Huawei P10 Lite: Masový trhák pre rok 2017 | RECENZIA

Modely Huawei P8 Lite a P9 Lite patrili v roku svojho predstavenia medzi najpopulárnejšie a u nás aj najpredávanejšie zariadenia. Niet sa čomu čudovať, veď kombinácia známeho dizajnu a skvelého pomeru ceny a výkonu je skutočne atraktívna. Na úspešných predchodcov sa snaží nadviazať aj Huawei P10 Lite, no nemá to ľahké, keďže konkurenciu nachádza priamo vo vlastných radoch.

Balenie: Originálne a jednoduché

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Pýšiť sa originálnym balením smartfónu dnes nie je vôbec jednoduché. Huawei pri svojich posledných modeloch zvolil netradičné balenie, kde sú jednotlivé zložky uložené pozdĺžne v škatuli. Telefón, príslušenstvo a dokumentácia sa tak nevyberajú zhora, ale z boku, pričom v balení sú prehľadne odlíšené. Samotný telefón sa nachádza medzi menšou škatuľkou s dokumentáciou a väčšou s príslušenstvom. Tu nechýba napájací adaptér s výstupom 18 W, klasický USB kábel ani nástroj na výber zásuvky so SIM kartami. Originalita obišla pribalené slúchadlá, ktoré si aj skúsený smartfónista môže pomýliť s Apple EarPods. To okrem iného znamená, že približne polovici populácie vypadnú z ucha aj pri nehybnom sedení. To ale nevadí, pretože zvukové podanie je podpriemerné a určite radšej uprednostníte vlastné slúchadlá.

Konštrukcia: Huawei na prvý pohľad

Hoci telefón nesie označenie Huawei P10 Lite, s vlajkovou loďou Huawei P10 nemusí mať nutne veľa spoločného. Zariadenia od tohto čínskeho výrobcu ale väčšinou zdieľajú množstvo podobných dizajnových čŕt a inak to nie je ani v prípade tejto novinky.

Už na prvý pohľad je zrejmé, o aké zariadenie ide. Ak by ste aj dizajnové črty nespoznali okamžite, veľa vám napovie tradičné logo výrobcu pod displejom. To sa nachádza na tých modeloch, ktoré majú čítačku odtlačkov na zadnej strane. To je prípad Huawei P10, ktorý je tak spredu absolútne minimalistický. Nad displejom nájdeme štandardný reproduktor pre volania, šošovku selfie fotoaparátu a proximity senzor. V pravom rohu sa nachádza v pokoji neviditeľná notifikačná dióda.

Chválime pomerne rozumné rozmery zariadenia. Tie sú na úrovni 146,5 x 72 x 7,2 mm s hmotnosťou 146 gramov. Čísla ale nemusia nič znamenať, dôležité sú aj iné vlastnosti, ako napríklad minimálny rámik po bokoch displeja a rozumná časť rámiku hore. Ak by sme v spodnej časti pod displejom našli skener odtlačkov, nemali by sme absolútne žiadne výčitky. Aj napriek miernej brade sa ale telefón drží v ruke veľmi dobre a problém by nemali mať ani používatelia s menšími dlaňami.

Hoci telefón je pokrytý efektným 2.5D sklom, nejde o odolné sklo Gorilla Glass. To môže časom znamenať väčšiu náchylnosť na poškodenia, no pri prvom použití rozdiel veľmi nepocítite. Naopak, pri prvom uchopení zariadenia si ho možno pomýlite s plnohodnotnou vlajkovou loďou. Tomu okrem efektného zahnutia displeja pomáha aj kvalitný kovový rám s precíznym zbrúsením a responzívnymi tlačidlami.

Tie nájdeme napravo, pričom pod dvojtlačidlom hlasitosti sa nachádza tlačidlo napájania s pohodlným vrúbkovaním pre jednoduchšie spoznanie hmatom. Naľavo nájdeme zásuvku na SIM/microSD karty, hore je to zasa 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a sekundárny mikrofón. V dolnej hrane je to potom primárny mikrofón pre volania, microUSB port a mriežka reproduktoru pre multimédiá.

