Recenzia Motorola razr 5G: Nová skladačka s mnohými vylepšeniami za vysokú cenu

Druhá generácia skladacieho smartfónu, Motorola razr 5G, prináša viacero príjemných vylepšení. Jej štartovacia cena je 1499 eur, teda rovnaká, ako v prípade minuloročného modelu. Vizuálne ide o veľmi podobný model, ktorý sa líši najmä presunutím snímača odtlačkov prstov na zadnú stranu a inými materiálmi na zadnej strane.

Časti recenzie:

Smartfón je celkovo atraktívnejší a uhladenejší. Je vidieť, že Motorola vychytala nejaké dizajnové muchy z predchádzajúcej generácie a táto je zase o niečo lepšia. A v neposlednom rade, podstatného vylepšenia sa dočkal aj samotný hardvér, ktorý sa nachádza vo vnútri.​

 

Motorola razr 5G: Balenie

Predajné balenie je totožné s tým, čo sme mali možnosť vidieť v minulom roku. Smartfón opäť prichádza vo veľmi zaujímavej krabici, v ktorej je umiestnený “postojačky” a v otvorenom stave. Nachádza sa tu špeciálne látkové puzdro, v ktorom je umiestnené príslušenstvo.

Chýbať samozrejme nesmie kábel, ktorý má z jednej strany USB-C konektor, z druhej je to štandardný USB konektor. Nabíjací adaptér v balení má výkon 18 W. Okrem toho sa tu nachádzajú aj slúchadlá s USB-C konektorom a kovový nástroj na vyberanie SIM karty. Poslednou súčasťou balenia je potrebná dokumentácia.

Konštrukcia a dizajn: Nezostane bez povšimnutia

Najzaujímavejším prvkom konštrukcie je samozrejme ohybný displej a technológia okolo neho v spolupráci s kĺbom. Motorola tvrdí, že vydrží 200 tisíc otvorení a zatvorení. Nám nezostáva nič iné, len tomu veriť. Vodoodolnosť samozrejme nečakajte. Motorola citlivé súčiastky obalila nanovrstvou, ktorá by mala poskytnúť aspoň ako-takú ochranu, najmä pred vlhkosťou.

Výrobca sa tiež chváli, že po zatvorení nie je medzi vrchnou a spodnou časťou zariadenia absolútne žiadna medzera a tak je displej dokonale chránený. Po podrobnejšom preskúmaní som ale malú medzeru našiel, svetlo cez ňu presvitalo. Pravdou ale je, že spomedzi všetkých skladacích smartfónov je táto medzera najmenšia.

Konštrukcia je spracovaná príkladne. Kĺb je pevný, otváranie a zatváranie sú isté a bezproblémové. Len je škoda, že zariadenie nie je možné nechať napoly otvorené. S tým by sa otvorili nové možnosti fotografovania. Napríklad také, aké má Galaxy Z Flip.

Jednou rukou novú Motorolu razr 5G neotvoríte, avšak zavriete ju pohodlne. Pri otváraní je počuť jemný zvuk vŕzgania. Niekto by mohol povedať, že je to nepríjemné, no Motorola to asi tak chcela. A priznám sa, mne sa to páči. Spodná “brada” je teraz krajšia a vyleštenejšia ako tomu bolo u predchodcu. Praktickosti to ale veľmi nepomohlo, snímač odtlačkov prstov sa musel presunúť na zadnú stranu. Ale o ňom si povieme neskôr.

Displej sa v strede neohne klasicky, ale urobí sa tam akýsi lievik v tvare písmena U. Hlavným dôvodom je, že displej je takto podstatne menej namáhaný, keďže sa nemusí výrazne ohnúť na jednom mieste.

Konštrukcia pôsobí kvalitne už od prvého zoznámenia. Tvorí ju sklo a kov. Výhradu mám k tomu, že smartfón je extrémne šmykľavý. A problémom tiež môžu byť všadeprítomné odtlačky prstov, keďže vyhotovenie je lesklé. V zatvorenom stave budí pozornosť okolia. Je to niečo iné, takýto telefón sa dnes už len tak nevidí.

