládanie gestami na snímači odtlačkov pod displejom. Keďže ten má Mate 20 Pro v displeji, nič takéto možné nie je. Výrobca sa však vynašiel a implementoval verziu ovládania gestami na okrajoch displeja. Potiahnutím spod displeja tak prejdete domov, potiahnutím a dlhým podržaním aktivujete režim multitaskingu.

Krok späť spravíte potiahnutím z ľavej alebo pravej hrany. Musíte pritom prstom prejsť až za okraj, pričom tu hrá rolu zahnutý displej. Ak neprejdete celkom za okraj, otvoríte napríklad menu v danej aplikácii. Nám sa ale veľakrát stávalo, že sme chceli otvoriť práve toto menu a z nenazdajky sme sa presunuli o krok späť či celkom zavreli aplikáciu. Na toto ovládanie sme si tak museli chvíľu zvykať, no nejde o nič strašné. Aj tak by sme ale ocenili, ak by sme si mohli vybrať aktívnu stranu s touto funkciou. Menu v aplikáciách je väčšinou naľavo a celý telefón by sa nám tak pravou rukou ovládal jednoduchšie.

Huawei počas predstavenia demonštroval aj skvelé funkcie s rozšírenou realitou. Okrem klasických animovaných avatarov pre selfie je k dispozícii aj možnosť vytvárania 3D animovaných objektov z reálnych predmetov. Na pódiu bol demonštrovaný plyšový medvedík panda, ktorý bol telefónom naskenovaný a z neho bol potom vytvorený objekt v rozšírenej realite. Ten sa dokonca hýbal a reagoval na ľudí.

Táto novinka sa však v našom modeli zatiaľ nenachádza, a tak sme ju nemohli otestovať. Pôsobí však veľmi sľubne a sme veľmi zvedaví, kam výrobca túto technológiu dotiahne. My môžeme skonštatovať to, že funkcie v systéme EMUI 9.0, ktoré sme mali k dispozícii, fungovali veľmi dobre. Oceňujeme krajšie grafické spracovanie aj extra funkcie ako Digital balance. Najviac nás však teší, že systém je fantasticky odladený, expresne rýchly a spoľahlivý. Mrzia nás ale staré neduhy, ako napríklad fakt, že na zamknutej obrazovke nie je možné pracovať s upozorneniami, je ich možné iba odstrániť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Dobrý zážitok s drobnými kompromismi

Niet pochýb o tom, že Huawei Mate 20 Pro je fantastické multimediálne zariadenie. Veľký pekný displej, skvelý výkon a výborná výdrž batérie ho predurčujú na to, aby majiteľom ponúkol vynikajúci používateľský zážitok. My môžeme iba skonštatovať, že telefón plní svoju úlohu na výbornú.

Základom je fantastický displej, na ktorom vyzerá každý obsah skutočne pekne. Či už na ňom budete upravovať fotky, keď oceníte, že farby nie sú príliš sýte, alebo čítať dokumenty a tabuľky, keď vás zasa poteší vynikajúca jemnosť displeja. Skutočne akýkoľvek obsah na telefóne vyzerá výborne.

K dispozícii sú aj základné multimediálne aplikácie od Huawei, ktoré fungujú dobre. Je však viac než pravdepodobné, že si do svojho zariadenia stiahnete svoje obľúbené tituly.

Po stránke zvuku Huawei Mate 20 Pro nepatrí k tým najlepším, no zaujalo nás riešenie reproduktoru. Ako sme už spomínali, ten je ukrytý v USB-C porte. To síce pôsobí trošku futuristicky a na prvé počutie si ani nič nezvyčajné nevšimnete. Okrem toho k dispozícii je aj sekundárny reproduktor nad displejom, ktorý vytvára stereo sústavu. Zdá sa nám, že tento reproduktor je hlasnejší ako na predchádzajúcich modeloch a zvuk je tak vyváženejší.

Platí to ale iba do chvíle, kedy pri prehrávaní zvuku nezačnete telefón nabíjať. Vtedy budete počuť badateľnú zmenu zdroja zvuku, keď je jednoducho viac počuť reproduktor nad displejom. Okrem toho, USB port v strede spodnej hrany je extrémne jednoduché zakryť rukou v režime na šírku. Keďže ide o skutočne úzku štrbinku, zakryjete ju aj jedným prstom a pri sledovaní videí sme si na toto museli dávať veľký pozor.

