Huawei P9: Ide na to inak | RECENZIA

Smartfóny radu P spoločnosti Huawei už dávno nepatria k tým lacným a menej zaujímavým. Predstavením minuloročného modelu P8 totižto výrobca ukázal, že vie robiť skutočne prémiové zariadenia, a to navyše aj za dobrú cenu. Hoci P-osmička nepatrila vyslovene medzi high-endy, o jej nástupcovi to už môžeme povedať. Huawei siahol po ešte lepších materiáloch, výkonnejšom hardvéri a použil aj inovácie v podobe duálneho fotoaparátu, či nabíjacieho USB-C konektora. Huawei P9 síce nepatrí medzi absolútnu technologickú špičku, na druhej strane rozdiely vyrovnáva lepšou cenou, ktorá je pri kúpe smartfónu pre mnohých rozhodujúcim faktorom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Je sa na čo pozerať

Nový Huawei P9 sa vo veľkom inšpiroval svojim predchodcom. Podobne ako P8 má totižto kovovú unibody konštrukciu, ktorá je na zadnej strane prerušená len malou, sklom pokrytou plochou, ktorá sa od zvyšku odlišuje svojou farbou. Práve tu nájdete tiež to najzaujímavejšie, čo tento smartfón ponúka, a to duálny fotoaparát, ktorý je doplnený o duálny dvojtónový LED blesk a laserové zaostrovanie. O kvalitách fotoaparátu nám čo to dáva tušiť aj meno renomovaného nemeckého výrobcu fotoaparátov a objektívov LEICA. No a keď sme už pri zadnej strane, nedá nám nespomenúť aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený na dosah ukazováku.

Boky zariadenia sú príjemné zaoblené a spolu so skosenými hranami prispievajú k pohodlnejšiemu držaniu v ruke. Zároveň sú miestom, kde výrobca umiestnil väčšinu konektorov, slotov a tlačidiel. Ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia tak nájdeme na pravej strane, pričom toto je od iných odlíšené aj jemnou textúrou. V spodnej časti je zas situovaný klasický 3,5 mm audio jack, mriežka reproduktora a nový nabíjací USB konektor typu C, ktorý je reverzibilný, takže už nemusíte rozmýšľať nad tým, ako zapojíte nabíjací kábel do telefónu. Hybridný slot pre nanoSIM a pamäťovú kartu je osadený naľavo.

Predná strana je štandardnou kombináciou veľkého 5,2-palcového displeja, telefónneho reproduktora, prednej kamery, senzorov a viacfarebnej notifikačnej LED diódy. Tá je však pomerne nevýrazná a počas dňa sa dá vidieť len veľmi ťažko. Vhod príde ale aspoň večer, kedy vás bude diskrétne informovať o zmeškaných udalostiach. Rozmiestnenie ovládacích prvkov je ideálne a ich odozva výborná.

Huawei P9 inak už na prvý pohľad vyzerá veľmi dobre a jeho vzhľad a konštrukčné spravovanie si určite zamilujete. Telo s hrúbkou len 7 mm a hmotnosťou 144 gramov sa vojde aj do užších nohavíc, výborne sadne do ruky a dobre sa ovláda aj jednou rukou. Povrchová úprava je odolná voči zachytávaniu odtlačkov prstov aj nečistotám. P deviatka tak bude aj po celom dni vyzerať stále dobre a nebudete mať potrebu ju neustále čistiť. Okrem toho, kovová unibody konštrukcia je odolnejšia ako sklo, ktoré s obľubou používa napríklad Sony alebo Samsung. Aj po dlhšom používaní tak bude vyzerať stále dobre. Ako celok teda hodnotíme Huawei P9 na výbornú.