Práve kompaktnosť v zatvorenom stave je obrovskou výhodou. Prípadný záujemca o tento model sa nebude pozerať na cenu, ktorá je samozrejme vysoká. Zaujímať ho bude štýl a ten Motorola razr 5G rozhodne má.

Najväčším problémom sú pre mňa hardvérové tlačidlá. To zapínacie je hneď oproti ovládaniu hlasitosti. A tak si vždy musím dávať pozor na to, ktoré stlačím. tiež si neviem zvyknúť na ich pozíciu, ktorá sa mení v závislosti od toho či je zariadenie otvorené alebo zatvorené. Navyše, sú veľmi malé a ťažko nahmatateľné. Ale to je daň za takúto konštrukciu.

Displej sa počas zatvárania v spodnej časti viditeľne zasúva pod bradu. Nie je to konštrukčnou chybou, presne takto to má byť a takto to mal aj predchodca. Pri ňom som ale kritizoval to, že displej v spodnej časti úplne nedoliehal ku konštrukcii smartfónu. Druhá generácia tento problém vyriešila.

Možnosti odomykania: Snímač odtlačkov prstov musel ustúpiť dizajnu

Snímač odtlačkov prstov sa presunul z prednej strany do zadu. Oceňujem jeho rýchlosť a spoľahlivosť. So snímačmi v displejoch sa to absolútne nedá porovnať. Úspešnosť odomykania je jednoducho výborná. Trochu ale zamrzí jeho pozícia. Vpredu to bolo podstatne praktickejšie.

Na jeho umiestnenie som si musel zvyknúť. A stále to nie je dokonalé, je pre mňa príliš nízko. Odomykanie tvárou funguje spoľahlivo, aj keď nie najrýchlejšie. Využíval som ho na odomykanie smartfónu v zatvorenom aj otvorenom stave, rovnako funguje v oboch prípadoch.

Quick View displej toho dokáže viac, ako by ste čakali

V porovnaní s predchodcom tu nastali výrazné zmeny. Ide o totožný G-OLED panel s uhlopriečkou 2,7 palca a rozlíšením 800 x 600 pixelov. Výrobca zapracoval na softvéri a už to nie je len displej, pomocou ktorého si pozriete notifikácie. Aj keď túto funkciu plní výborne.

V zablokovanom stave ukazuje upozornenia. Nie neustále, no stačí telefónom jemne pohnúť a notifikácie sa zobrazia. Po podržaní na konkrétnom upozornení sa zobrazí jeho detailný náhľad. Toto je naozaj výborné riešenie a vďačím za to funkcii Moto Obrazovka, ktorú už veľmi dobre poznám.

Po odblokovaní sa na domovskej obrazovke zobrazuje aktuálny čas a pod ním je náhľad z notifikácií. Dostanem sa k nim veľmi jednoducho, potiahnutím prsta zdola nahor. Ak prst potiahnem zhora nadol, dostanem sa rýchlym skratkám a prepínačom. Tu môžem napríklad vypnúť dátové pripojenie či upraviť jas displeja.

Po posunutí prsta zľava doprava sa dostávam k fotoaparátu. Sprava doľava zase k zástupcom aplikácií a ďalšie potiahnutie rovnakým smerom ma dostane do prostredia obľúbených kontaktov. Tieto dve položky v menu je možné vymeniť.

V nastaveniach si jednoducho zaškrtnem, ktoré aplikácie majú fungovať aj na vonkajšom displeji a môžem ich využívať. Samozrejme, že na to nie sú prispôsobené, ale dá sa to. Len sa musíte pripraviť na to, že displej je naozaj malý a také pohodlné to nebude.

Ja som takto napríklad používal Google Mapy, ale fungujú aj mapové aplikácie tretích strán. Vlastne, funguje prakticky akákoľvek aplikácia.

Čo sa ďalších parametrov týka, displej ponúka veľmi pekné farby a vďaka tomu, že je to OLED panel, aj výbornú čiernu. Navyše, čierne pozadie dokáže ušetriť nejaké to percento batérie, ktoré Motorola razr 5G určite nemá na rozdávanie. Spokojáý som bol aj s čitateľnosťou na slnku a s pozorovacími uhlami. Displej je samozrejme krytý ochranným sklom, v tomto prípade ide o Gorilla Glass 5. generácie.