Na štyroch miestach (hore v ľavej, hore v pravej a dvakrát v spodnej stene) nájdeme aj antény. Vďaka tomu môže byť zadná strana tvorená jedným kusom skla. Jeho jednoliatosť je narušená iba šošovkou fotoaparátu s LED diódou blesku a skenerom odtlačkov prstov. Žiaden z týchto prvkov nevytŕča z tela telefónu a pri položení na rovnú podložku sa prakticky vôbec nekolíše.

Porovnanie s Huawei P10 naľavo.

Nekolíše, ale šmýka. Podľa očakávania je sklenená konštrukcia skutočne náchylná na vyšmyknutie z ruky. To ale nie je nič netradičné a zo subjektívneho hľadiska sa nám zdá, že telefón je o čosi menej šmykľavý ako zariadenia s podobnou konštrukciou. Samozrejme, horšie na tom budú používatelia s menšími dlaňami, ktorí možno budú mať väčšie problémy.

Porovnanie spodnej hrany s Huawei P10 naľavo.

Celkovo je dizajn telefónu na špičkovej úrovni. Je naozaj jednoduché pomýliť si ho s vlajkovou loďou. Sklenená konštrukcia sa stáva štandardom aj v strednej triede, no z tej vytŕča skutočne kvalitný kovový rám. Aj ten nájdeme na viacerých zariadeniach, no v prípade Huawei P10 Lite je spracovaný naozaj výborne s dôrazom na detail.

Z boku ich takmer nerozlíšite.

Práve kvalita konštrukčného spracovania je niečo, čím sa telefón líši od svojho zdanlivo najväčšieho konkurenta Huawei P9 Lite. Oba modely ponúkajú podobnú výbavu a dizajn, no po stránke konštrukcie má navrch model P10 Lite.

Skener odtlačkov: Svižný a plný funkcií

Huawei pokračuje v skvelej tradícii a aj na Huawei P10 Lite nájdeme vynikajúci skener odtlačkov prstov. Ten fungoval presne podľa našich očakávaní – bol rýchly, mohli sme mu priradiť hneď niekoľko odtlačkov, spoľahlivo ich rozpoznal a okrem toho ponúkol celý rad nadštandardných funkcií, ktoré stále u väčšiny konkurencie nenájdeme.

Ide o šikovné gestá, ktoré vám uľahčia navigáciu v systéme a ovládanie určitých prvkov a aplikácií. K dispozícii je naše obľúbené gesto, kde pri dlhšom podržaní v aplikácii fotoaparátu nasnímate fotku. To sa môže na prvý pohľad zdať zbytočné, no oceníte to najmä v prípadoch, keď naťahujete ruku ďaleko pred seba a chcete zhotoviť selfie. V takomto prípade je pomerne krkolomné stláčať spúšť na displeji, pričom ukazovák prirodzene zapadne na úroveň skeneru.

Ďalej môžete stlačením a podržaním snímača zdvihnúť hovor či zastaviť budík. Ďalej sú k dispozícii gestá potiahnutím. Prejdením hore/dolu kdekoľvek v systéme stiahnete, resp. zasuniete notifikačnú lištu. Prejdením sprava doľava a opačne sa zasa viete pohybovať v galérii pri zobrazení fotografií na celú obrazovku.

Hoci niektoré z týchto gest možno všetci používatelia nevyužijú, my sme ocenili minimálne možnosť gestom zhotoviť selfie. Na škodu nie je ani ovládanie notifikačnej lišty, čo ocenia najmä používatelia s menšími rukami, ktorým sa nechce načahovať na horný kraj obrazovky.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Jasný a plný farieb

Huawei P10 Lite ponúka 5,2″ Full HD displej vyrobený technológiou LTPS IPS LCD. Bez ohľadu na krkolomný názov ale môžeme skonštatovať, že ide o skutočne veľmi pekný panel, ktorý poteší oko aj náročnejšieho používateľa.

