HTC U11 Life: Štýlový a lesklý Android One smartfón | RECENZIA

Ak hľadáte štýlové zariadenie, ktoré zaujme svojim dizajnom, no napriek tomu ostane kompaktné a bude sa pohodlne používať, jednou z možností je aj kúpa zariadenia HTC U11 Life. Ide o odľahčenú verziu aktuálneho vlajkového smartfónu HTC U11, no napriek tomu ponúka čítačku odtlačkov prstov na prednej strane a systém vo verzii Android One. Viac plusov a mínusov daného zariadenia si môžete prečítať v tejto recenzii.

Náš tip
HTC U11: Patrí medzi najlepších | RECENZIA
Náš tip
HTC U Ultra: Pekný dizajn nie je všetko | RECENZIA
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | USB-C slúchadlá

Zariadenie HTC U11 Life k vám príde v bielej či ľahko krémovej štvorcovej krabičke. Na prvé “ohmatanie” vám materiál balenia môže pripadať ako recyklovaný materiál, napriek tomu, krabička je skutočne pevná. Vo vnútri sa nachádza samotný smartfón, pod ním následne povinná dokumentácia a ihla pre vysunutie zásuvky pre SIM / pamäťovú kartu microSD.

V balení sa nachádza tiež lokálna koncovka 2A nabíjačky, USB-C kábel pre prepojenie s počítačom a pohodlné slúchadlá spolu s náhradnými silikónovými koncovkami v rôznych veľkostiach. Slúchadlá sú dodávané priamo s konektorom USB typu C, keďže zariadenie neobsahuje 3,5 mm audio konektor. Ide o zaujímavý ťah, výrobca v tomto prípade nepoužíva redukciu, ale priame riešenie.

Zaujímavosťou je tiež fakt, že slúchadlá, ktoré nájdete v balení vám budú fungovať len v HTC smartfónoch. Opakuje sa tak podobná situácia ako pri predošlých HTC zariadeniach, ktoré obsahovali konektor USB-C a obdobné slúchadlá. Ak dané slúchadlá pripojíte k inému smartfónu s konektorom USB typu C, hudbu si jednoducho cez nich neprehráte.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Magnet na odtlačky prstov

Po stránke konštrukčného spracovania odviedol výrobca dobrú prácu a aj napriek tomu, že ide plastové zariadenie, ktoré môže pôsobiť trochu lacno, časti zariadenia držia pevne, nič nepraská a to ani pri silnejšom stlačení. Plastové spracovanie si však odvedie svoju daň na trochu menšej odolnosti pri nárazoch či škrabancoch.

Čo už také pozitívne nie je, smartfón je skutočným magnetom na odtlačky prstov či inú mastnotu. Výrobca zvolil lesklé spracovanie zadnej steny a tiež bočných stien. To síce zabezpečuje efektné zrkadlové odrazy či rôznu hru svetiel pri večernej atmosfére v meste, povrch je však potrebné neustále čistiť. V balení sa nenachádza žiadny ochranný obal či fólia, čo je pri takejto konštrukcii škoda. Navyše cena zariadenia nie je vzhľadom k výbave vôbec nízka, a tak by táto forma príslušenstva rozhodne potešila.

Zadná strana zariadenia je skutočným magnetom na odtlačky prstov, mastnotu či prachové častice.

Konštrukcia tak má svoje plusy aj mínusy, napriek tomu je tu ešte jedna vlastnosť, ktorá môže pri kúpe zariadenia rozhodnúť. Ide o certifikáciu IP 67 pre zvýšenú odolnosť voči vode a prachu. Smartfón tak odolá nielen príležitostnému dažďu, prežije tiež celkové ponorenie do hĺbky jeden meter a to až po dobu 30 minút.

Rozloženie prvkov zariadenia

Predná strana zariadenia obsahuje 5,2″ displej s pomerne širokými rámčekmi okolo, hrany zariadenia sú zaoblené a teda celkovému uchopeniu zariadenia to neprekáža. Ide však o estetický prvok, ktorý sa na rok 2017 veľmi nehodí a smartfón aj vďaka tomu pôsobí na prvý pohľad – lacno. Nad displejom sa nachádza reproduktor pre telefonovanie, skupina senzorov, notifikačná LED a predná “selfie” kamera. Pod displejom sa nachádza vo výraznej brade čítačka odtlačkov prstov (zároveň aj kapacitné tlačidlo domov) a tiež dvojica podsvietených kapacitných systémových tlačidiel.