Ohybný displej je rovnako dobrý ako displej predchodcu

Začnem trochu netradične, nevýhodami ohybných displejov. Sú podstatne náchylnejšie na poškriabanie. Bez problémov sa vám to môže podariť aj nechtom. Ešteže je displej počas nepoužívania zavretý a tým sa pravdepodobnosť jeho poškriabania značne eliminuje.

Počas používania som na náchylnosť displeja myslel neustále a dával som si o to väčší pozor. Prežil to bez ujmy, nevznikol na ňom žiadny škrabanec. Očividne sa to dá, stačilo byť opatrný.

Zachovaná zostala uhlopriečka, rozlíšenie a aj farebné podanie. Musím povedať, že ide naozaj o veľmi pekný displej. Je síce poriadne natiahnutý (22:9), ale na to som si zvykol. Neskôr mi klasické displeje smartfónov pripadali “tučné”.

Jeho používanie a ovládanie je bezproblémové. Prst po ňom kĺže s ľahkosťou a ocenil som aj veľmi dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Špiní sa približne rovnako ako bežné displeje, takže raz za čas ho je potrebné pretrieť. Samozrejme opatrne, nechceme ho poškriabať.

Pripraviť sa musíte tiež na to, že nie všetok obsah v aplikáciách je prispôsobený takémuto pomeru strán displeja. Najviac to už tradične cítim v aplikácii Instagram, kde sa mi obsah zobrazoval s čiernymi časťami hore aj dole. Na druhú stranu, pozeranie filmov je veľmi pohodlné. Avšak pravdou je, že na malom displeji smartfónu filmy nepozerám. Maximálne nejaké to YouTube video.

Trochu problém som mal s písaním na softvérovej klávesnici. Toľko preklepov, koľko som urobil na Motorole razr 5G, som už dávno neurobil. Skúšal som predinštalovanú klásvenicu Gboard, ale aj SwiftKey. Obe s rovnakým výsledkom. Pripisujem to tomu, že displej je oproti ostatným smartfńom o niečo užší, čo výrazne znižuje komfort a istotu pri písaní.

Výkon a pamäť: Tu sa naozaj vylepšovalo

Mohli by ste si povedať, že vzhľadom na cenu tejto novinky, by ste očakávali najvýkonnejší dostupný procesor. Bohužiaľ, ten sa nekoná. Je tu Snapdragon 765G, ktorý disponuje aj 5G pripojením. Prečo tu nie je 865? Bolo by naozaj náročné udržať ho v znesiteľných teplotách. A tak sa výrobca rozhodol pre kompromis v podobe slabšieho, no nie slabého čipsetu.

So Snapdragonon 765 som už predtým nejaké skúsenosti mal. Má ho OnePlus Nord či Motorola moto g 5G plus. S jeho výkonom som spokojný. Problém som nepociťoval ani v hrách. PUBG som bez problémov hral na maximálnych detailoch a snímkovanie nijako neprotestovalo.

Pravdou ale je, že telefón sa slušne zahrieva. A to nie len pri hraní, ale pri akejkoľvek činnosti. Pár minút prezerania webu či sociálnych sietí a už je to cítiť. Nie, nie je to nič hrozné, ale je to cítiť. Samozrejme len zo spodnej časti, keďže práve tu sa nachádza procesor a ostatné dôležité komponenty. Vrchná časť je zase príjemným kontrastom a vždy je studená.

Geekbench 5 výsledky a porovnanie s konkurenciou

Model Motorola razr 5G Samsung Galaxy Z Flip 5G Motorola razr 2019 Samsung Galaxy Z Flip
Procesor Snapdragon 765G Snapdragon 865+ Snapdragon 710 Snapdragon 855+
Skóre 603/1794 970/3220 392/1462 725/2610

Výsledky AnTuTu v troch testoch za sebou:

Počet bodov Teplota batérie
Test 1 323 027 36,6
Test 2 312 850 41,3
Test 3 280 957 41,9

S dostatočným výkonom prichádza aj skvelý celkový pocit z používania a rýchlosti systému. Keď si to spojím s dobrou optimalizáciou, vyjde mi z toho Motorola razr 5G ako veľmi slušný smartfón, ktorý je vhodný aj používateľov, ktorí sú na výkon náročnejší.