V prvom rade oceňujeme rozsah dostupných úrovní jasu. Kým minimálny jas je skutočne nízky, maximálny je dostatočne jasný aj pre použitie na priamom slnku. Tu vám bude robiť problém pomerne reflektívne sklo, no samotný jas je na výbornej úrovni a oceníte ho aj v jasnejšom prostredí.

Zobrazované farby a pozorovacie uhly sú skutočne špičkové. Nedochádza k žiadnemu skresleniu a farby pôsobia skutočne prirodzene. Napriek tomu, že nejde o AMOLED panel, sú čierne farby skutočne hlboké, čo vytvára krásny kontrast s modrými akcentami ikon rýchleho spustenia v notifikačnom paneli.

Nechýba prepracovaný nočný režim, ktorý si môžete nastavovať alebo spustiť manuálne. Okrem toho môžete upraviť úroveň tohto režimu tak, aby nebol žltý filter neprirodzene výrazný. Pri práci na priamom slnku je zasa možné použiť ďalší špeciálny režim, ktorý zmení kontrast farieb pre čo najlepšiu čitateľnosť. Hoci obsah na displeji takto rozoznáte jednoduchšie, tento režim pomerne výrazne ovplyvňuje zážitok z používania telefónu a my ho máme radšej deaktivovaný.

Celkovo je ale displej na skutočne vysokej úrovni. Nesklame vás rozlíšením ani ostatnými vlastnosťami. Zamrzí iba absencia odolného skla Gorilla Glass, ktoré by bolo možno aj trošku menej reflektívne na priamom slnku. V tejto cenovej kategórii je to ale ospravedlniteľné a pri bežnom používaní nejde o nedostatok, ktorý by výrazne ovplyvnil používateľský zážitok.

Výkon a pamäť: Rozumná stredná trieda

Každým rokom sa nám potvrdzuje, že čím ďalej, tým sú dostupné telefóny lepšie a lepšie. Platí to aj o Huawei P10 Lite, ktorý papierovými špecifikáciami možno neohúri, no pri reálnom používaní vás podrží a možno aj prekvapí. Srdcom telefónu je domáci procesor HiSilicon Kirin 658. Tento osemjadrový čip spolupracuje s RAM s kapacitou 3/4 GB. Náš testovací model mal 3 GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte. Aj kapacita vnútornej pamäte nás potešila. Je skvelé, že výrobcovia sa tiež učia a upúšťajú od 16GB, či dokonca 8GB základných verzií telefónov v nižších triedach. V dnešnej dobe veľkých objemov dát sú tieto hodnoty skutočne zaostalé a 32 GB je vítaná zmena.

Po výkonnostnej stránke nemáme žiadne veľké výhrady. Telefón fungoval svižne, nemal problémy s multitaskingom a ani otváraním náročnejších aplikácií. Zaváha ale pri tých najnáročnejších hrách, kde nestíha slabší grafický čip. Inak ale telefón funguje skutočne svižne a bez problémov.  Zaujímavé je, že model Huawei P9 Lite 2017, ktorý sme testovali iba nedávno, mal podobný procesor Kirin 655. Tu sme ale výkonnostných nedostatkov zaznamenali viacero. Nový Huawei P10 je v tomto smere lepší, aj keď nie perfektný. Už tradične ho spomalí aj inštalovanie väčšieho množstva aplikácií, čo sme zažili pri prvotnom nastavení zariadenia. Inak ale fungoval bez akéhokoľvek zaváhania.

Ak by vám vnútorná pamäť nestačila, poteší vás slot na microSD kartu s kapacitou do 256 GB. Ten je buď hybridný v prípade Dual SIM verzie, alebo samostatný. Celkovo je telefón výkonnostne veľmi dobre vybavený. Pomáha mu aj odladená grafická nadstavba, ktorá síce prekrýva čistý Android, no nijako telefón nespomaľuje, práve naopak.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Pekný a praktický, no s bloatwareom

Huawei P10 Lite prichádza s pomerne aktuálnou verziou systému Android 7.0 Nougat s nadstavbou EMUI 5.1. Ide o čerstvú verziu grafického rozšírenia, ktorá sa ale od svojho predchodcu nijako výrazne nelíši. Ak ste v poslednej dobe používali alebo aspoň dlhšie držali v ruke telefón s týmto systémom, túto časť môžete rovno preskočiť. V telefóne totiž nie je nič, čo by sme nenašli v iných zariadeniach Huawei s touto verziou systému, ako napríklad Huawei P10 či Huawei Mate 9.