Samozrejme, telefón neobsahuje ani 3,5mm jack pre slúchadlá. To nie je nič nezvyčajné a chválime výrobcu za to, že okrem redukcie z 3,5mm jacku na USB-C port v balení ponúka aj USB-C slúchadlá. Tie však nie sú štuplíkové, ale celistvé plastové do uší. Nám vôbec nepasujú a podobne ako s ďalšími takýmito slúchadlami, sedieť nebudú možno aj polovici populácie.

Ak ale používate napríklad Bluetooth slúchadlá alebo reproduktor, nebudete mať vôbec žiaden problém. Určite ale môžeme povedať, že zvuk je oblasťou, kde sa Huawei ešte môže pri svojich zariadeniach zlepšovať.

Pri reproduktore sme si všimli ešte jednu drobnú nedokonalosť, ktorú ale snáď vyrieši softvérová aktualizácia. Takmer vždy vtedy, keď by sa mal aktivovať reproduktor, počuť drobné puknutie. Tento zvuk sa prejaví napríklad aj pred príchodom notifikácie. Zaujímavé ale je, že je to najmä v situáciách, keď je zvuk stlmený, no nastane situácia, ktorá by pri vyššej hlasitosti vydala nejaký zvuk.

Napríklad keď scrollujeme na sociálnej sieti a začne sa prehrávať video, aj keď nemá aktívny zvuk. Vtedy počujeme toto puknutie najčastejšie. Po čase sme si však na túto drobnosť zvykli a nijako nás pri používaní telefónu neruší, no určite by sme boli radi, ak by ju výrobca eliminoval.

Konektivita a komunikácia: Iba to najlepšie a ešte niečo navyše

V našich končinách je spoločnosť Huawei známa najmä ako výrobca mobilných zariadení. Zároveň však ide o spoločnosť, ktorá sa aktívne podieľa na výstavbe telekomunikačnej infraštruktúry. Aj preto si Huawei dáva vo svojich smartfónoch záležať aj na funkciách spojených s konektivitou.

Huawei Mate 20 Pro tak ponúka to najlepšie, čo v aktuálnych smartfónoch nájdeme. Základom je extrémne rýchle pripojenie LTE Cat21 s rýchlosťami do 1400/200 Mbps. Hoci ide iba o teoretické rýchlosti, ktoré zrejme žiaden telefón v 4G sieti nikdy nedosiahne, ide o deklaráciu toho, že Huawei sa nebojí posúvať hranice aj v takejto neatraktívnej kategórii.

Nechýba ani Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s podporou 5GHz sietí a DLNA. Bluetooth je tu vo verzii 5.0. Z lokalizačných služieb tu okrem GPS nájdeme aj A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO a QZSS. Samozrejmosťou je aj NFC a aj v tomto prípade Huawei ponúka IR port, ktorý je už absolútnou raritou na súčasných vlajkových lodiach.

Okrem famóznej výbavy poteší Huawei Mate 20 Pro aj tým, že všetky formy pripojenia fungujú na výbornú. Počas používania telefónu sme ani raz nenatrafili na pokles či stratu signálu, a to ani pri mobilných, ani Wi-Fi sieťach. Bez problémov fungovalo aj Bluetooth pripojenie, ktoré sme testovali so slúchadlami aj s infotainment systémom v aute. Špičkové a presné je aj GPS, ktoré výrobca špeciálne prispôsobil pre používanie v husto zastavaných oblastiach. My môžeme potvrdiť, že lokalizácia je extrémne rýchla a presná tak, ako sme pri Huawei zariadeniach zvyknutí. V centre Londýna však niekedy mala problémy správne nás lokalizovať, takže je otázne, nakoľko efektívna je nová technológia, resp. o čo viac by sa trápili iné zariadenia.

Rovnako skvelé je aj mobilné pripojenie a hlasové hovory. Tie sú čisté a plynulé, bez akýchkoľvek výpadkov. Vysokú kvalitu hlasu potvrdila aj druhá strana. My sme telefón pritom počas testovania využívali po celý čas s dvomi SIM kartami, ktorých nastavenie je veľmi jednoduché a priamočiare. Telefón nemal s touto konfiguráciou absolútne žiadne problémy a my sme počas testovania nezaznamenali ani jeden zmeškaný telefonát kvôli slabému signálu a spoľahlivo fungovali aj mobilné dáta.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Špičková kvalita a praktické funkcie navyše

Pred predstavením modelu Huawei Mate 20 Pro sme sa v duchu pýtali – ako výrobca vylepší už aj tak jeden z najlepších fotoaparátov na trhu? P20 Pro je dodnes kráľom nočnej fotografie a patrí medzi tie najlepšie fotomobily v histórii. Huawei nám znovu ukázal, že má v rukáve oveľa viac tromfov, ako sme si mysleli.