Horná hrana zariadenia je domovom zásuvky pre SIM kartu a pamäťovú kartu microSD. Nachádza sa tu tiež sekundárny mikrofón. Na spodnej, takisto zaoblenej hrane sa nachádza mikrofón, jeden hlasný reproduktor a tiež konektor USB typu C, ktorý je umiestnený v pravom rohu dolnej hrany. Pripomíname, že smartfón neobsahuje 3,5 mm audio konektor.

Bočné hrany zariadenia sú opäť plastové, lesklé a zaoblené. To bohužiaľ prispieva k tomu, že smartfón má tendenciu vyšmyknúť sa aj pri štandardnom používaní v jednej ruke. Situáciu by opäť pomohol zachrániť jednoduchý kryt, ktorý však v balení nenachádzame. Ľavá hrana je prázdna. Tá pravá ponúka tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo zapnutia. Tlačidlá sú umiestnené vo veľmi dobrej úrovni a tlačidlo vypnutia je navyše zvýraznené malými zúbkami pre jednoduchšie rozlíšenie. Ide o dobrý a hlavne praktický prvok.

V rámci rozloženia prvkov nám chýba už len zadná stena. Tá je, ako už bolo spomenuté, magnetom na odtlačky prstov a ponúka ľahko vystupujúci objektív fotoaparátu (riešením by bol opäť jednoduchý kryt), LED blesk, logo výrobcu HTC a tiež logo systému Android One, ktorý sa nachádza v útrobách zariadenia. Okrem toho sa na zadnej strane nachádzajú v spodnej časti už len povinné informácie o produkte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Nenadchne ani neurazí

Smartfón obsahuje Super LCD displej s uhlopriečkou 5,2″ a rozlíšením 1920 x 1080 pixelov. Zariadenie si tak zachováva štandardný pomer strán 16:9, na ktorý ste mohli byť zvyknutí aj zo starších Android smartfónov. Zobrazovacia technológia použitého panelu je dobrá, farby sú sýte a biela je skutočne bielou. Čierna farba nie je úplne dokonalá, napríklad v porovnaní s AMOLED panelmi.

Automatický jas displeja fungoval spoľahlivo ako v interiéri tak aj v exteriéri. Čo trochu zamrzí je nižšia hodnota maximálneho jasu a tak čítanie informácií v exteriéri na priamom slnku bolo trochu problematické. Naopak, je potrebné pochváliť vhodnú hodnotu minimálneho jasu. Displej bol dobre čitateľný aj v úplnej tme a zároveň “nepálil” veľmi do očí. Poteší tiež nočný režim, ktorý bude vaše oči šetriť.

PAMÄŤ | 32 alebo 64 GB

V rámci interného úložiska je k dispozícii 32 alebo 64 GB. V našom prípade sme mali k dispozícii zariadenie s 32 GB pamäťou. Ide o akýsi štandard v rámci dnešnej ponuky Android smartfónov. Samotný systém Android One si ukrojí približne 10 GB. Po nainštalovaní stovky aplikácií, nasnímaní asi troch desiatok fotografií a niekoľkých videí sme mali stále k dispozícii približne 16 GB voľného priestoru. Ak by to však nestačilo, môžete využiť slot na pamäťovú kartu microSD a interné úložisko si touto formou rozšíriť až do kapacity 256 GB.

Rovnako tak pamäť RAM môže byť na hodnote 3 alebo 4 GB. Naše zariadenie poskytovalo 3 GB pamäte RAM, pričom systém zostával plynulý aj pri náročnejšom multitaskingu.

VÝKON | Zapadá do strednej triedy

Zariadenie prináša po stránke výkonu osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 630, ktorý je doplnený o grafický akcelerátor Adreno 508. Ide o výbavu, ktorá v podstate dokonale definuje strednú či vyššiu strednú triedu zariadení. Na vlajkové smartfóny stráca, no svoju úlohu splní dobre. Telefón reagoval svižne aj pri práci s viacerými náročnejšími aplikáciami.