Vylepšenia sa dočkala aj operačná pamäť, ktorá sa zväčšila zo 6 na 8 GB. Bez povšimnutia tiež nezostalo ani vnútorné úložisko. To síce stále neponúka možnosť rozšírenia pamäťovou kartou, ale zväčšilo sa na veľmi slušných 256 GB. Systém pracuje tak, že si drží približne 2,7 GB RAM voľnej. Po nainštalovaní všetkých aplikácií, ktoré používam, mám stále k dispozícii viac ako 213 GB priestoru, čo je veľmi dobrá hodnota.

Čistý Android 10 s užitočnými vylepšeniami

Operačným systémom je Android 10, ktorý je prakticky čistý. Motorola do systému veľmi nezasahuje a mne sa to páči. Čím čistejší, tým lepšie. Nie sú tu žiadne zbytočné predinštalované aplikácie. Samozrejme, nejaké systémové vylepšenia, ktoré v Androide 10 nie sú, si Motorola neodpustila.

Za zmienku stoja napríklad Štýly, kde si viete celkom dopodrobna upraviť dizajn používateľského rozhrania. Meniť môžete tvar ikoniek, štýl písma, farbu systému či rozloženie.

Čo je najdôležitejšie, stále je k dispozícii aplikácia Moto. Tá združuje tzv. Moto Akcie s Moto obrazovkou a všetky nastavenia, ktoré sa ich týkajú. Obľúbil som si napríklad rôzne skratky. Rýchlym otočením zápästia dvakrát po sebe spustím fotoaparát. Zvislým potrasením zariadenia si zase zapnem prisvetlenie. Po podržaní troch prstov súčasne na obrazovke sa vytvorí screenshot. Takýchto vylepšení je tu viac a sú super.

Keďže tu máme Android 10, nechýba napríklad tmavý režim naprieč celým systémom. A k dispozícii je aj staré známe ovládanie gestami.

Zvuk nenadchne, ale ani nesklame

Po zvukovej stránke nová Motorola nenadchne. Nie je tu 3,5 mm audio jack a zabudnite aj na stereo reproduktory. Ten jediný, ktorý sa nachádza v spodnej brade, ale vie hrať poriadne nahlas. Kvalitou ide skôr o priemer. Pripomínam aj to, že je veľmi jednoduché ho zakryť a potom nepočujete nič.

Káblové slúchadlá pripojíte len prostredníctvom USB-C konektora. Našťastie sa jeden pár nachádza priamo v balení. Osobne preferujem použitie bezdrôtových slúchadiel. Kvalitné TWS slúchadlá kúpite teraz za veľmi dobrú cenu. Aj napriek tomu som neváhal a pribalené slúchadlá vyskúšal.

Na svoje si prídu hlavne vyznávači elektronickej hudby. Slúchadlá ma prekvapili naozaj slušným a hlbokými basmi. Výšky trochu zaostávajú, ale hudba je bez problémov počúvateľná. Určite patria medzi tie lepšie. V uchu držia celkom dobre a nechýba ani základný ovládač, ktorý sa nachádza na kábli smerujúcemu k ľavému slúchadlu.

Telefonovanie a konektivita

Telefonovanie prebieha buď štandardne po otvorení zariadenia, prípadne cez hlasitý odposluch v zatvorenom stave. Párkrát som narazil na problém. Ak nechcem, aby moje okolie počulo celý rozhovor, je nutné zariadene otvoriť. Ak nemám obe ruky voľné, tak smola.

Inžinieri v Motorole mysleli aj na to, že čo sa stane s hovorom, keď zariadenie otvoríte alebo zatvoríte. Takže otvorením môžete hovor automaticky prijať, no nemusíte. Všetko to nastavíte v nastaveniach. Po zatvorení je zase možné hovor zrušiť. V prípade, že sa rozhodnete nastaviť si, aby sa hovor nezrušil, po zatvorení sa smartfón prepne na hlasitý odposluch. Po otvorení počas hovoru zase pôjde zvuk klasicky – do slúchadla.

Veľkou novinkou oproti predchodcovi je prítomnosť fyzického slotu na SIM kartu. Pôvodný razr podporoval len eSIM. S tým odpadávajú prípadné nepríjemnosti.