Aj na tejto vlajkovej lodi použil svoj ikonický 40MP snímač, ktorý má na starosti množstvo skvelých funkcií z P20 Pro. Okrem 40MP fotografií, ktoré veľmi často využívať nebudete, môžete fotiť krásne 10MP snímky. Pri nočnej fotografii potom Huawei kombinuje 4 pixely do jedného a vytvára tak oveľa väčšie body, ktoré sú schopné zachytiť viac svetla. Samozrejme, veľmi tu pomáha aj snímač s veľkosťou 1/1,7″, čím sa Huawei výrazne odlišuje od ostatných výrobcov.

Okrem toho tu nájdeme aj populárny 8MP snímač s trojnásobným optickým priblížením. Tento fotoaparát nás na P20 Pro presvedčil o tom, že aj so smartfónom je možné robiť pekné priblížené fotografie. Práve P20 Pro bol prvý telefón vôbec, na ktorom sme funkciu približovania začali aktívne používať.

Vlajkový model radu P disponoval ešte jedným monochromatickým senzorom, ktorý zachytával najmä detaily a vedel robiť krásne čierno-biele fotografie. Inú funkciu ale nemal, a tak ho Huawei na Mate 20 Pro nahradil novým 20MP širokouhlým snímačom. A povieme vám, ide o obrovský krok vpred. Vďaka možnosti zachytávať širokouhlé, klasické aj priblížené fotografie sa vám otvoria obrovské možnosti, ktoré boli pri mobilnej fotografii až donedávna absolútne nepredstaviteľné.

My sme širokouhlý snímač používali oveľa častejšie, ako sme predpokladali. Znovu sa potvrdilo, že smartfón Huawei nás naučil používať iné fokálne vzdialenosti pri fotení mobilom. V tomto prípade konkrétne tie kratšie. Širokouhlé snímky oceníte všade – v meste, kde chcete zachytiť väčšiu časť budovy, v interiéri, kde chcete zachytiť celú stenu, pri fotení ľudí, keď chcete zachytiť väčšiu skupinku, ale aj v prírode, keď chcete odfotiť širšiu časť scenérie pred vami.

Širokouhlý záber

Ukážka širokouhlých záberov.

K skvelým vlastnostiam fotoaparátu musíme jednoznačne pripočítať ešte aj vynikajúcu kvalitu fotografií. Tu vidíme pokrok najmä pri denných fotkách. Tie sú jasnejšie a majú fantastický dynamický rozsah. Tiene sú tak svetlejšie a svetlé tóny zasa nie sú prepálené. Hoci s týmto nemal problém ani Huawei P20 Pro, fotky z nového Mate-u sa nám zdajú za bežného dňa ešte o čosi hodnovernejšie.

Fotogaléria:

Umelá inteligencia je všade prítomná. Zvýšila teplotu farieb aj tejto fotografie, v tomto prípade výsledok chválime.

Fotografie s priblížením sú rovnako dobré ako pri P20 Pro. Úlohu tu hrá aj optická stabilizácia, ktorá je podľa výrobcu iba na tomto fotoaparáte. Aj pri väčšom priblížení tak bude kompenzovať otrasy vašej ruky pre dosiahnutie čo najkrajšieho priblíženého záberu. Prekvapivo dobrý je aj hybridný 5-násobný a digitálny 10-násobný zoom. Samozrejme, tu už dochádza k určitým stratám v detailoch, no výsledky sú aj tak nadmieru dobré.

Širokouhlý záber
Klasický záber hlavným fotoaparátom (1x)
3-násobný optický zoom (3x)
5-násobný hybridný zoom (5x)
10-násobný digitálny zoom (10x)

Samozrejme, fantastické sú aj nočné fotografie. Tu ale znovu zápasíme s predprodukčným softvérom – Huawei nás upozornil, že nočné fotografie by sa mali dramaticky zlepšiť. Vo viacerých totiž pozorujeme nižšiu úroveň detailov ako pri P20 Pro. Softvérová aktualizácia by to však mala vylepšiť.