Čítačka odtlačkov a jej funkcie

Huawei P9 konečne dostal aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je podobne ako na mnohých iných modeloch smartfónov, umiestnený práve na zadnej strane. Tu sa nachádza v mieste, kde naň prirodzene dosiahnete ukazovákom. Skener odtlačkov je dostatočne citlivý a pracuje spoľahlivo, ako pri odomykaní smartfónu, tak aj pri práci v operačnom systéme. Huawei mu však priradil aj niekoľko doplnkových funkcií, čo je niečo, čím sa odlišuje od svojej konkurencie. Snímač rozpoznáva základné gestá, ako je pohyb prsta alebo jeho podržanie. Stlačením a podržaním tak môžete napríklad zodvihnúť prichádzajúci hovor alebo zastaviť budík. Posunutím zhora nadol sa dá stiahnuť notifikačná lišta, pohybom doľava alebo doprava môžete zas jednoducho prehliadať fotografie v galérii, a to bez toho, aby ste sa museli dotýkať displeja. Vhod príde aj možnosť zamknúť aplikácie pomocou odtlačku prsta, čo môžete urobiť z aplikácie správca telefónu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Po boku najlepších

Huawei osadil P deviatku IPS zobrazovacím panelom s veľkosťou 5,2-palca a rozlíšením Full HD. A hoci výrobcovia smartfónov svoje vlajkové lode dnes zvyknú vybaviť panelom s vyšším QHD rozlíšením, Full HD na dnešné pomery ešte stále plne postačuje. Nedostatok pixelov sme pri používaní určite nepociťovali. Zobrazenie je jemné a pochváliť musíme tiež verné farby, výborné pozorovacie uhly a nadpriemerne dobrú čitateľnosť na priamom slnku. Jas displeja sa pritom pri používaní vonku ešte zvýši. V tomto režime “maximálneho” jasu sú však farby už trochu vyblednuté a nie tak kontrastné ako pri priaznivejších svetelných podmienkach. To nám však vzhľadom na zlepšenú čitateľnosť neprekážalo. Podobným režimom disponuje napríklad aj Samsung, ktorý na priamom slnku zvyšuje maximálnu svietivosť a mení aj farby displeja tak, aby boli lepšie čitateľné pri silnom svetle.

Čierna nie je tak dokonalá ako v prípade AMOLED displejov, ani v úplnej tme sme však neboli z nej vôbec sklamaní. Kvalitou displeja sa Huawei P9 môže rovnať iným vlajkovým lodiam, aj keď na taký Samsung Galaxy S7 alebo S7 edge, bez ohľadu na rozlíšenie, stále trochu stráca.

Huawei P9 ponúka aj niekoľko nastavení. Pomerne presne sa dá nastaviť teplota farieb, ktorá sa okrem prednastavených profilov (natívne, teplé a studené) dá zvoliť aj v podobe diagramu farebného priestoru. Farby tak môžu byť tónované viac do červenej, zelenej, modrej, zelenej, žltej alebo inej farby. Okrem toho má používateľ na výber aj možnosť zapnúť vyššiu citlivosť dotykovej vrstvy (režim rukavice), ktorá umožní telefón ovládať v rukaviciach. Funkcia podobná Always-on displeju z LG G5 alebo Samsungu Galaxy S7 tu chýba.

Výkon a pamäť: Len sa doťahuje

Vlajkové lode spoločnosti Huawei nikdy nepatrili k vyslovene najvýkonnejším zariadeniam na trhu. Huawei P9 je toho dobrým dôkazom. Hoci ho výrobca vybavil svojim najvýkonnejším 8-jadrovým procesorom Kirin 955, tak na svojich konkurentov sa papierovým výkonom len doťahuje. V benchmarku AnTuTu získal len podpriemerné skóre 98276 bodov, čo je o niekoľko desaťtisíc bodov menej ako v prípade vlajkových lodí spoločností Samsung, LG alebo HTC, ktoré poháňa výkonnejší Exynos 8890 či Snapdragon 820. Huawei P9 sa však rýchlosťou reakcií s nimi môže smelo porovnávať. Práca s ním je rýchla a bez akýchkoľvek problémov zvláda aj používanie viacerých aplikácií súčasne, či prehrávanie Full HD videa. Bez zaváhania je aj prehliadanie webových stránok, či vo všeobecnosti práca s multimédiami a operačným systémom ako takým.