Po stránke mobilných hier však už nebol výsledok až tak pozitívny. Budúci používatelia tohto zariadenia by sa mali zamerať na menej náročné herné tituly. Graficky pokročilé 3D tituly neboli plynulé, sprevádzala ich dlhá čakacia doba či nutnosť znižovať level grafických detailov. Výsledky benchmark testov si môžete prezrieť na priložených fotografiách.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Kompaktná, no rýchla

Zabezpečenie zariadenia dopĺňa čítačka odtlačkov prstov. Je umiestnená na prednej strane zariadenia po displejom. Snímač je pomerne kompaktných rozmerov, je široký a trochu úzky. Napriek tomu odtlačky prstov sníma bez problémov a hlavne rýchlo. Nejde síce o najrýchlejšiu čítačku na trhu, svoju úlohu však plná svedomito. Poradí si tiež s vlhkosťou rúk či ľahkou mastnotou.

Čítačka odtlačkov prstov plní zároveň aj úlohu kapacitného systémového tlačidla “Domov.” Nedá sa fyzicky stlačiť, keďže ide o tlačidlo kapacitné, no svoju alternatívnu úlohu splní dobre.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ A FOTOAPARÁT

Zariadenie ponúkne po stránke multimédií aj 24-bit/192kHz audio výstup prostredníctvom konektoru USB typu C, hlasný reproduktor je následne umiestnený uprostred spodnej hrany. Po softvérovej stránke prichádza séria aplikácií od spoločnosti Google ako Filmy Play či Hudba Play. Vďačiť za to môžeme najmä prítomnosti systému Android One, o ktorom si povieme viac v ďalšej kapitole.

Zadný fotoaparát smartfónu ponúka pomerne vysoké rozlíšenie 16 MPix (f/2.0), nechýba LED blesk či automatická detekcia tváre. Z fotografických režimov je v ponuke panoráma, Pro režim s možnosťou prispôsobiť si určité atribúty pre lepšiu výslednú fotografiu a tiež vychytávky ako autoportrétová fotografia, autoportrétová panoráma či autoportrétové video. Úpravy spojené s portrétovým režimom sú však softvérové.

Snímky z fotoaparátu sú za dobrých svetelných podmienok, napríklad pri dennom svetle v exteriéri, použiteľné a trpia len ľahkými nedostatkami. Môžeme ich tak pochváliť. Problém začína s ubúdajúcim svetlom a prichádza vyššie množstvo šumu, než by bolo dobré. V danej cenovej kategórii dokážu zariadenia bojovať so slabšími svetelnými podmienkami o pár úrovní lepšie. Ďalším, pomerne nepríjemným negatívom, je dlhšia doba čakania v prípade spracovania HDR snímky. Pri snímaní viacerých fotografií to pôsobí naozaj rušivo.

Video zo zadného fotoaparátu je k dispozícii v rozlíšení 2160p pri 30 snímkoch za sekundu. Samotná stabilizácia či zvuková zložka videa je pomerne štandardná a príliš nevyniká. Predná “selfie” kamera ponúka následne rozlíšenie 16 MPix (f/2.0), nechýba režim panoráma, HDR režim a video v rozlíšení 1080p. Softvérová úprava výslednej fotografie by však mohla byť trochu jemnejšia.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

"Selfie" fotografia zachytená prednou kamerou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Na scéne je Android ONE!

Mnoho používateľov už má skúsenosti s “čistým” systémom Android, ktorý sa na zariadení nachádza bez nadstavby či úpravy od výrobcu. V súčasnosti je táto forma ponuky operačného systému pomerne obľúbená aj mimo referenčných zariadení spoločnosti Google. Stačí si spomenúť na zariadenia ako Xiaomi Mi A1, aktuálne Nokia smartfóny, ale aj zariadenia Motorola Moto, ktoré ponúkajú systém Android so skutočne len kozmetickými úpravami. Čo je to však systém Android ONE?

Systém Android ONE bol pôvodne vytvorený ako alternatíva pre menej výkonné zariadenia. Cieľom bolo priniesť používateľský zážitok systému Android aj na rozvojové trhy do lacnejších a slabších zariadení. Postupom času sa však systém rozšíril aj na drahšie a výkonnejšie zariadenia, nie je už len výsadou lacných smartfónov. Dôkazom toho je aj model HTC U11 Life, ktorý obsahuje práve systém Android ONE bez nadstavby od výrobcu. Pochváliť môžeme najnovší Android 8.0.0 Oreo a v čase testovania len pár týždňov starú bezpečnostnú aktualizáciu.

