Recenzia | Huawei Ascend D2 | Odolný FullHD smartfón

Do rúk sa nám dostala novinka z výstavy CES 2013, Android smartfón Huawei Ascend D2. Ide o výkonné zariadenie s odolnosťou voči prachu a vode, ktoré zaujme nielen výbavou, ale aj dizajnom ponúkajúcim moderné a zaoblené tvary. Po niekoľkých dňoch testovania sme nad Ascendom D2 vyniesli finálny verdikt, ktorého znenie si môžete prečítať v nižšie písaných riadkoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Obsah balenia

Biela škatuľka kompaktných rozmerov ponúka okrem veľkého obrázku samotného smartfónu na vrchnej strane aj niekoľko čínskych popisov funkcií. Dôležitejší je však obsah tohto balenia, ktorý v tomto prípade predstavuje samotný smartfón Huawei Ascend D2 so vstavanou batériou, nabíjačku, microUSB kábel, redukciu microUSB <-> USB, slúchadlá bielej farby a technickú dokumentáciu. Huawei nezabudol ani na to, že do zariadenia musíte pomocou špeciálneho slotu vložiť SIM kartu, preto v balení nájdete aj spinku, ktorou daný slot otvoríte.

Konštrukcia

Huawei Ascend D2 prichádza na trh v 2 farebných prevedeniach – Crystal Blue a Pure White. Nami testovaná biela vzorka vyzerala už na prvý pohľad veľmi dobre, čo nám len potvrdilo neskoršie testovanie. Za takéto spracovanie by sa nemusel hanbiť ani najväčší výrobca smartfónov, ktorého zariadenia by sme vďaka plastovému spracovaniu mohli porovnávať práve s Ascendom D2. Hoci je na výrobu tohto zariadenia použitý vo väčšine plast (po obvode sa nachádza hliníkový pás), spracovanie je na veľmi vysokej úrovni a počas používania nič nevŕzga. Horšie to je s odtlačkami prstov, ktoré sa zachytávajú tak na zadnej, ako aj na prednej strane, kde ich vďaka tmavému (vypnutému) displeju viac vidieť.

Predná časť zariadenia Huawei Ascend D2 je takmer celá vyplnená 5-palcovým displejom s Full HD rozlíšením, ktorému sa budeme venovať neskôr. Pod ním nenájdeme žiadne softvérové tlačidlá, nakoľko sa nachádzajú priamo na displeji, čo je trend, ktorý budeme na nových zariadeniach vídať čoraz častejšie. Nad displejom sa nachádza 1,3 Mpix HD fotoaparát spolu so senzormi a nechýba ani primárny reproduktor pre hovory, notifikačná dióda a logo výrobcu.

Zadná časť je obsahovo na prvky menej bohatšia a najviac zaujme zrejme šošovka 13 Mpix fotoaparátu situovaná centrálne v hornej časti. Napravo a vyššie od nej nájdeme aj LED diódu slúžiacu ako svietidlo alebo blesk a v jej blízkosti si svoje miesto našiel aj sekundárny mikrofón pre nahrávanie zvuku do videa. Aj tu nájdeme logo a názov výrobcu a v spodnej časti sa nachádzajú aj povinné informácie o zariadení v čínskom jazyku.

Horná strana Huaweiu Ascend D2 v sebe skrýva už spomínaný zaslepený slot na SIM kartu, ktorý otvoríte len pomocou špeciálnej spinky alebo iného predmetu tohto tvaru. Nachádza sa tu aj ďalší mikrofón a microUSB slot, pomocou ktorého toto zariadenie nabijete alebo pripojíte ku počítaču. Spodná strana obsahuje väčšiu mriežku hlasitého reproduktora, vedľa ktorej sa nachádza aj 3,5 mm jack slot pre pripojenie audio príslušenstva. Po oboch stranách sú dostupné aj ďalšie 2 mikrofóny, takže by tento smartfón nemal mať problém s nahrávaním zvuku ani v hlučnejšom prostredí. V pravej strane napokon nájdeme už len dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo vypínania, ktorého umiestnenie naozaj chválime.