Ukážky nočných fotografií.

Napriek tomu je možné dosiahnuť fantastické nočné fotografie. Tie vynikajú najmä svetelnosťou a reprodukciou farieb. Vynikajúci nočný režim nechýba ani tu. Znovu platí, že telefón udržíte v ruke aj pri 6-sekundovej uzávierke a dosiahnete skutočne krásne nočné fotografie.

Kiežby sme však čosi podobné mohli povedať o videu. To síce nepatrí k tým úplne najhorším na svete, no v takto špičkovom modeli by sme očakávali oveľa lepšie výsledky. Samotná kvalita videa je výborná. Ponúka krásne farby, znovu skvelý dynamický rozsah a množstvo detailov, ako aj výborný zvuk. Problém ale nastáva, keď sa začnete hýbať. Hoci už aj pri 4K videu pozorujeme stabilizáciu obrazu (konečne!), výsledok je veľmi kostrbatý.

Prakticky každý pohyb znamená rozostrenie, resp. vlnenie obrazu, a to najmä na krajoch záberu. O stabilizáciu sa tu stará umelá inteligencia, a tak predpokladáme, že tá sa môže zlepšiť aj softvérovou aktualizáciou. V nami testovanom modeli s verziou systému s koncovkou .113 však bola stabilizácia vo videu naozaj veľmi nepresná. Aj keď je vidieť, že obraz ako taký je stabilný, objekty na ňom jednoducho nevyzerajú prirodzene. Veríme ale, že tento neduh odstráni softvérová aktualizácia v budúcnosti.

Umelá inteligencia však nie je prítomná iba pri stabilizácii videa. Stretne sa s ňou aj pri samotných fotografiách, kde sa stará o rozpoznávanie fotenej scény a tomu prispôsobuje aj rôzne nastavenia. Teší nás, že vo viacerých scénach neboli zmeny nastavení tak drastické, ako pri P20 Pro. Okrem toho, AI teraz rozpoznáva oveľa väčšie množstvo objektov a scén, aj keď režimov prispôsobenia je iba niekoľko. Telefón teda rozpozná konkrétny objekt, no nastavenia sú rovnaké ako pri inom, podobnom objekte.

AI však v sebe ukrýva aj skutočne silné funkcie. Jednou z nich je super-macro, čo vám dovolí priblížiť sa k fotenému objektu na úroveň niekoľkých centimetrov. Škoda, že tento efekt sa musí aktivovať sám prostredníctvom AI, nie je možné ho spustiť manuálne. Ak ale funguje, výsledok je skutočne pôsobivý.

Ukážka super-macro záberu.

Okrem toho je po novom možné okrem fotografií oddeliť objekt od pozadia aj na videu. Aplikovať tu potom môžete rôzne filtre, ako rozmazané pozadie, oddelenie farieb a ďalšie. Tieto fičúry fungovali na naše prekvapenie pomerne dobre. Samozrejme, neboli stopercentné, no výsledky nás naozaj celkom prekvapili. Hoci ide o funkciu, ktorá nie je extrémne praktická, v mnohých prípadoch poteší svojou zaujímavosťou a spestrí vaše videá naozaj pôsobivými efektami.

Predná kamera má rozlíšenie 24MP. Ponúka známe fotografické režimy, ktoré ocení zrejme mladšia časť populácie. Čo sa týka kvality, ide o lepší priemer a s telefónom je možné spraviť skutočne pekné selfie, no pri našom testovaní nám trošku chýbala konzistencia. Veľmi pekná a ostrá fotografia bola často nasledovaná záberom s mäkšími hranami a chýbajúcimi detailami. Výsledok bol však takmer vždy dosť dobrý pre publikovanie na sociálnych sieťach, čo je zrejme pri selfie fotoaparáte dostatočné hodnotenie.

Ukážka selfie fotografie.