Grafický výkon má na starosti čip Mali-T880 MP4, ktorý v benchmarku 3D Mark Ice Storm Unlimited dosiahol skóre 17443 bodov. To je opäť menej ako v konkurenčných prístrojoch. Aj napriek tomu ale platí, že s Huawei P9 si dnes bez problémov zahráte aj tie graficky najnáročnejšie hry. My sme vyskúšali napríklad Modern Combat 5, či Asphalt 8: Airborne, pri ktorých sme nepozorovali žiadne výraznejšie zaváhania. P9 je na tom dobre aj čo sa týka prehrievania. Teplota ani pri náročnejších úlohách, hraní hier a testovaní výkonu v benchmarku 3D Mark, nepresiahla viac ako 40 stupňov celzia. Ani pri našom bežnom denno-dennom používaní sme výrazný nárast teploty nezaznamenali.

Pri kúpe Huawei P9 platí, že nedostávate to najvýkonnejšie zariadenie dostupné na trhu.  Za zvučnými značkami, ako Samsung, LG, HTC alebo Xiaomi, a ich vlajkovými loďami, zaostáva ale len na papieri a vo výsledkoch benchmarkov. Na používateľský zážitok však tento rozdiel nemá citeľný dopad a P9 tak bez akéhokoľvek ďalšieho váhania môžeme označiť za jeden z najrýchlejších smartfónov súčasnosti. Ak si teda nepotrpíte na tom, aby ste vo svojom vrecku nosili vyslovene najvýkonnejší smartfón na trhu, tak potom môžeme, čo sa rýchlosti reakcií a celkového používateľského zážitku týka, Huawei P9 len odporučiť.

Huawei P9 disponuje aj dostatočne veľkou vnútornou pamäťou. Tá ma kapacitu 32GB, z ktorých je pre používateľa dostupných 25GB. Rozšíriteľná je ale aj o pamäťové karty microSD, ktoré môžu mať maximálnu veľkosť do 200 GB. To by už malo postačovať aj tým najnáročnejším používateľom. Vhod príde aj nástroj “čistič úložiska”, ktorý môže vyčistiť dočasné súbory, vyrovnávaciu pamäť, či medzipamäť aplikácií, čím po dlhšom používaní získate späť niekoľko desiatok či stoviek megabajtov úložného priestoru.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Hlasný reproduktor

Huawei vo svojich zariadeniach, s výnimkou Nexusu 6P, zatiaľ stereoreproduktory nepoužíva a žiaľ výnimkou nie je ani P9. Na trhu tak ostáva už len veľmi málo výrobcov, ktorí ponúkajú predné stereoreproduktory alebo duálne reproduktory umiestnene na zadnej strane. Napriek tomu hrá P-deviatka veľmi dobre. Prekvapila nás svojou hlasitosťou aj čistotou prednesu, ktorá sa však nijako výrazne neodlišuje od konkurencie. Pri priamom porovnaní s Galaxy S7 edge, hrala tiež o niečo slabšie a počuteľne sa nám viac páčil zvuk vychádzajúci práve z konkurenčného modelu. Rozdiel však nie je výrazný a bez priameho porovnania by ste si ho pravdepodobne ani nevšimli.

Huawei predinštaloval aj niekoľko multimediálnych aplikácií, ktoré vám môžu spríjemniť počúvanie hudby alebo sledovanie videa. Ponúkajú pekné používateľské prostredie a niekoľko štandardných funkcií. Nechýba ani Huawei galéria, ktorú už dobre poznáme z iných zariadení spoločnosti. Vybavená je rôznymi nástrojmi pre úpravu fotografií, či možnosťou ich zoradenia podľa viacerých kritérií. Pribudla aj novinka v podobe aplikácie EyeEm (dostupná aj v obchode Play). Tá je sociálnou sieťou pre fotografov, od ktorých tu nájdete množstvo inšpiratívnych fotografií a príbehov. Tie svoje vlastné tu môžete tiež nahrávať. Celé to funguje veľmi podobne ako Instagram.