Ako už samotný názov modelu napovedá, k dispozícii je aj 5G pripojenie. Vzhľadom na prakticky žiadne pokrytie som 5G nevyskúšal. Avšak vyskúšal som všetko ostatné a fungovalo to presne tak, ako by malo. GPS navigácia bez problémov. NFC platby tiež. Klasické surfovanie po internete cez Wi-Fi alebo dáta taktiež v poriadku.

Fotoaparát: Lepšie, no stále nie ideálne

V časoch, kedy sa výrobcovia náhaňajú, ktorý ponúkne viac fotoaparátov, si ide razr tvrdohlavo za svojím. Opäť tu máme len jeden fotoaparát. Žiadny teleobjektív či ultra-širokouhlý snímač sa nekonajú. Musím ale Motorolu pochváliť, kvalita fotografií sa aj vzhľadom na použitie nového snímača s vyšším rozlíšením výrazne zvýšila.

Aplikácia fotoaparátu je už stará známa a ponúka všetky potrebné funkcie. Fotografovať je možné v 48 MP rozlíšení, no štandardom je 12 MP a spájanie 4 pixelov do jedného. Nočné fotografovanie je posilnené špeciálnym nočným režimom, ktorý určite odporúčam použiť. Dokáže fotky celkom slušne vylepšiť.

Cez deň je kvalita fotografií veľmi dobrá. Ponúkajú dostatok detailov a dobrý je aj dynamický rozsah. Pri fotení to ale tak vôbec nevyzerá. Vždy som sa obával, ako bude výsledná fotografia vyzerať. Počas samotného fotografovania to vyzerá, že dynamický rozsah je veľmi zlý. Avšak po uložení fotografie do pamäti telefónu je všetko v poriadku. Nechýba portrétový režim a ani obľúbený režim zvýraznenej farby.

Nočné fotografie sú skôr priemerné. Nočný režim ale dokáže pekne zosvetliť tmavšie miesta a slušne eliminovať šum. Pokiaľ je scéna až príliš tmavá, zosvetlenie je naozaj výrazné. Avšak pripravte sa na to, že budú výrazne prevládať teplé farby. V noci tiež dokáže pomôcť optická stabilizácia obrazu ako aj technológia spájania štyroch pixelov do jedného, vďaka čomu naň dopadne viac svetla, čo má za následok svetlejšie fotografie.

štandardná fotografia
nočný režim

Ak nepočítam to, že úplne chýba teleobjektív a ultra-širokouhlý objektív, som s fotografiami celkom spokojný. Nie, na najlepšie fotomobily to ani zďaleka nestačí. Avšak fotky sú pekné, ostré a s peknými farbami. Hanbu si neurobíte ani v noci. Len nepoužívajte sekundárny selfie snímač.

Hlavný snímač dokáže fotiť aj selfie

Čo sa mi páči, je možnosť vytvárania selfie fotografií hlavným snímačom v zatvorenom stave. Ako spúšť potom slúži jedno z tlačidiel ovládania hlasitosti. To, že takéto selfíčka robím hlavným snímačom, znamená, že ide o jedny z najlepších selfíčok z mobilu. Pre porovnanie som vyskúšal aj niekoľko selfie fotografií sekundárnym snímačom, ktorý sa objaví po otvorení smartfónu. A je to naozaj poriadny rozdiel. Farby, úroveň detailov  a aj dynamický rozsah hrajú výrazne v prospech hlavného fotoaparátu.

Prvé dve fotografie boli vytvorené hlavným snímačom v zatvorenom stave. Ďalšie dve pochádzajú zo selfie snímača nad vnútorným displejom.

Video tiež nepatrí medzi najlepšie, no je pozerateľné. Detailov je dosť, dynamický rozsah slušný a stabilizácia obrazu funguje tiež dosť dobre. Aj keď by som si vedel predstaviť ešte stabilnejší obraz, hlavne počas chôdze. Maximom je 4K video pri 30 snímkach za sekundu. Očakával by som 60 fps. Nechýba ani možnosť natáčať spomalené video pri 120 fps a FHD rozlíšení alebo 240 fps a HD rozlíšení.