Výnimočným je Huawei Ascend D2 aj v odolnosti. Okrem skla Gorilla Glass v už 2. generácii, je toto zariadenie chránené aj certifikátom IPX 5/4, ktorý zabráni vniknutiu vody alebo prachu. Ponárať pod hladinu ho však neskúšajte, táto odolnosť je určená skôr pre používanie zariadenia počas dažďa alebo v extrémnych outdoorových podmienkach, tam by sme ho však nezobrali kvôli bielemu plastovému krytu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Displej

Displej s uhlopriečkou 5 palcov a Full HD 1080p rozlíšením je vyrobený technológiou IPS. Tá sa vyznačuje najmä verným podaním farieb, ktoré sú pri dnešnej konkurencii naozaj dôležité. V porovnaní s displejom Sony Xperie Z sú farby čistejšie, jasnejšie a reálnejšie. Najväčší rozdiel vidno pri zobrazení bielej farby, ktorá sa v porovnaní s IPS panelom zdá byť skôr svetlo-žltou. Samozrejmosťou je aj ochranné sklo nad dotykovou vrstvou, ktoré v tomto prípade predstavuje sklo Corning Gorilla Glass. To by malo displej ochrániť pred jemnými škrabancami a nárazom, no aj napriek tomu vám k zariadeniu odporúčame zakúpiť fóliu. Funkcia multitouch dokáže naraz zaznamenať aj 10 dotykov.

Výkon

O výkon tohto smartfónu sa stará 4-jadrový K3V2 procesor, ktorý si Huawei do svojich zariadení vyrába sám. Jadrá sú taktované na 1,5 GHz a výkon tomuto zariadeniu dodávajú aj 2 GB operačnej pamäte RAM. Hoci sú jeho špecifikácie porovnateľné s najvýkonnejšími zariadeniami na trhu, výsledky benchmarkov to vyvracajú. Celkové správanie systému a grafické prechody sú však plynulé a zariadenie bezproblémovo zvláda aj náročnejšie hry, ako napríklad Dead Trigger. Viac vám prezradia nižšie uvedené výsledky benchmarkov.

Aplikácia Huawei Ascend D2 HTC One LG Nexus 4 Sony Xperia Z
Antutu benchmark 11579 24424  Nefungoval 20614
CF Bench 13731/3978/7879 27975/21519/24101  21799/7195/13036  15730/8537/11413
SmartBench 2012 3999/1597  7054/2856  3058/3174 4560/2333
Geekbench 2 1218 2749  2054  1556
Vellamo 1271 / 444  2394/781  1335/632  1962/574
Nenamark 2 30,4 FPS  61,2 FPS  58,7FPS  57,9FPS
GL Benchmark 2.5
Egypt HD
Onscreen/offscreen
11 FPS / 9,2 FPS 31 FPS/34 FPS 41 FPS/30 FPS  —

Počas testovania benchmarkov a celkovo pri spúšťaní náročnejších aplikácií sme si všimli aj mierne prehrievanie zariadenia. Hoci nejde o nič nezvyčajné, môže pôsobiť negatívnym dojmom. Pri náročných hrách a viacerých spustených aplikáciách preto zariadenie neduste v rukách a doprajte mu dostatok miesta pri zadnom kryte, inak prídu dôsledky.