Operačný systém: Tradičný Huawei

Huawei P9 oproti svojmu predchodcovi P8 neprináša až tak veľa noviniek. Podobne ako na minuloročnom modeli, aj tu nájdete Android (vo verzii 6.0 Marshmallow) doplnený o používateľskú nadstavbu Huawei Emotion UI, ktorá prichádza v tradičnom vyhotovení spoločnosti. Všetky aplikácie a hry sa vám teda budú ukladať priamo na plochu, čo nemusí vyhovovať každému. Huawei P9 si však veľmi dobre rozumie s alternatívnym launcherom Nova, s ktorý sme ho väčšinu času používali aj my.

Launcher od Huawei nedisponuje množstvom nastavení ani funkcií, nastaviť môžete akurát animáciu prechodu, tapetu, či veľkosť mriežky obrazovky domov. K dispozícii je aj podpora motívov, ktoré je možné sťahovať a nastavovať v aplikácií Motívy. Na výber máte niekoľko desiatok tém, z ktorých si vyberie skutočne každý. Ak nie, tak stále máte na výber alternatívne aplikácie, pomocou ktorých si prostredie Huawei P9 upravíte presne podľa seba.

Najväčšími zmenami, oproti čistému Androidu, prešiel už tradične notifikačný panel s odkazmi na rýchle nastavenia. Tie vyzerajú rovnako ako v predchádzajúcej generácii. Huawei pri stiahnutí panelu umožňuje tiež možnosť inteligentnej voľby, ktorá pri prijatí upozornení a potiahnutí nadol zobrazí notifikačný panel a pri žiadnych nových upozorneniach, len panel s odkazmi na rýchle nastavenia funkcií telefónu. Na výber tu nájdete ale aj sťahovanie lišty podľa polohy potiahnutia. Pri jej aktivácii zobrazíte panel s upozorneniami potiahnutím lišty na ľavej strane, naopak, potiahnutím na pravej strane sa zobrazí panel s rýchlymi nastaveniami.

Pomerne podrobne sa dajú nastaviť aj notifikácie, ktoré sa majú v paneli upozornení zobrazovať, prípadne to, či chcete nechať zobraziť aj ikony upozornení, zostávajúcu kapacitu batérie alebo názov operátora.  Nevýhodou je, že sa nedá meniť usporiadanie ani typ rýchlych ovládacích prvkov. No a na škodu je podľa nás aj nemožnosť prepínať zobrazenie posledných spustených aplikácií. Tie sú totižto po stlačení multitaskingového tlačidla usporiadané vedľa seba a nie nad sebou tak, ako to je v čistom Androide. Prepínanie aplikácií je aspoň z našich osobných skúseností pomalšie a menej prehľadné, keďže za vybranou aplikáciou musíte viac rolovať.

Huawei poteší aj pokročilými nastaveniami módu Nerušiť, kde si môžete detailne naplánovať obdobia, kedy nechcete byť rušení upozorneniami. Aj tie si môžete dodatočne nastaviť či zvoliť prioritné upozornenia, pre ktoré režim Nerušiť platiť nebude. V nastaveniach nechýbajú ani také vychytávky, ako napríklad konfigurovateľný panel s navigačnými tlačidlami či špeciálne plávajúce tlačidlo s extra funkciami. Nastaviť si môžete aj inteligentné gestá a k dispozícii je aj rozhranie pre ovládanie jednou rukou, čo využijú používatelia s menšími dlaňami. Nechýba ani ovládanie hlasom, ktoré reaguje aj v stand-by režime zariadenia, avšak len na hlasové príkazy v angličtine. Použiť sa dá napríklad na nájdenie telefónu, rýchle volanie alebo prijatie/odmietnutie hovorov hlasom s príkazom “answer call” alebo “reject call”.