Zmeny tak prichádzajú už od domovskej obrazovky. V základnom nastavení tu nenájdete ani menu s aplikáciami, no to je možné v tejto verzii systému manuálne zobraziť. V takomto zobrazení ale zasa prestane fungovať gesto potiahnutia smerom nadol po domovskej obrazovke. To v zobrazení bez menu s aplikáciami vyvolá panel pre vyhľadávanie spolu s odporúčanými titulmi. Táto funkcia je ale v podstate nahradená práve tlačidlom menu, po stlačení ktorého sa zobrazia aj spomínané návrhy.

Rovnako zmenená je aj uzamykacia obrazovka. Teší nás, že s upozorneniami je možné pracovať lepšie ako v predchádzajúcich verziách EMUI. Zaujímavé sú aj automatické zmeny pozadia uzamknutej obrazovky, čím je EMUI dobre známe. Samozrejme, dôležitou súčasťou systému je obrovské množstvo prispôsobení. Môžete si tu nastaviť mriežku zobrazenia na domovskej obrazovke, ale aj prechody medzi jednotlivými obrazovkami.

Menšími zmenami prešla aj lišta s upozorneniami. Nájdete tu niektoré ikony rýchleho spustenia, ktoré v čistom Androide nie sú. Upozornenia sa tiež zobrazujú klasicky jedno pod druhým a nie je tu časová os, na ktorú sme boli kedysi zvyknutí. Výraznými zmenami prešlo aj menu s nastaveniami. To je farebné a nachádza sa tu oveľa viac možností ako v čistom Androide.

Prispôsobiť si môžete správanie notifikačnej lišty, zobrazenie a usporiadanie softvérových tlačidiel či detailne môžete ovládať režim Nerušiť. Trochu chaoticky sú niektoré nastavenia umiestnené do sekcie Rozšírené nastavenia. Nájdete tu napríklad nastavenia zabezpečenia a polohy, ktoré majú inak vlastný riadok v čistom systéme Android.

K dispozícii je ale lišta pre hľadanie medzi nastaveniami, a tak možno nebudete úplne stratení. Teda pokiaľ viete, ako presne, alebo aspoň približne sa vaše nastavenie volá. Všetky tieto funkcie sú ale užitočné, alebo nám aspoň pri používaní neprekážajú. Systém vyzerá veľmi pekne a sviežo a je navyše extrémne rýchly a responzívny, takže s ním nemáme absolútne žiadne problémy. Najväčší problém pre nás predstavujú predinštalované aplikácie. Tých je tu neúrekom a my už len túžobne čakáme, kedy skončí platnosť licencie medzi výrobcom a vývojármi týchto aplikácií, aby sme ich nenašli v každom ďalšom Huawei zariadení.

Okrem tradičných Google aplikácií a nástrojov ako Kalkulačka, FM Rádio či Baterka tu ale nájdeme množstvo predinštalovaných plnohodnotných titulov tretích strán. Ide o rôzne demo verzie hier, sociálne siete ako Twitter či Instagram, alebo aplikáciu TripAdvisor. Hoci niektoré z týchto aplikácií skutočne využijeme, väčšina je iba ťarchou v systéme a tešíme sa na moment, kedy ich už Huawei do telefónu nebude inštalovať.

Naše hodnotenie systému je teda rovnaké ako v prípade posledných modelov od značiek Huawei a Honor. Ide o svojské, no praktické spracovanie Androidu. Fajnšmekrom, ktorí preferujú čistý Android, tento systém veľa nepovie, aj keď má k čistému Androidu oveľa bližšie, ako dve-tri verzie dozadu. Najväčšou pliagou je ale množstvo predinštalovaných aplikácií, no, žiaľ, v tomto smere nie je Huawei jediným previnilcom na trhu. Situácia sa ale dlhodobo zlepšuje a veríme, že aj tento čínsky výrobca v niektorej z budúcich verzií systému s množstvom bloatwareu skoncuje.