Na prvý pohľad sú v hlavnej úlohe štandardné znaky čistého systému Android. Google Now, domáce obrazovky s aplikáciami a menu s aplikáciami, ktoré zobrazíte gestom potiahnutia nahor. Jednoduché, čisté a prehľadné grafické spracovanie tak dopĺňa snáď len upravená ponuka nastavení, v ktorej sa budete musieť chvíľku zorientovať. “Always-On” funkcie chýbajú, je tu však notifikačná LED dióda nad displejom.

HTC Sense sa nekoná, Edge Sense poteší

Známa nadstavba HTC Sense a graficky upravené prostredie systému Android sa tentokrát nekoná. K dispozícii sú štandardné balíčky aplikácií od spoločnosti Google. HTC pribalilo snáď len vlastnú aplikáciu fotoaparátu. Používateľov tak čaká rýchle a optimalizované prostredie, s animáciami, prechodmi či inými funkciami nebol problém.

Príjemným bonusom v rámci prepojenia hardvéru a softvéru je funkcionalita Edge Sense. Ide o možnosť využiť tlak “stlačenia” rámov smartfónu a týmto stlačením spustiť vybranú funkciu. Obdobnú funkciu sme mohli vidieť už aj pri vlajkovom zariadení HTC U11.

Zariadenie vám funkciu Edge Sense ponúkne už pri prvom zapnutí a ja osobne som ju najčastejšie používal pri spustení fotoaparátu. Nastavenie tejto zaujímavej a na súčasne smartfóny pomerne netradičnej funkcie je skutočne jednoduché a takisto rýchle. Smartfón si najskôr odmeria silu vášho stlačenia a následne vám ponúkne priradenie nejakej funkcie či aplikácie k samotnému stlačeniu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | 2600 mAh je naozaj málo

Smartfón obsahuje v tomto prípade batériu s kapacitou 2600 mAh. Napriek tomu, že ide o zariadenie zamerané skôr na strednú triedu, kapacita batérie je ľahko podpriemerná vzhľadom ku konkurenčných zariadeniam v danej cenovej kategórii. Kapacita sa odrazila aj na výslednej výdrži na jedno nabitie.

Bolo takmer každodenným pravidlom vyhľadávať nabíjačku už v popoludňajších či podvečerných hodinách a to aj pri štandardnom používaní zariadenia. Štandardné používanie zahŕňalo aktívne využívanie sociálnych sietí, synchronizáciu dvoch mailových klientov, hodinové telefonovanie, hodinové pozeranie videí a občasné hranie hier.

CENA A DOSTUPNOSŤ | Otáznik?

Zariadenie HTC U11 Life si môžete aktuálne zakúpiť vo vybraných slovenských e-shopoch. Cena smartfónu sa na slovenskom trhu pohybuje približne na úrovni 330 až 370 eur, čo vzhľadom k výbave rozhodne nie je málo. V danej cenovej kategórii sa nájdu aj lepšie vybavené zariadenia. Je však možné, že cena zariadenia po čase klesne alebo sa smartfón zaradí do rôznych limitovaných akcií a jeho výsledná suma bude výhodnejšia.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Skôr pre fanúšika HTC

Pokiaľ ide o používateľský zážitok ako taký, ten nesklamal a reakcie zariadenia boli rýchle a plynulé. Z výbavy zamrzia horšie fotografie, slabší výkon, ktorý sa prejavil najmä pri graficky náročnejších hrách a tiež nižšia kapacita batérie. Zariadenie sa tak za aktuálnu predajnú cenu hodí snáď len skalnému fanúšikovi HTC, obdobný – ak nie lepší používateľský zážitok totiž ponúknu aj o desiatky eur lacnejšie Android zariadenia.

Plusy

+ ľahká a pevná, hoci plastová konštrukcia

+ optimalizovaný systém Android ONE

+ netradičné funkcie ako Edge Sense

Mínusy

– nedokonalosti vo fotografických výsledkoch

– slabší celkový výkon zariadenia

– nízka kapacita batérie (slabšia výdrž)

– cena

Disqus Comments Loading...