Zaujímavou funkciou je ovládanie mobilu hánkami prstov. Pomocou nich je možné vytvoriť napríklad screenshot obrazovky, alebo spustiť niektorú z používateľom definovných aplikácií. Pohybmi, ako preklopenie, zdvihnutie zariadenia či jeho priložením k uchu, môžete stlmiť alebo stíšiť zvonenie, prijať hovor alebo zavolať na číslo zobrazené na obrazovke pri prechádzaní kontaktov.

Huawei v P9 predinštaloval aj niekoľko zaujímavých aplikácií. Asi tou najužitočnejšou je ale správca telefónu, ktorý spája funkcie viacerých nástrojov, menovite optimalizáciu systému, správcu prenosu dát, filter hovorov a SMS správ, zámok aplikácií, či správcu batérie, ktorý ponúka niekoľko rôznych šetriacich režimov. K dispozícii sú aj ďalšie doplnky, ako fitness tracker, baterka, zrkadlo, nahrávanie zvuku, kompas, správca súborov, či poznámky a predpoveď počasia.

Celkovo hodnotíme operačný systém a nadstavbu ako vydarenú. Osobne sa nám nepáči ukladanie aplikácií priamo na plochu a do priečinkov, ako ani vzhľad ikon, ktoré podľa nás už neodpovedajú dnešným štandardom. Tie od Huaweiu sa nám jednoducho nepáčili. Aj to bol jedným z hlavných dôvodov, prečo sme neskôr začali používať Nova Launcher, ktorý sme si prispôsobili tak, ako môžete vidieť na obrázkoch nižšie. Trochu otravné sú tiež hlásenia správcu telefónu, ktorý nás zo začiatku dotieravo informoval o aplikáciách, ktoré na pozadí spotrebovávajú najviac energie. Tieto sme jednoducho ignorovali a postupne pre každú novú aplikáciu aj vypínali. Pre niekoho to môže byť užitočná funkcia, pre nás to bolo však skôr opačne. Po zžití sa so systémom sme však P9 používali s radosťou a hoci jej chýbajú niektoré prémiové funkcie, ako napríklad práca s aplikáciami v dvoch oknách, tak celkovo hodnotíme nadstavbu výrobcu pozitívne.

Plocha Huawei P9 po nainštalovaní Nova Launcheru

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Zaujímavá inovácia

Huawei sa pri vývoji P-deviatky určite zamýšľal aj nad tým, čím by ho odlíšil od konkurencie. Okrem dizajnu a konštrukčného spracovania, sa rozhodol použiť aj úplne nový typ duálneho fotoaparátu. V podobnom konštrukčnom vyhotovení sme ho síce mohli vidieť u viacerých smartfónov, spoločnosť ho však povýšila ešte o úroveň vyššie. P9 totižto nepoužíva dva rovnaké snímače, ale namiesto toho jeden obyčajný a druhý monochromatický.  V tom výrobca odstránil RGB filter, vďaka čomu dokáže zachytiť scénu len v čierno-bielych farbách. To však nie je jeho hlavná úloha. Vďaka absencii RGB filtra dopadá na jednotlivé pixely viac svetla, čo v spojení s druhým snímačom prináša benefit v podobe kontrastnejších a najmä svetelnejších snímkov. Toto spojenie, aj vďaka použitiu väčších pixelov, pocítite v najmä v zhoršených svetelných podmienkach.