Multimédiá: Rozumný základ

Každý telefón, ktorý stojí niekoľko stoviek eur, musí v roku 2017 zvládnuť náročné multimediálne požiadavky. Tie spĺňa aj Huawei P10 Lite. Vďaka svojmu peknému 5,2″ displeju budete na ňom multimédiá spracovávať veľmi radi. Obrazovka ponúka dostatočne jemné rozlíšenie aj na prácu s dokumentami či prezentáciami, v prípade tabuliek to budete mať trošku ťažšie ako na väčších zariadeniach, aj keď rozlíšenie vám stačiť bude. Okrem toho telefón disponuje hlasným reproduktorom, ktorý je v kvalite zvuku iba priemerný. Je ale umiestnený v spodnej hrane, čo je vždy lepšie ako keby bol vzadu.

Ako sme spomínali, nechýba tu ani predinštalovaný balíček aplikácií, medzi ktorými nájdete mnohé multimediálne tituly. To poteší najmä tých používateľov, ktorí sa spoliehajú na to, čo im ponúka výrobca. Výhodou je, že tieto aplikácie fungujú dobre a majú jednotný dizajn, takže na ich ovládanie si rýchlo zvyknete. V prípade potreby ale môžete kedykoľvek siahnuť po alternatívnych aplikáciách v obchode Play. Celkovo je Huawei P10 Lite slušné multimediálne zariadenie, ktoré nás v tomto smere určite nesklamalo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Rýchle LTE aj NFC

Huawei P10 Lite ponúka všetky tie formy pripojenia, ktoré by ste v tejto kategórii mohli očakávať a nerobí žiadne výrazné kompromisy. K mobilným sieťam sa pripojíte pomocou GPRS, EDGE, HSPA aj LTE technológií. Poteší aj prítomnosť LTE Cat6 s rýchlosťami do 300 Mbps, čo v tejto triede nie je vždy samozrejmosťou. Ako sme už spomínali, na Slovensku nájdete verziu s jednou SIM a aj dual SIM verziu telefónu. Môžete očakávať rovnaké spoľahlivé fungovanie dual SIM technológie tak, ako sme v prípade Huawei smartfónov zvyknutí.

Nechýba pripojenie k Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band pripojenia. Bluetooth tu nájdeme vo verzii 4.1 a nechýba ani NFC. Trošku nás mrzí použitie microUSB konektoru, no to bude v strednej triede zrejme ešte nejaký čas štandardom. Aj vďaka sklenenej konštrukcii nemá telefón s pripojením absolútne žiadne problémy bez ohľadu na to, ako ho uchopíte alebo aké antény zakryjete. Nestretli sme sa so žiadnymi výpadkami signálu či jeho nedostatočnou intenzitou. Bezproblémové boli aj telefonické hovory, čo nám potvrdila aj druhá strana. V tomto smere tak hodnotíme Huawei P10 Lite na výbornú.

Fotoaparát: Nešokuje žiadnym spôsobom

Ani pozitívne, ani negatívne. V skratke povedané, Huwaei P10 Lite poskytuje presne takú úroveň fotografií, akú by sme na prvý pohľad očakávali. Nájdeme tu 12MP hlavný snímač s optikou f/2.2, dvojtónovým bleskom, ako aj 8MP prednú kameru. Obe sú ale schopné nahrávať “iba” Full HD video, čo ale bežnému používateľov v roku 2017 stále môže stačiť.

Kvalita fotografií nie je zlá, no ani nás neohromila. Niekoľko obrázkov sa nám ale skutočne pozdávalo, no pre ich vytvorenie sú potrebné optimálne svetelné podmienky. Kým málo svetla spôsobuje výrazné zašumenie fotografií, stratu detailov a kontrastu, telefón sa nie vždy vedel popasovať s veľmi jasnými podmienkami a často prepálil jasné tóny. Vo väčšine prípadov však boli výsledky akceptovateľné a bez problémov vhodné na zdieľanie na sociálnych sieťach.

