Predaje smartfónov v druhom štvrťroku klesli kvôli koronavírusu o 20 %

Je známa vec, že ekonomika štátov a predaje väčšiny firiem v tomto roku v dôsledku koronakrízy klesali. Platí to aj o predaji smartfónov. Portál AndroidCentral informuje, že v druhom štvrťroku dokonca klesli až o 20 %.

Nižšie predaje ovplyvnil koronavírus

Portál sa opiera o štatistiku analytickej spoločnosti Gartner. Podľa nej bolo v druhom štvrťroku predaných 295 miliónov smartfónov. Rok predtým to pritom bolo 370 miliónov kusov. Medziročne to znamená pokles o 20,4 %. Dôvodom mala byť pandémia koronavírusu Covid-19. V dôsledku nej museli ľudia dodržiavať karanténne opatrenia a niektorí dokonca prišli o prácu. S tým je spojená aj nižšia kúpyschopnosť obyvateľstva.

 

Samsung prvý, Huawei tesne za ním

Prekvapením je, že najpredávanejším výrobcom nebola čínska spoločnosť Huawei, ako to nedávno tvrdila štatistika analytickej spoločnosti Canalys. Prvé miesto si uchmatol juhokórejský Samsung s 54,759 miliónmi predaných smartfónov. Jeho podiel na trhu je tak 18,6 %. Druhý Huawei predal len o niečo menej smartfónov. Konkrétne 54,125 miliónov kusov, čo znamená podiel na trhu 18,4 %. Paradoxom je, že epidémia Covid-19 viac ovplyvnila juhokórejský Samsung než Huawei, ktorý mal medziročne nižší pokles predajov. Podržal ho hlavne domáci čínsky trh.

 

Tretí Apple mal najmenší pokles predajov

Nasleduje americká spoločnosť Apple, ktorá predala cez 38 miliónov iPhonov. Jej podiel na trhu bol 13 % a pokles predajov oproti minulému roku iba 0,4 %. Úspech slávila hlavne modelom Apple iPhone SE, ktorý ponúkol veľmi dobrý pomer ceny a parametrov. To pre túto značku nebýva obvyklé.

Nasleduje mladá čínska spoločnosť Xiaomi, ktorá predala 28 miliónov smartfónov. V tom čísle sú započítané aj smartfóny predané pod logom Redmi a Poco. Podiel na trhu v prípade tohto výrobcu bol 8,9 %. Prvú päťku uzatvára čínske Oppo s 23 miliónmi predanými smartfónmi a podielom na trhu rovných 8 %.

Náš tip
Asus Zenfone 7 a 7 Pro oficiálne: Trojitá otáčajúca sa kamera a 90 Hz AMOLED displej
Disqus Comments Loading...