Nový duálny fotoaparát musíme za nový prístup pochváliť. Fotenie v čierno-bielom režime je skutočne zábavné a bavilo nás. Výstupné monochromatické fotografie sú naozaj veľmi dobrej kvality, pričom v nočných snímkoch majú oproti tradičnému 12 Mpix snímaču navrch. Hlavnou nevýhodou tejto zostavy je absencia optickej stabilizácie, ktorú vzhľadom na použitie dvoch snímačov nebolo možné použiť. Huawei, hoci sľubuje, že optickú stabilizáciu nepotrebuje, my sme jej absenciu pocítili, a to najmä pri natáčaní videa a pri fotení v noci. Výsledná kvalita fotografií v týchto podmienkach nie je vôbec zlá, pri porovnaní napríklad so Samsungom Galaxy S7 alebo S7 edge však pri zoomovaní už vidieť neostrosť snímkov, čo môžete vidieť aj na porovnaní fotografií nižšie.

Fotografie v plnom rozlíšení môžete stiahnuť na tomto odkaze.

Huawei P9
Samsung Galaxy S7 edge
Huawei P9
Samsung Galaxy S7 edge

Fotoaparát Huawei P9 sme si ale skutočne obľúbili a podľa nás spĺňa všetky aspekty moderného smartfónu. Už v minulosti sme chválili Huawei aj za jeho funkcie a podarené špeciálne efekty. Inak tomu nie je ani dnes. Huawei P9 má totižto na výber podobné režimy ako predchodca, a teda ani tu nechýba režim pre zachytenie koncových svetiel automobilov v noci, svetelné graffity, hodvábna voda, či nočná obloha. V noci oceníte aj režim nočných fotografií, ktorý dokáže vďaka malému iso a dlhým expozičným časom robiť výborné nočné fotografie s minimom šumu. Všetky tieto efekty je však vzhľadom na dlhé expozičné časy potrebné fotiť zo statívu, čo síce obmedzuje ich použitie v teréne, no ak patríte ku kreatívcom, čo radi vymýšľajú a fotia zaujímavé zábery, tak potom vám to určite nebude prekážať.

Režim Stopy koncových svetiel
Čiernobiela fotografia v noci
Režim nočnej fotografie

Nočné fotografie patria k lepšiemu priemeru. Huawei P9 dokáže v nočných uliciach vytvárať pomerne detailné a ostré snímky, musíte mať však pomerne pevnú ruku. V zhoršených podmienkach je preto lepšie používať jednofarebný režim, v ktorom P deviatka vytvára ostrejšie a menej zašumené snímky. Rozdiel medzi nimi si pozrite na niekoľkých ukážkach.

Aplikácia ponúka používateľovi na výber aj ďalšie efekty a režimy. Fotky môžete vyfotiť pomocou HDR a vytvárať sa dajú samozrejme aj panorámy, časozberné videá, spomalené video či zvuková poznámka. V nastaveniach sa dá ďalej zapnúť časovač, snímanie dotykom a detekcia úsmevu. K dispozícii je aj ovládanie spúšte pomocou hlasu, ktoré reaguje na slovo Cheese alebo na úroveň hluku. Pri fotení sa dá tlačidlo hlasitosti využiť ako hardvérová spúšť fotoaparátu, pričom jeho dvojitým stlačením pri zamknutom zariadení sa rýchlo aktivuje fotoaparát a spúšť. Jej nevýhodou ale je, že zaostrovanie veľmi nefunguje, a pri snahe rýchlo zachytiť momentku zostanete vo výsledku len s nezaostrenou fotografiou. Huawei P9 samozrejme umožňuje aj zmenu rozlíšenia fotografií a rýchle sekvenčné snímanie, ktoré v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže vytvoriť až 99 snímkov. Z nich si neskôr môžete vybrať tie najlepšie a uložiť ich do vnútornej pamäte.