Celkovo tak fotoaparát hodnotíme na výbornú. Je schopný robiť krásne denné zábery, vynikajúce nočné fotky, problémové je iba video. Veríme ale, že toto je možné opraviť softvérovou aktualizáciou a konečne budeme môcť aj o smartfóne Huawei povedať, že je schopný konkurovať najlepším video-mobilom na trhu. Už teraz ale ide o jeden z najlepších fotomobilov na trhu, ktorý okrem veľmi praktických ohniskových vzdialeností objektívov ponúka aj skvelé funkcie v spolupráci s AI a množstvom režimov, ktoré v aplikácii fotoaparátu nájdete.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Šampión vo výdrži aj v nabíjaní

Čerešničkou na torte v smartfóne Huawei Mate 20 Pro je batéria a technológie, ktoré so sebou prináša. Ide o Li-Po akumulátor s kapacitou 4200 mAh. To je iba minimálny nárast oproti modelom Mate 10 Pro či P20 Pro, no aj za takéto zvýšenie kapacity sme vďační. V podstate ide o najväčší akumulátor v súčasných, u nás oficiálne dostupných, vlajkových lodiach, a to pri zachovaní veľmi slušnej hmotnosti.

Už vlani sme model Mate 10 Pro chválili za vynikajúcu výdrž. Tento rok sme boli zvedaví na to, ako sa na výdrži prejaví vyššie rozlíšenie displeja, ale aj modernejší čip a nový Android 9.0 Pie, ktorý by mal výdrž dramaticky zlepšiť.

Výsledok? Excelentný. Huawei Mate 20 Pro je bez pochýb vlajkovou loďou s najdlhšou výdržou v tomto roku. V rukách sme nedržali ani jeden TOP model, ktorý by toho zvládol toľko, čo Mate 20 Pro. A to sme sa teda pri používaní absolútne neobmedzovali a prvé dni sme ho doslova vyšťavili. A čo sa stalo, keď sme prešli do striedmejšieho režimu počas pracovného týždňa? Na konci dňa sme mali vyše 75 % batérie. Fenomenálne.

Na screenshotoch si môžete pozrieť dva vzorové dni, keď sme telefón používali veľmi aktívne. Prvý deň bol v Londýne, keď sme telefón odpojili od nabíjačky približne o 8:00 ráno. Cez deň sme ho doslova žmýkali – spravili sme asi 150 fotografií, niekoľko videí, využívali navigáciu v meste, uskutočnili polhodinový videohovor cez WhatsApp, asi hodinu pozerali videá a neustále sme synchronizovali dva Google účty a niekoľko účtov na sociálnych sieťach. O 20:45 nám ostávalo ešte 13 % batérie s tým, že displej bol zapnutý 5 hodín a 20 minút. Musíme tiež podotknúť, že väčšinu toho času bol jas displeja na najvyšších hodnotách, pretože sme s telefónom extrémne veľa fotili a používali ho najmä v exteriéri.

Ďalší vzorový deň bol počas nášho návratu z Londýna na Slovensko. Telefón sme od nabíjačky odpojili o 8:00 a aktívne ho používali počas celej cesty. Aj počas letu, keď bol v lietadlovom režime, sme ho aktívne využívali na fotenie a úpravu predchádzajúcich záberov. Okrem toho sme, samozrejme, využívali sociálne siete, asi pol hodinu aj navigáciu Waze a množstvo ďalších aplikácií. Na konci dňa nám ostávalo 37 % batérie, pričom obrazovka bola zapnutá takmer 4 a štvrť hodiny.

Aj napriek jemnejšiemu displeju tak môžeme s radosťou skonštatovať, že telefón je šampiónom vo výdrži. Na jedno nabitie s ním bez akýchkoľvek problémov zvládnete aj 6 hodín aktívneho používania počas dňa. Bežnému používateľovi vydrží aj viac dní, pretože skvelá je aj výdrž v pohotovostnom režime. Síce telefón sa vybíjať neprestane, no za noc nám ubudlo menej než 10 %, čo je pri Android zariadeniach ešte celkom slušné.

Ešte pred tým, než sa dostaneme k najlepšej funkcii, ktorou je klasické káblové nabíjanie, nesmieme zabudnúť na novinku v podobe bezdrôtového nabíjania. Tá konečne zažíva debut aj na smartfóne Huawei a funguje veľmi dobre. Výrobca má k dispozícii dokonca aj 15W super-rýchlu bezdrôtovú nabíjačku, no Mate 20 Pro je kompatibilný aj s ostatnými nabíjačkami štandardu Qi.

Azda najviac pozornosti pri predstavení telefónu pútala funkcia reverzného bezdrôtového nabíjania. Tá funguje presne tak, ako si myslíte – stačí, keď k telefónu priložíte iné nabíjanie s podporou bezdrôtového nabíjania a z Mate 20 Pro sa stane bezdrôtová nabíjačka. Funguje to skutočne skvele, v nastaveniach batérie stačí zapnúť túto funkciu a môžete nabíjať iný telefón alebo príslušenstvo. Samozrejme, Huawei si pri predstavení neodpustil menšie podpichnutie a túto funkciu demonštroval na vybitom iPhone X. Šikovné.