Potešila nás ale aplikácia fotoaparátu, ktorá prevzala väčšinu možností od drahších súrodencov. Nájdete tu preto množstvo nastavení a funkcií, vďaka ktorým môžete prispôsobiť zážitok z fotografovania. Aplikácia tiež bola o poznanie rýchlejšia ako v podobnom modeli Huawei P9 Lite 2017, vôbec nám nezamŕzala a nepadala. Aj za to zrejme vďačíme trošku výkonnejšiemu procesoru.

Kvalita videa je na priateľnej úrovni, no výrazne tu cítime absenciu optickej stabilizácie. Podanie farieb je ale slušné a reprodukcia zvuku bola tiež veľmi príjemná bez akéhokoľvek praskania či šuštania. Na záznam dôležitých životných okamihov či osláv ale zrejme budete chcieť použiť iné zariadenie.

Selfie kamera je tiež priemerná, no výsledky v dobrom osvetlení je možné bez problémov použiť na sociálnych sieťach, čo je zrejme hlavnou funkciou selfie kamery. Celkovo tak ponúka Huawei P10 Lite dostatočne kvalitný fotoaparát so šikovnou aplikáciou, no v tejto cenovej kategórii nijako nevytŕča z radu a za niektorými zariadeniami aj zaostáva.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Slušná výdrž je základ

Huawei P10 Lite obsahuje vstavanú batériu s kapacitou 3000 mAh. To je dnes už štandardom aj v tejto kategórii zariadení. S rozumne výkonným procesorom a Full HD displejom by menšia kapacita bola už zrejme nedostatočná. V tomto prípade je ale výdrž na veľmi dobrej úrovni, aj keď nijako neprekonala naše očakávania.

Dobrou správou ale je, že za nimi ani veľmi nezaostala. Ani raz sa nám počas používania nestalo, že by sme telefón museli v priebehu dňa dobíjať, a to ani pri tých najnáročnejších dňoch. V priebehu jedné dňa je s telefónom možné dosiahnuť 3-4 hodiny zapnutého displeja v závislosti od náročnosti aktivít, ktoré s ním robíte.

Pri našom bežnom používaní sme na konci dňa mali zväčša 30 – 40 % batérie. To síce nestačilo na celý ďalší deň, no menej náročný používateľ pravdepodobne nebude musieť nabíjať telefón každú noc. My sme mali displej zapnutý v priemere 2 a pol hodiny a zväčša vykonávali jednoduchšie úkony typu sociálne siete, webové prehliadanie, fotografovanie či komunikácia cez messengery.

Huawei P10 Lite: Záverečné hodnotenie

Niet pochýb o tom, že v prípade zaujímavých ponúk od operátorov sa Huawei P10 Lite znovu stane masovým trhákom tohto roka. Telefón ponúka všetko, čo by od neho mohol bežný používateľ požadovať a v žiadnom smere vyslovene nezaostáva. Oproti predchádzajúcej generácii ponúka niekoľko vylepšení, ktoré sa týkajú najmä dizajnu. Pomer ceny a výkonu je znovu jeho najväčšou prednosťou, no najväčšia konkurencia prichádza priamo z jeho vlastných radov.

Nedávno sme totiž testovali Huawei P9 Lite (2017), ktorý má veľmi podobné parametre. Stojí ale v priemere o asi 50 eur menej, čo v tejto cenovej kategórii nie je nezanedbateľné. Má ale o čosi slabší procesor, čo sa pomerne výrazne prejavovalo aj v praxi. Ak teda budete chcieť plynulejší používateľský zážitok, určite by ste mali zvoliť Huawei P10 Lite. Ak ale patríte medzi nenáročných používateľov, rozhodovanie budete mať ťažšie, pretože v iných smeroch sú si telefóny takmer navlas podobné.

Plusy

+ Konštrukcia

+ Odladený systém

+ Pekný displej

Mínusy

– Nekonzistentný fotoaparát

– Málo vylepšení oproti lacnejšiemu modelu P9 Lite 2017

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...