Zábery vytvorené v jednofarebnom režime

Nočné snímky

Tu však funkcie fotoaparátu nekončia. Huawei P9 vďaka dvojici snímačov na zadnej strane disponuje aj špeciálnym režimom pre zmenu hĺbky ostrosti. Tu je možné meniť aj po odfotografovaní objektu. Táto funkcia funguje najlepšie na predmety a objekty, ktoré majú jasne definované okraje. Na konáre stromu sa bude dať aplikovať len s ťažkosťou. Ak ale fotíte osobu alebo predmety ako pohár alebo kmeň stromu, tak výsledok je obstojný a emuluje hĺbku ostrosti z oveľa drahších prístrojov. Niekoľko záberov vytvorených v tomto režime môžete vidieť nižšie.

Fotoaparát poteší aj pokročilejších používateľov. Vo farebnom aj jednofarebnom móde totižto podporuje PRO režim, ktorý umožňuje manuálne nastavenie citlivosti ISO, času uzávierky a zaostrenia. Podobné nastavenia fungujú aj pri videu, ktoré s Huawei P9 môžete natáčať v maximálnom rozlíšení Full HD. 4K video, ktoré je u vlajkových lodí už štandardom, však chýba. Kvalita výsledného videa nepatrí práve k tým najlepším a je skôr priemernej kvality. Chýbajúcu optickú stabilizáciu pocítite najmä pri chôdzi, pomerne dobre ju však nahrádza aspoň softvérová stabilizácia. Jej nevýhodou však je, že orezáva časť snímaného obrazu.

Ako celok hodnotíme duálny fotoaparát na výbornú. Je zábavný a prináša niečo iné ako konkurencia, vďaka čomu vám pomôže odlíšiť sa od svojho okolia. Kvalitatívne je na tom veľmi dobre, aj keď na konkurenciu v podobe Samsungu Galaxy S7 a Galaxy S7 edge zatiaľ trochu stráca. Rozdiel však nie je tak výrazný a vzhľadom na nižšiu cenovku zariadenia akceptovateľný. Celkovo sa nám používanie fotoaparátu ale páčilo viac a najmä fotenie v čiernobielom režime sme si doslova užívali.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita

Huawei P9 podporuje všetky dôležité štandardy, ktoré by pri zariadení tohto typu a ceny nemali chýbať. Podporuje rýchle WiFi  802.11 ac, ako aj novší štandard Bluetooth 4.2 či LTE Cat6 s rýchlosťou na úrovni 300/50 Mbps. V jednosimkovej verzii, ktorá sa predáva na Slovensku, podporuje aj NFC. Úplnou novinkou je použitie reverzibilného USB konektora typu C, ktorý sa postupne dostáva do čoraz väčšieho počtu zariadení. Huawei dopĺňa konektivitu aj o funkciu WiFi+, ktorá dokáže vhodne kombinovať pripojenie cez WiFi a mobilnú sieť. Ak sa napríklad nachádzate v okolí známej WiFi siete, zariadenie automaticky aktivuje WiFi a pripojí sa k nej. Iným prípadom môže byť ten, keď vám doma na WiFi prestane fungovať internet. Huawei P9 sa v tomto prípade automaticky pripojí do internetu prostredníctvom mobilnej siete.

Výdrž batérie

Huawei P9, aj napriek svojej hrúbke len 7 mm, disponuje veľkou 3000 mAh batériou. Tá ho dokáže udržať v chode pomerne dlhú dobu. Ak sa budete obmedzovať a zariadenie využívať len na najnutnejšie činnosti, ako je telefonovanie, posielanie správ a občasné prehliadanie webových stránok alebo posielanie e-mailov, tak vám s prehľadom vydrží aj dva dni. Nám sa však pri našom bežnom používaní s P-deviatkou väčšinou podarilo dosiahnuť výdrž na úrovni 30 a viac hodín s displejom zapnutým v rozmedzí od 3,5 do 4 hodín. Počas nich sme P9 používali najmä na e-mailovú komunikáciu, chatovanie, prehliadanie webových stránok, počúvanie hudby cez Spotify, či na fotenie novým duálnym fotoaparátom. Výdrž je teda na výbornej úrovni a je porovnateľná s inými vlajkovými loďami. Veľmi dobre je na tom Huawei P9 aj so spotrebou v pohotovostnom režime. Ak cez noc necháte mobil bez pripojenej nabíjačky, do rána sa vám vybije len minimálne. Za 8 hodín nám kapacita batérie zvykla klesnúť maximálne len o 1-3 %.