Nás funkcia tiež poriadne zaujala, no spolu s ňou sa objavilo aj niekoľko doposiaľ nepredstaviteľných otázok. Čo sa napríklad stane, keď k sebe priložíte dva kusy Mate 20 Pro a oba majú spustenú funkciu reverzného dobíjania? K riešeniu potrebujete iba partičku zvedavých novinárov, z ktorých každý drží v ruke horúcu novinku od Huawei. Takto sme zistili, že výrobca to ošetril skvelo a v tomto nepravdepodobnom prípade sa bude dobíjať ten telefón, ktorý má nižšiu úroveň nabitia batérie.

Tou najužitočnejšou vlastnosťou batérie, odhliadnuc od fantastickej výdrže, je extrémne rýchle nabíjanie káblom. Huawei predstavil vylepšenú verziu svojej Super Charge nabíjačky. Tá má po novom výstup 10V/4A, vďaka čomu ide o jedno z najrýchlejších nabíjaní na trhu. To sľubuje, že telefón nabije z 0 % na 70 % v priebehu pol hodiny. Naše testovanie ukazuje veľmi podobné hodnoty.

  • 15 minút: 37 % (telefón ukazoval na začiatku nabíjania 2 % batérie, ale už sa nám vždy pri zapnutí automaticky vypínal a nedokázali sme dosiahnuť nižšiu úroveň nabitia)
  • 30 minút: 68 %
  • 45 minút: 93 %
  • 60 minút: 100 %

V niektorých iných testoch sa telefón nabil za 1:05 hod, aj nám sa niekedy nabíja o pár minút dlhšie. Bez ohľadu na to však ide o jedno z najrýchlejších dostupných nabíjaní na trhu. Do úvahy musíme zobrať aj fakt, že telefón prichádza s batériou s kapacitou 4200 mAh, kým konkurencia na špici rýchlosti nabíjania ponúka často akumulátor s podstatne nižšou kapacitou.

Huawei Mate 20 Pro: Záverečné hodnotenie

Od momentu ako začali prvýkrát unikať informácie o modeli Huawei Mate 20 Pro sa mnohí fanúšikovia pýtali – bude toto najlepší smartfón súčasnosti? Ako obyčajne, ani teraz nemáme konkrétnu odpoveď. Každý používateľ má iné očakávania a iné potreby a na trhu neexistuje telefón, ktorý rovnako naplní očakávania všetkých zákazníkov. Isté je však jedno – iba málo zariadení na trhu ponúka také inovácie ako Huawei Mate 20 Pro v zariadení, ktoré je široko dostupné takmer po celom svete.

Krásny displej je pýchou nového telefónu. Nechýba jeden z najlepších fotoaparátov na trhu. Kapitolou samou o sebe je batéria – tá ponúka jednu z najlepších výdrží na trhu spolu s jedným z najrýchlejších nabíjaní. Ak k tomu pripočítame skutočne zaujímavý dizajn, perfektne odladený a aktuálny softvér a vychytávky v podobe skeneru odtlačkov pod displejom, šikovne ukrytého reproduktoru či nového formátu pamäťovej karty, dostaneme naozaj jedinečné zariadenie. To inovuje na miestach, ktoré iní výrobcovia zanedbávajú alebo považujú za nedôležité. Za túto odvahu Huawei veľmi chválime.

Iste, nie je všetko ružové. Huawei znovu potvrdzuje, že musí zabrať na poli softvérovej optimalizácie. Sme zvedaví, čo s telefónom spravia sľúbené aktualizácie, no zatiaľ sme našli viac bugov, ako by sme si predstavovali. Pozitívne ale je, že tieto problémy nie sú zásadné a nijako dramaticky nezhoršovali používateľský zážitok. Ten bol vynikajúci, ako aj celý telefón. Ten ale prichádza aj s exkluzívnou cenovkou začínajúcou na úrovni 999 EUR. Je to veľa? To už necháme na vás. My môžeme skonštatovať len to, že ak si takúto sumu môže za svoj telefón vypýtať konkurencia, Huawei si ju môže za Mate 20 Pro vypýtať bez akýchkoľvek obáv.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...