NASA prichádza s revolučne rýchlym internetom vo vesmíre. Poslať na Zem zvládne aj 4K videá

Zdroj: Pexels

Ak vás frustruje pomalý internet od vášho poskytovateľa, možno by ste sa mali pozrieť na nedávny experiment NASA. Agentúra uskutočnila pôsobivý test svojej novej technológie optickej komunikácie vo vesmíre, ktorá umožňuje odosielať dáta na obrovské vzdialenosti – konkrétne 225 300 000 km, čo je približne 1,5-krát vzdialenosť od Zeme k Slnku. Výsledky sú fascinujúce, technológia dosiahla rýchlosti až 25 Mb/s, informuje XDAdevelopers.

Tento pokrok bol prvýkrát prezentovaný v decembri, keď NASA vyslala 4K video s mačkou cez 19 miliónov míľ (30,5 mil. km). Počas nedávneho testu, keď bola vesmírna loď ešte ďalej, a to 140 miliónov míľ od Zeme, technológia dokázala dosiahnuť rýchlosť 25 Mb/s, čo je impozantné, najmä keď vezmeme do úvahy rozsah vzdialenosti. Počas tohto testu sa technológii podarilo dosiahnuť 267 Mb/s, čo je často pôsobivé aj pre pozemné pripojenie.

Transport dát z vesmíru tak bude oveľa jednoduchší a efektívnejší | Zdroj: Pexels

NASA plánuje tieto technológie v budúcnosti využiť pre misie na Marse. Súčasným cieľom spoločnosti je vyslať ľudí na červenú planétu a zabezpečiť rýchly a efektívny prenos dát medzi Marsom a Zemou. Konkrétnejšie detaily o prenose dát však zatiaľ ešte nepoznáme a ostávajú zahalené pod rúškom tajomstva.

Rýchlejšie ako na zemi

Primárnym cieľom kozmickej lode je preletieť medzi poľom asteroidov medzi Marsom a Jupiterom a pozrieť sa na asteroid s názvom Psyche. Technológia Deep Space Optical Communications sa na také obrovské vzdialenosti zatiaľ nepoužije. Konečným cieľom NASA je komunikácia s posádkou vyslanou na Mars, čo predstavuje rýchly a jednoduchý spôsob odosielania a získavania údajov zo Zeme. Takže, ak vám váš dodávateľ neposkytuje požadované širokopásmové rýchlosti, a ak hľadáte rýchlejší internet, možno v budúcnosti bude vašou najlepšou voľbou cesta na Mars.

Náš tip
České dráhy začali spoluprácu s firmou Elona Muska. Môže to znamenať prelom v cestovaní
Disqus Comments Loading...