Pamäť

Huawei Ascend D2 ponúka 16 GB vnútornej pamäte, ktorú nie je možné rozšíriť o kapacitu pamäťovej karty. Nami testovaná vzorka ponúkala 16 GB miesta, z čoho reálne bolo pre používateľa dostupných zhruba 11,83 GB. To je dostatok miesta pre kvalitnú hudbu aj video, náročnejší budú musieť siahnuť po cloudovom riešení. Dropbox je však pri Android zariadeniach nutnosťou, či máte dostatok miesta alebo nie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Operačný systém

Huawei tento rok stavil na vlastnú používateľskú nadstavbu Emotion UI, ktorá prichádza v novej verzii 1.5 s niekoľkými zmenami. Tou najväčšou je zrejme úplné odignorovanie appdraweru (menu s aplikáciami). Namiesto ukladania aplikácií do samostatného menu sú aplikácie po nainštalovaní dostupné priamo na domácej obrazovke a jediné čo s nimi môžete spraviť, je zoskupiť ich do zložiek s rôznou tematikou. Hoci je pravda, že používatelia používajú aplikácie najmä vďaka skratkám a widgetom z domácich plôch, tento krok považujeme za nelogický a appdrawer nám jednoducho chýba. Potešila by nás možnosť jeho manuálneho zapnutia/vypnutia, v tomto prípade je však pri nespokojnosti jediným riešením nainštalovanie alternatívneho launchera.

Čo pri softvéri musíme pochváliť, je množstvo predinštalovaných aplikácií. Tie obohatili natívny výber z Androidu 4.1 Jelly Bean, ktorý je v tomto zariadení predinštalovaný a oceňujeme najmä prítomnosť praktických aplikácií na zálohu alebo správu súborov. Pre kompletnosť si aplikácie vypíšeme do zoznamu:

  • Profily – špeciálna aplikácia, v ktorej si dokážete vytvoriť rôzne profily pre použitie zariadenia v exteriéry, počas noci alebo napríklad počas pracovného meetingu.
  • Správca súborov – jednoduchý pomocník pre základnú prácu so súbormi vo vašej pamäti. Poteší aj podpora komprimovania zložiek.
  • Počasie – pekne spracovaná aplikácia na predpoveď počasia, ktorá poteší najmä peknou a farebnou grafikou.
  • Nahrávač zvuku – pomôcka pre nahrávanie zvuku v mono alebo stereo formáte.
  • Poznámky – miesto, kde si môžete napísať a uložiť jednoduché myšlienky, postupy alebo poznámky.
  • Movie Studio – základný správca videa, ktoré môžete vytvoriť zo snímok a hudby, ktoré máte uložené vo svojom smartfóne.
  • DLNA – aplikácia slúžiaca na prenos multimédií medzi vašim smartfónom a TV alebo monitorom s podporou rovnakej funkcie.
  • AppInstaler – správca, ktorý automaticky vyhľadá .apk súbory a umožní vám ich priame nainštalovanie.
  • Backup – aplikácia slúžiaca na zálohu údajov z vašej pamäte a ich neskoršie obnovenie.
  • System Update – špeciálne vytvorená aplikácia pre aktualizovanie vášho zariadenia.
  • Help Center – miesto, kde nájdete všetky návody a rady pre používanie vášho smartfónu.
  • Polaris Office – predinštalovaná aplikácia slúžiaca na prácu s dokumentami rôzneho typu

Ďalšou príjemnou súčasťou operačného systému v Ascende D2 je notifikačná lišta. Tá ponúka vďaka vyššej verzii Androidu pokročilú správu notifikácií a nechýbajú ani rýchle skratky pre zapnutie a vypnutie základných funkcií. Skratky si môžete pridávať a odoberať podľa vlastného uváženia, slúži na to špeciálne menu, ktoré vyvoláte posledným tlačidlom v rade so skratkami.

Ak si potrpíte na dizajn prostredia, tak vás určite poteší aj fakt, že Huawei do tohto zariadenia vložil témy, ktoré si môžete ľubovoľne meniť. Zmenou témy nastavíte nielen rozdielne pozadie pre domácu a zamknutú obrazovku, ale aj zvonenie a upozornenia na rôzne udalosti. Jedinú nevýhodu tejto funkcie vidíme v tom, že si nemôžeme stiahnuť inú tému, a tak musíme využiť jednu z 3 predinštalovaných. Avšak vždy existuje iné riešenie, v tomto prípade opäť v podobe alternatívneho launchera.