Motorola razr 5G nepatrí medzi smartfóny s najdlhšou výdržou

Aj v tomto smere sa novinka oproti predchodcovi zlepšila. Kapacita batérie sa zvýšila z pôvodných 2510 mAh na aktuálnych 2800 mAh. Nie, ani toto číslo nie je nijako ohromujúce, no výdrž je o niečo lepšia. Deň som pri bežnom používaní zvládol prakticky bez problémov,  čo je pre mňa základ.

Náročný používateľ ale s najväčšou pravdepodobnosťou siahne po nabíjačke už v priebehu dňa. Celkom slušne sa dá ušetriť použitím tmavého systémového režimu, no hlavne častejším využívaním vonkajšieho QuickView displeja. Počas testovania som ho využíval naplno.

A bolo to cítiť aj na výdrži. Keď to nebolo nutné, jednoducho som zariadenie vôbec neotváral. Dokonca som zvládol aj odpisovať na správy prostredníctvom aplikácie WhatsApp a podobne. Limitovaný som bol jedine uhlopriečkou displeja, čo na druhú stranu pozitívne vplývalo na výdrž batérie.

Celkovo nemôžem povedať, že som nadšený, no nie je to ani také zlé, ako som očakával. Z výdrže Motoroly razr 5G som vzhľadom na kapacitu batérie príjemne prekvapený.

Kombinácia 18 W nabíjačky a batérie s relatívne nízkou kapacitou sľubovala zaujímavé hodnoty v rámci rýchlosti nabíjania. Počas testu som nameral tieto hodnoty:

  • 15 min: 19%
  • 30 min: 38 %
  • 45 min: 56 %
  • 60 min: 74 %
  • Celkové nabitie: 1:43 hod.

Opak ale bol pravdou. Test ukázal, že nový razr ani zďaleka nepatrí medzi tých rýchlejších. Skôr naopak. Nabíjanie je pomalé. Za hodinu som sa dostal z 0 na 74 percent. Celkové nabitie potom trvá hodinu aj 43 minút.

Motorola razr 5G: Záverečné hodnotenie

Opäť musím povedať, že Motorola razr 5G je veľmi vydarené zariadenie. Svojich fanúšikov si určite nájde. Pri skladacom smartfóne sa na cenu veľmi pozerať nemôžeme, tá je poriadne vysoká. A dať 1500 eur za hardvér strednej triedy je naozaj dosť.

Na druhú stranu, ide o najštýlovejší smartfón, aký si môžete kúpiť. V zatvorenom stave je príjemne kompaktný, ponúka kvalitnú konštrukciu a ani výbava na tom nie je najhoršie. Vyzdvihnúť musím určite nové možnosti vonkajšieho Quick View displeja a páči sa mi aj spoľahlivý snímač odtlačkov prstov. Len škoda, že sa musel kvôli dizajnu presunúť na zadnú stranu.

S Motorolou razr 5G dostanete aj štýlové predajné balenie, ktoré sa len tak nevidí. Na druhú stranu, prijal by som nejaké rozumnejšie rozmiestnenie hardvérových tlačidiel. Fotoaparát je tu stále len jeden, chýbajú mi stereo reproduktory či bezdrôtové nabíjanie. Výdrž tiež nepatrí medzi najlepšie vlastnosti novinky.

 

Motorola razr 5G a konkurencia

Ako konkurenciu môžeme brať snáď len Samsung Galaxy Z Flip 5G. Ten ponúka podstatne výkonnejší hardvér, no za štýl dávam bod Motorole. A tiež aj za skvelý Quick View displej, ktorý nie je možné porovnávať s maličkým vonkajším displejom Samsungu. Z Flip 5G ale vyniká kvalitou fotoaparátu, kvalitnými stereo reproduktormi či možnosťou nechať ho otvorený v akomkoľvek uhle.

Za konkurenciu môžeme brať aj minuloročný razr, ktorý zlacnil na cenu približne 1500 eur. Síce ponúka slabší výkon, menej RAM, menšie úložisko, chýba jej štandardný slot na eSIM, no stále má ten nádherný dizajn. A stojí o 500 eur menej, čo nie je zanedbateľné.

Disqus Comments Loading...