Nabíjanie sa realizuje cez reverzibilný USB konektor, pričom P9 s dodávanou nabíjačkou podporuje aj rýchle nabíjanie. Na 40% svojej kapacity sa batéria dokáže vďaka nej nabiť už do pol hodiny. Nabíjanie bežnou 2A nabíjačkou trvá dlhšie, a to približne 2 hodiny. Výdrž je možné predĺžiť aj vďaka dvom šetriacim režimom – Ultra a Inteligentný. Ultra ponechá aktívne iba základné funkcie hovorov a správ, inteligentný režim automaticky upraví využívanie procesoru a siete pre vyvážený výkon. Výdrž môže ovplyvniť aj počet aplikácií v tzv. chránenom režime, ktoré majú povolené fungovať aj v pohotovostnom režime. Sú to napríklad aplikácie ako Facebook Messenger, Hangouts a podobne, pri ktorých je dôležité, aby upozornenia chodili aj pri vypnutej obrazovke. Nejakú tú hodinku navyše môžete získať aj zapnutím úsporného režimu ROG, ktorý na úkor kvality zobrazenia zmenší rozlíšenie obrazovky na 720×1280 px.

Poznámka: Všimli sme si, že pri nabíjaní vydáva nabíjačka pomerne nepríjemný zvuk. Vzhľadom na to, že sme P9 dostali priamo na predstavení v Londýne, tak môže ísť len o chybu daného kusu, ktorá sa vo vzorkách v bežnom predaji neobjaví. 

Záverečné hodnotenie: Vie zaujať

Nový Huawei P9 nás počas testovania vedel zaujať. Na prvý pohľad vyzerá naozaj veľmi štýlovo a pri používaní je aj dostatočne komfortný. Konštrukčné spracovanie je špičkové a potešia aj inovácie v podobe reverzibilného USB konektora či duálneho fotoaparátu. Práve tým nás deviatka zaujala asi najviac. Vďaka duálnej zostave snímačov vie nový Huawei P9 vytvárať kvalitné zábery. Navyše, fotenie s ním je tak trochu iné a vďaka špeciálnemu čierno-bielemu a ďalším nočným režimom aj zábavnejšie. Samozrejme, fotoaparát má aj svoje muchy. Chýba mu optická stabilizácia a dokonca aj podpora 4K videa, ktorá je pri dnešných vlajkových lodiach už bežnou záležitosťou. Aj kvalitou niektorých fotografií sa stále na konkurenciu, akou je Samsung Galaxy S7, len doťahuje. Vzhľadom na nižšiu cenovku zariadenia však môžeme Huawei P9 bez pochýb zaradiť medzi to najlepšie, čo môžete dnes v segmente fotomobilov dostať. Cena je v porovnaní s konkurenciou navyše priaznivejšia, čo mnohým uľahčí voľbu pri výbere nového smartfónu. Huawei P9 sa predáva za odporúčanú maloobchodnú cenu 549 eur.

Plusy

  • Prémiové spracovanie a dizajn
  • Výborný displej s dobrou čítateľnosťou na priamom slnku
  • Dobrá výdrž na batériu
  • Výborný fotoaparát so zaujímavými nočnými režimami
  • Skvelá funkcia monochromatického fotografovania
  • Nižšia cena ako u konkurencie

Mínusy

  • Hrubým výkonom sa na konkurenciu len doťahuje
  • Chýbajúca podpora pre nahrávanie 4K videí
  • Huawei UI nemusí vyhovovať každému (riešením je Nova Launcher alebo iné alternatívy)

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...