Celkovo máme z operačného systému D2-jky zmiešané pocity. Spracovaním zrejme zaujme skôr mladšie vrstvy, starší siahnu jednoznačne po jednoduchšom a prehľadnejšom alternatívnom launcheri. Za veľkú nevýhodu pokladáme chýbajúci appdrawer, všetko je však len otázkou zvyku. Nás však Huawei novým prostredím Emotion UI neupútal.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Multimédiá

Huawei Ascend D2 je s 5-palcovým displejom a Full HD rozlíšením priam predurčený pre prehrávanie multimédií. To sa nám potvrdilo aj počas testovania, kedy sme na tomto zariadení pozerali niekoľko videí streamovaných online aj priamo z pamäte zariadenia. S YouTube videami v HD rozlíšení si Huawei pri dobrom pripojení poradil hravo, rovnako dobre zvládol aj film prehrávaný z imaginárnej SD karty. Ten mal ale Full HD rozlíšenie. Ani pri jeho prehrávaní sme však nezaznamenali žiadne zaváhanie smartfónu, a preto ho po tejto stránke môžme rozhodne odporučiť.

Čo sa prehrávania hudby týka, natívna aplikácia postačí väčšine používateľov. Pribalené slúchadlá ponúkajú priemernú kvalitu vychádzajúceho audia, ak si potrpíte na lepšiu interpretáciu, budete si musieť stiahnuť jeden z alternatívnych prehrávačov. Odporúčame napríklad PowerAMP alebo PlayerPRO.

Fotoaparát v tomto zariadení ponúka rozlíšenie 13 Mpix. Pri takejto hodnote však môžete snímať fotografie len vo formáte 4:3, pre širokouhlé fotografovanie v pomere 16:9 si budete musieť znížiť kvalitu fotografií na 10 Mpix. BSI senzor spolu s LED diódou zabezpečujú kvalitné fotografie aj v tmavšom prostredí, nespoliehajte sa na ne však príliš. Blesk dokáže osvetliť len predmety do vzdialenosti približne 3-4 metre. Pre pokročilé možnosti fotoaparátu je nutné zapnutie scénického režimu “Normálne”. V ňom si dokážete nastaviť ISO, rozlíšenie, vyváženie bielej, expozíciu, saturáciu, kontrast, jas fotografie, časovač, kvalitu snímky, redukciu červených očí, mriežku a geoznačkovanie. Zaujímavé sú aj efekty a filtre fotoaparátu, pomocou ktorých dokážete fotografiu upraviť podľa svojich predstáv.

Výsledné fotografie sú postačujúcej kvality, avšak na kvalitu snímok zo zariadení ako Sony Xperia Z, či HTC One sa neťahajú. Pri fotografovaní poteší aj možnosť zapnutia HDR režimu, dosiahnete s ním krajšie farebné podanie fotografie. Rovnaké vylepšenie si môžete zapnúť aj pri nahrávaní videozáznamu. Ukážky fotografií si môžete prezrieť vyššie, nižšie prikladáme aj ukážkové video.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Komunikácia a konektivita

Huawei Ascend D2 ponúka všetky podporované typy prenosu. Okrem 3G dát je dostupná aj technológia Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, ktorá podporuje dual-band mód a funkcie Wi-Fi Direct, DLNA a Wi-Fi hotspot. Bluetooth v tomto zariadení nesie číselné označenie 4.0 a podporuje funkcie A2DP, LE a EDR. Pre káblové pripojenie slúži štandardizovaný microUSB slot. Čo v tomto zariadení chýba, je technológia LTE, ktorú by využili najmä zahraniční používatelia.

