Polícia varuje pred sexuálnym vydieraním detí na internete. Ako sa brániť? | VIDEO

Otvorené možnosti na internete so sebou môžu priniesť aj negatívne, či dokonca trestné udalosti. Polícia Slovenskej republiky teraz po roku pripomína kampaň a varuje pred sexuálnym vydieraním detí na internete. Ako sa dá voči praktikám vydieračov brániť?

Náš tip
Pri mobilnom internetbankingu nezabúdajte na bezpečnosť | SmartBanka 2017

Kampaň radí a zachytáva reálne prípady

Ešte minulý rok spustil Europol kampaň práve zameranú na vydieranie detí a mladistvých na internete. Polícia tiež konštatuje, že v Európe sa vyskytli prípady, keď vydieranie na internete dohnalo mladé obete k samovraždám. Približne desaťminútové video ukazuje príklad možného sexuálneho vydierania prostredníctvom internetu, ale aj možnosti, ako sa brániť či dokonca pomôcť vyšetrovateľom chytiť samotného vydierača.

Si obeť? Pamätaj na tieto pravidlá:

1. Nikdy neplať vydieračovi peniaze
2. Preruš s vydieračom komunikáciu – zablokuj si ho
3. Ak je to možné, vašu vzájomnú komunikáciu nevymaž
4. Porozprávaj sa o všetkom s dospelou osobou alebo kamarátom – NIE SI PRVÝ, ANI POSLEDNÝ
5. Oznám všetko na polícii (prines čo najviac dôkazov – komunikácia z četu a podobne)

Video zachytáva priebeh skutočných udalostí. Mladiství odoslali svoje intímne fotografie či videá neznámej osobe na internete a následne začalo samotné vydieranie. Dôležitú rolu hrajú aj blízke osoby obete. Polícia odporúča zdôveriť sa s problémom a uchovať si všetku komunikáciu s vydieračom, ktorá by mohla byť nápomocná pre odhalenie páchateľa.

Disqus Comments Loading...