Hovory s Ascendom D2 boli priemerne kvalitné a nepostrehli sme žiadne nedostatky. Vstavaný dialer ponúka inteligentné vyhľadávanie, takže si môžete kontakty vyhľadať jednak podľa mena, ale aj podľa telefónneho čísla. Rovnako bezproblémové bolo aj písanie SMS správ. Natívna Huawei klávesnica ponúka dostatočne veľké klávesy pri položení na výšku aj na šírku. Nechýba ani predikcia slov a detaily vo forme tlačidla s emotikonmi, či množstvo znakov dostupných po jedinom stlačení tlačidla.

Prehliadanie internetu bolo na 5-palcovom FullHD displeji viac než pohodlné a vďaka vysokému výkonu bolo skrolovanie a zoomovanie stránok veľmi plynulé. Vstavaný internetový prehliadač aj predinštalovaný Google Chrome podporujú HTML5, takže si hravo poradia aj s najmodernejšími webstránkami. Prikladáme aj screenshoty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.

Batéria

Hoci Huawei Ascend D2 ponúka až neskutočne veľkú batériu s kapacitou 3000 mAh, náročným používateľom na jedno nabitie smartfón vydrží len jeden deň. Spôsobuje to najmä veľký IPS displej s detailným rozlíšením a množstvo funkcií, ktoré sme čoraz častejšie nútení mať neustále zapnuté. My sme počas jedného dňa mali neustále zapnuté 3G dáta (12 hod.) aj Wi-Fi (4 hod.), pričom sme automaticky synchronizovali jedno e-mailové konto a sociálne siete Facebook a Google+, zhruba hodinu sme pracovali s aplikáciami, vykonali sme niekoľko krátkych hovorov v 3G sieti a napísali niekoľko SMS správ. Spravili sme aj zhruba 20 snímok a 5 videozáznamov do 1 minúty. Na konci dňa, po 16 hodinách používania, ukazovala batéria zostatok 29%, čo nás príjemne prekvapilo. Treba však podotknúť, že s 30% batérie ďalší deň bez nabíjania neprežijete a tak ste aj napriek vysokej kapacite akumulátora nútený zariadenie na noc pripojiť k elektrickej sieti. Nároční používatelia však dokážu zariadenie plnohodnotne využiť počas celého dňa bez čiastkového nabíjania a pokiaľ ste šetrní a vypínate si dáta, keď ich nepoužívate, dokážete na jedno nabitie využívať zariadenie aj 2-3 dni. Dlhšej výdrži môže pomôcť aj špeciálny mód, ktorý na úkor neustáleho pripojenia alebo vyššieho jasu dokáže batérii ušetriť nejaké to percento výdrže. Za baterku má preto Huawei Ascend D2 u nás plus.

Konečné hodnotenie

Zariadenie Huawei Ascend D2 sme podrobili detialnému testovaniu a na jeho konci musíme prehlásiť, že má niečo do seba. Hoci má Ascend D2 niekoľko chýb, menovite nadstavba systému, prehrievanie alebo chýbajúci appdrawer, má čím zaujať. Solídny výkon, hravé a odolné spracovanie spolu s moderným dizajnom môžu zaujať hlavne mladých. Bohatá softvérová výbava a solídna výdrž batérie zas upúta podnikateľský sektor. Tento rok bude Huawei Ascend D2 konkurenciou pre veľké ryby, akými sú HTC One, Xperia Z či Galaxy S4 a bude to mať naozaj ťažké. S cenovkou tesne pod 600 EUR však môže zaujať ľudí, ktorí nehľadajú tuctové zariadenie a do konca roka si rozhodne získa svojich fanúšikov. Kvôli nedostatkom ho však musíme zaradiť na druhú priečku.

Plusy

+ IPS Full HD displej

+ moderný dizajn

+ BSI HDR kamera

+ cena

+ rozmery a celkový dojem z držania v ruke

+ batéria

Mínusy

– chýba appdrawer

– zahrievanie

– vyššia hmotnosť

– pevná batéria

– chýbajúci slot pre microSD

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Obsah balenia, konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Multimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita a komunikácia,
  6. časť: Batéria a finálne hodnotenie.
Disqus Comments Loading...